sobie wszystkiego, a jednocześnie bardzo chrześcijańsko. Wszystko za sprawą starego Pastora, który czuwa nad losami swych małych "owieczek" niczym biblijny "pasterz". Ma on dwie córki. Niestety, żyjąc w odosobnieniu, domowym więzieniu, nie mogą się z nikim wiązać. Ojciec nagle umiera, a obie siostry, stare już panny, przejmują jego role i pragną kontynuować ojcowskie dzieło. Pewnego, sztormowego wieczoru, ktoś(...)kobiet posyła tam niezbyt już młodą Francuzkę, by mogła znaleźć schronienie. Aby się odpłacić za dach nad głową, będzie usługiwać kobietom. Codzienne gotowanie błotnistej mazi z chleba i suszonych ryb nie jest jej spełnieniem, ale czując swą wdzięczność, należycie wypełnia swoje obowiązki. Zjednuje sobie również mieszkańców wioski, obdarzają ich uśmiechem, radością i pogodą ducha. Już dawno osada
W kuchni Karmel-itkiDrożdżówki..zawinięte..posmarowane żółtkiem i posypane płatkami migdałowymi..pycha.. 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml
Moje domowe kucharzenieWypiekanie na śniadanie i pyszne bułki ..Dawno nie brałam udziału w wypiekaniu..i w końcu zmobilizowałam się i upiekłam bułki...i co Wam powiem
Moje domowe kucharzenieNajbardziej sprawdzone śniadanie lub szybki podwieczorek znane mi już od nastoletnich lat. Cieplutkie i chrupiące domowe grzanki z ulubionymi dodatkami, najczęściej pomidorami, pieczarkami, cebulką, chili, pesto, cukinią i oczywiście delikatnie ciągnącym się serem. Dziś dopełniłam grzanki sosem ziołowym na bazie oliwy i oleju lnianego z ulubionymi ziołami i suszoną natką – wyszły wspaniałe, gorące i chrupiące grzanki takie jak lubię(...)białego majonez kilka pomidorków koktajlowych ogórek kiszony mała cebulka kilka plastrów żółtego sera oliwa z oliwek + olej lniany lubczyk, przyprawa do pizzy, świeżo zmielony pieprz, suszona natka Przygotowanie: Kromki chleba smaruję delikatnie majonezem, układam na nich po plasterku cebuli. Na to układam plasterek sera (może być tarty), kroję (opcjonalnie) na trójkątne grzanki. Na nie układam plasterki pieczarki i plasterki pomidora
Zasmakuj Kuchnispróbowanie (był jednak trochę za kwaśny). Podpatrzyłam spis składników (woda, cieciorka, pasta sezamowa, ocet winny, czosnek, sól) i stworzyłam własną kompozycję smakową. Obecnie jest to ulubiona pasta do chleba. Metodą prób i błędów uzyskałam (wg mnie) idealne proporcje. Zapraszam do spróbowania:). Składniki: 25 dag moczonej przez noc i ugotowanej cieciorki (1 miarka ciecierzycy, 4 miarki wody) 2 filiżanki(...)sezamowej tahina 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju sezamowego (lub 2 łyżki oliwy) *Używam soli czosnkowej zamiast czosnku, gdy robię kanapki do pracy. Natomiast w wersji „do użytku domowego” dodaję 2-3 ząbki czosnku i sól. Wykonanie: Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki blenderem. Jeśli masa dalej jest za gęsta, dolej trochę wody. Przed podaniem gotowy humus skrop oliwą i posyp
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: matiasy 8 sztuk, musztarda miodowa 2 łyżki, przyprawa do piernika Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier 1 łyżka śledzie matiasy dobrze wymoczyć w
W Mojej Kuchni LubięOtwieram domową piekarnię, gdyż pieczenie w domu odbywa się prawie każdego dnia. Dzisiaj wykorzystałam mąkę, którą otrzymaliśmy w paczce po warsztatach z marką Lubella. Ktoś się może zdziwić, gdyż ta marka raczej kojarzy się z makaronami, ale na warsztatach pierogowych mogłam się przekonać jaką świetną mąkę do pierogów produkują. Teraz przekonałam się, że mąka pełnoziarnista pszenna jest doskonała do wypiekania(...)pieczywa. Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. – Przepis na chleb z garnka - bułka paryska – rustykalne bagietki pszenne Tym bagietkom dałam trochę więcej czasu na wyrastanie. Bagietki pełnoziarniste, kto nie ma na nie ochoty? Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella + trochę mąki pszennej tortowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLabneh to najprostszy domowy ser, do którego przygotowania wystarczy dobrej jakości, gęsty jogurt grecki (bałkański). Przepis na taki serek już się właściwie pojawił na blogu – marynowałam go wtedy w oleju . Bardzo jednak lubię przygotowywać go w przyprawach i ostatnio taki gości u mnie najczęściej. Jaki ma smak? Jest przepyszny! Smakuje podobnie do serków kanapkowych, jednak jest zdecydowanie delikatniejszy. Możemy(...)bakterii zawierają mnóstwo niepotrzebnych, chemicznych dodatków – zrobienie takiego serka samemu przysłuży się nie tylko naszemu zdrowiu, ale też na pewno sprawi dużą satysfakcję. Najlepiej smakuje na świeżym, wiejskim chlebie – my swój tostowaliśmy i na jeszcze ciepłym rozsmarowywaliśmy serek o ulubionym smaku, posypując go kiełkami. Labneh – ser z jogurtu: 2 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego
Poezja smakuZrobiłam foremki do pieczenia rurek i trza było to jakoś wypróbować..na początek zrobiłam rurki z ciasta drożdżowego...Upieczone rurki wykorzystałam w dwóch wariantach..na słodko
Moje domowe kucharzenie„ W zasadzie przypomina nieco ciasto. Nadaje się na podwieczorek lub śniadanie. Doskonale smakuje ze słodkimi kremami typu Nutella, twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że
Wiem co jemPierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany
Kulinarna PatilogiaPyszne i aromatyczne pierniki z mąki gryczanej na gryczanym miodzie. Jedne z najlepszych jakie jadłam :) Dodatek kakao nadał im piękny kolor i smak prawdziwych, domowych pierników. Koniecznie do upieczenia! SKŁADNIKI: 450 g mąki gryczanej 1 czubata łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka ciemnego kakao 150 g brązowego cukru 70 g masła 2 jajka 80 g miodu ( użyłam gryczanego(...)Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Na wysypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm i wykrawaj pierniczki. Układaj na blaszce
Kuchnia bezglutenowaKiedy nie dawno przygotowywałam mleko migdałowe, resztki orzechów wykorzystałam do zrobienia serka o smaku śródziemnomorskim. Zastanawiałam się, dość, długo, czy z resztek kokosa (używanego do produkcji domowego mleka roślinnego) mogłabym przygotować podobny serek, tyle, że w wersji słodkiej, który można by użyć np. do naleśników. Do przygotowania serka potrzebujemy: – resztki kokosa z przygotowania mleka kokosowego – 2 banany(...)jeżeli macie, nie jest to konieczne). Całość zmiksujcie za pomocą blendera do otrzymania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym „serem” możecie faszerować naleśniki albo go używać jako pasty na chleb. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio SmacznieW prostocie siła…za każdym razem przyrządzając coś z najprostszych składników, utwierdzam się w tym przekonaniu. Wystarczy kilka ogólnodostępnych i tanich produktów, by wyczarować sobie
Mienta blog(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 400 – 500 g pieczarek 2 jajka ok. 2/3 szkl mąki ok. 1 szkl bułki tartej sól, pieprz tłuszcz do głębokiego smażenia
Domowy Smak JedzeniaKto jada kanapki na śniadanie, ten wie jak ważne jest urozmaicenie. By codziennie nie jadać tego samego, nasze śniadaniowe menu powinno być urozmaicone, nie
Smaczne Zdrowe