chleb domowy - 4322 przepisów (strona:246/289)

Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem 130

Uwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki świeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka(...)miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem

VioletoweKucharzenie
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 145

przyrzadzania zuru.Podstawa kazdego zuru jst oczywiscie zakwas. CZY JEST ZDROWY ?Jak najbardziej. Talerz zurku przywroci rownowage kwasowo-zasadowa w organizmie,a takze dostarczy wielu cennych skladnikow mineralnych.Zur szczegolnie ten domowej roboty jest bogatym zrodlem probiotykow oraz posiada wiele witamin z grupy B.Jest swietnym naturalnym lekiem na niektore choroby przewodu pokarmowego,zwlaszcza zoladka i jelit.Dodatkowo pomaga pozbyc sie chorob skornych,luszczycy(...)lyzeczke zakwasu chlebowego.Mozna dodac takze 1-2 lyzki wody z kiszonych ogorkow lub kapusty,jesli oczywiscie nie byly wczesniej pasteryzowane i maja przyjemny orzezwiajacy,kwaskowaty smak.Nie polecam dodawania skorki chleba razowego.Raz,ze takiego chleba nie ma w sprzedazy,kazdy ma jakies tam E....,a dwa dzieki dodatkowi takiej skorki na pewno wyrosnie nieprzyjemny" kozuszek plesni" i tylko popsuje smak zakwasu.Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mięso pieczone w cieście 209

Składniki :1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab3-4 ząbki przeciśniętego czosnkusól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie :Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem

Proste Potrawy
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 316

Przeglądałam ostatnio rożne blogi. Jak zwykle w takich przypadkach tworzyła mi się lista co i kiedy przygotować, jak zaplanować posiłki, co kupić.  Rogaliki maślane w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 198

Święta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z

Słodkie okruszki
Ser smażony z suszonymi pomidorami 150

Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej postaci krojąc w plastry (to dla tych, którzy wytrzymają do następnego dnia)  Piotrek przygotowuje Serek topiony (domowy) topiąc go w kąpieli wodnej, ja jednak wolę swoją wersję sera smażonego na maśle. Składniki: 1/2 kg sera twarogowego tłustego 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli(...)sera smażonego z suszonymi pomidorami powinna być gładka. Gdy ser uzyska odpowiednią konsystencję, ściągamy go z ognia. Całość przelewamy do miseczek. Ser smażony można jeść od razu smarując nim chleb, lub schładzamy go w lodówce i wtedy kroimy go w plastry i układamy na chlebie z masłem. The post Ser smażony z suszonymi pomidorami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek piwno – cebulowo – jęczmienny (owsiany) 145

piec. Ostatnio jednak udało mi się zrobić nowy chlebek, na który przepis znalazłam we wspaniałej książce, którą dostaliśmy w prezencie ślubnym od kuzynów mojego Męża. Książka ma tytuł „Domowe wypieki” i jest bogatym zbiorem przepisów. Mój chlebek piwno – cebulowo – jęczmienny, figuruje tam, jako chlebek owsiany. Przepis trochę przekształciłam na swoje potrzeby. Jest pyszny i jem go z samym masłem(...)zeszkliła. Następnie dodajemy do niej płatki i jeszcze chwilę pieczemy mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygła. Zimną mieszaninę cebuli i płatków dodajemy do wyrośniętego chleba i jeszcze raz mieszamy całość. Chodzi o to by płatki i cebula były dobrze rozprowadzone. Gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut, by się znowu poruszyło*. Blaszkę

Smakowy Raj
Pasta w karpackim stylu. 268

Witajcie :) Śniadanie to podstawa, a do tego jeśli jest dobre i nie robione na szybko, bo strasznie nam się spieszy, jest jeszcze lepsze. Dzisiaj chcemy Wam

