burgery - 2381 przepisów (strona:4/159)

Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli 169

Burgery nie kojarzą się już tylko z marnej jakości kotletem w przekrojonej bule. Dziś od burgerów oczekujemy czegoś więcej, bo większą uwagę zwracamy na to co jemy i cenimy sobie jakość. W ostatnich latach pojawiło się mnóstwo restauracji, food truck-ów serwujących bardzo dobre burgery, co niezmiernie mnie cieszy. Można pokusić się o stwierdzenie, że burgery wkroczyły na salony(...)będzie ono przesadzone. Równie dobre, jak nie lepsze burgery możemy przygotować sobie w domu. Domowy burger z dobrej jakości wołowiny, w własnoręcznie przygotowanej bułce z pełnoziarnistej mąki z orkiszu raczej nie zaliczyłabym do szeroko rozumianej kategorii fast foodów. I nie chodzi o to, że wymaga on sporo zachodu, ale raczej o to, że nijak ma się do śmieciowego jedzenia

Smakowity Blog Kulinarny
American Burger 292

Dzisiaj przygotowałem klasykę kuchni amerykańskiej. Pyszny grillowany wołowy burger z serem, grillowanym pomidorem, cebulką, odrobiną bazylii i rewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka(...)cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszałem na gładką masę - do całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru, a następnie odstawiłem do lodówki. Rozgrzałem grill do maksymalnej temperatury (użyłem grilla elektrycznego, ale burgery można przyrządzić równie dobrze na patelni grillowe). Z masy mięsnej uformowałem kotlety i wielkości pasującej mniej więcej do kupionych bułek. Uważałem, by kotlety nie były zbyt grube - powinny mieć około

Wyprawy kulinarne
Burgery z czerwonej fasoli 224

Burgery tylko z mięsem? Nic podobnego! Ja postanowiłam pokombinować z czerwoną fasolą i wyszły pyszne. Nawet z wyglądu podobne do mięsnych burgerów. Dodatek czerwonej papryki i cebuli sprawił, że były jeszcze ciekawsze w smaku.Polecam eksperymentowanie z wege burgerami. Składniki: 8 bułek  1 pomidor kilka plasterków ogórków z curry (lub innych) 8 plasterków sera 8 listków sałaty 2 puszki czerwonej(...)miski, dodać bułkę tartą i przyprawy. Masę dobrze wyrobić ręką i uformować 8 kotletów. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przeciąć na pół i podpiec na patelni. Do każdego burgera włożyć liść sałaty, kotlet z czerwonej fasoli, plaster sera, plaster pomidora i kilka plasterków ogórków. Drugą połowę bułki posmarować sosem. Smacznego

Pasja Smaku
Burger z kurczakiem z salsą z kaparami (Hamburger di pollo con salsa tonnata) 159

karczoch ó w  oraz  aromatyczna salsa na bazie majonezu, filecik ó w anchois i kapar ó w,  kt ó ra  doskonale komponuje się z burgerem, wydobywaj ą c g ł ę bi ę  smaku i  aromatu. Mam nadziej ę , że przypadnie Wam do gustu takie połączenie smaków. S macznego! **** Oggi vorrei condividere(...)accompagnarli con una salsa tonnata a base di maionese, capperi e anchois. Buon appetito! SKŁ ADNIKI 4 bułeczki do hamburgerów kilka listków sa ł aty kilka karczochów w oleju Burger z kurczaka 400 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 ugotowany ziemniak 1-2 łyżeczki przyprawy do mi ę s (mieszam chili, tymianek, rozmaryn, słodką paprykę, majeranek

La grande e la piccola cuoca
Festiwal Food Trucków i 2 Mistrzostwa Burgerowe 176

się 2 Mistrzostwa Burgerowe, miały miejsce pod koniec sierpnia na błoniach Stadionu Narodowego. Miałem przyjemność być jednym z 20 sędziów Mistrzostw. Co wiązało się ze zjedzeniem i oceną 20 burgerów :) Relację miałem napisać już dawno, ale zawsze coś wypadało, teraz organizator Festiwalów Food Trucków: Żarcie na Kółkach, zostało nominowane do Wydarzenia Roku w plebiscycie Aktivista Nocne Marki. To świetna okazja(...)Food Truckami, organizowanymi przez Żarcie na Kółkach, ale ten był największy. 80 samochodów z jedzeniem robiło wrażenie. Jako sędzia Mistrzostw Burgerowych miałem, tak jak wspomniałem wcześniej do zjedzenia 20 burgerów :) Dobrze, że mogłem to rozłożyć na dwa dni i miałem też pomoc w postaci znajomych, którym serdecznie dziękuję za wspólne ocenianie tych świetnych burgerów. Skala ocen była

