Burgery wołowo-jagnięce z marchewką powstały dzięki MrChef, który przysłał do nas paczkę ze składnikami i swoim przepisem. Przepis na burgery zmodyfikowałam po swojemu, dodałam do mięsa tartą marchewkę, którą bardzo często dodaję do kotletów mielonych lub pulpetów, co bardzo urozmaica ich smak. Domowy soczysty burger to najlepsze antidotum na wilczy apetyt! Dodatki, które wykorzystałam to domowe kiszone warzywa: ogórki(...)marchewki i rzodkiewki, pyszny sos na bazie musztardy, majonezu i jogurtu, oraz piklowana cebula sprawiają, że smak tego burgera staje się wyjątkowy. Polecam do domowych burgerów upiec bułki mleczne z sezamem lub z makiem. Składniki na 2 burgery wołowo-jagnięce z marchewką 300 g mielonej wołowiny i jagnięciny (po 50%) 1 marchewka 50 ml wody niegazowanej 2 ząbki czosnku pęczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakiś czas nachodzi mnie ogromna chęć na dobre domowe burgery. Wołowina już czekała w lodówce, miałam zamiar przerobić ją na burgery wg jednego z dwóch przepisów zamieszczonych na blogu (burgery I, burgery II) .Wtedy natknęłam się na przepis z bloga Around the kitchen table. Ponieważ sposób robienia burgerów nieco różnił się od mojego, chętnie przepis wypróbowałam, z niewielkimi(...)zmianami w przyprawieniu. Bułki hamburgerowe piekłam z innego przepisu. Burgery bardzo smaczne i soczyste. Bez problemu zjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam!składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny (użyłam łopatki)4 łyżki ostrej musztardy z Dijon3 cebule2 jajkaświeżo mielony czarny pieprzsólpapryczka chili - opcjonalnie
Stare Garyjakiegoś czasu w Warszawie wszyscy obserwujemy modne na burgery. Jak grzyby po deszczu wyrastają hipsterskie knajpki, serwujące ten specjał, wg własnych receptur. Wraz z Ukochanym i znajomymi podążamy ich szlakiem, smakując tych wyrobów i oceniając zgodnie z naszą indywidualną skalą, ale ponieważ nie odnaleźliśmy jeszcze burgera idealnego, zdecydowaliśmy wraz z moim Wybrankiem stawić czoło temu zagadnieniu i własnoręcznie przyrządzić burgera(...)stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli tak z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na wolnym ogniu, na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 min z każdej strony, tak, by burgery były wilgotne, nie wysuszone, bo będą wiurowate :( Musicie próbować i utrafić odpowiedni moment. FINAŁ, czyli łączenie wszystkich składników i przygotowanie najwspanialszego BURGERA ever :) Dodatki do burgerów to kwestia Waszej wyobraźni
Taste Of My Dayminut i pyszne, pachnące buregry wegetariańskie z soczewicy i grzybów są gotowe. Polubi je nawet największy amator wieśmaków!. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2-3 Burgery z soczewicy i grzybów mają smak, aromat i są bardzo sycące i zdrowe Burgery wegetariańskie, warzywne naprawdę w niczym nie ustępują burgerom mięsnym. Oczywiście o walorach smakowych można dyskutować(...)jedno nie ulega kwestii: burgery warzywne są zdrowsze od mięsnych kotletów. Sami bardzo lubimy zjeść solidny kawał wołowiny w bułce (polecamy Wam przepis na idealnego burgera ze stautem ), ale wegetariańskie odpowiedniki też często trafiają do naszego menu. Tajemniczy składnik W tym przepisie na burgery z soczewicy i grzybów jest jeden składnik, który sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne: mięta. Nadaje
Niedzielny kucharzjestem wegetarianką a pomimo to uwielbiam dania wegetariańskie. Odpowiednio przygotowane i doprawione smakują fantastycznie. Burgery marchewkowe z sosem groszkowym Dania wegetariańskie są znacznie tańsze jeśli chodzi o przygotowanie i wcale nie tak bardzo skomplikowane jak co niektórym się wydaje. Burgery przygotowane z marchewki i podane z sosem groszkowym to sprawdzone połączenie. Są soczyste w smaku a do tego lekkie(...)zdrowe. Burgery podać możecie i na obiad i na kolację i jako przekąskę dla waszych gości lub zabrać ze sobą do pracy jako lunch. Moje burgery zrobiłam dla rodzinki i zajadaliśmy się nimi oglądając TV. Dodatkowo, do masy na burgery dodałam papryczkę chili. Co prawda suszoną ale nadała ona burgerom lekko pikantnego smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu
mecooksvegetariana o vegana, e cerca allo stesso tempo una valida alternativa ai classici piatti a base di carne. Per costoro la mia proposta non possono che essere i burger agli spinaci, preparazione ottenuta solo con ingredienti genuini, a basso contenuto di grassi saturi e ad alto contenuto di proteine vegetali. Per esaltarne ulteriormente il gusto, sarà sufficiente accompagnarli(...)salsa a base di avocado e basilico. Buon appetito :) **** Zapraszam Was na d anie pełne koloru, aromatu i smaku, wegetariańskie burgery ze szpinakiem. Ś wietny pomysł na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Burgery podałam z aromatyczn ą sals ą z awokado i bazylii a dodatek świeżej rukoli i plasterków pomidora wydobywa
La grande e la piccola cuocaźródło: grillway.pl American Burger bez podróby! Miałam ostatnio okazję, całkiem niedawno bo 11 sierpnia 2016r. , zawitać na uroczyste otwarcie nowej burgerowni na mapie kulinarnej Gdyni. Grill Way Bar - American Burger zlokalizowany jest w bardzo dogodnym miejscu, bo przy ulicy Świętojańskiej 108 , która to staje się powoli kulinarnym centrum miasta. Powstaje tu coraz więcej niszowych barów i knajpek, oferujących wyspecjalizowane(...)menu, targetujące określony typ konsumenta i serwujące unikatowe potrawy. Grill Way Bar skierowany jest wybitnie do amatorów burgera w iście amerykańskim stylu , gdzie główne skrzypce gra pierwszorzędne mięso i wyborna buła . Jak zachęca właściciel: "można tu skosztować różnorodnych burgerów przyrządzanych z najwyższej jakości produktów, zgodnie z recepturami dobrej amerykańskiej kuchni" . źródło: grillway.pl Każdy znajdzie tu coś dla siebie
Grunt to przepis!kryć, wychodzi na to, że z takim prawdziwie domowym burgerem jest trochę "zabawy". Przy okazji też trochę frajdy, zaś na końcu prawdziwa uczta :) Szybki posiłek (czytaj "Fast Food") na mieście rzadko mi się zdarza. No chyba, że mnie przypili :) Raczej unikam i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego :) W kwestii kompozycji naszego domowego burgera zdałam się zatem na "bywalca", który(...)odkryje gdzieś coś wartego uwagi i potem mnie ciągnie to tu to tam na "degustację". Zanim przejdę do szczegółów, muszę lojalnie uprzedzić, że taki domowy burger, może i wygląda na "Fast Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że: po pierwsze - sos barbecue, to jedno posiedzenie, po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który
Delicious TitbitsChoć mogłoby się wydawać, że nie ma prostszego dania niż kotlet, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Polecamy Wam super patent na doskonałego hamburgera z dodatkiem tajemniczego składnika. Czas: 45 minut (plus godzina odpoczynku dla przyprawionego mięsa) Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 30 zł Nie mówimy tu o mielonym, z całym szacunkiem(...)nieśmiertelnej potrawy, ale o kuzynie steaka, solidnym kawałku soczystego mięsa odpowiednio doprawionym i usmażonym z należytą starannością. Tak jak w przypadku steaka, tajemnica burgera tkwi w odpowiednim doborze przypraw, których nie może być za dużo, bo pierwsze skrzypce grać ma tutaj jakościowe mięso. Burger idealny Próbowaliśmy różnych przepisów. Możemy na pewno polecić burgera ze zbioru przepisów kulinarnej Biblii – Larousse
Niedzielny kucharzBardzo smaczne burgery. Jeżeli podamy je z dodatkiem frytek i sałaty, otrzymamy sycące danie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej(...)minut, albo do czasu aż sos zgęstnieje.Doprawić solą i pieprzemburgerywszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 równe części i uformować burgery - najwygodniej zrobić to przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość. Mięso przełożyć folią kuchenną , całość zawinąć i włożyć do lodówki
Stare Garyzawsze na dobrego burgera trzeba wyjść do restauracji. Pokażę Wam jak przygotować go w domu, będzie pyszny, soczysty i bardzo zdrowy. Burger z rukolą i zdrowe frytki to moja propozycja na obiad, jednak jeśli macie ochotę możecie wykorzystać inne składniki do jego przygotowania. Kluczem w przygotowaniu burgera jest przygotowanie „kotleta” oraz jego odpowiednie wysmażenie. Przygotowanie kotleta to, żadna(...)dowolny kawałek mięsa. Przeczytaj przepis na: Sałatka z buraka i awokado do grilla Składniki 250g mięsa wołowego (mielonego) sól pieprz 1/2 łyżeczki musztardy 2-3 łyżki wody bułki do burgerów Dodatki do burgera rukola pomidor ogórek konserwowy żółty ser majonez ketchup Składniki na domowe frytki 3-4 ziemniaki oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól tymianek Warto sprawdzić poradnik: Ile gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sprawdźcie nasze przepisy na zdrowe burgery! Ostatnio staliśmy się prawdziwymi mistrzami w tej dziedzinie! Nie dość, że do perfekcji opanowaliśmy przepis na domowe bułeczki hamburgerowe, to jeszcze wymyśliliśmy kilka przesmacznych patentów na burgery – wege i pół wege. Jeśli kochacie raz na jakiś czas wciągnąć burgera, ale macie potem wyrzuty sumienia – to mamy dla Was dobrą wiadomość! Jedzenie burgerów(...)wcale nie musi być Waszym guilty pleasure Burgery mogą być też zdrowe, a do tego pyszne i wcale nie kaloryczne! I bardzo proste w przygotowaniu! W tym wpisie znajdziecie wszystkie nasze ulubione i sprawdzone przepisy na zdrowe burgery! Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli Hamburgery z boczniaków to najlepsze hamurgery wegetariańskie jakie dotąd jedliśmy. I nie tylko wegetariańskie. Grzybowe burgery
