sprawiają, że ma ciekawszą strukturę, no i te cudowne dziury... Mogłabym na niego patrzeć i patrzeć.Jedyna wada, to czas oczekiwania. Najpierw poolish strasznie długo rośnie, a potem wyrobione ciasto niemal drugie tyle. Cóż, czasem trzeba się poświęcić... Moim zdaniem jak najbardziej warto - efekt jest bardziej niż zadowalający. Jako bazę użyłam przepisu na chleb na poolish z bloga(...)godzin.W dużej misce wymieszać mąkę z kurkumą i solą. Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do mąki. Dodać cały poolish i dyniowe puree. Wyrobić gładkie, nieco lepkie ciasto. Dodać pestki, dobrze zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut.Formę wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, odstawić na 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie z puszystym, maślanym ciastem drożdżowym zrobiło furorę. Wszyscy się nim zajadali i chwalili ogromnie. Z całej blachy została jedna bułeczka, którą kolega zabrał dla żony (choć może zjadł po drodze do domu - tego(...)gotować na niewielkim ogniu aż do otrzymania pożądanej konsystencji - im dłużej dżem jest gotowany, tym będzie gęstszy (w tym wypadku powinien byś dość gęsty, żeby nie wypływał z ciasta).Kiedy już jest gotowy - dolać gin, dobrze wymieszać i zdjąć z palnika. Ostudzić.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoliwy115 g jeżynigiełki z 1 gałązki rozmarynuMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać 1/4 wody. Odstawić na 15 minut.Rozmaryn do ciasta drobniutko posiekać. DO wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i posiekany rozmaryn. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, po czym rozwałkować(...)grubość 1-1,5 cm. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, następnie palcem zrobić dość głębokie wgłębienia. Powciskać w nie jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami rozmarynu, delikatnie wcisnąć je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złoto-brązowego koloru.Ostudzić na kratce.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jogurt i sól i ponownie wymieszać. Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości(...)tygodnia meksykańskiego.Placki można również przygotować na grillu. Przy użyciu papierowego ręcznika grill należy natłuścić olejem. Położyć placki na grillu i piec, aż nabiorą złocistego koloru, raz przewracając.Do ciasta można dodać również swoje ulubione przyprawy np. paprykę w proszku itp.Źródło przepisu: Ucztowisko Jamiego
Gospodyni Miejskarobota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo się zagnieść dodać 1 - 2 łyżki śmietany, ja dodałam 2 łyżki).Zagniecione(...)ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm do 1 cm (nie cieniej), wykrawać foremką do katarzynek i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Wierzch każdego pierniczka posmarować (przy pomocy pędzelka) delikatnie wodą.Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut (nie dłużej, bo będą twarde
Gospodyni Miejskawsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli. Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego).Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości(...)użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku.Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi.Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku, 1 łyżkę spirytusu lub innego alkoholu.Wałkując ciasto na kluski należy je oszczędnie podsypywać mąką, aby nie było twarde.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDodać delikatnie do szpinaku i wymieszać.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Na tak przygotowaną blachę wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt.Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut.Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę. Ściągnąć(...)papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do przestygnięcia.Wystudzone ciasto rozwinąć i posmarować puszystym serkiem tawrogowym.Na serek wyłożyć łososia (ja rwałam na kawałki i luźno pokrywałam powierzchnię serka).Tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Następnie owinąć ściśle w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stało w lodówce całą noc).Roladę
Gospodyni MiejskaDodać łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli(...)wymieszać.Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości około 0,5 - 1 cm.Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masło czosnkowe (będzie to dość gruba warstwa).Tak przygotowany placek przełożyć wraz z papierem na blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość
