ciast - 9500 przepisów (strona:136/634)

wiśnie i tarte orzechy laskowe czyli na szybko łatwe, smaczne ciacho... 133

orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać(...)resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic jak będzie zimne - ciasto jest pyszne z posmakiem orzechów i wiśni..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Quiche z pieczarkami i kurczakiem 162

dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie . Składniki : ciasto : 250 g mąki (pszennej tortowej) 1 łyżeczka soli 150 g masła, zimnego 1 jajko masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g twarogu półtłustego 50 ml mleka 2 jajka całe(...)przestygnięcia . Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i blanszujemy na nim posiekane liście , doprawiając lekko solą i pieprzem . Dodajemy je do pozostałych składników i mieszamy . Teraz czas wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować je na okrągły placek , większy niż forma w której ma się piec . Grubość ciasta po rozwałkowaniu , powinna wynosić około 0,5 cm . Delikatnie układamy ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie

Ogrodnik w podróży
Ciasto czekoladowe z buraczkami 165

Było już ciasto marchewkowe, to teraz czas na ciasto buraczkowe z dużą ilością kakao. W życiu nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego...potwierdza to też Mój Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki(...)ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.    wg. "Ciasta i ciasteczka

Anioły w kuchni
Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami 116

Kolejna pyszna i słodka propozycja ciasta drożdżowego- tym razem z makiem i jabłkami. Składniki na ciasto drożdżowe: 37,5 dag mąki, 2,5 dag drożdży, 7,5 dag cukru, ½ szklanki mleka, 10 dag masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: 75 dag winnych jabłek, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka(...)roztopionego masła. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypać resztę maki, dodać szczyptę soli, cukier i lekko rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma

Tradycyjna Kuchnia
Rabarbarowy pocałunek 169

Witajcie Tak zdecydowanie w maju najlepiej smakuje rabarbar, dlatego mam dla Was jeszcze jedno ciekawe ciasto z rabarbarem. Tym razem postarałam się by to była nieco zdrowsza wersja, dlatego mamy kruchy spód na bazie mąki pełnoziarnistej i brązowy cukier zamiast białego. A samo ciasto jest delikatnie kruche, lekko kwaskowate od rabarbarowego musu i wykończone aksamitną śmietanową pianką, która nadaje(...)lekkości. Musicie je koniecznie wypróbować. Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 margaryny lub masła 2 jaja Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i pieczemy do zarumienienia

Cynamonowe szczęście
Szybki biszkopt z truskawkami i czekoladą na każdą imprezę 179

wkładała, moje marzenia spełzły na niczym... Za to...Moja kulinarna pasja powróciła ze zdwojoną siłą. Mam już w kuchni chyba wszystkie możliwe do zrobienia przetwory, ciasta, ciasteczka, smoothies ...a nawet pomysł na moją jutrzejszą urodzinową wódkę ;P Kto by pomyślał, ile różnorakich przysmaków może człowiek wynaleźć na jedne, jedyne truskawki? I kiedy to zostało już powiedziane, porozmawiajmy o tym cieście(...)Przez chwilę zastanawiałam się, czy nie napisać "TYM cieście", bo zdecydowanie należą mu się wielkie litery, I wielkie oklaski. I zadowolone, najedzone, uśmiechnięte buzie. Uwielbiam je za, za...za wszystko! Za prostotę, za szybkość wykonania, za przystępne składniki...za nieziemski smak- lekko chrupiący na zewnątrz i rozpływający się w ustach środek. I czekoladę. Omm... i, oczywiście, a może i przede

Gotowanie to kochanie
Jagodzianki babci Zosi 248

Jagodzianki ze świeżych jagód to kolejny smak mojego dzieciństwa. Do tych robionych przez moją babcię nie umywają się żadne inne. Kiedy je piekła, cały dom pachniał ciastem drożdżowym i jagodami. Tego się nie zapomina. Czarna jagoda, czyli borówka brusznica, jest leśną krzewinką rosnącą w Polsce dość pospolicie. Jadalne są jej owoce - ciemnogranatowe jagody pokryte delikatnym woskowym nalotem. Zalicza się(...)jajo i 1 żołtko (drugiego białka nie wyrzucać) i mleko podgrzane do ok. 30 stopni. Całość lekko zagnieść. Masło stopić i lekko przestudzić. Wciąż ciepłe porcjami dodawać do ciasta i zagniatać. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, gładkie i nie powinno lepić się do ręki. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. W tym czasie ciasto

