krokami zimną aurę. Rozgrzewa, syci i poprawia humor. Wykorzystałam do tego curry owoc chlebowca, który kupiłam z czystej ciekawości, a do tego przepisu zainspirowałam się oryginalnym przepisem na tzw. butter chicken, a chlebowiec podobno smakuje jak kurczak. Powiem szczerze, że głowy mi nie urwało, mi w smaku przypomina ugotowany seler, więc jak nie macie pod ręką tego wynalazku to śmiało
greenscarfjeśli lubisz. Ja za nim nie przepadam, więc wymieniam na inne zapychacze Jeżeli chcielibyście spróbować innych, przetestowanych przeze mnie, pyszności tego autora, polecam kurczaka w sosie karmelowym lub dietetyczny butter chicken , palce lizać! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
karmelowyautorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura z róży cukrowej autorka: dorotaw79 | blog
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam indyjską kuchnię - pełną smaków, aromatów i kolorów! Butter chicken to jedno z moich ulubionych dań. Przyznaję, że najczęściej zamawiam je w sprawdzonej knajpce, ale tym razem postanowiłam je zrobić samodzielnie. Wyszło doskonale! Mięso jest miękkie i delikatne, sos gęsty, bardzo intensywny w smaku i niezbyt pikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt
Kulinarne Inspiracjeresztek mięsa, które nie schodziły przy zamówieniach a już były upieczone, kucharz na kolejny dzień wymyślił taki sos, który raz upieczone mięso dopełni, odświeży i pokaże z innej strony. Butter chicken znajdziecie dzisiaj pod każdą szerokością geograficzną – to jedno z lżejszych curry, średnio pikantne i zbalansowane, odpowiednie nawet dla starszych dzieci. Składników na liście mnóstwo – bo kuchnia indyjska
Karo in the Kitchenprzebijać przez śnieg ;-) ), na drzewach za moim oknem są już pączki, a mi towarzyszy lekki katar, co zwiastuje pierwsze wiosenne pylenie roślin. Dzisiaj na rozgrzanie przedstawiam Wam indyjskie curry butter chicken czyli kurczaka w maśle. Takie danie miałam okazję jeść już w Ganeshu oraz na Najedzeni Fest, więc spróbowałam je przygotować w domu. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i sycące danie
Pora coś zjeśćButter chicken, czyli kurczak w maśle. W smaku jest to danie dość podobne do chicken tikka masala, ale robi się je szybciej i w jednym garnku. Polecam osobom, które nie lubią marynować przez noc, a potem jeszcze obrabiać na 2 sposoby. Ja tymczasem przyłączam się do grona osób, które dopadło przeziębienie. Mam nadzieję, że nie potrwa długo, bo teraz
W kuchni wieczoremDziś znów zabieram Was do Indii , a dokładnie do hinduskiej części Pundżabu.Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli murgh makhani ( a po polsku kurczak na maśle ).Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków).Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie
Ostra na Słodkoępnie dodać ugotowany ryż, posiekane chili, chili w proszku, wodę i kurkumę. Całość wymieszać i smażyć razem jeszcze przez kilka minut.Podawać z daniami kuchni indyjskiej (u mnie z Butter Chicken).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób i jednego, małego dziecka.Ryż można podać przybrany posiekaną kolendrą.Z dodatku chili można zrezygnować
Gospodyni Miejskadouble cream 1/2 cup chicken stock clarified butter for frying salt and pepper Preparation: Preheat the large and deep frying pan over high heat, add some clarified butter and chicken, season salt and pepper and cook until browned on all sides. Transfer cooked chicken on the plate and set aside. Add some more butter
