chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:46/76)

Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu 191

ciasto dobrze połączy się z wodą. Potem dodawała świeżą mąkę i w ten oto sposób robiła zaczyn na nowy chleb. Wszystko robiła na wyczucie. Z nowego ciasta na chleb ponownie zostawiała kawałek w dzieży przysypując mąką i ta czynność była powtarzana w nieskończoność. Czemu teraz trzymamy zakwas w lodówce? Piekąc chleb raz w tygodniu można przecież tak to robić(...)się za pieczenie chleba. Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi. Robimy zaczyn: 365g ożywionego zakwasu, 70g mąki żytniej razowej, 70g wody. Składniki mieszamy, przykrywamy i czekamy aż ciasto podrośnie, 2,5 -3 godzin. Składniki, ciasto właściwe: 505g zaczynu z ożywionego zakwasu, 100g płatków górskich, zmielonych na mąkę 340g mąki pszennej chlebowej, 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 200g wody, 1 łyżeczka

Leśny Zakątek
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania 5840

jutrzejszym poście! :) Tymczasem dziś, przepis na chleb dla leniuszków, osób, które chciałyby upiec swój własny chlebek, a zawsze bały się, że brak wprawy w aktywacji drożdży zepsuje im cały wypiek oraz dla tych, którzy nie za bardzo chcieliby sobie pobrudzić i zmęczyć rączki :). Przedstawiam Wam pełnoziarnisty chlebek pszenno-żytni ze słonecznikiem. Składniki: - 400g mąki pszennej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej typu

Be Fit Be Strong
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego 160

siemię lniane, więc zakasałam przysłowiowe rękawy i wzięłam się do roboty, do czego i Was serdecznie zachęcam. Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ma niesamowity smak, dzięki prażonemu siemieniu. Bardzo nam przypadł do gustu. Pierwszy bochenek zniknął bardzo szybko!  Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym według przepisu Piotra Kucharskiego Czas przygotowania: ok. 7 godzin Proporcje(...)wody 400 g aktywnego zakwasu żytniego 300 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 400 ml wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Siemię lniane prażymy na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zalewamy je 150 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Zakwas mieszamy z obydwoma mąkami, solą i pozostałą wodą. Dodajemy siemię lniane i jeszcze raz mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pełnoziarniste. 192

 Pyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem

Kuchnia Łukasza
Wysokobłonnikowy chleb z bakaliami. 191

kuchni - to też dobry sposób na czyszczenie szafek z resztek. Co ważne, chleb zawiera spore ilości błonnika, dlatego tak naprawdę jedną czy dwoma kromkami spokojnie można się najeść. Składniki: 3 duże jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki mąki pszennej białej 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki gryczanej (ja użyłam mąki z kaszy niepalonej) 1/2 łyżeczki

Powiedz dietom nie
Chleb graham na zakwasie z czarnuszką 201

umieściłam. Spieszę zatem naprawić to przeoczenie :) Chleb upieczony według poniższego przepisu nie rozpada się i nie kruszy w odróżnieniu do jego sklepowych odpowiedników. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść ciasta z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 płaska łyżeczka mielonego kminku łyżeczka soli pół(...)foliowej lub przykryć wilgotną ściereczką. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić, gdy chleb ostygnie. ----- Podobne: Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie Chleb pszenny wieloziarnisty Chleb orkiszowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Babciny chleb pszenny na maślance 93

Czas czytania: < 1 min Babciny chleb pszenny na maślance jest bardzo miękki, elastyczny a dzięki maślance ma lekko kwaśny smak. To przepis dla tych, którzy lubią chleby na zakwasie ale nie mają czasu aby go przygotować. Babciny chleb przypomina w smaku właśnie delikatny chleb na zakwasie, ale jego „produkcja” trwa zdecydowanie krócej. Składniki: 1 paczka suszonych drożdży(...)szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, zwykłej mąka do posypania lub 2 łyżki stopionego masła do posmarowania Wykonanie: Do miski wsypać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, drożdże, sól. Następnie wlać wodę, maślankę, miękkie masło, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieść przez

