chleb bez mieszania - 500 przepisów

Domowy chleb pieczony na kamieniu 151

ponownie zaczęłam się przełamywać. Polecona została książka Jeffreya Hamelmana "Chleb", którą czem prędzej zakupiłam i która czekała na swój czas w szufladzie. Zdecydowałam się na upieczenie białego chleba bez zakwaszanej mąki, mieszanego ręcznie. Upiekłam go na kamieniu do pizzy Bakero i już wiem, że to ostatnio mój ulubiony 'gadżet' kuchenny :) Przygotujcie sobie tylko na zrobienie chleba parę godzin

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
chleb wileński 183

typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa się w nim kwaśny posmak razowego żytniego zakwasu. Bo chleb jest pieczony tylko na zakwasie, bez drożdży i innych spulchniaczy, stosowanych w litewskich wyrobach. składniki na dwa bochenki chleba zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek 85 0 g mąki żytniej razowej 100 g powideł(...)godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, powidła ( powinny byś rzadkie bez kawałków owoców),kminek, oraz sól, całość mieszamy  łyżką dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób

Miód i pieprz
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 177

minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie

Bon Appetit Małgorzaty
Zakwas na żurek 163

dodać płatki owsiane) 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Wykonanie:  Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy    (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz  piętkę chleba. Zakwas przykrywamy  lnianą   ściereczką albo

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb mieszany owsiany 172

Inspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach).  Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest(...)Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem, ciasto ostatni raz chwilę wymieszałam i przełożyłam do blaszki i odstawiłam do wyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze piekłam 10 minut. Kolejne 35 minut piekłam w 200 stopniach

apetytnapieczenie
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 202

upieczone według przepisów z  bloga Danusi (  Leśny Zakątek  ), są pyszne. Piekłam z połowy porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni(...)mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!! Chleb do marcowej Piekarni wybrała  Jola z bloga Smak mojego domu. Przepis pochodzi z bloga Danusi  Leśny Zakątek , u Joli można go znaleźć pod tym linkiem:  Smak mojego domu  .  CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ  przepis

Stare Gary
Chleb pszenno-żytni z kaparami 94

zalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży No i bez większej  filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. W sumie procedura identyczna jak przy większości moich chlebów. Sprawdzona i właściwie niezawodna: wyrabiamy ciasto przez 15 minut i zostawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę. Po tym czasie

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 235

aromat. A jako roślina lecznicza ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób, oraz w profilaktyce różnych schorzeńMoja kuchnia nie może obyć się bez czosnku. Jedną z ulubionych potraw są grzanki z czosnkiem i masłem. Kromki chleba pszennego lub mieszanego przypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem (prawie jeden średni ząbek na kromkę), po czym

Grahamka, weka i kajzerka
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 160

smaku i – polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka grochowa – powstaje po zmieleniu ziaren suchego grochu. Stosowana głownie do zagęszczania zup – grochowej i fasolowej, jest głównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej. W niewielkim (5%) dodatku sprawdzi się do ciasta na naleśniki czy pierogi, a także do chleba – dla wzbogacenia jego struktury i smaku. Bez problemu zrobicie(...)migdałową, kokosową i z orzechów włoskich) dostać można w delikatesach Alma. Ostrzegam – kosztują majątek.   Większość bez problemu będzie dostępna w sklepach ze zdrową żywością – żywnością BIO oraz ekologiczną. Ogromny wybór mąk znajdziecie również na Allegro i w internetowych sklepach ekologicznych. Nie bez znaczenia jest to, że ich ceny są relatywnie niższe niż ceny w sklepach stacjonarnych – sklepy

Karo in the Kitchen
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 149

ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze(...)stopni i 25 minut w temperaturze 200 stopni - razem 35 minut  Chleb domowy mieszany jest gotowy pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje a do tego ta chrupiąca skórka :) Chleb po upieczeniu ważył 630 g przeliczając koszt surowców na wypieczenie chleba bez energii wynosi 1,40 PLN czyli jest tańszy , smaczniejszy i zdrowszy . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 194

powinien. Z chrupiacą skórką i mięsistym miąższem. Z mnóstwem zdrowych ziaren, bez spulchniaczy i konserwantów, z produktów ekologicznych. Myślę, że było warto i że na tym jednym chlebie się u mnie nie skończy :) Przy okazji punkt "Domowy chleb" Wyzwania Kulinarnego uważam za zaliczony ;) Składniki na 2 bochenki chleba (2 keksówki): 500 g ekologicznej mąki orkiszowej chlebowej(...)część drożdży. Mieszamy, aż drożdże i cukier calkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy na ok 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem reszty chlebowego ciasta. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy również mąkę żytnia graham, której nie przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól i mieszamy. Sprawdzamy

Zawsze głodna!
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 150

składników. Przykryć ścierką przepuszczającą powietrze i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około 12 godzin (ja mieszam w piątek późnym wieczorem, a w sobotę rano robię II etap). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać składniki z II etapu, wymieszać (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce). Formę metalową natłuścić(...)odrywać od łyżki).  Wierzch wygładzić łyżką lub ręką namoczoną w zimnej wodzie. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 2 - 4 godziny w ciepłe miejsce.  Po wyrośnięciu chleba jeszcze raz delikatnie wierzch posmarować lub spryskać wodą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, na dół do blaszki wlać 300 ml wody. Podczas pieczenia piekarnika lepiej nie otwierać.  Foremki

Kuchcik gotuje
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 202

mieszać). Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku). Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut  w 180 oC. Chleb(...)też nazwę chleba przyjaźni Amiszów. Chyba dosyć niedawno dorobiono do niego historyjkę o Watykanie. Jak bez łańcuszka zrobić takie ciasto  od zera?: - 1/3 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki mleka - 1/3  szklanki cukru - szczypta drożdży najlepiej suszonych (opcjonalnie) i dalej postępować wg. przepisu: W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na noc.  Mieszać przynajmniej raz dziennie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosty chleb domowy 266

razem zamienię chyba jednak płatki na otręby, bo nie wszystkie płatki do końca się rozpiekły 2 i 1/2 szkl. ciepłej wody (450ml) - jeśli używa się samej mąki pszennej, bez mieszania z razową czy pełnoziarnistą, wystarczy 400 ml wody przyprawy suszone do smaku – 1 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka pikantnej przyprawy greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi , 1 łyżeczka(...)formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy oliwa - do posmarowania chleba przed pieczeniem W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąki, otręby, płatki owsiane, drożdże, sól, cukier, przyprawy. Drożdży suchych nie trzeba wcześniej rozpuszczać w wodzie, prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci zaczynu. Dolać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać

Grunt to przepis!
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 213

ciepłej wody, mieszamy patyczkiem do konsystencji budyniu 2 8 15 mieszamy patyczkiem intensywnie 2 20 12 dosypujemy 40 gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy 3 20 24 mieszamy patyczkiem intensywnie; sprawdzamy, czy emituje kwaśny zapach 4 8 12 dosypujemy 40 gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy był kwaśny aromat 4 14 18 dosypujemy(...)gram mąki i dolewamy 40 ml wody i mieszamy nie było kwaśnego aromatu 4 20 12 mieszamy patyczkiem intensywnie niezależnie 5 8 12 zakwas powinien być gotowy, ze sporą ilością pęcherzyków powietrza; mieszamy delikatnie i odstawiamy 5 16 8 pieczemy chleb; odstawiamy do lodówki 1/3 z uzyskanego zakwasu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

BaRepas