godzin. Zakwas jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g zakwasu, resztę przełożyć do słoika... będzie na następny chlebek. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 350 g zaczynu 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml wody 4 łyżki płynnego miodu 100 g siemienia lnianego(...)wodą i dokładnie wymieszać. Siemię lniane lekko podprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Do zakwasu dodać mąki, sól i miód rozpuszczone w wodzie oraz siemię. Wszystko wymieszać i delikatnie wyrobić. Ciasto jest kleiste. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 4-6 godzin. Ciasto chlebowe zwiększy swoją objętość oraz oraz będzie miało gąbczastą strukturę. Robię to zawsze
Delicious Titbitsmuszę jeszcze poćwiczyć, ale gwarantuję Wam, że mięsożercy będą się nimi zajadać. Tarty najlepiej podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru masa śmietanowo-jajeczna 1 szklanka creme fraiche (przepis(...)250g lekko wędzonego boczku pokrojonego w kostkę sałata garść liści sałaty/rukoli/szpinaku opcjonalnie piórka cebuli/marchereki/buraka 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania ciasto Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone kawałki zimnego masła. Zmielić przez minutę do uzyskania konsystencji mokrego piasku (przy braku malaksera kroić ciasto nożem). Dodać wodę i jajko. Miksować
W kuchni wieczoremrozgrzeje raczej duszę niż ciało, a to ostatnie właśnie rozgrzania się domaga. Odpowiedź jest prosta - trzeba włączyć piekarnik. Żeby nie działał bezproduktywnie, tylko dla kaprysu, najlepiej wypełnić go drożdżowym ciastem, które swym ciepłem zamieni w aromatyczny bochenek, który będzie można, jeszcze ciepły, zjeść na kolację z masłem i ewentualnie odrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój(...)wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać resztę wody i olej, zagnieść ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki, uformować z ciasta kulę, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Z każdej części uformować kulę, ułożyć na blacie oprószonym mąką
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietanki dodając sok z odpowiednim kolorze, o czym dalej. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone(...)lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego Sposób przygotowania Białka oddzielić
Pyry na GazBazę do przepisu znalazłam W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu. Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można zrobić 16 rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 40 g cukru(...)dodać do niego margarynę lub masło, cukier i sól a gdy się schłodzi, jajko, olejek waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, zaczyn i dokładnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 – 1,5 godziny, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części( na 16 większych rogali
Na słodko lub wytrawnieniezbyt atrakcyjnym wyglądem (lekko się rozjechał) i zdecydowały się go spróbować, wiem , że był bardzo smaczny. Wbrew pozorom wykonanie tego deseru nie jest trudne, wystarczy mieć dobry przepis na ciasto ptysiowe. SKŁADNIKI: na ciasto ½ szklanki wody (125 ml) 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli(...)wcześniej Crème pâtissière 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego orzechowo-migdałowego (Nutella) 1/3 szklanki mielonych migdałów płatki migdałowe do posypania A jak to zrobić: Ciasto Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać
Kuchnia w opałachwymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej(...)łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto
Proste Potrawyniedawna ta pizza stała się moją faworytką. Dzięki połączeniu pomidorów, mozarelli z sosem balsamicznym malinowym pizza zyskała niebanalny smak, który mnie osobiście zauroczył. Zauważyłam, że ciasto drożdżowe na mące typ 0 zyskuje fajną puszystą strukturę. To takie moje spostrzeżenia dotyczące tej mąki. Zarówno mąkę typ 0 jak i kremowy ocet balsamiczny figowy nabyłam w sklepie Mantini, w którym można się(...)przy tym trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną
