burrito - 368 przepisów (strona:6/25)

Rumcajsowe burritos 202

Burrito lub taco de harina - potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej(...)takich jak meksykański ryż, fasola, sałata,salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana, a rozmiary tortilli są różne, niektóre burritos są znacznie większe niż ich odpowiedniki meksykańskie. Słowo  burrito  w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa  burro , co oznacza "osioł". Meksykańska tradycja opowiada historię człowieka imieniem Juan Mendez, który sprzedawał tacos stojąc na ulicy, używając

Gotuj z Rumcajsem
Burrito z tuńczykiem po meksykańsku 40

BURRITO Z TUŃCZYKIEM SKŁADNIKI tortilla o średnicy 30 centymetrów puszka sałatki meksykańskiej z tuńczykiem rukola przyprawa do chili con carne (opcja) awokado świeża kolendra pomidor starty ser cytryna lub limonka sól, pieprz przepis na burrito z tuńczykiem po meksykańsku Artykuł Burrito z tuńczykiem po meksykańsku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Burrito z kurczakiem i awokado 48

BURRITO Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 1 tortilla (placek pszenny) o średnicy 30 centymetrów ćwiartka ugotowanego kurczaka awokado łatwo topiący się twardy lub półtwardy ser domowa salsa pomidorowa marynowane jalapeno świeża kolendra limonka przyprawa do chili con carne mielona papryka wędzona sól przepis na burrito z kurczakiem i awokado Artykuł Burrito z kurczakiem i awokado pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Kurczak w sosie mole 42

takiego jak ja kurczaka rwanego, dłużej gotowanego, którego podzielisz na włódka i wymieszasz z ciemnym sosem. Tak przygotowane mięso możesz podać z ryżem, pieczonymi ziemniakami ale także jako tacos, burrito czy dodatek do nachos. Możliwości jest naprawdę dużo! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform(...)form").hide()} Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej, zapraszam Was także do przepisów na: Kuchnia meksykańska – przepisy Bataty pieczone po meksykańsku Naleśniki meksykańskie Naleśniki meksykańskie Jajka po meksykańsku – huevos rancheros Burrito z kurczakiem Fajitas z kurczaka Chilli sin carne Tacos z grillowanym kurczakiem Burrito z chilli con carne Żeberka barbecue Chilli con carne Tacos z kurczakiem mole Dynia z chilli

nietylkopasta.pl
Chimichanga z piekarnika 1828

piekarnika. Co to jest chimichanga? Jak się robi chimichanga? Ta pyszna potrawa z Meksyku jest wszystkim znana, tylko ta nazwa chimichanga trochę brzmi obco. Każdy chyba wie jak zrobić burrito, a jeśli nie wie, to choć raz jadł tą klasyczną meksykańską potrawę. W oryginale chimichanga jest smażona na tłuszczu. Używa się do tego oleju lub masła. Autentyczne meksykańskie buritos zawierają(...)jeden lub dwa składniki. Zazwyczaj są to mięsa i jakiś dodatek. Najczęściej jest to czerwona fasola, ryż meksykański lub ziemniaki. Co to jest chimichanga? Nic więcej jak smażone / pieczone burrito.  Chimichanga jak zrobić?  Opis jak zrobić chimichanga nie będzie zbyt długi. Aby zrobić chimichanga potrzebna nam będzie tortilla, mięso, fasola, ser, cebula i przyprawy, nic wyszukanego: czosnek, ostra

Dieta moja pasja
Kurczak pieczony po meksykańsku 75

odstaw go na 15 minut ale bez przykrycia. Dopiero wtedy krój kurczaka i podawaj. Kurczaka możesz zjeść od razu, a niewykorzystane mięso oddzielić od kości i użyć do sałatek, burrito, quesadilli lub innych dań kuchni meksykańskiej. Smacznego! Zajrzyj też do tych meksykańskich przepisów: burrito z kurczakiem sałatka meksykańska z kurczakiem tacos z tofu tacos z rybą tacos z szarpaną wieprzowiną(...)chilli con carne z dynią bowl burito z łososiem chili z fasoli tacos ze stekiem przepis na guacamole tacos z wieprzowiną burrito z burczakiem quesadilla z kurczakiem fajitas z kurczaka tacos z polędwicą tacos z szarpaną wieprzowiną jajka z guacamole nachos supreme czyli nachos z chilli con carne Artykuł Kurczak pieczony po meksykańsku pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Burrito 103

Burrito – to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex, nazywana też Taco de harina. Składa się z pszennej tortilli wypełnianej najczęściej meksykańskim ryżem i mięsem. Poniżej zamieściłam przepis na moją ulubioną wersję burrito. Gorąco zac The post Burrito appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Quesadilla z indykiem lub wołowiną / Turkey or beef quesadilla 78

SONY DSC Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę(...)też będziemy robić, chilli con carne też, ale nie dziś – teraz czas na ser. Miłego gotowania! When I think about Mexican cuisine first thing I see is chilli peppers, burrito and chilli con carne, and I’m not a fan of spicy food. That’s why I’ve made quesadilla – delicate dish with cheese in the main role (Spanish „quesa

