Składniki: matiasy 8 sztuk, musztarda miodowa 2 łyżki, przyprawa do piernika Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier 1 łyżka śledzie matiasy dobrze wymoczyć w
W Mojej Kuchni LubięOtwieram domową piekarnię, gdyż pieczenie w domu odbywa się prawie każdego dnia. Dzisiaj wykorzystałam mąkę, którą otrzymaliśmy w paczce po warsztatach z marką Lubella. Ktoś się może zdziwić, gdyż ta marka raczej kojarzy się z makaronami, ale na warsztatach pierogowych mogłam się przekonać jaką świetną mąkę do pierogów produkują. Teraz przekonałam się, że mąka pełnoziarnista pszenna jest doskonała do wypiekania(...)pieczywa. Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. – Przepis na chleb z garnka - bułka paryska – rustykalne bagietki pszenne Tym bagietkom dałam trochę więcej czasu na wyrastanie. Bagietki pełnoziarniste, kto nie ma na nie ochoty? Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella + trochę mąki pszennej tortowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLabneh to najprostszy domowy ser, do którego przygotowania wystarczy dobrej jakości, gęsty jogurt grecki (bałkański). Przepis na taki serek już się właściwie pojawił na blogu – marynowałam go wtedy w oleju . Bardzo jednak lubię przygotowywać go w przyprawach i ostatnio taki gości u mnie najczęściej. Jaki ma smak? Jest przepyszny! Smakuje podobnie do serków kanapkowych, jednak jest zdecydowanie delikatniejszy. Możemy(...)bakterii zawierają mnóstwo niepotrzebnych, chemicznych dodatków – zrobienie takiego serka samemu przysłuży się nie tylko naszemu zdrowiu, ale też na pewno sprawi dużą satysfakcję. Najlepiej smakuje na świeżym, wiejskim chlebie – my swój tostowaliśmy i na jeszcze ciepłym rozsmarowywaliśmy serek o ulubionym smaku, posypując go kiełkami. Labneh – ser z jogurtu: 2 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego
Poezja smakuZrobiłam foremki do pieczenia rurek i trza było to jakoś wypróbować..na początek zrobiłam rurki z ciasta drożdżowego...Upieczone rurki wykorzystałam w dwóch wariantach..na słodko
Moje domowe kucharzenie„ W zasadzie przypomina nieco ciasto. Nadaje się na podwieczorek lub śniadanie. Doskonale smakuje ze słodkimi kremami typu Nutella, twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że
Wiem co jemPierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany
Kulinarna PatilogiaPyszne i aromatyczne pierniki z mąki gryczanej na gryczanym miodzie. Jedne z najlepszych jakie jadłam :) Dodatek kakao nadał im piękny kolor i smak prawdziwych, domowych pierników. Koniecznie do upieczenia! SKŁADNIKI: 450 g mąki gryczanej 1 czubata łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka ciemnego kakao 150 g brązowego cukru 70 g masła 2 jajka 80 g miodu ( użyłam gryczanego(...)Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Na wysypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm i wykrawaj pierniczki. Układaj na blaszce
Kuchnia bezglutenowaKiedy nie dawno przygotowywałam mleko migdałowe, resztki orzechów wykorzystałam do zrobienia serka o smaku śródziemnomorskim. Zastanawiałam się, dość, długo, czy z resztek kokosa (używanego do produkcji domowego mleka roślinnego) mogłabym przygotować podobny serek, tyle, że w wersji słodkiej, który można by użyć np. do naleśników. Do przygotowania serka potrzebujemy: – resztki kokosa z przygotowania mleka kokosowego – 2 banany(...)jeżeli macie, nie jest to konieczne). Całość zmiksujcie za pomocą blendera do otrzymania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym „serem” możecie faszerować naleśniki albo go używać jako pasty na chleb. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio SmacznieW prostocie siła…za każdym razem przyrządzając coś z najprostszych składników, utwierdzam się w tym przekonaniu. Wystarczy kilka ogólnodostępnych i tanich produktów, by wyczarować sobie
