Dzisiaj zapraszam Was na pyszny i świeży i chlebek orkiszowy domowego wypieku. Zachęcam Was do jego upieczenia, bo jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga dużo czasu. To kto się skusi na pyszne śniadanko? Składniki na rozczyn: 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 2 łyżki wody ciepłej Składniki(...)mikserem, do uzyskania pulchnej, ładnej konsystencji. Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do podłużnej formy. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Chleb piec ok. 40 minut. Wystudzić
Trufelkowocielęcy (40,1%) [woda, ekstrakt z cielęciny], skrobia, sól, cukier, ekstrakt drożdżowy, aromaty (w tym pszenica, jęczmień), tłuszcz wołowy (3,7%), cielęcina (0,7%), substancje żelujące (guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), syrop karmelowy, zagęszczony sok z cebuli, maltodekstryna, papryka, pieprz, tłuszcz palmowy, olej słonecznikowy, tymianek, liść laurowy Wbrew pozorom takich wynalazków nie ma aż tak dużo na Polskim(...)podstaw będzie z pewnością czymś co pozwoli uwierzyć w swoje umiejętności i zaskoczyć bliskich. Z kuchnią zaczynają trochę robić jak z apteką. Gdy jesteśmy przeziębieni możemy tanio wyleczyć się domowymi sposobami albo kupić chemiczne gotowce. W kuchni robi się tak samo, a to na czym bazują koncerny nazywa się: lenistwo i obojętność
Kuchnia PROzdrowotnajakiś czas mieszać i sprawdzać, czy nie potrzebuje podlania odrobiną wody albo bulionu, jeśli macie go więcej. Ja użyłam jednej kostki bulionowej, nie dosalałam mięsa w ogóle. Jeśli użyliście domowego bulionu, sprawdźcie pod koniec gotowania czy potrawa nie potrzebuje soli. Gremolata to posypka składająca się z czosnku, pietruszki i skórki cytrynowej, zawsze podawana do klasycznego włoskiego osso bucco(...)Gremolatę wkładamy do lodówki i tam ją trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna. A jeśli nie macie czasu albo jest za gorąco
Karo in the KitchenPyszny i puszysty. Delikatny i chrupiący. Nieznośnie biały. Więc z zarodkami :) Moje Dzieci kochają go Miłością Dozgonną (przynajmniej na ten czas). My, wstydliwie przyznając, również :) I
OliveandThymeMam ten przepis od znajomej Angielki. Bardzo często taką szynkę robi i zawsze mi coś uda się dostać Szybko, prosto i pysznie. Szynkę włożyć do dużego
Kuchnia Pokoleńwiośnie usmażyć ją. Cytując za Biedronką w kuchni: „dopóki nie ma wiosny, na moim blogu dań dietetycznych nie będzie”. Jedno smażenie – 4 smaki domowego smalcu. Składniki: • 1 kg słoniny Śliwkowy • 100 g śliwek suszonych • 1 mała cebula • 1 łyżeczka majeranku Jabłkowy • 1 jabłko • 3 łyżki czubate nasion słonecznika • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego Cebulowy(...)czym wymieszać aby czysty smalec dokładnie się rozprowadził z dodatkami. • Smalec włożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. • Posolić po posmarowaniu chleba. Przepis pochodzi od Pani Reginki, z którą kiedyś bardzo miło mi się pracowało. Pozdrawiam serdecznie, jeśli mnie czyta
To co kochamłyżki oliwy · sól himalajska do smaku · kulka domowego labnehu (tutaj przepis) i listek natki pietruszki do dekoracji (labneh można zastąpić naturalnym gęstym jogurtem) Przygotowanie W obu przypadkach przygotowanie zupy jest niemal identyczne. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż(...)miseczkach lub szklankach z łyżką jogurtu, kilkoma listkami oregano i kilkoma ziarnami pieczonej ciecierzycy ( zamiast jogurtem udekorowałam zupę kulką labnehu i listkiem natki pietruszki ) Zupa jest przepyszna z kromką chleba pieczonego na zakwasie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jakiś czas temu otrzymałam do testowania zupełnie nowy produkt Spiżarni Babuni - mianowicie mieszankę do wypieku własnych, domowych batonów musli. Upiekłam je wedle zaleceń na opakowaniu już na drugi dzień, a w głowie układałam plan do czego by je jeszcze wykorzystać już po upieczeniu… Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ale od początku… Spiżarnia Babuni to jedna z marek Scandic Food . W swojej ofercie posiada produkty do wypieku chleba bez użycia mąki. (Swoją drogą muszę na nie zapolować!) Tym razem jako nowość na rynku pojawiła się mieszanka do samodzielnego przygotowania batonów owsianych. Uwielbiam takowe, więc tym bardziej cieszę się
