chleb domowy - 4322 przepisów (strona:213/289)

Bajgle na śniadanie tylko w Krakowie 277

Bajgle na śniadanie tylko w Krakowie Bajgle na śniadanie, jeśli tak to tylko w Krakowie.  Byłam kilka dni temu na śniadaniu prasowym w samym sercu

Kuchnia na wzgórzu
O kolejnych tekturkach do pochrupania 134

masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki jak my to nazywamy, czyli pieczywo chrupkie kukurydziane dostało dwa nowe oblicza - jaglane i gryczane. Tekturki są bogate w błonnik, z niską zawartością tłuszczu i nie mają w sobie żadnych polepszaczy smaku. To wygodny zamiennik chleba, czy ratujące

Gotowanie i blogowanie
MINIBABECZKI MARCEPANOWO - POMARAŃCZOWE DO KOSZYCZKA 133

znaczenie: Chleb to dobrobyt i pomyślność. J ajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. S ól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. W ędlina zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek. S er jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych

Kuchnia w opałach
Zakwas buraczany 191

niedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka  1 pietruszka  kawałek selera  2 listki laurowy Kamis  4 ziela angielskie Kamis  5 kulek pieprzu czarnego(...)Kamis   2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku 1 kromka chleba na zakwasie  ćwiartka jabłka  1,7 l wody przegotowanej letniej Przygotowanie: Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki. Marchew, pietruszkę i seler obrać z skórki. Do glinianego naczynia włożyć pokrojone buraczki oraz pozostałe składniki i zalać przegotowaną

Ala piecze i gotuje
Korzenne ciasto dyniowe 175

Warzywko to jest bogate w witaminy i minerały , a przy tym ma niewiele kalorii . Co ważne, nawet po ugotowaniu  nie traci swoich cennych właściwości! Dobrze się przechowuje w domowej piwniczce i może gościć na stole jeszcze wczesną zimą .  Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni pomagają zwalczać chorobę lokomocyjną [źródło: TU ] - heh, coś właśnie(...)również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe

Grunt to przepis!
Makowa granola z mandarynka czyli Niedzielne Sniadanie odc.40 173

Pada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg?  Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śniadaniowa zapiekanka w chlebie. / Breakfast bread casserole. 172

wielkości domowy chlebek (u mnie ciemny) / medium size homemade bread ( I choose brown loaf) - 5 jajek / 5 eggs - 100 g boczku / 100 g pancetta - 1 łyżeczka pesto / 1 tsp pesto - 1/2 pomidora / 1/2 tomatoe - kilka plasterków prosciutto / a few slices of prosciutto - sól / salt - pieprz / black pepper - oregano  - grana padano - mozzarella szczypiorek / chives Sposób przygotowania: Ścinamy górę chleba

DominikaDolci
Chleb pszenno-żytni 136

domowe pieczywo kocham. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej pół kostki drożdży szczypta cukru 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy wodę,wsypujemy mąki,cukier i sól.Na koniec wkruszamy drożdże.Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia.Po ok.30 minutach przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zakwas pszenny 162

dobrym domowym zakwasie. Tym razem postanowiłam zrobić zakwas pszenny. A w przygotowaniu go pomogła mi świetna mąka typ 1850. Możecie ją kupić przez internet w Kłos Pol . Ja z nimi współpracuję od dłuższego czasu i mogę stwierdzić, że mąki są bardzo dobre a zakwas wyszedł idealny. Teraz tylko go dokarmiać i piec. Wcześniej podałam Wam przepis na chleb na zakwasie

Ewa w kuchni
Zakwas na żurek 180

Domowy zakwas na żurek to   sfermentowana   mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw.  Jakiej mąki użyć ?   do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka(...)chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji  - zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych - czosnek ( także dla walorów smakowych, bo teoretycznie czosnek ma właściwości bakteriobójcze i dzięki niemu proces fermentacji się nam wydłuży, ale nie wyobrażam sobie zakwasu bez jego aromatu) Przechowywanie zakwasu: Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce

Bon Appetit Małgorzaty
Kanapka na ciepło z grillowanym łososiem 168

jakiegoś czasu chodził za mną fast food, taki domowy oczywiście. Początkowo miał to być najzwyklejszy hamburger, ale przypomniałam sobie, ze gdzieś na dnie zamrażarki czają się kawałki łososia. Postanowiłam zatem zrobić fishburgera, czyli kanapkę na gorąco z rybką. Nie bawiłam się jednak w mielenie mięsa, bo szkoda mi było wrzucać do maszynki tak piękne kawałki(...)łososia. Wyciągnęłam moją ukochaną patelnię grillową, zgrillowałam rybę, podpiekłam chleb i wyszła pyszna kanapka :) Grzechem byłoby nie skusić Was na nią ;) tym bardziej, że taka kanapka może być świetną przekąską podczas sylwestrowych imprez w domu :) polecam :)Składniki:pełnoziarnisty chleb tostowy,twarożek śmietankowy,roszponka,pomidor,sól do smaku,grubo mielony pieprz do smaku.Ryba:około pół kg filetów z łososia,3 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów 278

Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów. Pyszne bułeczki majonezowe ten przepis wpadł mi w oczy gdy nad ranem obudzona przez

Kuchnia na wzgórzu
Tosty z masłem czosnkowym 289

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co

Kuchnia Pełna Pasji
Chleb cebulowy 164

Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym smakiem prażonej cebuli to idealna propozycja dla smakoszy własnych wypieków. Składniki: 130g mąki kukurydzianej 100g mąki żytniej 250g mąki pszennej 2 jajka 8g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu

Szalona Kuchnia Eweliny
Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami. 146

Krokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to  nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety. Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku   Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek(...)małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku   Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia   Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano

Radość kipiąca uśmiechem.
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 151

Domowy zielnik- zasadź własne zioła. Jest wiele odmian, które można z powodzeniem hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!-  Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki

Tradycyjna Kuchnia
Pankejki czyli Slodki Czwartek odc.98 182

To kolejna propozycja z wertowanej w te i we w te "Piramidy od Kuchni. Na wynos".  Córcia sama odmierzała, mieszała a potem smażyła placuszki. Ja

Dzieje kuchennej Wiewióry
kanapeczki kwiatuszki - kolacja dla dziecka 186

Moja córeczka na kolację zażyczyła sobie pyszne kanapki więc dostała. Nie tylko pyszne, z jej ulubionymi dodatkami ale też ciekawie wyglądające. Kiedy je zobaczyła to aż

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
52. Placek ryżowy z awokado i mango 208

truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią  Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia(...)sosie  Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami  Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć!  Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz

Be Fit Be Strong
Pesto z rukoli 159

„Tak jak obiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki

Wiem co jem
Domowy ser biały i rzeżucha...idealne wiosenne śniadanie 172

Moim zdaniem wszystko co zrobi one w domu jest najlepsze, nie muszę więc Was chyba namawiać do zrobienia samodzielnie pysznego białego sera.Jest coraz cieplej, mleko po

Gosia gotuje
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 228

wypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku

Smaczne Zdrowe