sobie pogmerałem po szafkach i znalazłem butelkę żurku. I przypomniałem sobie, że kiedyś robiłem jakiś chleb na żurku i był pyszny! Czemu więc nie zrobić znowu :) Poszperałem przez parę sekund w internecie i natknąłem się na " Co by tu zjeść? ". Fajny blog, fajne przepisy, ogólnie polecam :) Tam też właśnie podpatrzyłem przepis na żurkowy chlebek. Poddałem go drobnym modyfikacjom i podaję(...)drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki słonecznika 1,5 łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze kilka sekund znów wyrabiamy
Marder&Marder Manufacturemgiełkę zieloną pietruszkę i zalewamy śmietaną. Całość mieszamy i gotujemy, już bez przykrycia, około 8-10 minut na małym ogniu. Śmietana powinna się w pierwszym momencie delikatnie rozrzedzić, a następnie zgęstnieje i zrobi się z niej gęsty i zawiesisty, pyszny sos. W tym czasie możemy zrobić grzanki – kromki chleba smarujemy równomiernie oliwą i opiekamy je z obu stron
Karo in the Kitchenzbliża więc jest to idealna okazja aby na śniadanko upiec sobie pyszny chleb, a taki jest właśnie ten pszenny chleb tostowy Przepis pochodzi z książki White Plate „O chlebie” – bardzo prosty i bardzo smaczny Składniki: - 20 g świeżych drożdży - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 ml mleka - 40 g masła - 1 łyżeczka cukru(...)piekarnik i nagrzewamy do temperatury 210 stopni – bez termoobiegu grzałki góra/dół. Eliza w swojej książce proponuje użyć piekarnika z funkcją pary ale jeżeli nie macie takiego (tak jak my ) to na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z lodem (który pow wpływem temperatury powinien parować ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki
Kuchenne WariacjePoza tym, chleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam! Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych(...)poczekać, aż się rozpuszczą. Do wody dodajemy drożdże, mód i sól. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej wodę (z drożdżami, miodem i solą). Mieszamy dokładnie. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut (mimo, że będzie się kleiło). Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy, oprószamy ciasto mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je na minimum 10 godzin
Mania Wypiekaniamąk które są łatwo dostępne w większych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba pamiętać o wybieraniu mąk certyfikowanych, z przekreślonym kłosem. Zapraszam do pieczenia! :) CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZKĄ lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez glutenu" // keksówka o dł.20-25cm ~300g mąki gryczanej ~150g mąki kukurdzianej ~50g mąki ryżowej ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru ~płaska łyżka(...)mieszaj aż się rozpuszczą. Wlej zaczyn do suchych składników i energicznie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wymieszaj ciasto raz jeszcze, przełóż je do keksówki o dł. 20-25cm, posyp wierzch czarnuszką i odstaw na ok. 30 minut. Gdy wyrośnie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego
chili & sugarPrzyznaję się bez bicia, że to nie jest mój autorski przepis :) Ja jedynie go trochę zmodyfikowałam na własne potrzeby. Szukałam inspiracji do wykorzystania czerstwego chleba, ale nie chciałam robić grzanek, białego barszczu, chleba maczanego w jajku, czy czegoś co jest mi dobrze znane w smaku. Przeszukałam czeluści internetu i Moje Dietetyczne Fanaberie podpowiedziały mi, że jest coś takiego(...)Wszystko delikatnie mieszamy. W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia (najlepiej ze zdejmowanymi bokami- okrągłą). Wykładamy ją papierem i na nią wylewamy chleb. Wyrównujemy całość i zalewamy pozostałą w misce masą śmietanowo- jajeczną. Na górze wykładamy krążki z 1/3 pozostałej cebuli. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu
ChilliJemyPomysłowe" - to pierwsze, co mi przyszło do głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał w dziesiątkę! Składniki(...)wody z ogórków, ewentualnie dolać wodę łyżeczka cukru ziarna do posypania Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Mieszać ciasto drewnianą łyżką, stopniowo dolewając wodę z ogórków. Nie trzeba tego ciasta dobrze wyrabiać. Będzie miało mokrą konsystencję, więc nie powinniście mieć problemu z mieszaniem łyżką. Czysta robota :) Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na ok. 1,5 godziny. Przełożyć
Weekendy w domu i ogrodzieprocent, wzbogaca smak pszennego czy żytniego chleba na zakwasie.Mąka gryczana, otrzymywana jest z nasion gryki, uprawianej jako roślina zbożowa, pochodzi z Azji. Szaro - brązowa mąka ma charakterystyczny smak, z lekką goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym(...)gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki glutenowej, otrzymuje się chleb ciemny i bardzo smaczny, mimo zwartego miękiszu. Aby pieczywo było lżejsze, miesza się zwykle mąkę żytnią z pszenną. Mąkę żytnią dodaje się również często do pszennej, by poprawić smak chleba na zakwasie.Mąka sojowa
NaKońcuJęzykaczasu - zaczęłam mieszać składniki o godzinie szesnastej, chleb z piekarnika wyciągnęłam przed drugą w nocy. Ale warto poświęcić mu czas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem. Szczególnie ten, z dodatkiem pieczonego czosnku, pietruszki i chorizo (w oryginale był boczek, ale akurat miałam na zbyciu resztę kiełbasy) - niezwykle wyrazisty w smaku, obłędnie pachnący, po prostu wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni(...)piec jeszcze 35-40 minut.W trakcie pieczenia dwa razy spryskać chleb wodą.Ostudzić na kratce.Smacznego!A dlaczego chleb jest jesienny...? Bo właśnie teraz, w te długie, ciemne wieczory, mam czas i chęci na spędzanie czasu w kuchni, na mieszanie i długie, długie czekanie... Na spokojnie. Zapach wynagrodzi wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkości czyli ok 30 minut. Moja dynia prawie w całości rozpadła się ale jeśli nie zrobi tego można wyjąć kawałki i zmiksować. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i nakładamy. Posypujemy szczypiorkiem. U nas z pajdką chleba
Dzieje kuchennej Wiewióryoleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Chleb kroimy na małe kwadraciki i smażymy na łyżce margaryny na złoty kolor. Pieczarki kroimy i również przysmażamy, ale bez dodatku tłuszczu. 2. Jajka wbijamy do kubeczka, dodajemy mleko, rozbijamy. Dodajemy ser żółty oraz szczypiorek. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprz do smaku. 3. Na końcu dosypujemy grzanki, mieszamy i wylewamy na rozgrzany tłuszcz rzepakowy
Kuchnia w czekoladzieNa dziś propozycja prostego chleba z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb
apetytnapieczenieDoprawiamy przyprawami. 4. Wszystko mieszamy na małym ogniu i dusimy. 5. Po około 20-25min. wszystko gotowe do spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens Alphabetpory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam(...)80ml ciepłej wody ew. 1g świeżych drożdży, jeśli nie mamy pewności, co do pracy zakwasu Wieczorem poprzedzającym czas pieczenia wstawiamy zaczyn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by powstała zawiesista masa. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na całą noc. Chleb: Zaczyn z poprzedniego dnia 200g mąki babuni (650) 150g mąki tortowej (400) 140ml ciepłej wody lekko czubata, herbaciana łyżeczka soli Następnego dnia
Kuchenna Kontrrewolucyabłonnik pokarmowy (g) wartość kaloryczna kJ/kcal chleb chrupki (żytni) 6,4 2,8 10,2 64,5 14,1 1378,6 / 324 chleb razowy żytni 43,8 1,2 6,3 39,9 7,9 831 / 196 chleb żytni jasny 42,2 0,9 4,7 43,0 6,1 845 / 199 chleb mieszany jasny(...)pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II; 2) Dba o szczupłą sylwetkę , bo zawiera błonnik.$ kromki chleba razowego to 18 g błonnika Co ważne wbrew powszechnej opinii żaden chleb nie tuczy, o ile jesz go z umiarem. Możesz zjeść nawet 2–4 kromki dziennie bez obawy, że przytyjesz; 3) Zawiera duże ilości witamin, głownie z grupy B oraz duże ilości
Fit & Healthy Life