Poziomki jako dziecko zbierałam gdzie tylko się dało i do dziś mam taki sentyment do tych owoców, że kiedy pojawią się pierwsze dojrzałe sztuki to od
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki : 5 łyżek mąki pszennej razowej ( typ 1850 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody
Przepisy i porady kulinarneSylwester już za dwa dni, więc czas wymyślić menu sylwestrowe. Jedzenie na Sylwestra lubię szybkie i łatwe w przygotowaniu, choć niektóre przepisy wymagają częściowego przygotowania jak
codojedzeniaPita to nie tylko charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Te są w typie greckim – zostają elastyczne, świetnie nadają
Karo in the Kitchenprzygotować grzanki. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni teflonowej na złocisty kolor. Zupę podawać gorącą z grzankami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Zupę można także podać z groszkiem ptysiowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę cebulową możesz podać z Domowymi grzankami ziołowymi
Gospodyni MiejskaPrzyjemny chleb na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. Te nasionka bardzo sobie cenię i często używam w kuchni. Potrafią zdziałać cuda! Dobrze wpływają na nasz organizm, mają wiele kwasów tłuszczowych oraz witamin i można je dodawać praktycznie do wszystkiego. U mnie często występują w porannych owsiankach, w jogurtach, sałatkach i w domowym pieczywie. Składniki
Nastoletnie Wypiekanieskładniki: 550 g świeżych pomidorów 1 papryka, czerwona 2 ogórki gruntowe 1 cebula, średniej wielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu
Domowy Smak Jedzeniaawokado i dużo zielonego. Domowa wersja pewniejsza i prawdopodobnie zdrowsza. Podreptałam szybko do sklepu po składniki i oto ona: kanapka zielona. No dobrze, wiem, że nie wszystko jest w niej zielone, ale ten kolor jednak króluje. Nie tylko zadowoli w obliczu nagłej zachcianki, ale również pożywi.Składniki:Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego)1 zielona
Weganizm infantylnyOstatnio coraz częściej piekę chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki:500g
Z miłości do słodkościBardzo smaczna pasta z awokado do smarowania pieczywa. Szczególnie polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster
prawdziwe jedzeniebyć przygotowane od podstaw: wędliny, śledzie, pierogi…no i oczywiście barszcz. Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Dlatego tak istotne jest przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Nie jest to pracochłonne zajęcie i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Ukiszone buraki można potem wykorzystać do konsumpcji, świetnie komponują(...)przygotowany “zestaw” odstaw w spokojne miejsce z dala od dzieci lub kotów. Zapewne wiele razy słyszałeś o dodawaniu kromki chleba razowego do zakwasu. Ja dodaję tylko wtedy gdy muszę przyśpieszyć proces fermentacji. Miesiąc przed świętami nie ma takiej potrzeby, na pewno będzie gotów na czas
kuron.com.plDogorywałam. Upał pozbawił mnie chęci do życia po raz kolejny. W połączeniu z zaistniałymi zmianami sprawił, że byłam ciągle zdenerwowana i w niedoczasie. Z niczym się
Dzieje kuchennej Wiewióryżur Dobry domowy żurek to, według mnie, esencja naszej kuchni. A wiadomo, nie uda się zrobić żuru, bez dobrego zakwasu. sposób na zrobienie zakwasu do żuru dla dwunastu osób 1 szklanki mąki żytniej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 szklanki gorącej wody kromka razowego ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) 2 szklanki
Miód i pieprzmigdałowego masła. Wiadomo domowe najlepsze! Jestem pożeraczką migdałów, a takie migdałowe masło na świeżutki chlebek z jakimś dżemikiem to pychotka. Masło migdałowe przyrządza się bardzo prosto. Dodaję je do wszystkiego, więc zawsze robię porcję z pół kilograma migdałów. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. Idealne do ciasta, smarowidło do naleśników czy chleba, wspaniałe do owsianki
codojedzeniazrobić go w domowym zaciszu ;) Pljeskavica z bloga Teoria smaków; nie przepadam za mięsem mielonym, ale kupiłeś mnie Jarku dodatkiem oscypka,który uwielbiam :) A oto pozostałe dołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami
Weekendy w domu i ogrodzie