LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i
Moja Książka Kucharskabezapelacyjnie wygrywa przepis na batoniki bounty. Wszyscy po prostu kochają kokos i czekoladę. Batonik bounty paleo (bez glutenu,cukru). Drugie miejsce też należy do zdrowych batonów, tym razem snickers. Domowy snickers paleo, bez glutenu i bez cukru. Trzecie i ostatnie miejsce na podium zajmuje “szybkie ciasto bez glutenu”. Przez długi czas był to najpopularniejszy przepis na blogu, ale został zdetronizowany(...)glutenu. Piąte miejsce dla opublikowanego całkiem niedawno ciasta “makowiec bez glutenu, zbóż itp”. Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż) Pozycja szósta w zestawieniu to kolejny chlebek – “czosnkowy chleb paleo”. Chleb paleo czosnkowy z rozmarynem. Siódme miejsce wśród najpopularniejszych przepisów zajmuje też pieczywo, czyli paleobułka. Paleo bułka, po prostu najlepsza. Artykuł Najpopularniejsze przepisy 2016r. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifePasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki
Poezja Smaków - blog kulinarnyHummus to pasta rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest ciecierzyca oraz sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić
prawdziwe jedzenieDużo i to bardzo dużo dzieje się ostatnio w wiewiórczym życiu. Remont w domu rozpoczął się od burzenia ścian, a przed nami jeszcze zmiana podłóg
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: filety rybne 1,5 kg/płotki filety, boczek wędzony 20 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 2 duże, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka
W Mojej Kuchni Lubięchrupiący chleb mamusi. Najlepszy świeżo po upieczeniu równie smaczny po tygodniu ... Do wykonania nie potrzeba maszyny do pieczenia chleba ani jajek i mleka. Smacznego! Składniki (2 chleby ): 1 kg mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej, orkiszowej lub mieszanka) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki otrąb 3/4 szklanki słonecznika 1/2 litra przegotowanej, ostudzonej wody(...)miski i wymieszać - dodać wodę gazowaną i zakwas rozpuszczony w przegotowanej wodzie, wymieszać - do słoiczka odłożyć dwie czubate łyżki masy, zamknąć i odstawić do lodówki - jest to domowy zakwas, który po 4 dniach dodajemy do pieczenia. Można przechowywać w lodówce do 24 dni* - masę przełożyć do 2 podłużnych foremek i odstawić na 12 -14 godzin - wierzch
Pora na pora i pomidoraPrzedwczoraj na InstaStory mogliście zobaczyć poszczególne etapy przygotowywania masła kokosowego, które postanowiłam zrobić u siebie w domu. Ilość potrzebnych składników jest zabójcza, bo aż jeden, mianowicie
Nastoletnie WypiekaniePierwsze w tym roku. Dla mnie są oznaką zbliżającego się lata i przywołują zapach nadmorskiego powietrza. Słońce, plaża i… „Hej tam ludzie, czy wy śpicie? – małosolnych
mojewypiekiinietylkoOliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek
To co kochamCiasteczka robione w tosterze, to dla mnie absolutny hit, zwłaszcza, że uwielbiam ciasto francuskie. Ja nadziałam je serem i rodzynkami ale można dodać do nich w
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitajcie :) Lubicie szybkie pożywne jedzenie w ciągu dnia ? Taka alternatywa obiadu w formie szybkiego lanczu, np. w czasie przerwy w pracy. Często kiedy nie ma się
vegetanieDziś zapraszam Was na szybkie, pyszne i bardzo sycące danie. Pity z wędzonym kurczakiem w domowym sosie czosnkowym . Coś wspaniałego… Takie pity z powodzeniem możecie zabrać ze sobą na spacer. Ostatnio słoneczko znów przyjemnie grzeje, dlatego aż żal siedzieć w domu. Nie ma jak spacer z dziećmi, które z radością biegają obok lub jadą na rowerku (w końcu można(...)dodatkami. Ja stawiam na sprawdzone smaki, mojego ukochanego ogórka kwaszonego po prostu nie mogło w nich zabraknąć A cały sekret tkwi w pysznym sosie . Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) Chleb Biały Pita BIO 4 sztuki od Biogo 3 duże liście sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy około 130 g filetu wędzonego z kurczaka 2 ogórki kwaszone Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu
Słodkie okruszkiprzyrządziłam pyszne smarowidło własnej produkcji. Było cudowne, smakowało wyśmienicie z naleśniczkami z gryki i komosy ryżowej. To był deser marzenie. Masło z orzechów laskowych, które jest bazą domowej nutelli proponuje wykonać samodzielnie, nie sięgać po gotowe ze sklepu. Do produkcji takiego masła wykorzystywane są bowiem orzechy - odrzuty, najgorszej jakości i świeżości. Lepiej kupić całe orzechy (najlepiej organiczne), podprażyć(...)klonowy. (proporcje: na 1 łyżkę masła - 1 łyżeczka kakao i 1/4 łyżeczki słodkiego syropu (lub więcej, w zależności od upodobań). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowym kremem smarujemy naleśniki, chleb lub, po prostu, zjadamy bez dodatków. Mniam
Jeść, by żyć w zdrowiubardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny. Po prostu musicie tego spróbować! :) SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 300g) 2 ząbki czosnku 1/2 papryczka chilli (z pestkami jeśli lubimy mocno pikantne) 1/4 łyżeczki(...)olej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba. Smacznego
DefinicjaSmakumieszanki wołowiny i jagnięciny, ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy) UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu
Kuchnia Prezydentowej