mówią, jak się nie ryzykuje to się nie ma. I całe szczęście, że się na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet(...)kobiecych z moimi modyfikacjami. Składniki: 6 dużych papryk 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki pieprz do smaku sól do smaku słodka papryka do smaku Wykonanie: Każdą z papryk kroimy
Krakowskie smaki AniCzosnek niedźwiedzi okazał się „tematem rzeką”. Wraz z nadejściem wiosny gości na stołach w coraz większej ilości kuchni, nie tylko polskich. Stał się wręcz rośliną poszukiwaną
mojewypiekiinietylkoPieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w
OliveandThymePrzygotowując swój domowy syrop z czosnku zalałam roztarty czosnek 300 g alkoholu, ale dawkowałam go zgodnie z zamieszczoną wyżej tabelą. Być może to autosugestia, ale istotnie czuję się lepiej. Domowy syrop z czosnku na grypę i choroby dróg oddechowych W książce "Czosnek znany i nieznany" znalazłam też przepis na syrop, który można stosować przypadku chorób infekcyjnych dróg oddechowych(...)Jerzego Lutomskiego, którego pozwolę sobie zacytować: "najmniejszą [leczniczą] dawką dzienną jest spożycie po jednym ząbku czosnku rano i wieczorem. Można go drobno pokroić nożem i nałożyć na kromkę razowego chleba spożywanego z gorącym mlekiem" Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj przedstawię trochę banalną "potrawę", ale chyba każdy ją od czasu do czasu je - tosty. Ponieważ nic co ludzkie obce mi nie jest, uważam że te
Taste Of My Daywęglowodany 72,8 % Sposób użycia: Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej - do wypieku chleba, bułek, ciasteczek oraz innych wyrobów. Można ją wykorzystać także do wszystkich dań - gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową, np jako dodatek do: -makaronu - omletów z jaj - placków ziemniaczanych (dodając(...)tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi) Z własnego doświadczenia wolę dodać odrobinę mniej mąki żołędziowej niż 1/3 całości mieszanki mącznej. Dostępność: Mąkę żołędziową można przygotować w warunkach domowych, ale osobiście idę na łatwiznę i kupuję ją w sklepie. Niestety jest trudno dostępna i przeważnie do nabycia w sklepach ze zdrową, żywnością - choć nie we wszystkich. Ja w swoją zaopatrzyłam
Di gotujePyszne bagietki z sezamem na zaczynie poolish. Bagietki na drożdżowym zaczynie, który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy
codojedzeniazakwas z pszennej mąki razowej Jeżeli zależy nam by pieczone przez nas wyroby długo zachowywały
Miód i pieprzpierwszy zrobiłam domowy zakwas na żurek. Teraz tydzień niepewności czy się nie zepsuje, a jeśli nie, to czy ugotowana na nim zupa posmakuje moim żurkożercom :) Do zrobienia zakwasu wykorzystałam przepis ze strony www.greencookies.pl Składniki: 1 szkl. mąki żytniej typ 2000 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 12 ziarenek(...)pieprzu mała kromka żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie) Do dużego, szklanego słoika wrzucić 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, około 12 ziarenek pieprzu oraz 4 ząbki czosnku obrane i zgniecione płaską powierzchnią dużego noża. Wsypać 1 szklankę mąki żytniej. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji
Czerwień i błękitPasta z ciecierzycy, cukinii, cebuli i czosnku z dodatkiem sezamu. Składniki:cukiniacebulka czosnek (1-2 ząbki)2 kubki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)2 łyżki tahini
prawdziwe jedzeniemiękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego wypieku. Zaczyn: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego conajmniej 12 godzin wcześniej) 300 ml letniej wody 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 Ciasto właściwe: 760 g mąki żytniej(...)wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temp. 180 stopni i pieczemy około godziny. Studzimy na kuchennej kratce. * przepis z małymi zmianami pochodzi z „Pracownia wypieków” The post Chleb Żytni na Zakwasie appeared first on Made
Made By Mom And SonSkładniki: słonina 60 dag, cebula 4 sztuki, majeranek Prymat 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka świeżą słoninę pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondla rozgrzanego
W Mojej Kuchni Lubięponiżej) z bułki-parówki, serka naturalnego, powbijanymi warzywami i szynką/łososiem i kiełkami. Serek naturalny bardzo podkreśla smak warzyw. Najważniejsze, by kanapki były niewielkie. Zamiast zwykłego chleba możesz użyć chleba tostowego. Kanapeczki ze swojskim smalczykiem i ogórkiem kiszonym również będą cieszyć się popularnością. Przekąski na ciepło: Tortilla z serem i szynką (tu przepis). To smaczna przekąska na ciepło, którą możesz(...)wcześniej i odpowiednio zabezpieczyć folią przed wyschnięciem. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Zapiekanki domowe. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy bułka parówka, wędlina, pieczarki i ser żółty. Mając je przygotowane wcześniej wystarczy, że włożysz je do piekarnika na 10-15 minut w temp.180 stopni. Będą cudownie
Mojewlasne.plZdarzyło mi się ostatnio parę razy, że miałam nadmiar zakwasu. Szkoda wyrzucić, a chleba też nie piekę codziennie. Ten przepis jest idealny na wykorzystanie zakwasowej nadwyżki. Powiem więcej - ciasto jest tak smaczne, że warto dokarmić zakwas " nadprogramowo", tylko po to, aby zrobić pizzę. Ciasto jest cienkie, sprężyste i wyraziste. Świetne! Piekłam wyłącznie na kamieniu, ale sądzę że możemy piec taką(...)pizzę również na blasze - być może zajmie to nieco więcej czasu. Właściwie u mnie, domowa pizza już wyłącznie na zakwasie! Polecam! inspiracja tutaj składniki - 2 średnie pizze ok 26 - 28 cm 1i 1/2 szklanki zakwasu, o temperaturze pokojowej * 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka grubej soli 1i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej (plus dodatkowa na podsypanie) przygotowanie
Stare Garybulionem i poddusiłam aż ziemniaki i marchewka zmiękły. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kolorową pokrojoną w paski paprykę, wlałam słoik domowego lub innego ketchupu, passaty pomidorowej (kupnej lub domowej), możecie też dodać krajankę warzywną w koncentracie z przyprawami (ostatnio pokazała się w sklepach marki Winiary), doprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Jeśli dodacie krajankę to już solić gulaszu(...)Zagotowałam całość i dusiłam jeszcze 5 minut, aby smaki się połączyły, a papryka nie rozgotowała. Jeśli gulasz jest za gęsty można go rozrzedzić wrzącą wodą. Gorący gulasz podawałam z chlebem. Smacznego! The post gulasz z kiełbasą i warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię