będziemy mieć dobrą książkę kucharską, to będziemy mogli gotować tak w domu. Książka Clausa Meyera dokumentuje bowiem rok domowego gotowania, więc każde z tych dań będzie można odtworzyć w domowej kuchni. Nie musimy się więc martwić tym, jeśli nasze umiejętności kulinarne nie pozwoliłyby nam na dostanie pracy w Nomie. Wystarczą dobre składniki i chęć do gotowania prostych i pysznych dań(...)szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba z jabłkami, Wszystkie smaki Skandynawii Autor: Claus Meyer Wydawnictwo Buchmann Data premiery: 2016 Artykuł “Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanewpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Jajecznica na pomidorach i chleb żytni z olejem lnianym. Jeśli znudziła Ci się zwykła jajecznica, wrzuć do niej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym(...)bardzo syta, dlatego na drugie danie zrobiłyśmy lekkie naleśniki nadziane serem. Ciasto zrobiłam na mleku owsianym, a sos to truskawki i jogurt naturalny. Podwieczorek 17:30 Budyń czekoladowy. Najlepszy - domowy. Przepis znajdziesz tutaj>>> Kolacja 19:00 Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego dania. Lilcia zaczęła już wcinać, a miała jajko ugotowane na twardo (zażyczyła sobie) i mix sałat
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkulinarna zawsze się nieco na nich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej(...)misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko
Ogrodnik w podróżyMieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość po wyrobieniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę-dwie(...)grillu, z przyrządzoną na patelni cebulą i papryką, podana w długich bułkach jak na hot-dogi. Z tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny
Karo in the KitchenCzęsto piekę klops, podstawą jest oczywiście mięso mielone, zmieniam jedynie dodatki. Najczęściej są to różne zioła, tym razem dodałam sporą ilość czosnku. Jeśli go lubimy, to
Proste PotrawyZakończyliśmy rok szkolny i zdecydowaliśmy się na prawie spontaniczny wyjazd do Chaty. Słońce spłatało nam figla i było cały czas z nami, podroż minęła bez problemu
Dzieje kuchennej Wiewiórykształty. Pierniczki przechowujemy z puszce lub słoju, z dodatkiem jabłka lub naczynia z wodą a nawet kawałkiem chleba. Wszystko po to, aby nam pięknie zmiękły do Świąt. Jeśli używamy chleb lub jabłko, pamiętajmy o tym, aby wymieniać je co kilka dni, co uchroni nas przed spleśnieniem. Ja trzymam pierniczki w całkiem sporej puszce a może pusze bo rozmiary ma pokaźne(...)jajka\r","3 \u0142y\u017ceczki sody oczyszczonej\r","125 ml mleka\r","p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki soli\r","2 torebki przyprawy korzennej do piernika lub 6 \u0142y\u017cek domowej przyprawy"],"name":"Pierniczki dojrzewaj\u0105ce \u2013 piernik staropolski","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W garnku zagotowujemy mi\u00f3d, z mas\u0142em i cukrem.\r","Mieszaj\u0105c gotujemy
Mieszam w Garnkumnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie,z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiemi majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowychkolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni.Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam,żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasemi korzystam z dobrodziejstwa(...)bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania. Żur podaję na gorąco, z jajkiem. Świetnie pasuje do niego kromka świeżego chleba razowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam już wielkanocnie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDziś wracam do popularnego posta sprzed dwóch lat, bo Święto Dziękczynnienia już w najbliższy czwartek. „Thanksgiving” to chyba ulubione święto Amerykanów. Zawsze celebruje się
Jem więc JestemDziś wracam do popularnego posta sprzed dwóch lat, bo Święto Dziękczynnienia już w najbliższy czwartek. „Thanksgiving” to chyba ulubione święto Amerykanów. Zawsze celebruje się
Jem więc JestemUwielbiam czarne porzeczki, są bardzo zdrowe. Nie zapominajcie o nich. Przepis ten mam od mojej najukochańszej cioci Jadzi, której od niedawna już nie ma z nami
Kuchnia Pokoleńpoznałam niesamowicie miłego Macedończyka, który przewiózł nas po jeziorze, opowiedział co nieco o historii miasta (wykład z historii na środku jeziora - coś fantastycznego), a to wszystko przy kilku kieliszkach domowej rakiji, którą zostaliśmy poczęstowani. Z Draganem (bo tak miał na imię nasz przewodnik) spotkaliśmy się podczas pobytu jeszcze kilka razy. To był dopiero początek niesamowitej, macedońskiej gościnności jakiej doświadczyłam. Ludzie(...)przypieczone, mniej słone, z większą ilością tego i owego, to takie właśnie dostaniemy. Moje podniebienie doceniło również kurczaka w sosie miodowym, a także przepyszną pastę czosnkową dodawaną do chleba (czosnek blendowany z oliwą, czasem z dodatkiem cytryny). Macedonia rozwija się niezwykle szybko, z ogromnym naciskiem na turystykę. Mimo to nie jest tu tłoczno, ludzie życzliwi, jedzenie dobre, a widoki
Moja Mama GotujeMakaronizm, którego użyłem jest pewnym elementem tła :) Ma on związek z grafiką, którą kiedyś znalazłem na sieci, gdzie pewien młody człowiek był wpatrzony w wystawę salonu
Kryzysowa Książka KucharskaWitajcie :) Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix
Sama słodycz i szczypta chili