burrito - przepisów 138

  1. Burrito
    Burrito

    Kurcze, dlaczego blogger czasami tak przebarwia zdjęcia... :( Cóż. Mimo to przejdę do Burrito. Ta potrawa pochodzi z "listy życzeń kulinarnych" mojego syna. Przepis zaczerpnęłam z jednego mojego ulubionego bloga jakim jest Kwestia Smaku . Trochę zmodyfikowałam przepis pod mojego syna. Ostro wyszło, ale bez przesady w ostrości smaku. Nie miałam dziś zbyt wiele czasu na gotowanie obiadu, dzień przyjemny, pełen miłych(...)mieszankę warzyw Iglotex i gotowe placki tortilli. Dlaczego akurat te mrożonki? Bo mieszanki warzyw nie zawierają żadnych przypraw i konserwantów. Przyprawy zawierają ich warzywa na patelnię. Wracając do Burrito, kolejna pozycja z listy mojego syna odhaczona, zadowolony ze smaku, bo zjadł aż dwie :) Danie wbrew pozorom ekspresowe. Składniki: tortille ( u mnie było 2 sztuki, farszu wychodzi na co najmniej drugie

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  2. Muszelki z Sosem Burrito!
    Muszelki z Sosem Burrito!

    Podaję Wam składniki na dużą porcję, z której możecie przygotować zarówno 4 burrito i zostanie Wam jeszcze sos do makaronu. Ja tak właśnie zrobiłam. Nie chciałam wyrzucać sosu po burrito, postanowiłam podać go z makaronem i wyszło pyszne połączenie. Czyli sos do burrito to obiad na kilka osób lub dla dwóch na kilka dni.  Źródło przepisu: Kwestia Smaku . Składniki

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  3. Burrito w tortilli kukurydzianej
    Burrito w tortilli kukurydzianej

    Pyszne burrito po mojemu - w samodzielnie przygotowanych tortillach kukurydzianych. Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis   tutaj SKŁADNIKI Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli  Farsz  250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy(...)powstaną brązowe pęcherze)  Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. Dół tortilli zawijamy 4 cm do góry i zakładamy na siebie boki. Żeby burrito się nie rozwinęło możemy zawinąć dół paskami folii aluminiowej.    Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut , aż ser się rozpuści.  Możemy podawać

    Przepis pochodzi z bloga Moje Kuchenne Rewelacje, prowadzonego przez Moje Kuchenne Rewelacje.

  4. Burrito
    Burrito

    Dziś dodaję kolejną potrawę do kolekcji dań kuchni meksykańskiej. Tym razem przyszła kolej na burrito. Jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Tex-Mex, znane na całym świecie. Słowo burrito pochodzi od słowa burro , co oznacza "osioł". Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Dla miłośników kuchni meksykańskiej jest to pozycja obowiązkowa do wykonania. Burrito

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  5. Meksykańskie burrito
    Meksykańskie burrito

    tygodnie pracy, a później już tylko kilkanaście dni zwiedzania. Mimo, że Stany bardzo mi się podobają, to tęsknie już za domem i dobrym polskim jedzeniem :) Dzisiaj przepis na burrito, na początku miało to być Chili con carne, ale zmieniłam zdanie w ostatniej chwili :) W każdym razie wciąż jest to kuchnia meksykańska. W mojej wersji użyłam zwykłej tortilli pszennej(...)zdrowszej wersji można zamienić je pełnoziarnistymi. Jak już pisałam w poprzednich postach, przepis na placki pojawi się na blogu po moim powrocie do Polski, póki co używam kupnych. MEKSYKAŃSKIE BURRITO (składniki na 6 tortilli) - 6 placków tortilli - 300 gram mięsa mielonego wołowego - duża cebula - ząbek czosnku - czerwona papryka - papryczka chili - pół puszki fasoli czerwonej - pół puszki kukurydzy - około 200 gram

    Przepis pochodzi z bloga Zgrabne Gotowanie, prowadzonego przez zgrabnegotowanie.

  6. Burrito meksykańskie
    Burrito meksykańskie

    Kuchnia meksykańska to bogactwo smaków, szczególnie pikantnych. Dziś chcę Wam zaprezentować pyszne, choć nieco kaloryczne danie kuchni meksykańskiej. Burrito, czyli farsz mięsny z czerwoną fasolą i kukurydzą zawinięty w domowe tortille. Całość posypana serem i zapieczona. Pyyyyyszne... Tortille: 350g mąki pszennej,  1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,  1/2 łyżeczki soli,  łyżka oleju rzepakowego,  niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę(...)dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza. Farsz: 500g mielonej wołowiny,  puszka kukurydzy,  puszka czerwonej fasoli,  cebula,  puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku,   łyżka przyprawy do Burrito Skworcu ,  1/3 szklanki wody,  sól, pieprz,  szklanka startego żółtego sera,  1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso

    Przepis pochodzi z bloga Z miłości do słodkości, prowadzonego przez czekoladka.

  7. Burrito/ Taco De Harina
    Burrito/ Taco De Harina

    ognia. Wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor i dokładnie mieszamy. 4. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy i smażymy z obu stron na suchej patelni (ok.2 minuty z każdej strony). Burrito podajemy posypane świeżą kolendrą, z ostrym sosem i kwaśną śmietaną. SMACZNEGO

    Przepis pochodzi z bloga My Culinary Art, prowadzonego przez dagooshya.

