węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki miód – łyżka ekstrakt waniliowy – łyżka jajka – 4 duże(...)mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe! Zobacz też: mąka w kuchni paleo . Pomimo tylko jednej łyżki miodu z taką ilością mąki, migdałów i bananów ten chleb zdecydowanie
PaleoSMAKłyżki melasy z chleba świętojańskiego 1/2 kiwi 1/4 małego, soczystego jabłka opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionego musli * * dodatek musli pomijamy, jeżeli zależy nam na jak najzdrowszej wersji śniadania lub wybieramy musli np. bez cukru. Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko i wsypujemy łyżkę nasion chia, gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy melasę, mieszamy. Po czym wsypujemy owsiane płatki
Słodkie okruszkipokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane na parze . Pesto z oliwek i suszonych pomidorów , przepis: szklanka oliwek bez pestek – zielone, czarne albo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły 8 kawałków garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych) 4-6 łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku(...)cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej z łyżką
PaleoSMAKjest bezglutenowy. Mąka gryczana nadaje mu charakterystyczny smak, ale mi przypadł on nawet do gustu – jeszcze bardziej spodobał się mojemu mężowi, który po nocy podjadał jeszcze ciepły bochenek. Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 2 szklanki lekko ciepłej wody 1/2 szklanki ziaren(...)lniane zmielone, siemię w ziarnach lub nasiona chia, cukier oraz sól. Dodajemy letnią wodę oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie mieszamy łyżką, aby odgazować ciasto. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy wierzch papieru olejem za pomocą
Poezja smakuwięcej czasu, zamiast chleba z szynką, albo tradycyjnej śniadaniowej jajecznicy, szykuję jakieś słodkie placuszki, polewane jogurtem z dodatkami dużej ilości owoców. Dziś kolejna słodka propozycja - placuszki z ananasem - bez cukru. Brzmi ciekawie? Spróbujcie jak smakuje!"Składniki:jajkoszklanka jogurtu owocowego ( np. brzoskwiniowy)szczypta soliszklanka mąkikawałki ananasaSposób przygotowania:Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, dodajemy jogurt i dalej mieszamy ( możemy to zrobić
Słodkie Przyjemnościwilgotne w środku, lekko klejące. Więc teściowa była zachwycona. Ja w sumie też, bo chleb pyszny wyszedł. Zaczyn: 200 g mąki żytniej typ 720 200 g wody 80 g aktywnego zakwasu żytniego Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 300 g mąki(...)sobą w dużej misce i mieszamy łyżką. Nie musimy jakoś dokładnie ciasta wyrabiać. Wystarczy do połączenia się składników, czyli jakieś 3-5 minut. Na koniec delikatnie wciskamy w ciasto oliwki, tak żeby ich nie zmiażdżyć. Całość przekładamy do dużej formy (albo 2 małych) wyłożonej papierem do pieczenia. A jeśli mamy formę silikonową to bez papieru będzie dobrze :) Ciasto
Marder&Marder Manufacturejajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej
Sztuka gotowania w/g Samirychrupiącą pszenną bagietką popijając winem. Stąd narodził się kiedyś u mnie pomysł połączenia względnie łagodnego sera z wyrazistym wędzonym łososiem oraz jeszcze intensywniejszym smakiem kawioru. Wrażenia smakowe dopełniają mieszane tostowe pieczywo oraz nieco pikantna rukola. Oprócz smaku kompozycja ta ma jeszcze co najmniej dwa inne walory. Pierwszy z nich to niewątpliwie apetyczny i zachęcający wygląd. Często łączę w kuchni kolor(...)doskonale wyglądająca przekąska z nutą wyrafinowania. W sam raz np. na szybkie śniadanie, jak i na poważniejsze okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (mieszanego lub pełnoziarnistego) 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach 1 łagodny naturalny serek pleśniowy (najlepiej camembert), może być kozi 1 lub 2 garście rukoli kawior – rodzaj wg upodobań, na zdjęciu