Niedzielny kucharzDomowy burger wołowy jest bardzo smacznym i łatwym do zrobienia daniem. Burger będzie soczysty i pyszny, jeśli będzie zrobiony z dobrej jakości sezonowanej wołowiny. Cena wołowiny może nie zachęca do jej jedzenia, ale warto raz na jakiś czas zaserwować swoim bliskim prosty i pyszny posiłek w postaci burgera. Przyznam się, że nie jestem fanką podawanego w bułce z dodatkami(...)hamburgera, a już zupełnie nie mogę patrzeć na jedzenie tego w zestawie jeszcze z frytkami. Zamiast jedzenia typu fast food, zdecydowanie wolę oddzielnie czuć smak burgera, dodanych składników i bułki, albo frytek. W gotowym hamburgerze trudno jest też mieć kontrolę nad dodanym do niego sosem, a to on czasami bywa niezłym zbiorem konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu. Dobry burger
Kuchcik gotujeBardzo smaczne i łatwe do wykonania burgery z niespodzianką wewnątrz ich. Składniki: 1 ½ kg mielonej wołowiny100-150g boczku gotowanego, posiekanego1 szklanka startego sera cheddar1 duża cebula pokrojona w dużą kostkę½ łyżeczki soli 2 łyżki stołowe jasnego piwaPrzygotowanie: W naczyniu połączyć, boczek, cebulę i ser cheddar. Wołowinę połączyć z piwem i doprawić solą. Wymieszać wołowinę, następnie ukształtować z niej 6 placków(...)plackach umieścić mieszaninę boczku z cebulą i serem. Przełożyć je pozostałym plackami i zagnieść boki aby uszczelnić powstałego burgera. Tak przygotowane burgery grillować około 4-5 minut z każdej strony na dużej temperaturze. Burgery nadziewane serem i boczkiem is a post from: naRuszcie.plThe post Burgery nadziewane serem i boczkiem appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieDziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową.Taki burger zawiera między innymi awokado: W średniej wielkości awokado jest(...)antyseptyczne, wspomaga nasz układ trawienny. Możemy w niej również znaleźć żelazo, magnez, wapń, potas i witaminy C i A.Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać! :)Składniki na 5 burgerów:500 g mięsa wołowego mielonego3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*1 łyżka soku z limonki3 liście limonki kafir, pociętej w paski1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 dymki (biała część), drobno posiekane1 jajko2
Tajskie smakiSkoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną kobiecości, czyli na tak zwanego kobietona, jak również w moim umyśle dalej mieszka wspomnienie z food trucków dziś będzie o burgerach. Burgerach prostych, męskich, z dużą ilością mięcha i fajnym sosem. Przepis nie dla delikatesów. Burger wymaga wołowiny. Dobrej wołowiny. Grubo zmielonej. Wołowina jest cudownie delikatna w smaku(...)potrzeby mordowania jej dużą ilością przypraw. Na dwie osoby 400g wołowiny. Ja swoje mięso na burgery doprawiam solą, grubo mielonym pieprzem i odrobiną dobrej musztardy. Wyrabiam dość długo, w trakcie wyrabiania dodaję łyżkę zimnej wody i jedno żółtko. Formuję burgery i wstawiam do lodówki. Pół godziny przed smażeniem wyciągam, żeby mięso miało temperaturę pokojową. Smażę na lekko natłuszczonej patelni grillowej
ladykitchenKiedy szykuję burgery w domu najczęściej wybieram do ich zrobienia dwa rodzaje mięsa – tradycyjnie wołowinę albo – co mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym materiałem na burgery pod jednym warunkiem – korzystamy tylko i wyłącznie z jego ciemnego mięsa, nie z piersi. Bez jajek, bez panierki – po prostu pysznie przyprawione czyste mięso! Udziec z indyka to naprawdę świetne ciemne(...)mięso z niewielką ilością tłuszczu i genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika udziec indyczy i sami oczyścić go z kości i skóry, albo kupić gotowe, podzielone już mięso (ja trafiłam na gulasz z udźca – nic już do czyszczenia, odcinania i wyrzucania nie było). Szykowanie burgerów w domu niestety nie jest i nigdy nie było fast foodem – burger
Karo in the Kitchen