chleb domowy - 4322 przepisów (strona:252/289)

Smakowite wakacje 213

kolorową czapeczką, w okularach i z uśmiechem :) Menu dość krótkie za to bardzo smakowite, ceny przystępne. Jako czekadełko pani kelnerka podała nam smalczyk, wiejska kiełbasę, małosolne ogórki i pajdy chleba, krojone niemalże na naszym stole. Gdy pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem  Małżon niestety(...)stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot z jabłek na stałe w karcie. Menu niezbyt obszerne ale karta dań polecanych inna każdego dnia. Jeśli lubicie smaczne domowe obiady warto tam wpaść. Taaa daaam! zdobyliśmy najwyższą górę Karkonoszy!!! Na Śnieżkę postanowiliśmy wejść od strony Czech. Dzieciom musieliśmy zapewnić wędrowanie inne niż po brukowanej drodze. Przy okazji odkryliśmy fajny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ogórkowa jak u babci :) 185

Hej kochani :) Pogoda dzisiaj strasznie ponura, zimno i ani kawałka nosa nie chce się wychylić za próg. Pomyśleliśmy, że trzeba zrobić jakiś rozgrzewający obiad. No i

vegetanie
Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad 864

Nie będę pewnie oryginalna, ale od dawna lubiłam schab. Obojętne czy w postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten

Mieszam w Garnku
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak wybrać to najlepsze? Jak zrobić samemu? 158

paznokci, mają mnóstwo cynku mają sporo białka i błonnika, a także witamin z grupy B i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas!, cynk, sód)   Masło sklepowe czy domowe?  Masło orzechowe można spokojnie zrobić bardzo łatwo samemu, ale trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt, najlepiej blender wysokoobrotowy lub malakser. Mamy wtedy 100% pewność, że nie ma dodatku oleju(...)Masło orzechowe 100% (Nutvit) crunchy 500g - kupisz tu 0,9KG - So Good! Peanut Butter Crunchy 100% - kupisz tu   Do czego używać? Klasyk ponad klasyki - jedzone z chlebem i ewentualnie dżemem <3 Do przełożenia kawałków bananów i oblania gorzką czekoladą - link Dip do owoców Do smarowania naleśników Do owsianki   Masło orzechowe a alergia Masło orzechowe produkowane jest

Powiedz dietom nie
PĄCZKI – NAJLEPSZE! 327

może zabraknąć przepisu na najlepsze pączki! Są już wiedeńskie … muffiny pączkowe … jest chrust … pączusie serowe i kilka innych, fantastycznych, karnawałowych przysmaków. Teraz pora na klasyczne pączki. Domowe, babcine … Przepis dostałam od Babci , a kiedy żyła smażyła je w ogromnych ilościach i obdarowywała całą rodzinę w Tłusty Czwartek. ( potem jeszcze po Tłustym Czwartku robiła mamie dokładkę, choć(...)m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki

Ostra na Słodko
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 136

pamięta jak nasze babcie które ręcznie wyrabiały ciasto drożdżowe, a następnie piekła w piecu chlebowym. Zapach ciasta drożdżowego unoszącego się był niesamowity. Przypomina on o ciepłym rodzinnym ognisku domowym, dzieciństwie, nie jeden z nas na pewno podbierał jeszcze ciepły kawałek ciasta i popijał mlekiem. Jest on wypiekiem jednym z najbardziej znanym od pokoleń. Czarna porzeczka jest produktem bardzo bogatym(...)galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie  jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą

kgwjanczewo
Rolada z polędwiczką wieprzową 190

Bardzo smaczna rolada, którą możemy jeść i na ciepło, z sosem - jak pieczeń, i na zimno - jak wędlinę. Przypomina nieco Necówkę ( klik ),  nie miałam naturalnej

Stare Gary
Pasta jajeczna z botwinką 167

Botwinka i jaja pasują do siebie nie tylko w zupie! Sezon na botwinkę i szparagi w pełni! Fakt ten został ostatnio wykorzystany w ramach fejsbukowej akcji

Grunt to przepis!
Pasztet z drobiowych wątróbek 179

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta do chleba z watróbki i jajek 242

Dzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam szczerze, że nie kupuję gotowych pasztetów. Wykonanie tego "pasztetu

Gosia gotuje
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 146

powietrza czerpie się spokój, odprężenie, wolność. Jest się swoim własnym gościem, a takie właśnie powinno być lato.  W rozkosznym odurzeniu, kiedy już ostatnia gruszka została przepołowiona, ostatnia skórka chleba zgarnęła ostatnie okruchy gorgonzoli, ostatnia kropla wina spadła do kieliszka, można przeżuwać w myśli, jeżeli ma się skłonności do tego, swoje uczestnictwo w wielkim zbiorowym błogostanie.  Bo zapada się(...)garnka wsypać maliny i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przelać syrop przez sito ugniatając, aby maliny puściły jak najwięcej soku.  Mascrapone utrzeć z cukrem waniliowym (najlepiej domowym) i sokiem z limonki.  Brzoskwinie podawać polane malinowym syropem z chmurką kremu mascarpone. Posypać świeżymi malinami. Świetnie smakują też z lodami! * fragment pochodzi z książki Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" ** deser

KUCHARNIA
pâté z galaretką z jabłek 172

Wiecie, że lubimy wszelaką wątróbkę. Bardzo często przygotowuję z wątróbek drobiowych pâté na różne sposoby. Co to jest  pâté? To bardzo popularne we Francji smarowidło, tzw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z cynamonu i sprawdźcie sami ;-))) 126

Weekendowe śniadanie należy do tych, które celebruje się troszkę dłużej. Przy, którym możemy swobodnie pogawędzić i nacieszyć się smakiem. Dlatego proponuje Wam puszyste drożdżówki z nadzieniem

SMYKWKUCHNI
Przechowywanie żywności 154

drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro go na bieżąco nie spożywamy? poniżej cytuję(...)sposobów. Jeżeli produkty te będą znajdować się w Twojej kuchni nigdy nie braknie Ci pomysłów na wykorzystanie innych produktów, które być może musiał(a)byś wyrzucić. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania