wyglądem bagietki tylko ciabatę, ale warte są polecenia. Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu i była to fantastyczna przygoda. Z ogromną chęcią będę wracała do tego przepisu. Domowe bagietki są o niebo lepsze od kupnych. Mówię Wam:) Bagietki na płynnym zakwasie przepis podaję za Renatą S. 28og letniej wody 480g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki(...)lepkie) ciasto da lekki miąższ. 3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automcie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto do miski by rosło, jak poniżej. 4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość
Pieguskowa KuchniaRobienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów(...)wypić. Jeszcze trochę potrząsamy samą kulką, aby ze środka wytrząść resztki płynu, na koniec ładnie formujemy i możemy zajadać.. Na przykład z chebkiem orkiszowym , lub z chlebem z twarogu
Pora na poraGoose leg, stuffed with pate and dried plums Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano
Kulinarny karnet ChristopheraMąka pszenna chlebowa Te dwa typy mąk są doskonałe do wypieku chleba. Nadają one specjalny posmak a chleby są nieco ciemniejsze, niż z mąki pszennej jasnej. Mąka ta jest również doskonała do ciasta na pizzę. Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata(...)jest niezwykle zdrowa. Są różne typy tej mąki, np. typ 1100 – chlebowa i typ 2000 – razowa. Mąkę używamy nie tylko do wypieku ciast, ciasteczek. Wypiekamy z niej również domowe pieczywo, robimy naleśniki, pierogi... Mam nadzieję, że chociaż w części przybliżyłam Wam różnicę w rodzajach i typach mąki. Polecam to zestawienia dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą
Kuchnia u KrysiZaczyna się dzień - za tobą już wszystko, co najlepsze. * Czy rzeczywiście? W tej historii pewnie tak, ale w życiu nie do końca. Jeśli bowiem nie piekliście jeszcze swoich, domowych croissants , to uwierzcie, wszystko co najlepsze dopiero przed Wami! Miały być pączki, arabskie, rok temu albo jeszcze dawniej. Ale jakoś nam jednak nie było do nich po drodze. Dałyśmy(...)wałkowania jest sporo, składania też, czasu również należy pilnować, ale przecież nie są to jakieś absurdalne, niemożliwe do spełnienia warunki! Te same rzeczy robimy piekąc drożdżówkę czy chleb, z tą różnicą, że przy croissants pewne czynności musimy powtórzyć kilka razy. Sami widzicie - nie ma powodu, by się wykręcać i odmawiać sobie jednej z najwspanialszych przyjemności - domu pachnącego ciepłymi, maślanymi
KUCHARNIAŚwięta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę
Ciastka - domowe słodkościetapie możesz dodać posiekane, ulubione zioła Tak pozostawiam jogurt na blacie kuchennym, aż odcieknie większość serwatki. Do pozostałego odciekania ustawić konstrukcję z sitkiem w lodówce. Czas przy domowej produkcji labneh odgrywa najistotniejszą rolę, bo ile czasu spędzi jogurt na sitku warunkuje końcowy efekt - jaki rodzaj serka otrzymamy. po nocy spedzonej w lodówce otrzymasz twarożek o konsystencji serka homogenizowanego(...)kilku dniach leżakowania w oleju, gdy przejdą aromatem ziół i przypraw. W lodówce można przechowywać je do około 3 tygodni. Kulki wyłowione z oleju rozsmarowywać na kromce chleba lub dodać do sałatki. Świetne z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!właśnie z powodu Pesto alla Genovese bardzo chciałam mieć moździerz, granitowy, ciężki moździerz. Jakiś czas temu kupiłam ten przedmiot. Robiłam już kiedyś domowe pesto i tak jak większość z Was, składniki wrzuciłam do blendera i już. Dziś jednak postanowiłam zrobić wszystko tak jak w oryginale. I wiecie co? Różnica jest kolosalna. Miksując składniki pozbawiamy się całej przyjemności jaka wiąże(...)Istnieje jeszcze druga odmiana pesto, która w przeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana.Pesto serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę
Blondynka GotujeWitajcie :) Dzisiaj jedno z naszych ulubionych letnich dań. Prosto, domowo trochę w wiejskim stylu, powiedzielibyśmy takie "babcine" :) Takie potrawy zawsze są najlepsze, bo są niezwykle proste i przywodzą na myśl młodzieńcze lata. Fasolka szparagowa tzw. maślana. Trochę inna w smaku niż klasyczna żółta, właśnie trochę maślana, stąd też najprawdopodobniej jej nazwa. Wiemy, że nie wszyscy ją znają, ale warto zwrócić(...)przeciskamy do cebuli czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość wlewamy na odcedzoną z wody fasolkę. Dobrze mieszamy, aby cebula i czosnek okleiły fasolkę. Gotowe :) Proste prawda ? Podajemy z chlebem i ogórkami małosolnymi. Smacznego
vegetaniePowoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście gram różnicy w tą, a mililitrów w tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze(...)wodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się udało. Powstał imponujący bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb ten przypomina
W kuchni wieczoremW moim rodzinnym domu flaczki jada się na kwaśno- z octem i majerankiem, niezabielane, na rosole ale bez mięsa. Niedawno pokazywałam Wam flaczki po zamojsku (kilk
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś u mnie drożdżowo..i kolejne wspólne wyrabianie..tym razem były to bułeczki weneckie..moje są inaczej zrobione niż proponowała Agnieszka .Jakiś czas temu
Moje domowe kucharzenieKolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków. A dzisiaj zapraszam Was do przeczytania wspomnień z pysznej
Kuchnia na wzgórzu