Kuchnia w czekoladzieKto by nie lubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w
Dzieje kuchennej WiewióryCzasem, gdy w czasie pieczenia chleba mam trochę wolnego miejsca w piekarniku, przygotowuję zapiekanki makaronowe lub cannelloni. Piec je można w tej samej temperaturze, co chleby na zakwasie, więc wychodzi 2 w 1 😊 Poza tym przygotowanie zapiekanki sprawia, że po włożeniu do piekarnika już nie trzeba stać w kuchni i można zająć się czymś innym. Składniki (na 4-5 porcji(...)majeranku. Całość dobrze wyrobić ręką. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Rurki makaronowe napełniać masą mięsno-ryżową i układać w naczyniu żaroodpornym. Na rurki wylać słoik przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty z dodatkiem czosnku ). Na wierzchu ułożyć dwie gałązki rozmarynu, a całość oprószyć pieprzem mielonym i majerankiem oraz grubo posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli, a potem posypać
Weekendy w domu i ogrodziepodpatrywałam gotujących kucharzy czy kobiety piekące chleby na ulicznych straganach. Smaki i zapachy zapamiętam do końca życia. Wrócimy jeszcze na tym blogu do Maroko. Będzie przepis na chleb i marokańskie amlou. Serce mojej malutkiej ostatniej córeczki podbiły właśnie baghrir - naleśniki. Łatwe do przygotowania. Można podawać je na słodko jak i na słono. Matylda lubi najbardziej(...)kielichowym). Odstawić na dwie, trzy minuty. Następnie smażymy na patelni (z nieprzywierającą powierzchnią ) tylko z jednej strony!!! Warto obejrzeć krótki filmik jak robią to w domu gospodynie domowe Można polać sosem z miodem, który robimy łącząc masło i miód w tych samych proporcjach, i podgrzewamy. Struktura gąbczasta naleśników powoduje że sos wsiąka jak w gąbkę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPo bardzo ciężkich dniach wreszcie wracam do normalnego funkcjonowania w domu. Sylwester i Nowy Rok spędzony w szpitalu z Córcia to nie zaplanowany scenariusz imprezowy
Dzieje kuchennej WiewióryCZARNYCH JAGÓD Domowe przetwory na zimę - SOKI Jagody zamknięte w butelce - pięknie pachnący owocami, zdrowy i smaczny - sok z czarnych jagód, gotowany. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg czarnych jagód 1/2 litra wody 500g miałkiego cukru na 1 litr uzyskanego soku. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jagody przebrać, ostrożnie opłukać na sicie, zanurzając sito w misce z wodą, starannie osączyć. Krok 2. Jagody(...)wyparzonych butelek, zamykamy szczelnie. Smacznego :) Pamiętajmy, aby : - przetwarzać tylko owoce zupełnie zdrowe, dojrzałe, nie uszkodzone oraz świeże; -utrzymywać w czystości wszystkie naczynia i urządzenia - najmniejszy nawet okruch bułki lub chleba może spowodować, że sok lub inne przetwory zaczną fermentować i pleśnieć; - owoce zasypywane cukrem na noc, należy odstawić w chłodne miejsce, gdyż w cieple mogą zacząć fermentować; -gotowe soki przechowywać
Moja Książka KucharskaŚwięta Wielkanocne kojarzą się z jajkami i z żurkiem lub barszczem białym. Wstyd się przyznać, ale do tej pory nie przyrządzałam samodzielnie zakwasu na żurek, lecz
dom-agi.plSkładniki: 1 kg karkówki bez kości, 1 łyżka smalcu, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1 łyżka jarzynka kucharka, 2 sztuki cebula, 1 główka
W Mojej Kuchni Lubię