Składniki: buraki 5 sztuk, Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki, mięso mielone indycze 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek
W Mojej Kuchni Lubięcodziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość. Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami przepysznych orzechów. Masło orzechowe z kawałkami(...)Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki masła orzechowego Sante 12 truskawek Wykonanie: W ciepłym
Kulinarne przygody GatityWitajcie :) Dłuższa nieobecność to sprawa zmiany miejsca zamieszkania na inny kraj. Obecnie nadajemy z UK. Jednak to nie zmienia naszego podejścia do bloga w wręcz przeciwnie
vegetanieskład wchodzi pół avocado, 1 jajko, 1 mały ogórek i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Następnym razem muszę zwiększyć porcję, bo ta była tylko dla Lili, nam zostały okruszki chleba. Haha! A tutaj>>> zobacz awokado do kanapek w wersji na słodko czyli nutella - awotella :) II Śniadanie 10:00 Melon, banan, jagody i rodzynki. Zupa 13:00 Dziecko(...)też za to, że można ją zapakować i zjeść w podróży. Zrobiliśmy milion placków i zawinęliśmy warzywa oraz mięso z indyka. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś domowej tortilli, albo chcesz przemycić dzieciom kilka warzyw (papryka, pomidor, sałata, pietrucha, duuuużo pietruchy) to zachęcam! Tortilla to był nasz obiad i kolacja zarazem. Oprócz tego wzięliśmy ze sobą sok wyciśnięty
lady-och-mistrzyni.blogspot.comOstatnio dużo swojskiego pieczywa u mnie...aż sama się dziwię, że tak dużo piekę...no , ale jak tu nie piec jak takie domowe najlepsze..Bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej ..pycha...Autorka przepisu dodała, że najlepsze są gorące prosto z piekarnika...to fakt..ale następnego dnia są też pyszne i świeże...córki robiły sobie kanapki do szkoły..a ja miałam też(...)łyżki oleju Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba].Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem...[ u mnie
Moje domowe kucharzenieDzisiaj zapraszam Was na pyszny i świeży i chlebek orkiszowy domowego wypieku. Zachęcam Was do jego upieczenia, bo jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga dużo czasu. To kto się skusi na pyszne śniadanko? Składniki na rozczyn: 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 2 łyżki wody ciepłej Składniki(...)mikserem, do uzyskania pulchnej, ładnej konsystencji. Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do podłużnej formy. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Chleb piec ok. 40 minut. Wystudzić
Trufelkowocielęcy (40,1%) [woda, ekstrakt z cielęciny], skrobia, sól, cukier, ekstrakt drożdżowy, aromaty (w tym pszenica, jęczmień), tłuszcz wołowy (3,7%), cielęcina (0,7%), substancje żelujące (guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), syrop karmelowy, zagęszczony sok z cebuli, maltodekstryna, papryka, pieprz, tłuszcz palmowy, olej słonecznikowy, tymianek, liść laurowy Wbrew pozorom takich wynalazków nie ma aż tak dużo na Polskim(...)podstaw będzie z pewnością czymś co pozwoli uwierzyć w swoje umiejętności i zaskoczyć bliskich. Z kuchnią zaczynają trochę robić jak z apteką. Gdy jesteśmy przeziębieni możemy tanio wyleczyć się domowymi sposobami albo kupić chemiczne gotowce. W kuchni robi się tak samo, a to na czym bazują koncerny nazywa się: lenistwo i obojętność
Kuchnia PROzdrowotnajakiś czas mieszać i sprawdzać, czy nie potrzebuje podlania odrobiną wody albo bulionu, jeśli macie go więcej. Ja użyłam jednej kostki bulionowej, nie dosalałam mięsa w ogóle. Jeśli użyliście domowego bulionu, sprawdźcie pod koniec gotowania czy potrawa nie potrzebuje soli. Gremolata to posypka składająca się z czosnku, pietruszki i skórki cytrynowej, zawsze podawana do klasycznego włoskiego osso bucco(...)Gremolatę wkładamy do lodówki i tam ją trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna. A jeśli nie macie czasu albo jest za gorąco
Karo in the KitchenPyszny i puszysty. Delikatny i chrupiący. Nieznośnie biały. Więc z zarodkami :) Moje Dzieci kochają go Miłością Dozgonną (przynajmniej na ten czas). My, wstydliwie przyznając, również :) I
OliveandThymeMam ten przepis od znajomej Angielki. Bardzo często taką szynkę robi i zawsze mi coś uda się dostać Szybko, prosto i pysznie. Szynkę włożyć do dużego
Kuchnia Pokoleńwiośnie usmażyć ją. Cytując za Biedronką w kuchni: „dopóki nie ma wiosny, na moim blogu dań dietetycznych nie będzie”. Jedno smażenie – 4 smaki domowego smalcu. Składniki: • 1 kg słoniny Śliwkowy • 100 g śliwek suszonych • 1 mała cebula • 1 łyżeczka majeranku Jabłkowy • 1 jabłko • 3 łyżki czubate nasion słonecznika • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego Cebulowy(...)czym wymieszać aby czysty smalec dokładnie się rozprowadził z dodatkami. • Smalec włożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. • Posolić po posmarowaniu chleba. Przepis pochodzi od Pani Reginki, z którą kiedyś bardzo miło mi się pracowało. Pozdrawiam serdecznie, jeśli mnie czyta
To co kochamłyżki oliwy · sól himalajska do smaku · kulka domowego labnehu (tutaj przepis) i listek natki pietruszki do dekoracji (labneh można zastąpić naturalnym gęstym jogurtem) Przygotowanie W obu przypadkach przygotowanie zupy jest niemal identyczne. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż(...)miseczkach lub szklankach z łyżką jogurtu, kilkoma listkami oregano i kilkoma ziarnami pieczonej ciecierzycy ( zamiast jogurtem udekorowałam zupę kulką labnehu i listkiem natki pietruszki ) Zupa jest przepyszna z kromką chleba pieczonego na zakwasie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jakiś czas temu otrzymałam do testowania zupełnie nowy produkt Spiżarni Babuni - mianowicie mieszankę do wypieku własnych, domowych batonów musli. Upiekłam je wedle zaleceń na opakowaniu już na drugi dzień, a w głowie układałam plan do czego by je jeszcze wykorzystać już po upieczeniu… Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ale od początku… Spiżarnia Babuni to jedna z marek Scandic Food . W swojej ofercie posiada produkty do wypieku chleba bez użycia mąki. (Swoją drogą muszę na nie zapolować!) Tym razem jako nowość na rynku pojawiła się mieszanka do samodzielnego przygotowania batonów owsianych. Uwielbiam takowe, więc tym bardziej cieszę się
Kuchnia w czekoladzieKto by nie lubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w
Dzieje kuchennej WiewióryCzasem, gdy w czasie pieczenia chleba mam trochę wolnego miejsca w piekarniku, przygotowuję zapiekanki makaronowe lub cannelloni. Piec je można w tej samej temperaturze, co chleby na zakwasie, więc wychodzi 2 w 1 😊 Poza tym przygotowanie zapiekanki sprawia, że po włożeniu do piekarnika już nie trzeba stać w kuchni i można zająć się czymś innym. Składniki (na 4-5 porcji(...)majeranku. Całość dobrze wyrobić ręką. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Rurki makaronowe napełniać masą mięsno-ryżową i układać w naczyniu żaroodpornym. Na rurki wylać słoik przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty z dodatkiem czosnku ). Na wierzchu ułożyć dwie gałązki rozmarynu, a całość oprószyć pieprzem mielonym i majerankiem oraz grubo posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli, a potem posypać
Weekendy w domu i ogrodzie