karmelowykurczak przestanie być różowy w środku. Na koniec wmieszaj makaron i sos i podgrzej całość. Podawaj danie posypane resztą dymki i posiekanymi orzeszkami. Smacznego! English version Thai peanut butter pasta with chicken (4 servings) Ingredients for chicken: 1-2 tablespoon sesame oil 2 boneless skinless chicken breasts, cut into thick cubes 2-3 green onions, sliced 1 carrot, shredded juice(...)cooked pasta and sauce to the pan and stir. Serve sprinkled with scallions and chopped peanuts. Enjoy! Artykuł Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowypieprzem do smaku. Podawaj natychmiast najlepiej z lekką sałatką. Smacznego! English version Braised chicken with baby potatoes and spinach (2-3 servings) Ingredients: 2 tbsp of clarified butter 2 chicken legs, thighs and drumsticks separated 1 tsp smoked paprika 2 tsp herbed de Provence 3-4 baby potatoes, washed, scrubbed and quartered 4 garlic cloves, minced 2 medium tomatoes, diced(...)Parmesan cheese, grated salt and pepper Preparation: Rub chicken pieces with herbes de Provence, salt and pepper. In a large pan melt 1 tbsp butter over medium high heat. Add chicken, skin-side down, and sear both sides until golden brown, about 4-5 minutes per side and set aside in a plate. Add remaining tablespoon butter in the same
karmelowydynia będzie miękka. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj anie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane kolendrą i prażonymi nasionami lub migdałami. Smacznego! English version Chicken, pumpkin and peanut butter curry (6 servings) Ingredients: 1 medium butternut squash or pumpkin, peeled and chopped into small cubes 1 teaspoon chili powder 1 teaspoon curry powder 1 teaspoon turmeric(...)taste if necessary and serve with rice or rice noodles, sprinkled with coriander and toasted seeds or almonds. Enjoy! Artykuł Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowykurczaka i parmezan i dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj dynię wraz z połową prażonych orzechów i wyłóż na talerze. Posyp resztą orzechów i podawaj. Smacznego! Recipe in English Brown butter pumpkin and chicken pasta (3-4 servings) Ingredients: 450 g pumpkin, peeled and cubed 2 chicken breasts, cubed 2 tablespoons brown sugar 2 tablespoons butter, unsalted 1/2 teaspoon salt 1 teaspoon(...)brown butter and burned butter is very fine. Remove from heat when browned, add cream and stir continuously. Season to taste if necessary. Place pasta and chicken back in warm pan of brown butter cream sauce, add cheese and stir. Mix in pumpkin, half of the croasted cashews and toss. Top with remaining cashews and serve warm. Enjoy
karmelowySkładniki / Ingredients: piersi z kurczaka około 250 g / chicken breast about 250 g przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt masło / butter 20 g ostre j papryczki / 20 g hot pepper olej słonecznikowy / sunflower oil zimna woda / cold water Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 2 0 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 6 Najpie(...)into pieces. We prepar the chicken according to your own taste (I use salt and spices for chicken). We cover a plate of baking paper and smeared butter. Arrange the chicken on a baking plate and we put in the oven (180 degrees) for about 30 minutes. After baking the chicken, we put him it into
Projekty ze smakiemzgęstnieje. Podawaj danie z ryżem lub makaronem, posypane migdałami. Smacznego! English version Spicy honey mustard chicken stir fry (4 servings) Ingredients: 2 tsp cornstarch 1/2 cup chicken broth 3 tbsp smooth peanut butter 4 tsp lime juice 1 tbsp Dijon mustard 1 tbsp honey 2 tsp soy sauce 2 tsp toasted sesame oil 1/2 tsp hot sauce (eg. tabasco(...)bell pepper, thinly sliced 1 small zucchini, sliced cooked rice or pasta for serving toasted slivered almonds, optional Preparation: In small bowl, whisk to combine the cornstarch, chicken broth, peanut butter, lime juice, dijon mustard, honey, soy sauce, sesame oil, hot sauce, and cayenne pepper. In a large, nonstick skillet, heat 1 teaspoon oil over medium-high heat. Add chicken