Kulinarna Pokusatylko bardzo smacznie , ale i jak to u mnie bywa – ciekawie podane!Z pomocą przyszła mi nie tylko Mama , ale i przyjaciele – Ewelina i Rafał – bez Nich napewno nie dałabym rady – za co Im Wszystkim z całego serducha dziękuję! :*******************************************************************Więcej szczegółów?Ależ proszę! :DNasza trójka zaczęła przygotowania już w sobotę! ;)Po pracy „zgarnęłam(...)Krojenie … siekanie … mieszanie … przelewanie … – wszystko w zwolnionym tempie , tak by aparat mógł uchwycić każdy szczegół!Momentami było bardzo tajemniczo ;)I śmiechu było co niemiara! :DRozdzieliliśmy między sobą zadania , byśmy w równej mierze przyczyniali się do powstawania kolejnych smakołyków!I tym sposobem spod naszych rąk wyszła :- ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez
Ostra na Słodkobez dodatku mąki. Aż do czasu gdy od firmy SCANDIC FOOD otrzymałam do przetestowania jeden z ich dżemów i mieszankę do wypieku chleba. W mieszance tej znalazły się: *nasiona sezamu *pestki słonecznika *siemię lniane *pestki dyni Aby przygotować chleb do 1/2 kg mieszanki ziaren wystarczyło dodać 4 jajka, 50 ml oliwy i płaską łyżeczkę soli. Wszystko razem mieszamy
Z Majeczką w kuchninawet moja Córka , która nie tyka niczego co nosi na sobie ślady mąki , tym chlebem była zauroczona. Choć z początku podchodziła do niego bardzo sceptycznie, gdy spróbowała to nie mogła skończyć. Ten chleb po prostu wciąga...Co ważne chleb nie wymaga wyrabiania. Wszystko tylko mieszamy i odstawiamy na minimum 12h. Można sobie przygotować ciasto np.rano przed pracą, zajmuje to minutkę(...)gorący. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut . Następnie zdjąć pokrywę i dopiekać jeszcze ok.15-30 minut aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie spalony. Ja piekę 20 minut. Piekarnik nagrzewam do 240*C bez termoobiegu, tylko góra-dół. Wyjąć garnek z pieca i wyłożyć chleb na kratkę do wystudzenia. Smacznego
Smaczne Zdrowemnie w sam raz, by robić swoje bułki i chleby, którymi podczas pieczenia pachnie cały dom. Tak więc i dziś, chciałabym Wam zaprezentować i zachęcić Was do wypieku własnego chleba. To nie takie trudne, a sprawia wiele radości, uwierzcie. Co prawda, dopiero zabieram się do przygotowywania własnego, domowego zakwasu, a zrobię go dopiero wtedy, kiedy już nie będę nigdzie wyjeżdżać(...)ciepłą wodą (nie gorącą, ponieważ temperatura zabije drożdże i nie zimną, gdyż ich nie aktywuje). Wszystko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dosypujemy mąkę, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadka - dosypać jeszcze 1 łyżkę mąki. Mieszamy do otrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Pamiętajcie, że prawidłowy zaczyn
Be Fit Be Strongchleb razowy na świeżym zakwasie Przepis ten chciałbym dedykować wszystkim, którzy pragną spróbować swoich sił, w pieczeniu własnego pieczywa na zakwasie. Właśnie wczoraj zakończyłem wyrób zakwasu , z pszennej razowej mąki (poprzedni miał niestety... wypadek). Jest to świeży kilkudniowy wyrób i z wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się(...)mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek świeżego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy 2,5 szklanki mąki pszennej i 1,5 szklanki żytniej
Miód i pieprzSobota jak każda inna, gorąco, leniwie... nagle Małżon wymyśla planów kilka i zaczynam się denerwować. Zaplanowałam przecież kilka smakołyków na sobotnie popołudnie. Na szybko robię, oganiając
Dzieje kuchennej WiewióryChleb z samych ziaren nazywany także chlebem życia. Nie zawiera mąki, cukru, jajek ani drożdży. Podaję wersję bez glutenu. Ale jeśli nie zwracasz uwagę na gluten - możesz użyć płatków żytnich. Być może nasiona babki płesznik i chia są dla Ciebie nowością? Ale warto je wypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów(...)wody Do misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym
Bon Appetit Małgorzaty