Wegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowa ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych. Czas: 1,5 godziny (w
Niedzielny kucharzHej! Dopóki jest dostępny bób, można sobie go przyrządzać na różne sposoby. Wczoraj robiłam pierogi z bobem. Do farszu dodałam jeszcze pieczonego kurczaka (bo jak zwykle
Tylko pysznieTe ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je
To co kochamBezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste
Kuchnia bezglutenowanajlepsze ciasto na świecie, zawsze się udaje i za każdym razem wychodzi pyszny. Tym razem upiekłam sernik na herbatnikach z alkoholową nutką. Wyszedł aksamitny i rozpływający się w ustach. Idealny na podwieczorek i na różne imprezy. Polecam. Potrzebujemy: Na masę serową: 5 jajek pół szklanki cukru 15 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru(...)ajerkoniak i ponownie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy herbatniki, następnie równomiernie masę serową. 3. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony studzimy. Zawsze sernik studzę
Izabelawkuchniczuć już od dawna. U nas drzewka kwitną później bo są młode- to odrosty starej akacji, która wyrosła przy piecu w szklarni dziadka i poddała się kilka lat temu. Właściwie powinnam napisać "robinii akacjowej", bo podobnie jak z mleczem czy bzem, nazwa zwyczajowa nie jest do końca poprawna. Akacja to afrykańskie drzewo, robinia- północnoamerykańskie i to ta druga może rosnąć(...)usmażyć je w cieście naleśnikowym albo zrobić placuszki. I pewnie milion innych rzeczy- z muffinami włącznie. WAŻNE! Jedynie kwiaty tej rośliny są jadalne- pozostałe części, jak kora czy owoce, są trujące!!! Liści nie jemy A jak zrobić muffiny? MUFFINY Z KWIATEM AKACJI 40 g masła 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
les mirabellesjedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru(...)skórkę. Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą
Kuchnia MagdaLenydzieciom i dorosłym. Cukinia to moje ulubione warzywo w kuchni i ogrodzie! Ma wszechstronne zastosowanie. Począwszy od popularnego leczo, poprzez placki, cukinię faszerowaną, pieczoną, duszoną, aż po rewelacyjny pasztet. Z cukinii można także upiec pyszne ciasto. Młoda cukinia to także częsty składnik w moich surówkach i sałatkach. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego pasztetu z cukinii, marchewki oraz ziemniaków i cebulki(...)Potrawa jest wegetariańska, a jeśli zastosujesz odpowiednią bułkę tartą także bezglutenowa. Dla wegan polecam każde jajko zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody. Pasztet jest FIT bez kalorycznych składników (oprócz oleju). Kaloryczność pasztetu: 135 kcal w 100g. Podane składniki są na średnią keksówkę o wymiarach 11 x 30cm. 1,5 kg cukinii 300g marchewki 250g cebuli
Ania gotujeCiasto bez cukru i bez laktozy Zdrowe słodycze – pyszne słodycze ! Bez konserwantów – zrób sam i przekonaj się jakie to proste. Składniki: – 3 małe bardzo dojrzałe banany (270 g) – 200 g mąki pszennej razowej – 200 ml mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy – 140 g suszonych daktyli bez pestek(...)pokrojone orzechy np. włoskie i jeszcze raz wszystko mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach ok. 11 x 20 cm, wierzch posypujemy pistacjami. Pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Artykuł Ciasto daktylowe pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEczarnego (lub kolorowego) pieprzu Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, pokrojone na kawałki zimne masło, jajko i 1 łyżkę wody. Zaczynamy zagniatać ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy starty parmezan i kontynuujemy wyrabianie. Jeśli ciasto nie będzie chciało się uformować można dodać jeszcze troszkę zimnej wody. Z ciasta powinniśmy otrzymać gładką kulkę, którą(...)minut do lodówki. Piekarnik z kolei rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Po tym czasie na cieście układamy arkusz papieru do pieczenia, na który wsypujemy fasolę (przeznaczoną do obciążania ciasta lub kulki ceramiczne). Ciasto pieczemy przez 15 minut, następnie wyjmujemy je z piekarnika, zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i ponownie wstawiamy na 5 minut. Farsz: Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy
MyCookBook.plurodziny brata, więc pozwoliłam sobie na odrobinę smaku alkoholowego. Ajerkoniak fajnie wyczuwalny nie powoduje, że masa jest mdła czy słodka, a dżem z czarnej porzeczki fajnie przegryza smak bezy. Przyznam, że tort może wydawać się pracochłonny, jednak dla mnie to była sama przyjemność z "NIM" pracować:). Zapraszam... Skala smaku 10/10 - tort można zrobić nawet dwa dni przed imprezą, smaki dopiero(...)łyżki ciepłej wody Białka ubić na sztywną pianę, dosypać powoli cukier cały czas ubijając, następnie dodawać porcjami żółtka . Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę- lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownic i piec 35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje biszkopt w tortownicy. Wystudzony
Kubki smakuwyrobić ciasto do połączenia składników następnie wlać zimne ewentualnie letnie ale nie gorące masło i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i mięciutkie. Można w razie potrzeby jeżeli ciasto będzie zbyt luzne dosypać łyżkę lub dwie mąki. Ciasto przekładamy do miski i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze(...)Zaplecione chałki przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić ponownie do wyrośnięcia.. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte chałki smarujemy roztopionym masłem lub rozbełtanym żółtkiem . Włożyć do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika bez termoobiegu do ładnego zrumienienia. Kruszonka
Andzia Pichciprawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a do tego można je jeść bezkarnie bo 100 gramowa porcja ma zaledwie 28 kcal, pomagają schudnąć regulując trawinie i przyspieszając przemianę materii. Ciasto jest banalnie proste, nie zawiera mąki, oleju, masła, jedynie 1 łyżkę cukru, na którą z pewnością możemy sobie pozwolić zachowując zdrowy styl życia ;) Doskonałe dla gości lub kiedy po prostu musimy(...)ognia i odstawiamy do wystygnięcia 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę o wymiarach 20/20 lub podobnych, wykładamy papierem do pieczenia 3. Banana obieramy i blendujemy na mus, za pomocą miksera łączymy z pozostałymi składnikami na spód ciasta i wykładamy nim przygotowaną foremkę, odkładamy ok 1/4 ciasta, dociskamy dłonią tworząc brzeg jak do tarty 4. Na przygotowany spód
Słodki KompromisZostało Ci za dużo bananów a już robią się czarne? Nie masz nic słodkiego w domu? Polecam chlebek bananowy - miękki i wilgotny. Z zewnątrz często
W kuchni bez szafekIdealne ciasto na weekend powinno być lekkie, ale i smaczne. Dzisiaj proponuję ciasto odwrócone na białkach z limonką i bananami. Ciasto jest bezglutenowe.Cechą tego wypieku
vaniliowoczekoladowa