dziennie a nie raz? Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni. I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam(...)Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany. CIASTO NA PIZZĘ To ciasto jest wynikową trzech przepisów podejrzanych u różnych piekarzy. Jeden pomijał oddychanie, inny zakładanie ciasta
Karo in the Kitchentylko. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że farsz jest wyrazisty. Robiłam taki farsz po raz pierwszy, użyłam pysznej kaszanki domowej roboty ( sami ją zrobiliśmy na warsztatach ) i naszej domowej kapusty kiszonej. Jeżeli nie wykorzystacie całego ciasta, z reszty warto zrobić makaron. Bardzo polecam, warto takie pierogi zrobić :) składniki ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz(...)jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać
Stare Garywyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień(...)owsianej wydawało mi się jak najbardziej odpowiednim surowcem. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach. Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem do niego jest świeży domowy chlebek i kiszone lub konserwowe ogórki.” Czytaj więcej
Wiem co jemPołączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek
Dzieje kuchennej WiewióryZapraszam na smaczne domowe pieczywo. Dzięki dodatkowi otrąb oraz płatków chlebek jest bardziej sycący i zdrowszy. Miałam okazję do tego przepisu wypróbować mąkę Bio z samopszy, płatki Bio z samopszy oraz otręby z samopszy-wszystko od BioBabalscy . Polecam ich produkty. Składniki: 2 szkl mąki pszennej zwykłej 1 szkl mąki Bio z samopszy od BioBabalscy 2 łyżki otrąb(...)suszonych drożdży 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, otręby, płatki, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb, aż przestanie przyklejać się do rąk, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarneRozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam
Codziennik KuchennyIm bliżej Świąt, tym więcej wyświetleń zauważyłam dla przepisu na pasztetową, którą pokazywałam TUTAJ . To była pyszna, podstawowa wersja. Teraz przedstawiam Pasztetową numer dwa, która jest
Posadzone i zjedzoneDo Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako
Ostra na SłodkoDo Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako
Ostra na SłodkoSkładniki: karkówka 1,2 kg, przyprawa Harrisa Royal Brand 4 łyżeczki, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw
W Mojej Kuchni LubięWitajcie :) Natchnęło nas dzisiaj na jakąś smaczną pastę i oczywiście nie mogliśmy Wam o tym nie napisać. A więc ukochana ciecierzyca z dodatkami :) Będziecie potrzebować : 1
vegetanieszpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu. Do czego dodać pestki dyni? Świetnie komponują się z owsianką, jogurtem, w surówkach np. prażone, nawet jako dodatek do deserów, batonów musli, domowej granoli. Olej z pestek dyni Olej z pestek dyni odnajduje swoje zastosowane w kuchni, kosmetyce oraz w medycynie . W tej ostatniej dziedzinie polecany jest mężczyznom w walce z prostatą(...)ciemną barwę. Szczerze nie miałam o tym pojęcia, dla mnie bomba. W dziedzinie, która mnie najbardziej interesuje czyli kuchnia , nadaje się jako dodatek na zimno do dressingów, warzyw, chleba, sera, jajek, deserów, serników, lodów, można go również spożyć bezpośrednio. Nie wolno na nim smażyć, posiada bardzo niski moment temperatury palenia, dlatego smażenie na nim może wpłynąć nie korzystnie
Pause Gotowanie!zakupy – uzupełnij puste już szafki pełnowartościowymi produktami. Kup różnego rodzaju kasze, brązowy ryż, razowe makarony. Nie kupuj już białego pieczywa , które dostarcza Ci jedynie kalorii, przerzuć się na chleb pełnoziarnisty, graham itp. Najlepiej z zaprzyjaźnionej piekarni. Wprowadź do diety płatki zbożowe i otręby. Zacznij odwiedzać pobliski warzywniak – kupuj dużo warzyw w różnych kolorach – zielone liściaste, czerwone, pomarańczowe, żółte(...)zwykli” odpowiednich. A co do cukru – postaraj się wyeliminować go z diety, dosładzaj miodem lub stewią. Jeśli nie umiesz obejść się bez słodyczy – postaw na gorzką czekoladę, lub zrób domowe ciasteczka owsiane lub batoniki z bakaliami. Masz już odpowiednie produkty i co dalej? Postaraj się jeść 4-5 posiłki w ciągu dnia – najlepiej co około 3 godziny
Moje Kuchenne RewelacjeKolejne Wypiekanie na śniadanie .. i kolejna pyszna propozycja od Pawła i Magdy.. Ja w sumie już kiedyś takie bułeczki piekłam , ale to było dawno temu
Moje domowe kucharzenie