karmelowywięcej mozzarelli która go zagęści. Pozdawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Sun dried tomato and chicken pasta (6 servings) Ingredients: 250 g of favourite pasta 1 tablespoon butter 400 g chicken, cut into bite sized pieces salt and pepper ¼ teaspoon cayenne pepper 150 g sun dried tomatoes in oil, drained and chopped 150 g mushrooms, sliced 3 cloves garlic(...)cups Mozzarella cheese 2 cups spinach parmesan cheese for serving Preparation: Cook the pasta according to package directions. Drain and set aside. Heat the butter in a pan over medium high heat. Add the chicken and sprinkle with salt, pepper and cayenne. Saute until the chicken is cooked through. Add sun dried tomatoes and mushrooms to the pan with
karmelowyheads of chicory, trimmed and cut in half lengthways 4 thyme sprigs 1 garlic clove, peeled and lightly crushed 1/4 cup Marsala wine 3/4 cup chicken stock 1 tbsp of butter Sea salt and freshly ground black pepper Preparation: Heat a heavy-based pan over a medium heat and add a little oil. Season the chicken on both sides(...)dark golden. Turn the chicken and chicory over. Pour in the Marsala to deglaze the pan, scraping up the bits from the bottom, then add the chicken stock and a butter. Cook over a medium heat for 10 minutes, occasionally spooning over the sauce, until the chicken is just cooked through. Serve the chicken and chicory topped with spoonfuls
karmelowybędą miękkie. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, udekoruj rozmarynem i podawaj. Smacznego! English version Chicken with pumpkin and apples (6 servings) Ingredients: 6 chicken pieces, skin on salt and ground pepper 2 tablespoons butter 1 onion, chopped 2 cloves garlic, chopped 220 g mushrooms (button and oyster mushrooms), sliced 3 slices of thick bacon, cut into(...)until onions are translucent and bacon is crisp. Remove the bacon and vegetables mixture from the pan and set aside. Raise the heat and add two tablespoons of butter and the chicken. Cook until browned on each side, remove the chicken from the pan and set aside. Pour off excess fat and deglaze the pan with the red wine
karmelowySkładniki / Ingredients:500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlicsok z cytryny / lemon juice4 łyżki przyprawy do kurczaka / 4 tablespoons seasoning for chicken1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt1 łyżeczka kurkumy / 1 teaspoon turmeric2 łyżki oleju / 2 tablespoons oil masło do wysmarowania formy / butter to grease the form Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie(...)Galeo). Then, we mix everything well and leave it for about 15 minutes to chicken in marinate. We cover a form of baking paper and smear a butter. We put chicken into a form and put in the preheated (200 degrees) oven. Bake his 40 minutes.Przepis na pieczone ziemniaki / Recipe for baked potatoesPrzepis na mus ananasowy / Recipe for pineapple mousse
Projekty ze smakiempiecz przez 40 minut. Podawaj kurczaka posypanego kolendrą z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce (4 servings) Ingredients: 2 tablespoons claifried butter or vegetable oil 4 chicken legs, drumsticks and thighs can be separated 200 g rhubarb stalks, chopped 200 g cherries, pitted (can be frozen) 2 onions, chopped 2 garlic cloves, minced(...)water or chicken stock sugar, pepper and salt fresh coriander leaves for serving 1/2 cup chopped nuts (walnuts, pistachios or cashews) Preparation: Heat the butter or oil in a large pan, add chicken and cook for 5 minutes on each side until browned, season with salt and pepper. Transfer chicken on lined baking sheet. Place the onions, garlic, cherries
karmelowybroccoli florets 1 cup of chicken stock 2 cups of milk 400 ml coconut milk 4 tablespoons of green curry paste 1 1/2 tablespoon of smooth peanut butter 1-2 cooked chicken breasts, cubed salt and pepper to taste unsalted peanuts, chopped to serve chopped basil to serve Preparation: Heat 2 tablespoons of sesame oil in a soup(...)start the P1 Slow cook program for 3 minutes. Add the apple, broccoli, stock, milk, coconut milk, curry paste and peanut butter and start the Soup P1 program for 20 minutes. After this time, add the chicken, season with salt and pepper to taste and serve sprinkled with peanuts and basil. Enjoy! Artykuł Łatwa zupa brokułowa z zieloną pastą curry
karmelowy