Gospodyni Miejskaciepłej maślanki rozpuścić drożdże.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po upływie tego czasu, z wyrośniętego ciasta spuścić powietrze(...)ponownie wyrobić przez krótką chwilę.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami (rodzaj dowolny).Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut
Gospodyni Miejskakurkumę). Wymieszać.Do rondelka wlać wodę wraz z olejem i doprowadzić do wrzenia.Gorącą wodę z olejem wlać do miski z mąkami i przyprawami. Wymieszać dokładnie łyżką.Gdy ciasto nie będzie już paliło (od gorącej wody) w ręce uformułować kulę i odstawić do przestygnięcia. Ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe.Wystudzone ciasto rozwałkować, na oprósznej mąką stolnicy, na placek o grubości(...)rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty.Trójkąty ciasta układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Nachos piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.Wystudzić na kratce.W międzyczasie umyć i osuszyć chili i łodygę selera naciowego. Papryczkę oczyścić z nasion i pokroić w półplasterki, łodygę selera obrać i pokroić.Wystudzone nachosy posypać pokrojoną
Gospodyni Miejskakęsy. Zależało mi na zrobieniu mini naleśnika takiego aby był puszysty, lekki, nie był utopiony w tłuszczu, aby można było go paluszkami bez problemu zajadać. Ile różnych wersji ciasta zrobiłam, aby uzyskać swój cel ....nie pytajcie :)) SKŁADNIKI : 1 szklanka 250 ml mąka pszenna 1 szklanka mleko 1 szklanka jajka 2 szt (żółtko i białko osobno)1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)miski, dodajemy mleko, żółtka jaj oraz szczyptę soli i łyżeczkę soli- mieszamy wszystkie składniki, aby nie było grudek- w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka- dodajemy do naszego ciasta białka i delikatnie mieszamy- aby uzyskać małe naleśniczki ciasto przelałam do buteleczki plastikowej do dekoracji lukru, ma większy otwór co swobodnie pozwalało mi tworzyć mini naleśniczki, robiłam małe kółka
Basia w kuchnikiełbasy czosnkowanej,1 cebuli,4 łyżeczek świeżego tymianku,,200 ml kwaśnej śmietany 18%,soli,czarnego świeżo zmielonego pieprzu.Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte(...)odstała się na dnie talerza, do którego odcisnąłem wodę z ziemniaków (wylewając znajdującą się na powierzchni wodę). Do ziemniaków dodałem 2 jajka, odrobinę soli i całość wyrobiłem na gładkie ciasto, które nie kleiło się do rąk. W przypadku, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, należy dosypać do niego więcej mąki ziemniaczanej.Dobrej jakości czosnkowaną kiełbasę pokroiłem w mniejsze części, a następnie razem
Wyprawy kulinarneJedynie trzy składniki na ciasto i dowolność jeśli chodzi o farsz. :-) Robi się je szybko i łatwo, ciasto jest plastyczne, nie klei się. Z podanej porcji wyszły mi 54 sztuki pysznych, rumianych pierożków. Przepis mam od wielu lat, znalazłam go tutaj: KLIK.Ciasto:500g twarogu półtłustego250g margaryny3 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli Farsz:2 średnie cebule 300g mięsa(...)mielonegokilka sztuk małych pieczarek3 plasterki żółtego serakulka mozzarelli3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowanyolej do smażenia+ jajko do smarowania1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. 2. Do twarogu dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz (może być nawet z lodówki, ale wtedy trzeba będzie dłużej ugniatać ciasto by składniki się połączyły
Szefowa kuchnilekko cytrynową nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani stolnicy, więc sprzątania po nich jest bardzo mało. Zgniatanie ciasta przy pomocy zwykłego ręcznego miksera - dla mnie bosko! Razem z konfiturami ETERNO wyszedł mi niesamowity smak. Jaka konfitura? Skoro ciasta są lekko cytrynowe postanowiłam postawiłam na Pigwę z Kiwi - wybór okazał(...)miksując nadal. Nie przerywając miksowania dodałam jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Na koniec w kilku partiach dodałam mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na ponad godzinę do lodówki. W tym czasie mogłam zabrać się za biscotti, ale o nich w następnym poście :) Po ponad godzinie wyciągnęłam ciasto
Blondynka Gotujeustach, poczuć się jak kilka lat temu gdy obserwowałyśmy naszego Rogalikowego Mistrza i wyczekiwałyśmy momentu by podkraść jego dzieło... I jakoś tak, bliżej nam do niego...SKŁADNIKI NA CIASTO:- 1/2 kg mąki,- kostka masła i łyżka smalcu- roztopić,- 2 żółtka,- szklanka kwaśnej śmietany,- 5 dkg drożdży,- 2 łyżeczki cukru,- szczypta soli,/Zagnieść i do zamrażalnika./CIASTO Bezglutenowe: Genialne(...)wychodzą z mąki chlebowej bezglutenowej!Opis mąk jakie używamy znajdziecie tutaj: Produkty bezglutenowe.WYKONANIE:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku.- Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty
Wypisz Wymaluj