  8. Burrito z chorizo i mango
    Burrito z chorizo i mango

    Pyszne burrito z dodatkiem mojego ulubionego pikantnego chorizo. Do tradycyjnych składników takich jak fasola czy papryka dodałam również mango i to był strzał w dziesiątkę bo jego słodki smak fajnie komponował się z całością :) 6 placków tortilli (użyłam szpinakowych) ok. 80 g pikantnego chorizo niewielka młoda cebulka 0/5 zielonej papryki 0/5 żółtej papryki puszka fasoli kidney w pikantnym sosie pomidorowym

    Przepis pochodzi z bloga Mienta blog, prowadzonego przez Mientablog.

  9. Moja wersja burrito w chlebku pita :)
    Moja wersja burrito w chlebku pita :)

    Burrito  to potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się ona z pszenicznej tortilli  która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem. W USA nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso(...)guacamole, ser i śmietana. Tyle informacji podaje Wikipedia  :)  Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł" :D Swoją wersję zrobiłam w chlebku pita z mieszanką meksykańską (kukurydza, marchewka, groszek) z fasolą, pomidorami, mięskiem mielonym i z dużą ilością czosnku :)  Składniki:  0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  10. Meksykańskie burrito
    Meksykańskie burrito

    Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa  cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka

    Przepis pochodzi z bloga wyzwania kuchenne, prowadzonego przez kathi.

  11. Burrito, kobito!
    Burrito, kobito!

    swoich odcinkach nie wspominał, ja pogrzebałam trochę w necie i dowiedziałam się, że jest ono równie popularne co  zupa meksykańska  czy tacos. Amigos! Dzisiaj burritos...  Czerwone burrito   z meksykańskim ryżem 300g mięsa mielonego 1/2 pomidorów w puszce czerwona papryka czerwona fasola przyprawy (kumin, chili, sól, pieprz) ryż po meksykańsku sos tacos ostry (gotowy) starty żółty

    Przepis pochodzi z bloga bastalena, prowadzonego przez bastalena.

  12. Pikantne burrito z ziołami / tortilla z mięsem (kat. mięso)
    Pikantne burrito z ziołami / tortilla z mięsem (kat. mięso)

    Pyszny i sycący posiłek dla amatorów pikantnych potraw. Pierwszy raz przygotowałam burrito, ale z pewnością nie ostatni :) wyszło pyszne, dość pikantne a dodatek ziół sprawił, że farsz nie był mdły. Możecie dodać jeszcze małą puszkę kukurydzy, ja nie miałam a na pewno smakowałoby jeszcze lepiej. Składniki na 8 sztuk: 8 tortilli (u mnie z dodatkiem chilli) 500 g mięsa mielonego

    Przepis pochodzi z bloga Ze smakiem i z pasją, prowadzonego przez Asia.

  13. Burrito
    Burrito

    akcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście burrito i oto publikuję Wam swoją wersję tego dania. Brat był zachwycony, bo już dość długi czas namawiał mnie na jego przygotowanie, a ja ciągle odkładałam to na później. Tym razem jednak już nie miałam wyjścia, bo sami za mnie wybraliście. Podaję Wam swoje proporcje przypraw, ale możecie je zmienić w zależności od tego

    Przepis pochodzi z bloga Fabryka pomysłów, prowadzonego przez FabrykaPomyslow.

  14. Burrito z mięsem mielonym
    Burrito z mięsem mielonym

    papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pęczek świeżej kolendry 4 tortille pszenne słodka papryka w proszku do smaku pieprz cayenne do smaku  50 ml oleju 300 ml wody Burrito lub taco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona najczęściej z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest(...)zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tortille zrumienić na suchej patelni, następnie nałożyć na każdą z nich powstały farsz i zawinąć jak krokieta. Następnie ponownie podsmażyć gotowe burrito na suchej patelni, do uzyskania rumianego koloru. Podawać przekrojone pod kątem na pół. Inspiracja: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

    Przepis pochodzi z bloga Świat Domowej Kuchni, prowadzonego przez mapik27.

  15. NAJLEPSZE BURRITO
    NAJLEPSZE BURRITO

    Świetne burrito z ryżem, dodatkami i specjalnie przygotowanym mięsem w marynacie. Ten pyszny przepis podpatrzyłem kiedyś na Kwestii Smaku  jednak zmieniłem po swojemu  :) Tortille zastąpiłem nieco grubszymi naleśnikami. Serdecznie zapraszam! Ilość:  ok. 10 porcje Poziom trudności:  średni Czas wykonywania:  ok. 20 min + mięso (2h) Składniki:  -  Mięso:     - 1kg łopatki wieprzowej(...)marchewka     - 2 szklanki bulionu dowolnego (u mnie wołowy)     - passata pomidorowa      - pieprz     - chili      - sól (można pominąć)     Burrito:     - 10 naleśników (lub tortilli)     - sałata     - papryka     - pomidor     - fasolka czerwona     - kukurydza          Dip czosnkowy

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Cookuj.pl.

  16. BURRITO
    BURRITO

    Świetne burrito z pysznym czerwonym ryżem, dodatkami i specjalnie przygotowanym mięsem w marynacie. My tortillę zastąpiliśmy grubszymi naleśnikami, gdyż nie przepadamy za nimi.              Czas:   40  min + 2h 10min czas przygotowania mięsa      Ilość porcji:   12      Poziom trudności:   średnie(...)szklanka ryżu     - cebula     - marchewka     - bulion drobiowy     - przecier pomidorowy      - pieprz     - chili      Burrito:     - 12 tortilli pszennych     - sałata     - papryka     - pomidor     - fasolka czerwona     - kukurydza          Dip czosnkowy:     - majonez

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Cookuj.pl.

Wybierz stronę :