boskie dania, których wspólnie nauczyliśmy się robić. Ale wracając do samych podpłomyków, bo historia ich powstania jest również ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą crème fraîche(...)pieczenia jest krótszy. Jeżeli posiadasz kamień do pizzy, to nie wahaj się go użyć. Tarte flambée podajemy na ciepło na drewnianej desce z kuflem zimnego piwa. *Przepis na domowe crème fraîche znajduje się tutaj . Jeśli jednak Twoja ochota na tarte flambée jest tak wielka, że nie wytrzymasz 24 godzin potrzebnych na ukwaszenie śmietany, to od biedy
Food Squaresera białego tłustego. Kwestia herbatników. Jak po latach robiłam Domek Baby Jagi, ciasto mi się konkursowo rozjechało. Wiecie czemu? Bo dzisiejsze herbatniki, nie przypominają tych z dzieciństwa. Podobnie jak chleb. Wydają być się jakieś nadmuchane, mało herbatnikowe. Prawdziwy herbatnik trzaskał podczas gryzienia, był twardy. Te obecne, mają inną konsystencję/fakturę. W tym cieście nie ma to znaczenia, jednak pamiętam(...)/wp-content\/uploads\/2017\/07\/sernik21.jpg","recipeIngredient":["1000 g sera kanapkowo-sernikowego\r","2\/3 szklanki cukru\r","125g mas\u0142a\r","4 \u0142y\u017cki kakao\r","2 \u0142y\u017cki domowego cukru waniliowego\r","250 g herbatnik\u00f3w\r","125 ml mleka do moczenia herbatnik\u00f3w \r","owoce\r","\r"," Polewa\r","100 g mas\u0142a\r","60 ml \u015bmietanki krem
Mieszam w Garnkuoraz napój sojowy bananowy Firma: Alpro Skład: Napój bananowy – Woda, obłuszczone ziarno soi (5,8%), cukier, sok bananowy (1,2%) z zagęszczonego soku, aromat, maltodekstryna, węglan wapnia*, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), witaminy* (ryboflawina (B2), B12, D2), naturalny aromat. Deser kokosowy – Woda, cukier, mleko kokosowe (5,3%) (krem kokosowy, woda), obłuszczone ziarno(...)Smak: Napój bananowy posiada charakterystyczny posmak soi, choć nieco rozwodniony. Pachnie trochę sztucznym bananem jednak w smaku nie jest on tak nienaturalny. Co prawda nie jest to domowy koktajl bananowy ale też nie jest to odrzucający chemiczny aromat mający tylko przypominać banany. Natomiast napój jest naszym zdaniem zdecydowanie za słodki. Deser kokosowy ma bardzo przyjemną i gładką konsystencję rozpływającą
Candy PandasPropozycja na pyszne śniadanko. Naprawdę fajne i smaczne połączenie paru składników i uwierzcie niebo w gębie;-) Zastanawiałam się nad dodaniem anchois...ale to był jednak
potrawyregionalneDobra pasta, nigdy nie jest zła! W powietrzu czuć powoli wiosnę, stąd ochota na te lżejsze, bardziej dietetyczne potrawy. Poniżej propozycja lekkiej, ożywczej w smaku pasty
Grunt to przepis!To już nie pierwszy raz, kiedy robiłam ten ser. Jest pyszny i za każdym razem w zależności od użytych dodatków, możecie otrzymać ser o innym smaku
Mieszam w Garnkusobie właśnie mówimy "dżem dobry" - bo i dżem... jest dobry na dzień dobry! :)SKŁADNIKI:- banany, 4,- jajka, 4,- mąka owsiana, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło, 1/4 kostki* Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem(...)Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :) Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego
Wypisz Wymalujszefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz.Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze się(...)przykryciem 4-5 minut aż muszle się otworzą, kilkakrotnie potrząsając garnkiem, lub mieszając muszle łyżką.Posypać natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem. Podawać z dowolnym pieczywem (bagietki, grzanki, chleb), do maczania w aromatycznym sosie. * Masło ziołowe:Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka... dowolne kombinacje). Masę przełożyć
SzczyptaSmaQWitajcie :) Wakacyjne klimaty udzielają się nam ostatnio często. Dzisiaj potrawa z klimatów daleko wschodnich. Okra, znacie ją ? To bardzo smaczna i zdrowa roślinka :) Smakiem przypomina mieszankę
vegetaniewzięliśmy z książki kucharskiej „Rodzina Soprano”, opracowanej przez Artiego Bucco. Składniki: Główka sałaty rzymskiej (opcjonalnie mix sałat) 1 ciabatka (najlepiej z oliwkami – to nasz dodatek, w oryginale jest kromka chleba włoskiego) Kilka plastrów szynki prosciutto Garść pomidorków koktajlowych Łyżka oliwy Dresing: 2 łyżki soku z cytryny Łyżka sosu worcester 3 łyżki parmezanu drobno startego Jajko 4 łyżki oliwy 1 anchois(...)ściętego już białka. Wbij do miseczki z bazą sosu. Wymieszaj rózgą. Teraz cienkim strumieniem wlewaj do bazy dresingu oliwę i mieszaj energicznie. Jest to procedura standardowo stosowana przy domowym wyrobie majonezu. Po wymieszaniu oliwy sos powinien się również zagęścić. Na koniec dodaj do dresingu starty parmezan. Gotowe. Sos można przyprawić pieprzem wedle uznania. Nie przesadźcie z solą, bo słone
Niedzielny kucharzprzekąską przedstawiam kukurydziane naleśniki. Naleśniki wychodzą idealnie elastyczne (jak widzimy na zdjęciu), nie kruszą się. Charakteryzują się pięknym, złotym kolorem a w smaku szczególnie przypadną do gustu wszelkim miłośnikom chlebów i placków kukurydzianych, ponieważ smak tej mąki jest mocno wyczuwalny. Jeżeli jest tutaj ktoś, kto go nie zna, polecam spróbować. Naleśniki przepyszne prosto z patelni. Łapcie przepis! Składniki: 1 szklanka(...)Potem gdy, lekko wyschną będą odrobinę twardsze, ale wciąż dobre. 3. Zimne naleśniki możemy podsmażać na patelni. Podane w ten sposób są równie smaczne Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami: domową konfiturą, miodem lub bardziej wytrawnie z twarożkiem albo farszem warzywnym. Czego dusza zapragnie
Gar ZdrowiaCzasem bywa, że jedna i to bardzo uciążliwa myśl zaprząta nasz umysł. W ciszy jego zakamarków rozbrzmiewa niczym dźwięk trąby jerychońskiej – coś bym zjadł, coś
mojewypiekiinietylkomięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało./WYKONANIE PASZTECIKÓW:1. Gdy ciasto zwiększy objętość ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 3 części.2. 1 część ciasta rozwałkowujemy(...)Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się
Wypisz WymalujBrakuje Wam pomysłu na smakowitą przekąskę, a nie macie ochoty wychodzić do sklepu ? W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie :) Bakłażany :) Lubicie to warzywko ? Bardzo fajnie nadaje się do przeróżnych ciekawych potraw. Dzisiaj proponujemy fajny gulasz z fioletowych podłużnych chińskich bakłażanów. Smakują podobnie do klasycznych
vegetanie