chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:48/76)

Czerwcowa piekarnia - knekkebrød - chlebek pełen zdrowia 183

chlebek norweski. Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać(...)szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.         Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na tutaj. Chlebki smakują trochę jak krakersy. Jest świetny na wyjazdy zamiast tradycyjnego chleba. Myślę, ze można byłoby zrobić je jeszcze cieńsze, ja piekłam  na oryginalnej foremce z piekarnika 37 x 37 cm. Knekkebrød na blogach:BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka,weka

Proste Potrawy
Chleb razowy ze śliwkami 182

aromat żytniego razowca.  Chleb zachowuje długo świeżość i najlepszy jest moim zdaniem po 2-3 dniach. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1,2 kg.  Hydratacja ciasta :73 %. Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem zaczynu, dokarmić mąką i wodą. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej(...)Dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników, nie wyrabiać. Ciasto będzie bardzo gęste. Przełożyć do formy 30x10 cm (keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Ciasto dokładnie wyrównać w formie łyżką maczaną w wodzie. Formę zawinąć szczelnie w folię (reklamówkę) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz. Ciasto powinno wyrosnąć prawie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb owsiany 193

domu mówimy na owsiany chleb - chleb Jeremka, bo to jest jego ulubione pieczywo.  Ostatnio przyłapałam go jak zajadał się suchymi kromkami.  Chleb pieczony na zakwasie żytnim. Puszysty o regularnych dziurkach, bardzo lekki. Przyjemnie się go wyrabia i bardzo dobrze formuje. Możecie upiec go na kamieniu po uprzednim wyrastaniu w koszykach, lub w foremce.  Polecam(...)aktywnego) 150 g mąki chlebowej pełnoziarnistej  150 g mąki owsianej (możecie użyć mąki chlebowej, lub orkiszowej) 300 g mąki pszennej chlebowej 450 g wody 50 g płatków owsianych 1 łyżka soli 2 łyżeczki miodu 3 g suchych drożdży Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i wystudzić. Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąki, drożdże, miód i wymieszać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 185

250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),25g świeżych drożdży, 50g suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 2 łyżki miodu, łyżeczka soli, łyżeczka kolendry, łyżeczka nasion kopru włoskiego. Przygotowanie Mąkę żytnią zmieszać ze 150ml letniej wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia mąkę pszenną przesiać, połączyć(...)pokruszonymi drożdżami, olejem, miodem i 120ml letniej wody. Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach

Z miłości do słodkości
Barszcz zabielany | wersja odchudzona/niskokaloryczna | 213

barszcz zabielany, który również uwielbiam! Z lekko podsmażonymi ziemniaczkami lub pełnoziarnistymi grzankami smakuje najlepiej :) Jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa :) Składniki: 1l. wody 6 dużych buraków 1 łyżka mąki razowej 1 mały jogurt Kwasek cytrynowy/sok z cytryn Koperek (świeży lub suszony) Sól Pieprz czarny Opcjonalnie: ugotowane ziemniaki, grzanki z chleba Przygotowanie: Buraki obieramy, kroimy w platerki. Zalewamy

Czarnawisienka
Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni 163

kromki i kubek kakao. Pycha! 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka  soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej  3 łyżki oleju z pestek winogron 3 czubate łyżki pestek dyni  1 łyżka mleka do posmarowania(...)Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Polecam również mój chleb owsiany z siemieniem lnianym i słonecznikiem http://elka72.bloog.pl/id,345671775,title,Chleb-owsiany,index.html

Kolorowa kuchnia Elki
Vermont Sourdough wg Aleex 117

chlebów w domu przygotowałam się, kupując kamień do pieczenia oraz koszyki do wyrastania chleba. Czy się przydały? Hmmm… posłuchajcie. Pierwszy raz upiekłam ten chleb bez żadnych dodatkowych akcesoriów. Chleb wyrósł, upiekł się znakomicie, ale nie chciał mi wyjść z naczynia. Cały spód mocno przywarł do dna i już myślałam, że nie wydostanę bochenka z formy. Postąpiłam wówczas z chlebem(...)pieczenie chleba wciąga. Zależy mi na spektakularnym efekcie tym bardziej, że w smaku chleba na zakwasie zakochała się cała moja rodzina. Uwielbiam piec chleb i obdarowywać nim swoich bliskich, więc nie będzie brakowało mi okazji do nieustannych ćwiczeń. A tymczasem zapraszam Was do podjęcia trudu wypieczenia chleba na zakwasie. Jest przepyszny! Składniki na zaczyn: • 136 g mąki pszennej chlebowej