W SMAK
Ciasto ucierane z porzeczką 149

dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy wymieszane oraz przesiane obie mąki, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy ciasto. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy czerwona porzeczką. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Kruszonka Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec(...)wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 45 minut. po upieczeniu ciasto możemy  posypać cukrem pudrem Smacznego

kgwjanczewo
Nieźle nadziane jagodzianki z waniliową kruszonką. 138

upiec jagodzianki. Te z tego przepisu są mięciutkie, lekkie z mnóstwem owoców w środku, a do tego zwieńczone przepyszną waniliową kruszonką. Dla mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :)  Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła! SKŁADNIKI(...)dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. 3. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Jeśli ciasto się zbyt mocno klei można je delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, bo po upieczeniu będzie

DefinicjaSmaku
Ciasto śliwkowe na mleku skondensowanym. 177

Ciasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając. 7. Piec 45-60 min w temperaturze 180 stopni do suchego

DefinicjaSmaku
Piernik Staropolski / przygotowanie ciasta dojrzewającego 182

wszystko to, co w pierniku najlepsze :) Jego przygotowanie wymaga przede wszystkim cierpliwości i składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich będzie tematem tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie(...)przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę, że jeśli choć raz go przygotujecie, to wpisze się w Wasze świąteczne menu na wiele, wiele lat :) Przepis pochodzi z tej strony . Lekko go zmodyfikowałam poprzez odjęcie cukru i dodanie jeszcze odrobiny aromatycznych przypraw :) SKŁADNIKI 500g miodu o łagodnym smaku ( akacjowy, lipowy, wielokwiatowy

DefinicjaSmaku
Kruche z jagodami i kruszonką 139

szybko czyli Kruche z jagodami i kruszonką .                Więc można powiedzieć że sezon jagodowy rozpoczęty :) Ciasto wyszło pyszne , ledwo udało mi się ukroić z resztek kilka kawałków do zdjęcia(...)Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche : 3,5  szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka cukru    1 l jagód  1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny 1.5 szklanki mąki  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia Blaszka

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! 149

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła  - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę(...)wgłębienie w mące, obsyp mąką z brzegów i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce - masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku - jak rozczyn podwoił swoją objętość, zaczynamy wyrabiać ciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki) - dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy

SMYKWKUCHNI
Torcik ptysiowy z malinami i truskawkami 170

Pyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy ', nadzienie to moja inwencja twórcza ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 375 ml wody 75 g masła szczypta soli 180 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 6 jajek Składniki na nadzienie: 500 ml śmietanki(...)masło się rozpuści i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, zdecydowanym ruchem dodajemy mąkę i szybko ucieramy do połączenia składników. Wstawiamy z powrotem na ogniu i intensywnie mieszamy, aż ciasto stanie się błyszczące i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Do ostygniętego ciasta dodajemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając

My Culinary Art
Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 242

pierogi). Moja skleroza przypomniała mi o farszu bardzo późno w nocy, więc nie było już sensu lepić pierogów. Farsz przenocował w lodówce i nabrał smaczku :) Rano zabrałam się za ciasto na pierogi. Kiedyś nie lubiłam lepić pierogów, bo nie miałam dobrego przepisu. Długo szukałam, ale znalazłam takie na blogu zajadam.pl Ciasto jest miękkie, łatwo się je wyrabia i jest elestyczne(...)szybko się wysusza jeśli za długo leży. Z podanego przepisu wyjdzie około 50-60 średniej wielkości pierogów  – nie chciałam lepić zbyt dużych ze względu na Stasia. Na ciasto pierogowe :     2 szklanki mąki pszennej jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody Mąkę, sól, masło i jajko umieściłam w misce. Stopniowo dolewałam wodę jednocześnie

apetytnapieczenie