chrupiące k - 500 przepisów (strona:18/34)

Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 229

płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę.  Przygotowujemy sos.  Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki,  a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Oponki pieczone w piekarniku 262

wyrośnie nam opona na brzuchu. ;-) Nawet one doczekały się swojej wersji light, choć efekt końcowy jest zupełnie odmienny od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Oponki są dość twarde i chrupiące, były nawet kojarzone ze słodkimi precelkami. ;-) Ale są bardzo smaczne a w przyszłym roku upiekę je w wersji faworków, bo to ich smak mi przypominały. :-) Przepis znalazłam tutaj: KLIK

Szefowa kuchni
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 357

Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, zimne posypać cukrem pudrem. U mnie nigdy jeszcze tyle nie odstała - po 1-2 godzinach ląduje na talerzykach, wtedy ciasto jest jeszcze chrupiące a budyń lekko lejący (co widać na zdjęciach).   MIŁYCH I SŁODKICH WALENTYNEK DLA WSZYSTKICH

Kto ugości moich gości?
Bezowy torcik 'Red Velvet' 154

suszymy' bezę przez 50 minut. Studzimy 30 minut w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Beza powinna być w środku mięciutka a z zewnątrz chrupiąca. 3. Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy nią bezowe blaty. Na wierzchu rozmazujemy jeszcze łyżkę śmietanki i posypujemy okruszkami, które zostały na papierze do pieczenia. Smacznego! :) UWAGI: Barwniki spożywcze naprawdę

My Culinary Art
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 156

należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają.  Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać.   Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką.  Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru.  Młode ziemniaki włożone

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami 268

Sałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. Okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo

Smaczna Pyza
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 228

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości  dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka z piekarnika po poznańsku 161

zrobić).  Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 3 godzin (na każdy kilogram kaczki najlepiej policzyć niecałą godzinę). Jeżeli chcemy żeby nasza kaczka miała chrupiącą skórkę, to należy na 20-30 minut przed końcem pieczenia dźwignąć pokrywę naczynia i zwiększyć temperaturę

Passions hobbies life
Mule po marynarsku 189

Klasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i  natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim

wyzwania kuchenne
Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych 202

powyższych składników wychodzi 8 dużych kotletów + 4 małe („z polędwiczek”). Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych to potrawa, której przygotowanie nie wymaga sepcejalnych umiejętności kulinarnych. Chrupiąca, dobrze przylegająca, o lekko orzechowym posmaku panierka stanowi świetne połączenie ze skórką cytrynową, której delikatny aromat przeniknął do mięsa. Soczyste, delikatne kotlety podane, np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką

mojewypiekiinietylko
Szarlotka sypana 1669

tuż po upieczeniu jest dość miękka i niestabilna, więc jeśli nie chcemy jej jeść na ciepło, należy poczekać z krojeniem do jej całkowitego ostygnięcia. Masło tworzy na wierzchu lekko chrupiącą skorupkę, która może nieco utrudniać krojenie, jeśli jednak pozostawimy ciasto pod przykryciem, na drugi dzień warstwa ta zmięknie. Jeśli nie jesteście zwolennikami proszku do pieczenia lub z jakichś powodów

Smakołyki Bereniki
Trochę ulepszona opalona granola Sophie Dahl 206

naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA (och tak, wiem, że mówię tak o każdym moim przepisie...to dlatego, że dzielę się z Wami tymi NAJWSPANIALSZYMI!;)) TROCHĘ ULEPSZONA OPALONA GRANOLA SOPHIE

Gotowanie to kochanie
Chleb jak z duńskiej piekarni 176

problemu. Jest to zwykły chleb na drożdżach, wyróżnia go dodatek mąki graham, przez co jest, podobno, nieco zdrowszy. Odpowiednie złożenie zapewni mu idealny kształt, a pieczenie z parą cudownie chrupiącą skórkę. Mięciutki w środku, smakuje naprawdę wyśmienicie. Proporcje mogą się wydawać nieco dziwne, ale przeliczałam je z dwóch kilogramów mąki. Na domowe potrzeby aż takie ilości wydają mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Crème brûlée 193

grzałkę, jednak wtedy oprócz skarmelizowania cukru nagrzewa się cały deser.  Krem jest aksamitny, konsystencją przypomina mocno zestalony budyń. Pięknie pachnie wanilią, a skarmelizowany cukier apetycznie chrupie :) Pierwszy raz przygotowywałam crème brûlée, ale na pewno nie ostatni. Zamierzam poeksperymentować z innymi smakami, na przykład z czekoladą :) I oczywiście bardzo dziękuję Świętemu Mikołajowi za taki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 184

mąki orkiszowej.Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy.Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą.Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę,cudowny miąższ i dzięki dodatkowi żytniej mąki zachowuje świeżość przez kilka dni.Zapraszam do przepisu. Składniki na 1 dużą keksówkę: 220 g zakwasu 3-stopniowego 100 g mąki żytniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!