chrupiące k - 500 przepisów (strona:19/34)

Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami 236

Sałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. Okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo

Smaczna Pyza
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 204

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości  dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka z piekarnika po poznańsku 129

zrobić).  Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 3 godzin (na każdy kilogram kaczki najlepiej policzyć niecałą godzinę). Jeżeli chcemy żeby nasza kaczka miała chrupiącą skórkę, to należy na 20-30 minut przed końcem pieczenia dźwignąć pokrywę naczynia i zwiększyć temperaturę

Passions hobbies life
Mule po marynarsku 152

Klasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i  natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim

wyzwania kuchenne
Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych 177

powyższych składników wychodzi 8 dużych kotletów + 4 małe („z polędwiczek”). Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych to potrawa, której przygotowanie nie wymaga sepcejalnych umiejętności kulinarnych. Chrupiąca, dobrze przylegająca, o lekko orzechowym posmaku panierka stanowi świetne połączenie ze skórką cytrynową, której delikatny aromat przeniknął do mięsa. Soczyste, delikatne kotlety podane, np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką

mojewypiekiinietylko
Szarlotka sypana 1634

tuż po upieczeniu jest dość miękka i niestabilna, więc jeśli nie chcemy jej jeść na ciepło, należy poczekać z krojeniem do jej całkowitego ostygnięcia. Masło tworzy na wierzchu lekko chrupiącą skorupkę, która może nieco utrudniać krojenie, jeśli jednak pozostawimy ciasto pod przykryciem, na drugi dzień warstwa ta zmięknie. Jeśli nie jesteście zwolennikami proszku do pieczenia lub z jakichś powodów

Smakołyki Bereniki
Trochę ulepszona opalona granola Sophie Dahl 182

naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA (och tak, wiem, że mówię tak o każdym moim przepisie...to dlatego, że dzielę się z Wami tymi NAJWSPANIALSZYMI!;)) TROCHĘ ULEPSZONA OPALONA GRANOLA SOPHIE

Gotowanie to kochanie
Chleb jak z duńskiej piekarni 152

problemu. Jest to zwykły chleb na drożdżach, wyróżnia go dodatek mąki graham, przez co jest, podobno, nieco zdrowszy. Odpowiednie złożenie zapewni mu idealny kształt, a pieczenie z parą cudownie chrupiącą skórkę. Mięciutki w środku, smakuje naprawdę wyśmienicie. Proporcje mogą się wydawać nieco dziwne, ale przeliczałam je z dwóch kilogramów mąki. Na domowe potrzeby aż takie ilości wydają mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Crème brûlée 173

grzałkę, jednak wtedy oprócz skarmelizowania cukru nagrzewa się cały deser.  Krem jest aksamitny, konsystencją przypomina mocno zestalony budyń. Pięknie pachnie wanilią, a skarmelizowany cukier apetycznie chrupie :) Pierwszy raz przygotowywałam crème brûlée, ale na pewno nie ostatni. Zamierzam poeksperymentować z innymi smakami, na przykład z czekoladą :) I oczywiście bardzo dziękuję Świętemu Mikołajowi za taki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 154

mąki orkiszowej.Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy.Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą.Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę,cudowny miąższ i dzięki dodatkowi żytniej mąki zachowuje świeżość przez kilka dni.Zapraszam do przepisu. Składniki na 1 dużą keksówkę: 220 g zakwasu 3-stopniowego 100 g mąki żytniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Maślane rogale z kruszonką 149

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Lekko słodkawe z   kruszonką na wierzchu, niesamowicie pachnące no i ta chrupiąca skórka.. Mogę tylko powiedzieć, że dzisiaj je piekłam po przyjściu z pracy i już połowy nie ma.. Ponieważ rogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem

Na słodko lub wytrawnie
Flaczki wieprzowe na rosole 256

wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki? a jeśli nie to dlaczego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos Czosnkowy Light z Ogórkiem dla Leniwych :) 143

czosneczek i sobie doprawiam i mieszam, tym razem ot tak sobie wrzuciłam ogóreczka, bo miałam ochotę troszkę sobie pokroić coś dla relaksu :) Tak powstał sos, lekki, orzeźwiający i momentami chrupiący. Dla nas pyszny! A dla Was? Kto zrobi? :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt

Blondynka Gotuje
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 175

młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy  ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę.  Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego z chrupiącą skórką. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Placki z puree ziemniaczanego 216

ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty i nie wylądowało w koszu. Dlatego przedstawiam Wam pomysł jak można je wykorzystać i przygotować z niego chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki ziemniaczane.Czas przygotowania: 30 minPorcja dla 4 osób (ok. 20 placków)Koszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:300-400 g puree ziemniaczanego1 czerwona cebula4

kulinarnyJa