Powoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście gram różnicy w tą, a mililitrów w tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze(...)wodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się udało. Powstał imponujący bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb ten przypomina
W kuchni wieczoremW moim rodzinnym domu flaczki jada się na kwaśno- z octem i majerankiem, niezabielane, na rosole ale bez mięsa. Niedawno pokazywałam Wam flaczki po zamojsku (kilk
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś u mnie drożdżowo..i kolejne wspólne wyrabianie..tym razem były to bułeczki weneckie..moje są inaczej zrobione niż proponowała Agnieszka .Jakiś czas temu
Moje domowe kucharzenieKolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków. A dzisiaj zapraszam Was do przeczytania wspomnień z pysznej
Kuchnia na wzgórzuRobię sporo przetworów. Takie wykonane własnoręcznie, domowe są wspaniałym uzupełnieniem posiłków w czasie, kiedy dostęp do świeżych i smacznych warzyw i owoców jest utrudniony. Co roku testuję nowe przepisy, są jednak przetwory, które robię zawsze. Do takich należą kiszone ogórki, są smaczne i zdrowe. Bardzo je lubimy, używamy do różnych dań. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami mój tato zawsze wypijał(...)kompostu... Tymczasem mamy akcję: stop marnowaniu żywności! Może warto znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku? Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam tutaj . Prosty chleb, na drożdżach, z dodatkiem kwaśnej wody z ogórków. Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal jak taki na zakwasie. Całość przygotowujemy w mikserze, nie wymaga wyrabiania. Przygotowałam go z mieszanki
6niebojezeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Mięso posiekać nożem lub w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać.Pieczarki umyć osuszyć(...)garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia - im cieńsze ciasto, tym krócej . Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego! Uwaga: Nie wykorzystałam całego ciasta - z reszty zrobiłam domowy makaron
Stare GaryChlebek bananowy z mąką orkiszową słodzony daktylami i cukrem kokosowym lub trzcinowym to dla nas zdrowsza wersja słodkiego pieczywa. Gdzie tylko możemy dodajemy przeciwzapalne przyprawy więc
SzczyptaSmaQksiążce łatwiej by było zaznaczyć te, których nie będę gotować. Nawet jeśli sporo jest przepisów na trudniejsze wypieki, których raczej nie opłaca się piec w małym gospodarstwie domowym jak bajgle czy chałka. Albo przepisów gdzie używa się 3 rodzajów śmietany, których niuansów ja nie rozróżniam. Reszta wygląda bardzo ok. Monika Walecka jest na bieżąco, z tym co należy jeść(...)się przeprowadzała, więc wie, że często wystarczą 2 ręce, dobry nóż i keksówka. Rządzi tu minimalizm i mniej to często więcej. Monika jest piekarzem znanym ze swoich warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, poszukiwaczką smaków i stylistką jedzenia. Nie boi się mięsa i glutenu, a przede wszystkim nie boi się eksperymentów. Jej eksperymenty budzą jednak zaufanie, bo skoro wychodzi jej chleb
Ugotowane pozamiataneefekt a nie droga przez decybele do sukcesu! Maszyna soczek wyprodukowała przesmaczny! Solidnej porcji marchewki potowarzyszyło tu jabłko i pomarańcza do smaku. A kolorytu dodał buraczek . Wśród szalejących w domowych pieleszach przedświątecznych porządków miło było się pokrzepić taką szklanicą pełną zdrowia . Akurat siły dodała na zmaganie się z kolejną warstwą kurzu na szafkach pokojowych, pejzażem plam kafelkowych w łazience(...)podzielić na większe cząstki. Przez sokowirówkę przepuścić najpierw marchew - w ten sposób otrzyma się w pojemniku na resztki czysty odpad marchewkowy, który można potem wykorzystać do pieczenia ciasta, czy chleba . Następnie nakarmić maszynę pozostałymi warzywami i owocami. Otrzymany sok dokładnie wymieszać i przelać do szklanek. Pić od razu po przyrządzeniu - świeży ma najwięcej wartości odżywczych i jest najsmaczniejsz. Do szklanicy
Grunt to przepis!Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowe z owsianką, słonecznikiem, siemieniem lnianym i nasionami chia. Kolacja 19:00 Chleb z olejem lnianym, pomidorem i sałatą. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła w środę(...)Lila jadła w środę? 20 Co Lila jadła w środę? 21 Co Lila jadła w środę? 22 Co Lila jadła w środę? 23 Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni
lady-och-mistrzyni.blogspot.comBabciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowe z owsianką, słonecznikiem, siemieniem lnianym i nasionami chia. Kolacja 19:00 Chleb z olejem lnianym, pomidorem i sałatą. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła w środę(...)Lila jadła w środę? 20 Co Lila jadła w środę? 21 Co Lila jadła w środę? 22 Co Lila jadła w środę? 23 Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni
lady-och-mistrzyni.blogspot.comOgórki małosolne to klasyk w każdym polskim domu. Pojawiają się już w maju i obłędnie pachną. Teraz, kiedy ogórki można kupić dosłownie wszędzie i są niedrogie
Mieszam w Garnkuprzed użyciem koszyka solidnie go oprószyć mąką ziemniaczaną lub żytnią a także dokładnie wymyć i wysuszyć po umyciu. Koszyk jest ostatnim krokiem wyrastania ciasta chlebowego przed pieczeniem, w koszyku chleb odpoczywa , a sam koszyk nadaje mu odpowiedni kształt i fakturę. Największą zmora koszyków rozrostowych jest pleśń, jak zapobiegać pojawianiu się pleśni w koszykach? Pleśń pojawia się w pierwszej kolejności(...)koszyk w wodzie bez detergentów i ponownie naoliwić. Sposób ten zapewnia utrzymanie koszyków przez wiele lat w nienagannym stanie. ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ *Przepis pochodzi z książki M. Zielińskiej ""Domowa piekarnia" **Informacje odnośnie pielęgnacji koszyków rozrostowych pochodzą ze strony "cook4you
CookYourselfKilka dni temu dostałam mms-a od mamy ze zdjęciem paczuszki.. czym prędzej więc wróciłam do domu zobaczyć co takiego się w niej kryje..
Czarnawisienka