dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka(...)ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis m.in na jagnięce kotlety, wiele makaronów, sałatek, dań z rybami, zupy, owoce morza, tarty
Plate of JoyBardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z dodatkiem rabarbaru, posypne cukrem muscovado oraz cynamonem. Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które pomału zaczynają wypełniać warzywniaki :) Takie ciasteczka robi się błyskawicznie, wystarczy na ciasto francuskie ułożyć owoce (albo marmoladę, nutelle, budyń czy nawet same bakalie), piec 20 min. i gotowe :) Warto więc mieć takie ciasto zawsze(...)zapasie, w razie wizyty niespodziewanych gości, albo jak tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do przegryzienia :) * ciasto francuskie xxl- 1 opakowanie * rabarbar- 3-4 łodygi * cukier trzcinowy muscovado- do posypania * cynamon- do posypania Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wielkość wedle uznania). Rabarbar pokroić na kawałki mniejsze o 1 cm od wykrojonych kwadratów, a następnie
Kraina Miodem Płynącaznowu mieliśmy smaka na coś prostego, najzwyklejszego i takiego trochę "staroświeckiego". No i tym razem padło na Zebre. Pyszne, mięciutkie ciasto, które nie tylko ładnie wygląda ale także dobrze smakuje. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam ;) Składniki: 5 jajek szklanka i 4 łyżeczki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka oleju 3/4 szklanki mirindy(...)masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać olej, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać Mirindę- wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki- oba wymieszać. Gotowe ciasto wykładać na przemian (po 2 łyżki jasnej
Krakowskie smaki AniKolejne wejście z ciastem francuskim. Dzisiaj ciasteczka z żelem jagodowym. Bardzo delikatne, pyszne jeszcze ciepłe. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego pół słoiczka jagód w żelu kilka mrożonych wiśni papier do pieczenia WYKONANIE: Płat ciasta rozkładamy na blacie. Okrągłą foremką kroimy kółka. Na każde kółko układamy jagody w żelu, na środek wisienka. Z pozostałych części ciasta kroimy paski(...)układamy w szachownicę na ciastku. Ciasta układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 st. C. Ok 20 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyBardzooo pracowity dzień! Od samego rana spadło na mnie 10 kg pieczarek gotowych do przerobienia i zamrożenia, prócz nich oczywiście czekało wczorajsze zarobione ciasto na pierniki słowem ręce opadały od natłoku roboty, spędziłam niemalże pół dnia w kuchni, jednak było warto;) Pierniczki wkrótce na blogu. Przepis pochodzi z bloga Kasi, w oryginale znajdziecie go TUTAJ . Dodałam do przepisu plastry szynki(...)spodzie tarty, muszę przyznać że całość wyszła rewelacyjnie. Ciasto 200 g mąki 120 g masła 30 ml zimnej wody 2 szczypty soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz 3 duże pory 30 dag pieczarek 6 plastrów szynki 2 łyżki masła sól pieprz Sos 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 20 dag tartego żółtego sera 2 żółtka kucharek
Kuchenne aromatyMyślałem, że po latach prób i błędów, i technik doskonalenia w każdej części przygotowywania pizzy, to ja jestem jej ekspertem i robię najlepsze ciasto na pizzę . Przecież wszystko ma znaczenie...przynajmniej tak sobie to tłumaczę. Temperatura mleka do drożdży, użyta mąka, sposób i czas wyrabiania ciasta, a nawet kąt padania i odbicia wiązki światła, czyli w jakim miejscu na nasze(...)wyrabiane ciasto pada słońce. No dobra, z tym ostatnim to Was wkręcam... Tak czy siak, moje ciasto jest rewelacyjne, ale okazuje się, że może być jeszcze lepsze. A gdzie takie robią? Ano w lokalnej pizzerii Adjano w Mikołowie . Nie wnikam skąd mają przepis, zazdroszczę na całej linii. Pizza to jednak nie wszystko, w punkt przygotowane menu rewelacyjna obsługa, taras letni
BaRepasnigdy w moim domu się ich nie piekło. Czasem jednak ma się ochotę na coś innego niż babka i sernik ;) Tym razem zrobiłam mazurki w wersji mini... Bardzo kruche ciasto i kajmak wymieszany z pijanymi bakaliami ;) Rodzynki i żurawinę wcześniej moczyłam w rumie, stąd ta nazwa :) Polecam! Składniki na ciasto: 135 g zimnego masła 100 g cukru pudru(...)łyżeczki cukru waniliowego 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać prostokąty. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa: 250 g masy krówkowej
