było Pojawił się oczywisty problem – czym ich nakarmić…? Standardowo zrobiłam pizzę , ale co dalej? Myślę… Myślę… Mam, eureka! Kupiłam ostatnio tortille z myślą zrobienia burrito i trochę mi ich jeszcze zostało – kupię kilka rzeczy i będę miała pyszne przekąski na raz! To do dzieła. I’ve thrown a birthday party lately(...)made pizza , but what else? I’m thinking… I’m thinking… I got it, eureka! I bought recently some tortillas to make my burrito and I didn’t use them all – I’ll buy just few ingredients and I’ll have perfect snacks! Let’s go. SKŁADNIKI: 6 tortilli (to podstawa
Martyna Cooksdania rodem z drugiego końca świata 😃 Ja dziś swoje kuchenne kroki skierowałam w stronę gorącego Meksyku, a konkretnie Sonory i Sinaloy, skąd wywodzi się chimichanga. Chimichanga to taki rodzaj burrito smażonego na maśle lub oleju popularnego zwłaszcza właśnie na północy Meksyku. Składa się z pszennej tortilli z farszem mięsnym, którą składa się tworząc prostokątną kopertę. O dziwo, choć potrawa jest(...)tego miana aspirują obecnie dwie osoby - Woody Johnson, który ponoć już 1946 roku stworzył to danie podczas eksperymentów w kuchni oraz Monica Flin, która twierdzi, że omyłkowo wrzuciła burrito do frytkownicy w 1992 roku. U mnie w domu dziś więc odrobina Meksyku - przynajmniej na talerzu 😉 Chimichanga - przepis na 4-5 sztuk Do przygotowania chimichangi będziesz potrzebować: pół kilograma piersi
Z notatnika dietetykajest chimichanga? To po porostu smażone … burrito! Chimichanga to danie Tex-Mex, czyli kuchni powstałej w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Przygotowujemy je podobnie jak burrito, z tą różnicą, że chimichangę smażymy. To bardzo łatwy przepis*, wykładasz na tortille nadzienie, które możesz zmieniać wedle upodobań, zawijasz, smażysz. Podajesz z tym co lubisz – z guacamole, z jogurtem
Tajemnice Smakumiękkich i lekkich, elastycznych i plastycznych, a kończąc na twardych, które przy zawijaniu zostaną otulone przez to co położyliśmy na papier pierwsze. – Spring Rolls zawijamy jak burrito – nadzienie zaczynamy nakładać od dołu, 3-4cm powyżej dolnej krawędzi papieru. Dolny wolny brzeg zawijamy na farsz, następnie delikatnie zbieramy papier ryżowy z boków, zakładamy go ciasno do środka zabezpieczając(...)będą najbardziej widoczną warstwą naszych sałatkowych rolek. Zaczynamy zwijanie rolek od dołu – zostawiony margines zakładamy na nadzienie, rolujemy kawałek żeby zamknąć makaron i sałatę, a następnie jak w burrito – zakładamy na nadzienie boki papieru ryżowego i ruchem od siebie zawijamy rolkę do końca. Możecie zobaczyć to TUTAJ – na gif’ie pokazałam to dokładnie przy rolowaniu chińskich sajgonek. Zakręcone Spring
Karo in the Kitchenekonomiczno-biblijny trend powiązany z ewangelią Mateusza. Na seans postanowiłem przygotować coś odpowiedniego, czyli ulubione danie głównego bohatera - moją wersję chimichangi. Technicznie rzecz biorąc, to nic innego jak smażone burrito. swoją drogą rzecz idealna w takich okolicznościach, gdzie jemy w terenie i jedyne na co możemy sobie pozwolić, to coś "do ręki". Przy okazji złamałem regulamin (zrobiłem zdjęcie na sali(...)chilli wedle uznania i mieszamy. Nakładamy nasz farsz na środek naleśnika, zawijamy dwa końce żeby nam się nie wysypał i prostopadle do tego zawijamy ja w rulony. Tak przygotowane burrito smażymy na oleju. najlepiej na głębokim
Kryzysowa Książka Kucharskabyło Pojawił się oczywisty problem – czym ich nakarmić…? Standardowo zrobiłam pizzę , ale co dalej? Myślę… Myślę… Mam, eureka! Kupiłam ostatnio tortille z myślą zrobienia burrito i trochę mi ich jeszcze zostało – kupię kilka rzeczy i będę miała pyszne przekąski na raz! To do dzieła. I’ve thrown a birthday party lately(...)made pizza , but what else? I’m thinking… I’m thinking… I got it, eureka! I bought recently some tortillas to make my burrito and I didn’t use them all – I’ll buy just few ingredients and I’ll have perfect snacks! Let’s go. SKŁADNIKI: 6 tortilli (to podstawa