Blondynka Gotujemin.Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów)Koszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na farsz:150 g mięsa z kurczaka1 marchewka1 pietruszka1 cebula1 mały porświeży tymianekbulionolej, sól, pieprzSKŁADNIKI na ciasto:2 szklanki mąki1 szklanka wody1 żółtko z jajka1 łyżka olejuszczypta soliSKŁADNIKI na dip czosnkowy:3 ząbki czosnku4 łyżki gęstego jogurtu ( najlepszy jest jogurt grecki)sól, pieprzDo jogurty wciskamy za pomocą praski(...)kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego pora. Dodajemy odrobinę bulionu. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Usmażony farsz rozdrabniamy i odstawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE ciasta na pierogi:Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 1 żółtko i 1 łyżkę oleju. Dolewamy wody i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki za pomocą szklanki.PRZYGOTOWANIE pierogów:Na każdy
kulinarnyJaDokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł czas eksperymentów z tartami na słodko i różnego rodzaju pie'ami z kruchego ciasta. Lekcja numer 1. tartaleki, jako że są małe, wymagają cienkiego ciasta. Takie ciasto, jeśli ułożymy je w foremce i nie obciążymy folią aluminiową wysypaną fasolą ma tendecję do opadania krawędzi(...)Wniosek? Opiekać wstępnie i obciążać. Zapobiegniemy opadaniu krawędzi i kurczeniu się ciasta. Składniki:Ciasto1 i 1/4 szklanki mąki100g schłodzonego masła1/4 szklanki lodowatej wody1/4 łyżeczki soli1 łyżka cukruOwoce3 śliwki2 jabłkacynamon i cukierKrem200g śmietany kremówki1 czubata łyżka serka mascarpone1 łyżka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Ciasto wyrabiam w malakserze. Wsypuję mąkę, pokrojone masło, sól i cukier. Tnę nożami aż powstanie piasek. Dolewam wody
W kuchni wieczoremmasłajajkożółtko2 szklanki mąkiszklanka cukruMasa serowa:600 g sera białego twarogowego5 jajszklanka cukru50 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią3 łyżki mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejulubione owoceSposób przygotowania:Kruche ciasto :Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy jeszcze(...)trochę mąki i ręcznie ugniatamy, a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`C.Masa serowa:Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier i cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem
Słodkie PrzyjemnościPALUSZKAMI SEROWYMINa początek Nowego Roku podaję Wam przepis na bardzo efektowną i pyszną pizzę z serowymi paluszkami na wzór tej podawanej w pewnej słynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam(...)kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada
Słodko-Słony Świat Ilonyzszycia" i coś nie mogę zabrać się za nie. Liczę, że przyjdzie wena i zasiądę przed maszyną i wszystko wkońcu zszyję. Tymczasem na osłodęwrzucam przepis na ciasto, które wymyśliłam dawno temu i nazwałam je "Krówka pod chmurką". Pamiętam, że miałam wtedy wielką ochotę na 3bita (ciasto) ale nie miałam herbatników w domu. Postanowiłam więc upiec blaty(...)ciasta kruchego, które zastąpiłoby herbatniki. Gdy blaty upiekły się, zdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał uboższa wersja 3bita ale za to z sezamem;)Przepis:200g mąki100g masła100g cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany1 puszka masy krówkowej (kajmak)400g śmietanki kremówki 30%2 łyżki cukru pudru2
happycreatiff.blogspot.comsłonecznikowy do smażeniaSposób wykonaniamargarynę rozpuścić i ostudzić.Do sporej miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajka, wsypać 3 łyżki cukru, rozkruszyć drożdże, wlać margarynę i wszystko razem wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ścianek miski.Miskę z ciastem wstawić do lodówki na 1-1 i 1/2 godziny (do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość(...)Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószone mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm.Szklanką wykroić kółka, na połowę kółek nałożyć marmoladę, każde kółko z marmolada przykryć pustym, ale najpierw brzeg pustego posmarować i skleić oba kółka, a następnie pozostawić przykryte do wyrośnięcia.Ciasto można też rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm, wykrawać kółka i odkładać do wyrośnięcia (Nadziewać szprycą
Mix smakupack of shortcrust pastry ( ~350g)bread crumbs, for dusting300g cherry tomatoesolive oil2 eggs300ml double creamhandful basil leafs, shredded plus some more for decoration50g Parmesan, gratedPotrzebne nam będzie:paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g)bułka tarta do wysypania formy300g pomidorków koktajlowycholiwa z oliwek2 jajka300ml tłustej śmietankigarść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji50g ParmezanuThe method:Heat the oven to 180C(...)rest of the parmesan on top. Bake for further 20-25 minutes. Trim the pastry. Serve with salad.Wykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć.W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy
Kulinarna rozmowa