W mojej kuchni
Chleb Młynarza 133

Renatą Sharman Chleb Młynarza Składniki na 1 bochenek Zaczyn (wieczór wcześniej): • 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 850) • 45 g wody • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego * Wszystkie składniki połączyć. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc). Ciasto właściwe • 365 g mąki pszennej chlebowej • 20 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej) • 250 g wody • pół(...)wąski bochenek, gdyż ciasto wyrośnie wszerz bardziej niż na wysokość. Wierzch obsypać obficie mąką. Jeśli formujemy w koszyku lub w innym naczyniu, szew ciasta powinien być u góry, jeśli bez naczynia lub koszyka, to szew powinien być na spodzie i powinien być dobrze sklejony. Należy chleb ułożyć na pergaminie, co ułatwi przenoszenie go na kamień do pieczenia bez zrujnowania kształtu

Pieguskowa Kuchnia
Ka'ak - libański chleb uliczny 110

lipcowej piekarni Amber wypiekaliśmy ka'ak - tradycyjny, płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach Bejrutu (Liban) u ulicznych sprzedawców, poruszających się po mieście rowerami, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce ze względu na swój kształt. Występuje on na całym Bliskim Wschodzie w innym kształcie(...)przed pieczeniem sprawia, że ​​chleb jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Moja glazura jest najprostszą z możliwych, ale myślę, że jeszcze kiedyś upiekę te chlebki i wtedy skuszę się na tę tradycyjną 😊   Składniki (na 4 chlebki): przepis z bloga  Mycooking Journey   1¾ szklanki mąki pszennej chlebowej  ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej  ½ łyżeczki suchych drożdży

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z ziołami 223

chleb na zaczynie. Potrzebujemy: Zaczyn: 150g mąki pszennej 130g ciepłej wody 5g świeżych drożdży Do miski wsypać mąkę. W wodzie rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Uwaga: woda ma być ciepła nie gorąca. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawić na 12 - 18 godzin. Zaczyn najpierw urośnie, a później opadnie. Zaczyn trzymamy w pokojowej temperaturze. Ciasto: 350g mąki pszennej(...)150g mąki pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ( może być smakowa lub olej kujawski smakowy) 350g ciepłej wody 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku albo 1,5 łyżki ziół prowansalskich Zaczyn mieszamy z składnikami na ciasto. Wyrabiamy ciasto które będzie luźne. Wyrabiamy około 15 minut. Zostawiamy ciasto w misce i przykrywamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Łatwy chleb na zakwasie / Easy Sourdough Bread 179

Łatwy chleb na zakwasie  Dziś zapraszam na łatwy chleb na zakwasie. Ten pszenno-żytni, razowy bochenek jest bardzo prosty w przygotowaniu, będzie idealnym wyborem, jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa. Tradycyjny, podstawowy przepis na chleb na zakwasie wymaga jedynie wymieszania aktywnego zakwasu żytniego z pozostałymi składnikami. To takie proste - nie potrzeba składać ciasta, wystarczy jedynie czekać(...)czasie wystarczy przełożyć chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec. Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku, ma też delikatnie chrupiącą skórkę. Możecie go piec z parą wodną lub bez niej. Polecam do przygotowania zdrowych kanapek, smacznego:) Jeśli lubicie pełnoziarniste pieczywo, polecam też mój błyskawiczny chleb drożdżowy dla leniwych : Łatwy chleb na zakwasie, składniki

Lekcje w kuchni
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 186

skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego

greenscarf
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 173

cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba.   Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach - teraz jest dużo bardziej popularna niż kilka, kilkanaście lat temu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik

Powiedz dietom nie
Chleb w doniczce pieczony 152

było, ale były same duże.  Kupiłam więc dużą, rodzinną.  Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy.  Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki.  Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech(...)olejem i  wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) po 5 minutach zwiększyć moc na 230 stopni i piec tak 40 minut. Pozostawić niech wystygnie.  Przepis 180 g mąki pełnoziarnistej chlebowej 525 g mąki pszennej chlebowej 2 i 1/2 łyżeczki soli 10 g suchych drożdży instant (lub 20 g świeżych - trzeba zrobić rozczyn wcześniej) 75 g rozpuszczonego i przestudzonego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk