Bajgle na śniadanie tylko w Krakowie Bajgle na śniadanie, jeśli tak to tylko w Krakowie. Byłam kilka dni temu na śniadaniu prasowym w samym sercu
Kuchnia na wzgórzumasło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki jak my to nazywamy, czyli pieczywo chrupkie kukurydziane dostało dwa nowe oblicza - jaglane i gryczane. Tekturki są bogate w błonnik, z niską zawartością tłuszczu i nie mają w sobie żadnych polepszaczy smaku. To wygodny zamiennik chleba, czy ratujące
Gotowanie i blogowanieznaczenie: Chleb to dobrobyt i pomyślność. J ajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. S ól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. W ędlina zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek. S er jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych
Kuchnia w opałachniedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowy Kamis 4 ziela angielskie Kamis 5 kulek pieprzu czarnego(...)Kamis 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku 1 kromka chleba na zakwasie ćwiartka jabłka 1,7 l wody przegotowanej letniej Przygotowanie: Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki. Marchew, pietruszkę i seler obrać z skórki. Do glinianego naczynia włożyć pokrojone buraczki oraz pozostałe składniki i zalać przegotowaną
Ala piecze i gotujeWarzywko to jest bogate w witaminy i minerały , a przy tym ma niewiele kalorii . Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości! Dobrze się przechowuje w domowej piwniczce i może gościć na stole jeszcze wczesną zimą . Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni pomagają zwalczać chorobę lokomocyjną [źródło: TU ] - heh, coś właśnie(...)również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe
Grunt to przepis!Pada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg? Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek
Dzieje kuchennej Wiewiórywielkości domowy chlebek (u mnie ciemny) / medium size homemade bread ( I choose brown loaf) - 5 jajek / 5 eggs - 100 g boczku / 100 g pancetta - 1 łyżeczka pesto / 1 tsp pesto - 1/2 pomidora / 1/2 tomatoe - kilka plasterków prosciutto / a few slices of prosciutto - sól / salt - pieprz / black pepper - oregano - grana padano - mozzarella szczypiorek / chives Sposób przygotowania: Ścinamy górę chleba
DominikaDolcidomowe pieczywo kocham. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej pół kostki drożdży szczypta cukru 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy wodę,wsypujemy mąki,cukier i sól.Na koniec wkruszamy drożdże.Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia.Po ok.30 minutach przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnedobrym domowym zakwasie. Tym razem postanowiłam zrobić zakwas pszenny. A w przygotowaniu go pomogła mi świetna mąka typ 1850. Możecie ją kupić przez internet w Kłos Pol . Ja z nimi współpracuję od dłuższego czasu i mogę stwierdzić, że mąki są bardzo dobre a zakwas wyszedł idealny. Teraz tylko go dokarmiać i piec. Wcześniej podałam Wam przepis na chleb na zakwasie
Ewa w kuchniDomowy zakwas na żurek to sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Jakiej mąki użyć ? do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka(...)chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji - zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych - czosnek ( także dla walorów smakowych, bo teoretycznie czosnek ma właściwości bakteriobójcze i dzięki niemu proces fermentacji się nam wydłuży, ale nie wyobrażam sobie zakwasu bez jego aromatu) Przechowywanie zakwasu: Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce
Bon Appetit Małgorzatyjakiegoś czasu chodził za mną fast food, taki domowy oczywiście. Początkowo miał to być najzwyklejszy hamburger, ale przypomniałam sobie, ze gdzieś na dnie zamrażarki czają się kawałki łososia. Postanowiłam zatem zrobić fishburgera, czyli kanapkę na gorąco z rybką. Nie bawiłam się jednak w mielenie mięsa, bo szkoda mi było wrzucać do maszynki tak piękne kawałki(...)łososia. Wyciągnęłam moją ukochaną patelnię grillową, zgrillowałam rybę, podpiekłam chleb i wyszła pyszna kanapka :) Grzechem byłoby nie skusić Was na nią ;) tym bardziej, że taka kanapka może być świetną przekąską podczas sylwestrowych imprez w domu :) polecam :)Składniki:pełnoziarnisty chleb tostowy,twarożek śmietankowy,roszponka,pomidor,sól do smaku,grubo mielony pieprz do smaku.Ryba:około pół kg filetów z łososia,3 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów. Pyszne bułeczki majonezowe ten przepis wpadł mi w oczy gdy nad ranem obudzona przez
Kuchnia na wzgórzuNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co
Kuchnia Pełna PasjiDomowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym smakiem prażonej cebuli to idealna propozycja dla smakoszy własnych wypieków. Składniki: 130g mąki kukurydzianej 100g mąki żytniej 250g mąki pszennej 2 jajka 8g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu
Szalona Kuchnia EwelinyKrokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety. Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek(...)małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano
Radość kipiąca uśmiechem.Domowy zielnik- zasadź własne zioła. Jest wiele odmian, które można z powodzeniem hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!- Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki
Tradycyjna KuchniaTo kolejna propozycja z wertowanej w te i we w te "Piramidy od Kuchni. Na wynos". Córcia sama odmierzała, mieszała a potem smażyła placuszki. Ja
Dzieje kuchennej WiewióryMoja córeczka na kolację zażyczyła sobie pyszne kanapki więc dostała. Nie tylko pyszne, z jej ulubionymi dodatkami ale też ciekawie wyglądające. Kiedy je zobaczyła to aż
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatruskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia(...)sosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz
Be Fit Be Strong„Tak jak obiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki
Wiem co jemMoim zdaniem wszystko co zrobi one w domu jest najlepsze, nie muszę więc Was chyba namawiać do zrobienia samodzielnie pysznego białego sera.Jest coraz cieplej, mleko po
Gosia gotujewypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku
Smaczne Zdrowe