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z dynią na zakwasie 176

poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 220 g pełnoziarnistej mąki żytniej 240 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej pół łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 450 ml wody 200 g dyni 2 łyżki nasion dyni Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa(...)torby foliowej. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1 godzinę i 3 kwadranse. Kroić po schłodzeniu chleba. UWAGA! Chleb nie nadaje się do przechowywania dłużej niż 3 dni ze względu na swoją wilgotność. ------------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Chleb orkiszowy na zakwasie Chleb drożdżowy z dynią

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb fendu w majowej piekarni 129

miniony weekend też było trudno, ale - choć chleb fendu wymaga długiej obecności w domu i różnych zabiegów przy nim - jakoś się udało.  Fendu znaczy "rozdzielony, przełamany", co widać na zdjęciach. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne. Przygotowując ciasto na ten chleb użyłam po raz pierwszy w tym celu mój nowy nabytek(...)chleby na zakwasie w odróżnieniu od drożdżowych chlebów z Francji, skąd wywodzi się chleb zaproponowany przez Amber do jej majowej piekarni. Dlatego czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta musiał być dłuższy.  Składniki (na duży bochenek): oryginalny przepis i sposób formowania na stronie – klik! 496 g białej mąki pszennej 31 g mąki żytniej chlebowej (użyłam orkiszowej) 31 g mąki pełnoziarnistej (użyłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na Bułki do Zapiekanek z Mąki Pełnoziarnistej 237

Witam serdecznie Pokażę jak upiec domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb orzechowy 135

„ Proponuję upiec taki chlebek na jutrzejsze, niedzielne śniadanie. Może trochę kaloryczny, ale za to jaki zdrowy. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną zwykłą, pszenną pełnoziarnistą

Wiem co jem
Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 232

O rety, uwielbiam ten chlebek!! Zwłaszcza na śniadanie ze śliwkowym kremem czekoladowym :) Zobacz, jaki prosty przepis, a przy tym w zdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej i

Domowa Cookierenka Agi
Wiejski chleb żytni "Staropoleski" 227

белорусский ржаной хлеб бабушки Степаниды . Receptura Zaparka (1,5 – 2 godzin w temperaturze 63-65С): 30 g – mąka żytnia T1150/1400 lub pełnoziarnista T2000; 75 g – wrzątek 100C; po wymieszeniu dodajemy: 3 g – słód jasny aktywny lub  2-3 łyżeczki mąki żytniej T2000 (jako źródło enzymów do scukrzania zaparki); całość znowu mieszamy do jednorodnej konsystencji i zostawiamy zapewniając odpowiednią(...)lekka pianka na powierzchni kwasu. Rozczyn (ros. opara) (14-18 godzin w temperaturze 28-30С):  u mnie zajęło to12 h 300 g – mąka żytnia T1150/1400 lub pełnoziarnista T2000; 480 g – kwas  Mąkę przesiać i połączyć z kwasem, rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu na 12-18 godzin, aż opadnie. Gotowy rozczyn zacznie opadać

Przepisy na domowy ser i chleb
Owsiane ciastka – pieguski 346

jesień, a więc czas włączyć piekarnik :)U mnie co prawda najczęściej piekę chleby, ale od czasu do czasu coś słodkiego też się przyda. Dziś proponuję ciastka, proste i pewnie już wielu z Was znane. Moja wersja nieco zmieniona, bo ze zmielonymi płatkami owsianymi. Można też użyć mąki pełnoziarnistej( razowej) – wypróbowałam też przepis z użyciem tylko mąki razowej

Niebieski kubek z kawa
Chleb z cukinią 158

sezonu, póki trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii 2 łyżki wody 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka(...)trochę mąki. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. 3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób. Włóż wyrośnięte ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki. Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. Chleb kroić

Apetyczna babeczka