Martyna Cooks
Ja zrobić tortillę? 159

rodzaj płaskiego placka o średnicy dostosowanej do średnicy patelni. Meksykanie przygotowują ciasto z mąki kukurydzianej lub pszennej. U mnie dzisiaj z mąki orkiszowej. Placki mogą być bazą do burrito (składniki kanapkowe zawijamy w tortillę), taco, fajity lub quesadilly (przepis wkrótce). Składniki  (na 4 placki o średnicy 26 cm): 300 ml mąki orkiszowej typ 630 płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)stron. Będą powstawać w środku bąble wypełnione gazem. Sugeruję, by je spłaszczać podczas smażenia np. widelcem lub łopatką . Zdejmować placki z patelni. Można je od razu wykorzystać do burrito lub quesadilly. Jeśli robimy je na zapas, trzeba włożyć do torebki foliowej, by nie obsychały. Przed ponownym wykorzystaniem trzeba podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku. Tak, jak pisałam wyżej, mając

Weekendy w domu i ogrodzie
Sushirrito, czyli burrito sushi 94

jest “sushiritto”? Jest to połączenie sushi i burrito, które zapoczątkował Peter Yen  i Ty Mahler w restauracji “Sushirrito” w San Francisco. Zamiarem było stworzenie sushi, ale w formie dania “do ręki”, tak jak burrito. W przeciwieństwie do burrito, które jest owinięte tortillą, sushiritto zawijamy w bogate w umami nori. Większość składników (ryż, ocet

Tajemnice Smaku
Jak zwijać tortille 155

pszennej. W zależności od naszych upodobań, możemy eksperymentować odnośnie farszu. Zarówno farsz jak i sposób zwijania będzie zależał tylko od nas. Dań z tortillą jest sporo, np. enchilady, burrito, quesadille czy kebab. Jest to składnik powiązany z kuchnią meksykańską. Do każdej z nich potrzebna jest świadomość odpowiedniego zawinięcia tortilli tak, aby się nie rozpadła. Metod jest kilka, jednak każda prowadzi(...)się z jednej strony placka, a następnie zwija się w kierunku suchej strony. Jest to idealny sposób na przygotowywanie, np zimnych przekąsek z tortilli. Kolejną metodą zwijania placka jest burrito. W tej opcji umieszczamy farsz na środku tortilli. Tutaj górę i dół placka nakłada się na farsz. W pierwszej kolejności zawija się dół, czyli pozostawioną wolną przestrzeń na krawędzi. Potem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Środa – Burrito 112

free style. Czas : 60 minut Orientacyjny koszt dla dwóch osób: ok. 24 zł (lub 17 zł z domowymi tortillami) Domowe tortille możesz zrobić według tego przepisu. Poziom trudności : średni Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania #leftovers. Do pszennego placka można wrzucić właściwie(...)wszystko, zawinąć, podgrzać i zjeść solo lub z jakimś sosem. Burrito chodziło za nami od dawna, bo na każdym amerykańskim blogu o ekonomiczniej kuchni stanowi niemal kamień węgielny ekonomicznego gotowania. Przed jego przyrządzeniem powstrzymywał nas jednak brak doświadczenia w tym temacie i dobrego przepisu na własne tortille. A ponieważ Eugeniusz ma obsesję na punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów

Niedzielny kucharz
Burrito meksykańskie 419

Ossstre i rozgrzewające burrito w klimacie meksykańskim. Papryka, fasolka i kukurydza to główne składniki, na których opiera się kuchnia meksykańska. Mięso nadaje daniu sytości, a sos pomidorowy łączy wszystkie składniki w idealną całość. Burrito można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę pokrojone na mniejsze części. Polecam! Burrito meksykańskie Składniki na 6 tortilli: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 500g

Smak mojej kuchni
Czas na burrito! 154

Burrito by Mint Taste - danie na ostro z farszem warzywno-mięsnym w sam raz na obiad lub uroczystą kolację podawane z sałatką i serem feta. Potrzebne będą (4 porcje): -  4 gotowe placki tortilli lub zrobione samemu (przepis: 200g mąki pełnoziarnistej, 100ml przegotowanej wody, 1 łyżka oliwy, zioła prowansalskie (łyżka lub więcej), 1 łyżeczka soli morskiej) - 2 łyżki oleju kokosowego(...)formie okrągłego placka. Smażymy pojedynczo na dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Pamiętajcie aby nie smażyć ich za długo, gdyż wówczas mogą być za kruche i się łamać. Przygotowanie burrito: - ser mozzarella kroimy na drobne plasterki; - puszkę pomidorów i pomidory wlewamy do garnka i blendujemy tak, aby powstał gęsty sos bez cząstek pomidorów - dodajemy do niego oregano, bazylię, łyżeczkę soli

MintTaste
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 104

QUESADILLA Z KURCZAKIEM LUB WOŁOWINĄ / CHICKEN OR BEEF QUESADILLA Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia(...)jerseys nie dziś wholesale jerseys – Louth teraz Montessori czas na cheap jerseys ser. Miłego gotowania! When I think about Mexican cuisine first thing I see is chilli peppers, burrito and chilli con carne, and I’m not a fan of spicy food. That’s why I’ve made quesadilla – delicate dish with cheese

Martyna Cooks