Martyna Cooksdania nastręczają wiele problemów. Zatem zapraszam do wypróbowania przepisu! Jeśli chcesz być na bieżąco dołącz do mnie na instagramie: Bookofspellspl lub zapisz się do newslettera na stronie głównej ! Bezglutenowe burrito Drukuj Porcje: 2-4 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam(...)minuty z każdej strony. 24 Placek po zdjęciu z patelni może wydawać się trochę twardy ale mięknie po nałożeniu farszu. 25 Na placki nakładam farsz i zawijam w burrito. 26 Smacznego
Book of spellsDziś miałam ochotę na coś a'la burrito. Zamiast pszenicznej tortilli przyrządziłam bezglutenowe naleśniki. W daniu tym też na próżno szukać mięsa, nie dodałam również ryżu. Wyszła mi ... hmmm... moja domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki
Jeść, by żyć w zdrowiukolejny bazujemy na kuchni meksykańskiej i wykorzystujemy salse z poprzedniego przepisu. Burrito jest banalnie proste, szybkie i niesamowicie smaczne. Tym razem w wersji klasycznej z fasolą, kukuryczą i papryczkami poblano. Składniki: 6 tortilli 30 dag mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 kolorowe papryki papryczka pablano bez nasion szczypta sproszkowanego czosnku przyprawa do burrito 200ml śmietany 18% 2 cebule
FITBUuKbyło Pojawił się standardowy problem – czym ich nakarmić…? Standardowo zrobiłam pizzę, ale co dalej? Myślę… Myślę… Mam, eureka! Kupiłam ostatnio tortille z myślą zrobienia burrito i trochę mi ich jeszcze zostało – kupię kilka rzeczy i będę miała pyszne przekąski na raz! To do dzieła. I’ve thrown a birthday party lately(...)made pizza, but what else? I’m thinking… I’m thinking… I got it, eureka! I bought recently some tortillas to make my burrito and I didn’t use them all – I’ll buy just few ingredients and I’ll have perfect snacks! Let’s go. SKŁADNIKI: 6 tortilli (to podstawa
Martyna Cookstakiego burrito? Burrito to danie kuchni meksykańskiej czyli ciepła tortilla wypełniona farszem składającym się z różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula. Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać
Apetyt na ZieloneBurrito to potrawa pochodząca z Meksyku i to pochodzące stamtąd różni się od tego co ja dziś tu prezentuję. Moje a la "burrito" jest bardziej takim jakie serwują w Stanach Zjednoczonych. Składniki: 100g ryżu pełnoziarnistego, 120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej
W kuchni u MonikiOstatnio skupiam się bardziej na tworzeniu tortów, lecz nie może zabraknąć przepisów również na blogu ;) Dlatego dzisiaj zamieszczam przepis na burrito. Jest to danie meksykańskie i jak przystało na tę kuchnię powinno być pikantne :). Ostrość złagodziłam podając danie z dipem z awokado. Na początek przygotowujemy tortille z mąki razowej Składniki (na 10 tortilli): /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)zwinąć w rulon, aby zachowały kształt. Można przechowywać w lodowce lub zamrażać. Aby ułatwić zwijanie tortilli w rulon, warto je podgrzać np. na parze. Składniki na farsz do burrito: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Pudełko rozmaitościStawie Wielu czy Stu Wysp część różaneczników była wycięta. Ambona a może Krzesło Sędziego- nietrudno sobie wyobrazić pogański rytuał odbywający się przy tych kamieniach. Taki mieliśmy widok jedząc nasze burrito. W tle Dom Kawalera. Po parku spaceruje się bardzo przyjemnie, jednak jest jedno "ale". Oznaczenia, na których z braku mapy musieliśmy polegać, są bardzo swobodne. Kierunki są bardziej umowne niż(...)wybudowane w połowie XIX wieku. Na głodnych lub spragnionych kawy, w miejscowości jest restauracja i kafejka z piękną werandą. Na nas czekały jednak jeszcze inne atrakcje Łużyc- i burrito w plecaku:-) Niewielki pałac w Kromlau. Kwiaty wśród traw i pierwsze kwitnące azalie. Fazowa roślinka, której niestety nazwy nie znam. Może ktoś pomoże? Dla zaciekawionych linki na które spoglądałam: Joanna