vegetanie
Ful Medames. Zapraszam Was na egipskie śniadanie! 127

wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami. Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki "New Feast" Grega Malouf i Lucy Malouf, przypominającym bardziej gulasz niż pastę do chleba. Bób (nie miałam dostępu do suszonego, więc posiłkowałam się mrożonym) został tu wzbogacony o dodatek ciecierzycy i świeżych pomidorów, a także pysznej salsy z marynowanych zielonych chilli, która wspaniale przełamuje(...)plasterkach, sprzedawane jako dodatek do kuchni meksykańskiej), 1 mały ząbek czosnku, posiekany, 40 ml oliwy, sól, pieprz pokruszony ser feta do posypania gotowego dania cząstki cytryny chlebki pita, np. domowe z tego przepisu Przygotowanie: W miseczce wymieszaj wszystkie składniki salsy z zielonego chilli i odstaw.  Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z sokiem i skórka z cytryny. Dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Mleko kokosowe 110

mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić już od około(...)jego produkcji wręcz idealny, bo z pozostałych po odsączaniu mleka wiórek można zrobić mąkę kokosową! Mąka kokosowa jest idealna do wypieków takich jak ciastka i ciasta, ale również do chleba. Wiórki kokosowe są bogate w żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy i wiele innych witamin i minerałów. Regulują pracę jelit. Warto włączyć zarówno same wiórki, jak i mleko z nich wykonane

Blendman
Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 145

godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze pół godziny piec chleb pod przykryciem - wtedy skórka zrobi się szklista. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb na kratkę, by ostygł.   Ostatnio czytałam książki napisane w ostatnich latach. Dziś moje wrażenia z lektury "Błękitnych okularów" napisanej przez Annę Kłodzińską i wydanej po raz pierwszy w latach(...)pomysłowym kapitanem Szczęsnym na czele... Choć głównymi bohaterami są w książce mężczyźni, to gdzieś na boku pojawia się wątek kobiecy tak typowy dla tamtych lat - żona do codziennych obowiązków domowych i wychowywania dzieci, a kochanka do zabawy i odpoczynku. Obie jednak sprowadzone do roli posługaczek. Sam pomysł na ten kryminał świetny - wiele wątków, które łączą się ze sobą pod koniec

Weekendy w domu i ogrodzie
Sezamie otwórz się 116

smaku chałwy musiałam dorosnąć. Dziś chałwę i sezamki robię sama, a smak sezamu towarzyszy mi nie tylko w formie słodkiej przekąski. Dodaję go sałatek, owsianki, placków z cukinii, chleba. Piekę krakersy sezamowe i dodaję sezam do batoników musli . Co takiego kryje w sobie to ziarno? Sezam jest rośliną o właściwościach medycznych. Wśród wszystkich nasion jadalnych to właśnie nasiona sezamu mają(...)zmieleniu go w młynku, otrzymamy tahini, które następnie możemy dowolnie wykorzystać – np. dodając do owsianki, placków, humusu lub innych past kanapkowych. Po dodaniu miodu w prosty sposób powstanie domowa chałwa . Nasiona czarnego sezamu utarte w moździerzu z solą morską dadzą japońską przyprawę gomashio – idealna alternatywa dla zwykłej soli

Kucharzyca
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 227

kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych(...)sucha. Z kolei jeżeli będzie zbyt wodnista na koniec duszenia -  pogotuj ją trochę dłużej.  Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podaj z kuskusem, chlebem lub frytkami (patrz uwagi). Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie

Chilli Czosnek i Oliwa
W nowy rok z nowym zakwasem 139

udało się bez problemu. Po jakimś czasie jednak straciłam cierpliwość do ciągłego dokarmiania i pozbyłam się go na kilka miesięcy. Teraz zaczynam ponownie, bo wróciła mi chęć na domowe pieczywo.Niezdecydowanych i lękających się, chciałabym uspokoić, że to naprawdę nie jest żadna magia. Mąka i woda, 5 sekund mieszania, reszta robi się sama. Jedyne co ważne to konsekwencja i systematyczność(...)zdjęciu na górze widzicie zakwas trzeciego dnia o 19. Zaczyna pracować. Przez kolejne dni już dużo się nie zmieni. Będzie nabierać siły. Po 5 dniach można piec pierwszy chleb. Zawsze należy zostawić trochę zakwasu i go dokarmić. Można przechowywać w lodówce, dokarmiając co 5 dni. W lodówce, ze względu na temperaturę zakwas "je" świeżą mąkę wolniej, stąd brak konieczności dokarmiania

W kuchni wieczorem