Mienta blog(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 400 – 500 g pieczarek 2 jajka ok. 2/3 szkl mąki ok. 1 szkl bułki tartej sól, pieprz tłuszcz do głębokiego smażenia
Domowy Smak JedzeniaKto jada kanapki na śniadanie, ten wie jak ważne jest urozmaicenie. By codziennie nie jadać tego samego, nasze śniadaniowe menu powinno być urozmaicone, nie
Smaczne Zdrowebędzie smaczniej bo przecież ktoś to wymyślił aby w życiu było łatwiej. I nie mylić proszę tutaj ulepszania smaku samym glutaminianem sodu, który podobno w kuchni azjatyckiej stoi w domowym zaciszu obok soli i pieprzu w takich dużych pojemnikach. Nie mylić tego z dodawaniem do potraw rozmaitych grzybów czy brokułów, które same w sobie zawierają glutaminian sodu (sam często(...)magiczna kostka, daje ten "trójwymiarowy" smak. Że co proszę?! Właśnie. Wspomnienie dzieciństwa. Skłamałbym, że nigdy w moim dzieciństwie nie pojawiły się takie ulepszacze. Będąc dzieckiem zajadałem się chlebem nasączonym taką przyprawą w płynie lub chlebem z margaryną i przyprawą w proszku. Boże, widziałeś to i nie grzmiałeś! Chciałbym powiedzieć, że nie wiem jak smakuje to paskudztwo. Chciałbym nie mieć
Right Behind The Kitchenkorzystałam z barszczu torebkowego. W tym roku pierwszy dzień Świąt, po raz pierwszy od x czasu spędzałam w swoim domu i postanowiłam z tej okazji ugotować żurek na domowym zakwasie. Przygotowanie zakwasu jest czynnością tak prostą, że może ją wykonać nawet dziecko. Udanego żurkowania :D Ja użyłam mąki żytnej typ 720, bo taką akurat miałam pod ręką, ale można zrobić(...)wtedy ugotowany na zakwasie żur będzie gęściejszy 1 litr przegotowanej letniej wody 2 ząbki czosnku duży liść laurowy lub 2-3 mniejsze 4 ziela angielskie piętka chleba razowego Wykonanie: Do kamionkowego naczynia wsypałam mąkę, zalałam ją niewielką ilością letniej przegotowanej wody i dokładnie roztarłam tak, aby nie było grudek. Dolałam resztę wody, wymieszałam. Wrzuciłam obrane ząbki czosnku, ziela angielskie
Kuchenne zapiski Edytymiski przesiać mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną, składniki dokładnie wymieszać - starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć z soku - do składników suchych dodać jogurt, roztrzepane żółtka, alkohol, domowy cukier waniliowy oraz jabłka, wszystko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta - ciasto powinno być gęste, ale klejące, nie nadaje się do formowania dłonią - z oleju przygotowanego do smażenia odlać nieco(...)swobodnie pływać i nie stykać się z dnem garnka - olej powinien być rozgrzany do temperatury około 175 stopni (najlepiej wykorzystać termometr cukierniczy lub wrzucić do oleju kawałek ciasta/skórkę chleba; jeśli od razu się unosi, a wokół pojawiają się bąbelki, temperatura jest odpowiednia) - do nakładania najlepiej wykorzystać miarkę w formie łyżeczki (u mnie o pojemności 7,5ml), która jest okrągła
Smakołyki BerenikiBardzo lubimy domowe pieczywo.Staram się zawsze dodać coś innego aby uzyskać inny smak chlebka.Dziś chlebek słonecznikowy,pełen zdrowych ziarenek.Zapraszam Składniki: 2 szkl mąki pszennej pół szkl ziaren słonecznika + garść do posypania 7 g drożdży suszonych szczypta cukru 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szkl ciepłej wody odrobina oleju do formy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz ziaren do posypania,wsypujemy do miski.Dokładnie wyrabiamy ciasto.Keksówkę smarujemy olejem i wykładamy do niej ciasto.Wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godz i 15 minut w temperaturze 200 stopni.Studzimy na kratce.Kroimy chleb gdy będzie już zimny.Smacznego keksówka 12x24
słodkie i nie tylko historie kulinarne