chleb domowy - 4322 przepisów (strona:253/289)

Świąteczny pasztet 193

U nas w domu na każde święta obowiązkowo musi być pasztet. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Taki tradycyjny mięsny pasztet robię tylko wtedy, bo lubię

Posadzone i zjedzone
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 144

pojęcia skąd wzięło się to danie. Czy to potrawa gotowana przez Polaków we Włoszech? Skąd nagle frankfurterka, skąd sos z siekanych jajek? W „The Silver Spoon”, mojej domowej biblii włoskich smaków, ten przepis jest na samym początku rozdziału o daniach z fasoli. Książkę „The Silver Spoon” można bez przesady nazywać biblią kuchni włoskiej. To najważniejsze i najobszerniejsze wydawnictwo o włoskiej(...)polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej

Karo in the Kitchen
Pieczeń wieprzowa z czerwoną papryką 160

Przesmaczna alternatywa wędliny kanapkowej Recepturę na domową pieczeń wieprzową podpatrzyłam na blogu Sio-smutki : Pieczeń z czerwona papryką (do obiadu i na kanapki) . Nie mogłam się powstrzymać, aby jej nie wypróbować :) Pieczeń wyszła zwarta, idealna do krojenia na kanapki, bardzo ciekawa w smaku za sprawą dodatku papryki. Jeszcze lepsza po spędzeniu nocy w lodówce. Na pewno będę często wracać(...)wystudzenia w formie. Jeśli podczas pieczenia z mięsa wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go odlać, póki pasztet jest jeszcze gorący. Kroić w plastry i zajadać na zimno na chlebie jako wędlinę

Grunt to przepis!
smalec gęsi z jabłkiem na sposób domowy 169

                                              gęsi smalec Już

Miód i pieprz
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 551

Do pasztetów warzywnych można dodawać przeróżne składniki. Ograniczają nas tylko smaki i upodobania. Są wspaniałą alternatywą dla wegetarian. Połączenie smaków jest naprawdę rewelacyjne. Połączyłam w dzisiejszym

potrawyregionalne
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 158

jest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne(...)złotego koloru (ok. 15 minut), musisz je pilnować. Bułki najlepiej zjedz tego samego  dnia albo odgrzej w tosterze lub piekarniku następnego.  A Wy często sami robicie domowe pieczywo? Moje bułeczki powstały do 100% domowych fit burgerów . Śledźcie nas na Facebooku , Instagramie i Google+ . Miłego weekendu!  Paulina

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Terrina z łososia w maku 159

Terrina jest to rodzaj pasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna

mojewypiekiinietylko
Najlepsze rogaliki drożdżowe 146

wyzionęła ducha. A raczej, ktoś jej w tym pomógł. Choć sprawcy nie złapałam za rękę (a raczej za łapkę;)), jestem niemal pewna, że kabel przegryzła nasza kotka Mruczka, nasz domowy gryzaczek, która może się poszczycić imponują ilością przegryzionych kabli:) Tak więc dzisiejsze zdjęcia rozjaśniłam ręcznie i wyglądają średnio, ale trudno … Stwierdziłam, że opublikuję ten wpis, ponieważ zrobiłam ostatni bukiecik(...)około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego

Posadzone i zjedzone
BUŁKI BEZGLUTENOWE KUKURYDZIANE JEDNODNIOWE. 185

lepiej zakopać i sprawić tak, aby przeciwnik myślał, że sam się zgodził na nasze żądania. Ba, on nawet sam chciał. Przedstawiamy więc metodę numer jeden: na strajk głodowy odpowiadamy domowym pieczywem. Zapach roznoszący się po domu złamie "drania". Kukurydziane, bezglutenowe bułki to tajna broń. SKŁADNIKI: - mąka kukurydziana (bezglutenowa) 400 gram, - mąka bezglutenowa, chlebowa (np. Schar), 100 gram, - jajka - 2 żółtka(...)panowie - powiedzcie nam co na Was jeszcze działa? :)))) jeśli masz ochotę na więcej - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy chleb), w zakładce " PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
Kolorowa pieczeń 203

Przepisy zbieram od dawna. Wycinałam z gazet, zapisywałam w zeszytach, pomijam już książki i książeczki, bo tych się też trochę uzbierało. Zawsze stosuję jedną zasadę. Wypróbowując

mojewypiekiinietylko
Co ma gryka do konopi - JiM Cafe (Relacja, 15 pażdziernik 2016r.) 133

odpowiedziała mi miła Pani, jak się później okazało, ze stoiska  Lawendowisko   Weszłam do środka i od razu poczułam się jak w domu. Ciepłe, przyjazne miejsce z niezwykle domowym klimatem i przeuroczym wystrojem. - Dzień dobry!  - Dzień dobry, Pani Iza? Zostałam rozpoznana już na wejściu..  Zapoznałam się z Jolą i Nastią, usiadłam przy stoliku i zostałam poczęstowana gorącą(...)indyjską) pobudziły mnie do poszukiwania kolejnych, innych smaków. Opuściłam stoisko i poszłam dalej za zapachem docierającym do mnie z drugiej strony.. a był to zapach świeżego chleba. Chleby z Piekarni w Starym Młynie pachniały tak niesamowicie, że zaczęło mi burczeć w brzuchu. W koszyczkach poukładane były malutkie kromeczki, aby spróbować chleba i wybrać ten, który najbardziej nam smakuje

Czarnawisienka
Podpłomyki- smak dzieciństwa. 721

Ostatnio na blogu co raz częściej pojawiają się przepisy z moich lat dzieciństwa. Jakoś wracam sentymentalnie do tamtych zapomnianych mi już smaków, próbuje je odtworzyć tak

SMYKWKUCHNI
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką 306

Wątroba wieprzowa to jedyne podroby obecne w moim domowym menu. Tak naszykowana i podana smakuje zawsze i każdemu – jest miękka i aromatyczna. Naprawdę warto ją polubić, jeśli staracie się różnorodnie i zdrowo odżywiać. 100g wątróbki to tylko 125 kalorii i aż 19,8g białka . Co ciekawe – wątroba wieprzowa jest chudsza od drobiowej – ma tylko 4,5g tłuszczu (kurza(...)mieszamy i dusimy około 15-20 minut na małym ogniu , pod przykryciem, co jakiś czas mieszając żeby nie przywarła do dna. My najbardziej lubimy ją podaną ze świeżym pszennym chlebem, który świetnie nadaje się do zbierania z talerza cebuli i sosu, i z dodatkiem kiszonych ogórków . Jeśli jecie mięso, raz na jakiś czas warto się do wątróbki przekonać. Szczególnie

Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 226

Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza, puszka,- Ziarenka "Piekło Niebo"- Sezam Czarny,- Czosnek Niedźwiedzi,- Mieszanka - Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska,- Mieszanka - Pomidor, Czosnek, Bazylia- Masło/Oliwa z Oliwek,- Majonez /u nas domowy/ - Czarny Pieprz do smaku.WYKONANIE:1. Gotujemy Czerwony ryż - 100 g (pół szklanki) w 1,5 szklanki lekko posolonej wody.Czas gotowania - do momentu, aż ryż wsiąknie całą wodę. Nie może być(...)ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego). " (Opis

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania