Ciasto się skończyło, pączki odeszły z tłustym czwartkiem no i co tu zjeść w niedzielę do kawy? Jeżeli na coś na pewno nie mam ochoty w niedziele to pieczenie. Lenistwo mnie dopadło po intensywnej produkcji pączków i ciast w tym tygodniu. Bardzo lubię spędzać czas w kuchni ale wszystko ma swoje granice. Dlatego dzisiejszej niedzieli postanowiłam zaserwować moim łasuchom(...)nigdy się nie nudził:) Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe a to, że ręka boli a że trudno itp. a tu proszę kiedyś nie było mikserów, robotów kuchennych i też w domu robiło się pyszne ciasta
ciastkarnia na kruchym spodziespowodowane, może kwestia dobrego ubrania nie przemakalnego? albo ludzi, którzy są bardziej uśmiechnięci? albo po prostu czystości na ulicach? Zdecydowanie jednak wolę norweską jesień od polskiej. Składniki: ciasto: 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru(...)jabłek 200 g orzechów włoskich Wykonanie: na stolnicy przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy cukier, jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy
ciastkarnia na kruchym spodziedziś do nas na coś obiadowego, a mianowicie ekspresowo szybką tartę, w której kluczowym składnikiem są smakowite, jesienne grzyby! My naszą tartę sporządziłyśmy na gotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu. Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami (na zdjęciu poniżej(...)delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała
Symfonia Smakówpuder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze(...)okruchach) na kawałek folii plastikowej i łapiąc je przez folię uformowałam z niego kulę. Gotowe ciasto jest miękkie, więc wstaw je na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby stężało. Obsyp blat mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przy pomocy szklanki lub foremek do ciasta wycinaj niewielkie ciasteczka. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni. Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)pokrojone w kosteczki i rozetrzyj je szybko dłońmi z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę. Żółtka wbij do miseczki, dodaj wanilię i dokładnie ubij. Przelej do suchych składników i zarób ciasto. Ja to na początku robię łyżką, a potem wyrabiam już dłońmi. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 20 minut. *Moje ciasto po wyjęciu
Chilli Czosnek i Oliwaśliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto(...)rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, i wykładamy ciastem tartę o średnicy 26 cm (spód i boki) widelcem nakłuwamy spód, na to układamy śliwki. Pieczemy 20-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy śliwki cukrem Smacznego
Niezły Młynekbrownie z Coffee Heaven. Tym razem bardziej przyjrzałam się składowi i postanowiłam pokombinować z białą czekoladą, która zgodnie z opisem jest składnikiem kremu. Tym razem uważam, że ciasto wyszło zdecydowanie bardziej bliskie oryginałowi. Jeśli o mnie chodzi uwielbiam je, jest to moja ukochana wersja Brownie. Idealne ciasto na poprawę humoru, kiedy mamy ochotę na coś mega pysznego, czekoladowego(...)płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10 minut, uważając żeby się nie spaliły. Przygotowujemy Brownie. Roztapiamy czekoladę
Mania GotowaniaTorebki niech sobie leżą, ale w sklepie jak komuś potrzebne. A Karpatka, albo jak mówi mój syn "Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi. Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Potem wsypujemy(...)dodajemy jajka, wbijając po jednym cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce, nie zwracamy uwagi na to, że jest klejące, bo taki już jego urok ;) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. PAMIĘTAMY
Blondynka Gotujesoli? Ja jadłam i ten smak mnie oczarował, przepis na te ciasteczka znajdziecie TU. Spróbujcie, bo warto. Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła! Z ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich(...)trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej 100 g suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko
Blondynka Gotujelodówce (placki miodowe zmiękną a smaki się przegryzą). Polecam! Sernik gotowany PRZEPIS/forma: 25 x 35 cm/Temperatura pieczenia placków miodowych: 190oCCzas pieczenia placków miodowych: ok. 25 min. Ciasto 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 jajka 0,5 kostki (100 g) masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody Masa(...)serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 5 jaj 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła (200 g) 1 szkl. mleka budyń śmietankowy bez cukru zapach waniliowy Przygotowanie Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty kolor w temp. 190oC przez ok. 25 min. Masa serowa. W garnku z grubym dnem zagotować ser, jajka, cukier
coolinarnastrefa.blogspot.comSernik z dodatkiem masy kajmakowej chodził za mną od dawna. Bardzo często przeglądałam przepisy z użyciem kajmaku, oglądałam zdjęcia i nabierałam coraz większej ochoty na to ciasto. :)Bazowałam na przepisie na sernik, który już jest na blogu (klik), dodałam masę kajmakową i oto powstał sernik kajmakowy. Na wierzch ciasta wyłożyłam kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową (całość a la snickers(...)reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła polewa czekoladowa: ok 12 kostek czekolady, 2 łyżka mleka, 1 łyżka masła orzeszki ziemne, solone i prażone Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę. Zapiec ok. 15-20 min w temp. 190ºC. Masa serowa. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comgorącej wody 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie Spód.Wszystkie składniki wyrobić, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć dno tortownicy o śr. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać(...)fasolę, ryż tak by obciążyć ciasto. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec kolejne 15 - 20 minut. Masa serowa. Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, dodać rodzynki w czekoladzie i wymieszać. Masę serową wylać na ostudzony spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej
coolinarnastrefa.blogspot.comJeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotke z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas ( moja rodzinka) na TOPIE najlepszych ciast. Składniki:2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany(...)kula. Owinąc w folię spożywczą i schowac do zamrażalnika na 1 godz. Budyń ugotowac w 1 litrze mleka. Przygotowac foremke , wyłozyc sreberkiem i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika , dzielimy na pół , wykłądamy 1 częscia foremkę a drugą czesc z powrotem do zamrażalnika w celu zapieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 30 min. Nastepnie wykładamy
Słodkości i nie tylkociasto.Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Wykładamy blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę(...)makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch ( można urywac po kawałku i przyklejac tak, aby mak był zakryty)Ciasto pieczemy w temp. 180 C do 40 minut . Wyjmujemy wtedy , kiedy ciasto nabierze pięknego , złotego koloru. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową
Słodkości i nie tylkołyżki ) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób przygotowania:Ciasto: Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa. Do ostudzonej masy dodac żółtka, miksując. Wsypac mąkę(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Białka ubic , dodawac do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem . Ciasto wyłożyc do foremki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem. Dodawac małymi porcjami jogurt
Słodkości i nie tylko