Domowa cukiernia Ewyrównocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni na której prażyłam mąkę, położyłam dla porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł(...)zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli Znów mieszamy (Ciasto wymieszałam łyżką w misce) aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta na powierzchni
Stare GaryDelikatne ciasto z jabłkami , jeszcze z nieco zimowym aromatem, bo z chłodniejszymi dniami kojarzą mi się korzenne , rozgrzewające aromaty Jabłka zazwyczaj łączymy z cynamonem i dla wielu osób jest to duet nierozerwalny. Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu i smaku :) Składniki(...)koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm ) piec ok 35 min w 170'C Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok 50 cm. Wystudzić
Malinowa KawiarenkaBabka zebra jest ciastem bardzo popularnym, przygotowywanym najczęściej w tortownicy, rzadziej w keksówce lub w formie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się(...)łyżek masy jasnej w dowolnym miejscu na dnie formy, na wierzch masy jasnej nałożyć 2 łyżki masy ciemnej i na nią ponownie masę jasną, czynności powtarzać do wykończenia obu ciast (ja pod koniec nakładałam po jednej łyżce masy), ciasto powinno się samo rozlać po całej formie, ewentualnie można na koniec lekko potrząsnąć nią, by poziom ciasta się wyrównał - babkę piec
Smakołyki Berenikiprzepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego wszystkim! Składniki na kruche ciasto 1 1/2 szklanki mąki(...)jajko 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 1 opakowanie budyniu ok 100 g truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i żółtko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciastem wyłożyć foremki ( nie mam innych niż takich, ale jak posiadacie metalowe na babeczki to są w sam raz) i dać do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
pink envelopepączka nie czekam do Tłustego Czwartku. W ramach przygotowań, już dziś zawinęłam rękawy i wzięłam się za wyrób. Do przygotowania ciasta podeszłam niezbyt entuzjastycznie, bo to oznacza spotkanie z drożdżami, z którymi nie zawsze wychodzi mi praca. Ale ku mojemu zdziwieniu ciasto szybko urosło, wycinanie kółek - sama zabawa, a smażenie zajęło kilka minut. I tak, mam własne pączki, które mogą(...)letniej 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki soli 1/3 szklanki roztopionego masła Dodatkowo olej do smażenia 100 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe cukier puder słodka posypka Sposób przygotowania Jeżeli wyrabiacie ciasto z drożdżami świeżymi, najpierw trzeba przygotować rozczyn - do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć
pink envelopesiebie żadnego entuzjazmu, sflaczało mi wszystko i dynda w okolicach kostek. Moją postawę życiową można podsumować jednym słowem: "meh" (obowiązkowe lekkie wzruszenie ramion). Każdy kubek herbaty i kawałek ciasta są świetnym pretekstem do siedzenia i bezmyślnego patrzenia się w ekran komputera. Największa aktywność na jaką mnie stać to czytanie książki- choć przy opisach bitew się gubię, bo za dużo się(...)przed samą sobą, że to po prostu Lenius Gigantus. Może macie jakiś sprawdzony sposób na ożywienie jesiennego zombie? Ja takiego na razie nie znam, więc oferuję pretekst do zamulania- ciasto i filiżankę kawy. A jak ładnie widać kawałki gruszki:) GRUSZKOWA CHLEBO-BABKA Z IMBIREM, CYNAMONEM I ORZECHAMI 400g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli
les mirabellesdyni i gorgonzoli tak poruszyło moją wyobraźnię, że postanowiłam poświęcić naszą ostatnią dynię na wypróbowanie przepisu. Czy było warto? O tak! QUICHE Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ Na ciasto: 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody 5 listków szałwi Na nadzienie: ok. 500g puree z dyni (robiłam(...)tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę i wyrabiamy
les mirabellesucieknę do domu, szczególnie, że czekała na mnie jeszcze praca. Nie udało się. Ponieważ byłam głodna, zdecydowałam się na coś obiadowego- tartę z porami. I boczusiem. I duży kawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś krzyżówka murzynka z sernikiem- uczyniło mnie(...)pory z ogródka!!!) 1 jajko sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku kilka plasterków cienko pokrojonego boczku kawałek sera Bursztyn do posypania po wierzchu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto zagniatamy (więcej wskazówek tutaj ), wyklejamy nim formę i chowamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle, pora kroimy w krążki i dodajemy
les mirabelles