les mirabelleszastosować jakiś zamiennik. I tu na ratunek przyszedł Kolega, który na swoim blogu umieścił przepis na tortille. Idąc za Jego przykładem zrobiłam swoje. Dodam, że pierwszy raz w życiu :) Burrito kojarzy mi się nieodmiennie z kuchnią tex-mex, więc u mnie nie mogło zabraknąć w nich mąki kukurydzianej, choć zdaję sobie sprawę, że klasyczne są pszenne. Składniki: pół szklanki mąki(...)ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem zawijamy w rulonik. Et voila ! Nasze zawijane kanapki - burrito gotowe
Weekendy w domu i ogrodziekwadrans. Potem odrywać kawałki ciasta, uformować z nich kulki i wałkować na cieniutkie placki. Smażyć na suchej patelni po obu stronach po ok. 15 sekund. Przed formowaniem burrito tortille jeszcze raz podgrzać, by ładniej się dawały rolować. Układać na środku, co się nawinie. Dodatki u mnie: odsączony tuńczyk z puszki (jest mokry, więc nie dawałam żadnego sosu) plaster wędliny plaster(...)sera żółtego talarki selera naciowego pałeczki czerwonej papryki liście cykorii belgijskiej natka pietruszki kiełki soczewicy Zagiąć brzeg (ten od naszej strony) tortilli do środka i zwijać ciasno burrito
Weekendy w domu i ogrodziezawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny smak burrito. Z podanych składników otrzymujemy 4 całkiem spore porcje. Na zdjęciu burrito przed zawinięciem Koszt porcji
Tanie przepisy studenckieSkładniki na tortille: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody ( najlepiej butelkowej lub przegotowanej) 1 łyżeczka soli Składniki na burrito: 500 g szynki wieprzowej (mielonej) 1 opakowanie oliwek 250 g kilka ogórków kiszonych 2 duże cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 kostki masła 500 g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej(...)papryki żółtej 250 g sera mozzarella (wiórki) 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka curry sól i pieprz 1 łyżka przyprawy do burrito 2 puszki krojonych pomidorów Przygotowanie tortilli: Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy wodę z solą. Zaczynamy wyrabianie ciasta. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy
ClauditteMissCookingTacos … Burrito … Fajitas …. Brzmi interesująco , prawda?! A czym się różni jedno od drugiego zapewne niewiele z Was się orientuje. Ja specjalistką w kuchni meksykańskiej również nie jestem , ale lubię od czasu do czasu spędzić wieczór w meksykańskiej knajpce lub też w domu przyrządzić coś z ich kuchni. Ostatnio postawiłam na Tacos , czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni(...)meksykańskiej. Składa się ono przeważnie z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej (w odróżnieniu od burrito , do którego tortilla zrobiona jest z mąki pszennej), mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw ( bazylia , oregano , pieprz , sól, chilli ), i pomidorów . Znajdują się w nim również, charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza . Tacos w restauracjach najczęściej podaje się w formie przystawek. Zobaczycie
