To była upalna sobota. Wstałam skoro świt, upiekłam sernik , wyszykowałam się i pobiegłam do autobusu. Nie piłam kawy i wiedziałam co robię! O 11ej w
Dzieje kuchennej WiewióryJak się ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą
Moje domowe kucharzenieOdkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie zmobilizować!), ale na drożdżach też może wyjść smakowity chlebek. Jeśli dorzucimy do niego jeszcze trochę suszonych śliwek to już w ogóle poezja (mam słabość do suszonych owoców w pieczywie ;)). Składniki 280 g (2 szklanki) mąki(...)szklanka letniej wody 3 łyżki syropu z daktyli (ewentualnie melasy) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki płatków owsianych garść suszonych śliwek, posiekanych na kawałki letnie mleko do posmarowania chleba sezam do posypania W niedużym rondelku podgrzać wodę z oliwą i syropem z daktyli do temperatury ok. 50 st. C. Dosypać płatki owsiane i odstawić na 10-15 minut
Słodkie inspiracjesurówkami i sałatkami. Warzywa na ciepło też pasują. 🍎 Bardzo rzadko, jedząc chleb, smaruję go masłem. Wolę zjeść chleb bananowy i posmarować go dżemem. Albo zrobić sobie grzanki z chleba żytniego na zakwasie z cienkim plasterkiem sera koziego. Pieczywo jem rzadko, dlatego mam odwagę położyć plasterek nabiału. 🍎 Jeśli jem kaszę to z warzywami. A nawet z owocami. Uwielbiam kaszę(...)rybami - sałatki, surówki, z dodatkami orzechów czy migdałów, warzywa na ciepło: gotowane, zapiekane, na parze. Np. brokuł z prażonym sezamem . 🍎 Dodałam zdrowe tłuszcze w postaci oleju kokosowego i domowej roboty masła klarowanego . Zwiększyłam ilość warzyw i owoców. Nawet bardzo! 🍎 Sery? Tak, ale nie żółte tylko kozie, które uwielbiam! Mleko kozie też jest smaczne. 🍎 Więcej jem jajek
Szczęśliwa kuchniajeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie słodko-kwaśnym do zjedzenia z ryżem, makaronem sojowym lub po prostu z chlebem. Kuchnię chińską uwielbiam za wszystko - aromaty, przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają, a lekko chrupiące warzywa i miękki kurczak tylko to dopełniają. Taki(...)Mają też barwniki i wzmacniacze smaku. Do tego warzyw jest w nich na ogół bardzo mało. Ale po co nam to, jak sami bez problemu możemy przyrządzić taki domowy sos? Przynajmniej wiemy, co w nim jest i możemy kontrolować jego skład. Składniki i przygotowanie (na dwa dni dla 2-3 osób): Kurczak: podwójny filet z kurczaka 1 łyżka
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńDzisiaj zapraszamy na domowy żurek. U mnie przeważnie gości taki, który przygotowuję na białej kiełbasie, jednak dla odmiany ten został przygotowany i podany w zupełnie odmienny sposób. A czy u Was jada się tą klasyczną zupę z grzankami ? Pomysł i sposób podania to tradycja mojej serdecznej koleżanki i przyznam, że mi pomysł ten przypadł mi bardzo do gustu. Żurek(...)ząbki czosnku 500 ml żurku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego olej 2 łyżki grzanki: 8 kromek chleba tostowego 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbaski wkładamy do garnka, zalewamy woda około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKarnawał wszystkim nam kojarzy się z zabawą i niezliczonymi imprezami od domówek począwszy a na balach kończąc. Większość z nas zapewne będzie bawić się na domowych imprezach. Część z nas zapewne pokusi się o zorganizowanie domówki samemu. U mnie pierwszą karnawałową domówką były 25 urodziny brata. Przy tego typu imprezach osobiście preferuję stół szwedzki zaopatrzony w wiele przekąsek i sałatek(...)zawrotnym tempie, a do tego odkryliśmy w rodzinie dwu dwuletnich smakoszy. Mój syncio demontował kanapki zjadając jedynie przepiórcze jajka a siostrzeniec z lubością zlizywał z jajek kawior.SKŁADNIKI2 chleby (takie jak lubicie u mnie były to chleby tostowe graham)1 opakowanie serka typu Almette150 gram wędzonego łososia100 gram szynki prosciutto100 gram ostrego guacamole16 jajek przepiórczych200 gram ostrego żółtego sera
Magiczna kuchnia Dariimiodem, ciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia(...)osóbBędziemy potrzebować:500 g wołowiny2 cebule8-10 suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guiness'a)200 ml domowego bulionu warzywnego (na marchewce, pietruszce, selerze, porze i przypalonej cebuli, z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym)2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka miodu (1,5 jeśli lubicie
Ratunku obiadTo przedostatni przedświąteczny post. Dzisiaj mam dla Was coś co dla wielu jest tradycja a dla mnie kompletna nowością. Kluski z makiem. Mak a raczej masę
Dzieje kuchennej WiewióryProdukty Develey ostatnio rządziły..rządzą i rządzić będą w moje kuchni...Pyszne schabowe...mięciutkie , delikatne...o dwóch smakach...można zrobić z sosem czosnkowym lub z
Moje domowe kucharzeniesobie uciąć całej ręki, ale najmniejszego palca, to i owszem, że każdy kiedyś jej spróbował. W moim domu również gościła i przeważnie jadłam ją z kromką wiejskiego chleba. Bezapelacyjnie więc mogę powiedzieć, że to zupa, która kojarzy się z Mamą i domem rodzinnym. Co prawda w wyścigu o podium przegrywa z zupą pomidorową i lanymi kluskami (oj chyba muszę(...)Drugi- jest podwójny czyli Olek i Adaś, a trzeci dotarł do mojego domu zaledwie 2 tygodnie temu. Nie, nie... Nikogo nie adoptowałam, choć jeśli przyjmowanie wszelkiego rodzaju "skorupek" i domowych "przydasi" można nazwać adopcją, to jestem już matką pokaźnej kolekcji. Ostatnia, o której tu właśnie wspominam jest przecudowna. Od dawna wzdychałam do niej i z utęsknieniem czekałam na dzień
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: filety śledziowe 10 sztuk, cebula biała 4 średnie, oliwki zielone, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 2 łyżki, olej
W Mojej Kuchni LubięMoja współpraca z redccon.pl niestety jakiś czas temu dobiegła końca...była to jedna z najbardziej owocnych moich współprac.... dziękuję bardzo za możliwość tak przyjemnego testowania
Moje domowe kucharzeniedziennie a nie raz? Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni. I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam(...)Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany. CIASTO NA PIZZĘ To ciasto jest wynikową trzech przepisów podejrzanych u różnych piekarzy. Jeden pomijał oddychanie, inny zakładanie ciasta
Karo in the Kitchentylko. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że farsz jest wyrazisty. Robiłam taki farsz po raz pierwszy, użyłam pysznej kaszanki domowej roboty ( sami ją zrobiliśmy na warsztatach ) i naszej domowej kapusty kiszonej. Jeżeli nie wykorzystacie całego ciasta, z reszty warto zrobić makaron. Bardzo polecam, warto takie pierogi zrobić :) składniki ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz(...)jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać
Stare Garywyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień(...)owsianej wydawało mi się jak najbardziej odpowiednim surowcem. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach. Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem do niego jest świeży domowy chlebek i kiszone lub konserwowe ogórki.” Czytaj więcej
Wiem co jem