Fougasses to cienkie chlebki o charakterystycznym kształcie. Tak zwane „chlebowe liście”. Do ciasta można dodać, np. oliwki, paprykę czy cebulę. Ja zrobiłam bez dodatków. Serdecznie polecam
Nastoletnie WypiekaniePrzepis na twaróg domowy podawałam już na blogu , ale za każdym razem przygotowuję go z innych składników i proporcji - takich, jakie akurat posiadam. Muszę przyznać, że ten twaróg wyszedł wyjątkowo pyszny i dodatkowo jest to najbardziej wydajny przepis. Wyszło mi z niego 1,2 kg tłustego twarogu oraz ok. 550g kremowego twarożku. Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka(...)szczypiorem i rzodkiewką, nie potrzeba już dodatku śmietany, czy jogurtu). Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :) Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoOdtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa , z dużą zawartością błonnika oraz białka - 11g białka na 100g mąki - idealnie sprawdza się w przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach! Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy i odtłuszcza, a potem(...)wyboru, co akurat jest pod ręką: sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe Kokosowy spray do beztłuszczowego smażenia PAM COCONUT SPRAY - do spryskania formy 1/2 banana - do ułożenia na wierzchu domowy dżem śliwkowo-czekoladowy z karobem - do posmarowania po upieczeniu płatki kokosowe - do posypania po wierzchu Tuż przed robieniem omletu, nastawić piekarnik na 180C - grzałka góra-dół; bez termoobiegu - akurat się nagrzeje
Grunt to przepis!Ciabatta to moje ulubione włoskie pieczywo. Jest pyszne – jak jest świeże – maczane tylko w ulubionej oliwie… Oczywiście można też przygotować kanapkę lub jeśli
UgotujmyTo.plmleko było świeże, to nie wiem, ale cieszyło się dużym zainteresowaniem. Po pewnym czasie jednak maszynki te zniknęły z mojego miasta :) Serdecznie zachęcam Was do zrobienia domowego twarogu! Duma będzie Was rozpierać...obiecuję! ;) Składniki: (na ok. 500 g twarogu) 2 litry świeżego pasteryzowanego lub prosto od krówki mleka, nie UHT (przeczytaj wstęp powyżej(...)pozostałą po twarogu serwatką (dla tych co nie wiedzą- serwatka to ten żółtawy płyn, który przecedzaliśmy ;))?? Jest bardzo zdrowa i można ją wykorzystać do upieczenia chleba, usmażenia placuszków, naleśników, można wypić, a nawet podlać nią kwiatki :) Pod żadnym pozorem jej nie wylewajcie! Jeśli nie macie pomysłu, co z nią zrobić, to zamroźcie. Na pewno kiedyś się przyda. Zaglądajcie na bloga
Nastoletnie Wypiekaniemandarynki* 10.Chleb ze słoika 11. Syrop hibiskusowy 12. Pralinki z pigwowym nadzieniem *potrawy, które były częścią menu drugiej edycji warsztatów Fantastycznie było obserwować Osoby, które nie robiąc nigdy wcześniej domowego makaronu, wywałkowały najpiękniejsze okazy tagliatelle. Z prawdziwą przyjemnością przyglądałam się zarumienionym od emocji policzkom, gdy powstawały trufle, pierwsze samodzielnie robione pralinki i zamykane w słoiki syropy. W każdym z prezentów(...)smakowania i przetwarzania była po prostu cudownym doświadczeniem. Wiele jadalnych prezentów przygotowanych zostało przy udziale produktów, o jakie zadbała firma Kupiec . Stały się podstawą do przygotowania m.in. chleba w słoiku, czekoladowej granoli i dropsów z żurawiny. Dzięki firmie Empik i ich kolekcji akcesoriów i gadżetów kuchennych uczestnicy pierwszej edycji warsztatów nie muszą martwić się o odpowiednią temperaturę podawanego
KUCHARNIATo jedno z najpopularniejszych, zaraz po schabowym, dań często pojawiające się na polskich stołach. Nie mogło zabraknąć ich także i u mnie. :) Kotlety mielone to moim
Cooking Monsterktórych w domowych warunkach tak trudno odtworzyć smak oryginalnego kurczaka tandoori. Mimo, że miałam okazję wielokrotnie jeść to danie przygotowane w tradycyjnym piecu, to uważam, że nasz domowy tandoori chicken wcale nie jest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;) Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także(...)minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;) ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów. ( tutaj znajdziecie kilka przepisów ) *** nie jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUciekają mi dni. Wczoraj jedna pani w sklepie spytała mnie jaki jest dzień, odparłam ze czwartek, stwierdziła, że na pewno środa, w końcu sytuację uratował telefon
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki (na dwa bochenki) 230 g mąki pszennej razowej 680 g mąki pszennej chlebowej 150 g płatków owsianych 2,5 szkl wody 0,5 szkl
OliveandThymeTegoroczne przetwory, z lekkim opóźnieniem, bo dopiero po ustaniu letnich upałów, ale ruszyły pełną parą. Jako pierwsze na tapetę poszły ogórki kanapkowe. I choć
Smaczne ZdroweJakiś czas temu odwiedziliśmy jedną z łódzkich knajp, w której odbyły się słynne Kuchenne Rewolucje. Zjedliśmy całkiem smaczną domową, białą kiełbasę i spróbowaliśmy rosyjskiej, kwaśnej zupy - solianki. Bardzo mi smakowała, postanowiłam więc taka zupę ugotować w domu. Nieskromnie przyznam, że moja zupa smakowała jeszcze lepiej niż ta którą jedliśmy. Może to zasługa bardzo dobrych, naszych własnych, kiszonych ogórków(...)kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z ogórków. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego! Uwagi: Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie miękkie mięsa i intensywny wywar. pozostanie nam jedynie wykończenie
Stare Garyszerokości geograficznej) ani o takich, które masowo możemy spotkać w supermarketach sieciowych - nieliczne produkty są typowo z Polski, można je policzyć na palcach u rąk.Co jeszcze? Doceniamy rzeczy domowej roboty, coraz więcej czasu spędzamy w kuchni. Wiele osób, które tylko mają taką możliwość, wybierają samodzielną uprawę na małych ogródeczkach czy działeczkach, co dodatkowo sprzyja relaksacji i naszemu zdrowiu. Reasumując(...)Specjalność Jakie wyroby, które posiadają jakieś z oznaczeń, znajdziemy?M.in. rogal świętomarciński z Poznania, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski, truskawka kaszubska, pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka, śliwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód spadziowy, andruty
W kuchni Karmel-itkiniedzielnego obiadu zostaje bulion, który można świetnie wykorzystać. Do przygotowania zupy cebulowej potrzebowałem: 4 średnich cebul, 1 litra bulionu drobiowo - wołowego (może być z kostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu(...)gotowałem na małym ogniu przez około 10 minut. W tosterze zrobiłem grzanki z białego pieczywa, dość mocno je przyrumieniając (można zrobić je także na patelni, obsmażając kromki chleba z obu stron na lekko brązowy kolor - bez użycia tłuszczu). Przygotowałem miseczki, nadające się do zapiekania w piekarniku. Do każdej z nich nalałem 4/5 objętości zupy, w tym również pływające
Wyprawy kulinarne