Ostra na Słodkobazylia liście biała kiełbasa parzona masło w razie potrzeby kasza manna błyskawiczna ketchup u mnie DWORSKI ser Grana Padano Edam Rycki w plastrach sos beszamelowy przyprawy Skworcu – przyprawa do Burrito oraz Karahi Chicken Masala Wykonanie Do niskiego rondla lub na patelnię z pokrywą wlej oliwę z oliwek. Doprowadz do wrzenia . Obierz i pokrój czosnek, pomidory suszone oraz bazylię(...)pomidory z puszki- polpa di pomodoro. Wymieszaj, przykryj , duś.Niech to wszystko soba przejdzie, niech się zaromatyzuje. Następnie sprawdz smak i dodaj Karahi Chicken Masala Skworcu oraz przyprawę do Burrito w ilości po pół płaskiej łyżeczki, nie więcej. Przyprawy są bardzo aromatyczne. Dodaj dość sporo szpinaku mrożonego, gdyż to on będzie stanowił między innymi nasze nadzienie. To danie jest bardzo
Z Kuchni Do Kuchnicoś ciekawego, dodatek do tortellini. Składniki -kapusta pekińska -marchewka -por -salasa pomidorowa- ja miałam moją, mrożoną. Jeśli nie macie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa do Burrito, liscie kolendry, pieprz ziołowy, -prażone ziarna od Ziarenkowo- mieszanka Słoneczne Pola -bazylia, sól , oliwa z oliwek -seler naciowy- u mnie mrożony Poszatkuj kapustę pekińską, marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj(...)przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry. Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli. Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak. Gdy wszystko ładnie się udusi, zagotuj wode i wrzuć tortellini Polsoja na wrzątek i gotuj ok.8 minut. Wyłóż na talerz, podawaj
Z Kuchni Do KuchniToscana. Generalnie obiad sam się zrobił, no...musiałam obrać ziemniaczki..ugotować kalafiora na parze. Składniki -sznycelki a la cielęce Primavika -ziemniaki -cebula -gotowany na parze kalafior przyprawy Skworcu- do burrito, pieprz ziołowy, estragon, pfeffer gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Pierwsza rzecz ugotuj na parze kalafiora. Obierz ziemniaki i pokrój w części. Cebulkę(...)pokrój w piórka i podsmaż na oleju, dodaj przyprawy do burrito. Odstaw. Do obranych i pokrojonych ziemniaków dodaj pieprz ziołowy, estragon, pfeffer gold. Wymieszaj dokładnie. Do przyprawionych ziemniaków dodaj podsmażoną cebulkę, wymieszaj. Wsyp do brytfanny Toscana . Połóż na wierzch kalafiora wcześniej uparowanego. Dodaj sznycelki a la cielęce Primavika. Posyp suszonymi pomidorami z czarnuszk i czosnkiem niedzwiedzim Włóż do nagrzanego piekarnika
Z Kuchni Do KuchniGrillowane w pszennych tortillach, z natchos lub po prostu z dodatkami jakie preferujemy :). Burrito SKŁADNIKI: -500g mięsa mielonego -1 cebula -2 ząbki czosnku -300g wędzonego boczku -puszka pomidorów -pół puszki czerwonej fasoli -pół puszki kukurydzy -2 słodkie papryki ale te podłużne(...)Najpierw podsmażamy boczek na suchej patelni, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy do burrito i tex-mex. Gdy podsmaży nam sie już mięso mielone, dodajemy świeże papryki pokrojone w paski. Dusimy chwilę i następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory z puszki. Wszystko gotujemy
Zainspiruj się kuchniąpomidorkami. To danie, które przygotujecie w zaledwie 30 minut. Smakuje pysznie!! Idealne na lunch do pracy, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Post Burrito z kurczakiem i awokado pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesera, pokrojoną w paseczki paprykę, odsączoną kukurydzę i upieczoną ciecierzycę. Skrapiamy tabasco, składamy je i opiekamy w grillu elektrycznym około 5 minut. Podajemy z guacamole lub śmietaną. Smacznego :) Artykuł Burrito z pieczoną ciecierzycą i cheddarem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogMaksykańska nuta zawsze bardzo nas absorbuje. Ilu kucharzy tyle pomysłów i możliwości przygotowania burrito - tej słynnej północnoamerykańskiej potrawy, więc proponujemy Wam coś mięsnego, acz lżejszego niż wołowina i oczywiście z pewną dozą ostrości, bez której ciężko w kuchni Meksyku. Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 6 pszennych tortilli fix "Chili con carne" 1 duża czerwona cebula 2 papryczki chili
zobacz ich smak