Parowar Faceta
Grillowane burgery z papryką i sos cebulowy 205

Pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale udało mi się w ten weekend zorganizować imprezę ogrodową.... pod namiotem :-PSkładniki na burgery:0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu) 1 cebula2 ząbki czosnku 1 duża, żółta paprykaszczypioreknatka pietruszkiok. 50 ml zimnej wodysólświeżo zmielony kolorowy pierzolej do smażeniadodatkowo pszenne bułkiskładniki na cebulowy sos:3 duże cebule1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do smażeniaBurgery(...)wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem i sosem.Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez

Bon Appetit Małgorzaty
Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 367

kolację polecam dzisiaj burgery na ostro czyli z dodatkiem papryczki chili. Wyszły najlepsze jakie do tej pory jadłam, musicie ich koniecznie spróbować. Polecam dodać mięso wołowe do burgerów - są wtedy o wiele smaczniejsze. Przepis powstał do Tygodniowego Wyzwania Blogowego.Składniki :* 300g mielonej karkówki* 300g mielonej wołowiny* sól, pieprz, chili bądź świeża papryczka * dodatkowo : bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek korniszon(...)cebula, majonez, ketchup, musztardaPrzygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami i sosami. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie coli

Magiczne Życie Marty
Burgery z czerwonej fasoli 234

Spoko. Co mamy w lodówce? Ostre papryczki i puszkę czerwonej fasoli. Jest pomysł: kotlety z czerwonej fasoli... ale tak same? No niekoniecznie. Zawsze można zrobić zdrowe domowe burgery. No i wyszły: pyszne, inne, lżejsze i smaczniejsze.  Składniki na 2 burgery + zostaje ok. 4/5 osobnych kotlecików, które smakują pysznie również na zimno: same lub na kanapce: Kotleciki: Papryczka chilli(...)składnikami. Doprawiamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Bułeczki podgrzewamy na patelni/w piekarniku/mikrofalówce. Podajemy z ulubionymi warzywami, ale polecam "skład z góry", gdyż wtedy burgery są delikatne i smakują wręcz idealnie:) Burgery z czerwonej fasoli

Czarnawisienka
Domowy burger BBQ 140

Domowy burger BBQ to klasyczna amerykańska propozycja na to pyszne danie. Tym razem zrobimy go na bogato, a całość smaku dopełni pyszny domowy sos BBQ. Ostatnio zacząłem przygotowywać domowe burgery w domu, bowiem udało mi się kupić grill elektryczny i usmażenie mięsa na burgery jest proste i niezwykle szybkie. Koniecznie spróbujcie, grilla elektrycznego można dostać w dość dobrej cenie! Sprawdź(...)nasz test: Grill elektryczny SILVERCREST z Lidla – czy warto? Składniki 250g mięsa mielonego wołowego 3-4 łyżki wody sól pieprz odrobina musztardy Dodatki do burgera pomidor cebula ogóreczek konserwowy majonez sos BBQ żółty ser Sprawdź przepis na: Domowy sos barbecue Przepis na burgera BBQ Do miski wkładamy mięso, dodajemy sól, pieprz, odrobine musztardy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy burger z frytkami z marchewki 210

Coraz częściej zamiast odwiedzać popularne sieciówki z fastfoodami wybieramy mniejsze lokale serwujący pyszne burgery. Ostatnio w jednym takim lokalu byliśmy, a TUTAJ znajdziecie recenzję. Chciałbym Wam pokazać jak w prosty sposób można przygotować w domu burgera. Domowy burger będzie zdrowy, smaczny i z dodatkami na jakie macie ochotę :) Do przygotowanie burgera użyjcie zwykłych pełnoziarnistych bułek albo kupcie specjalne bułki(...)sałata pomidor majonez ser żółty domowy ketchup czerwona cebula sól pieprz bułki na hamburgerów Składniki na frytki z marchewki 2 duże marchewki oliwa z oliwek odrobina świeżego tymianku Domowy burger – przepis Na 30 minut przed przygotowaniem burgerów mięso wyjmujemy z lodówki. Następnie dodajemy żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy okrągłe burgery mniej więcej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczny cheesburger 184

Przez miniony tydzień codziennie publikowaliśmy przepisy na jakieś dodatki do hamburgerów. I wreszcie nadszedł czas na pierwszego burgera na naszym blogu. Pierwszego i jednego z wielu, które u nas zagoszczą. Bo zakochaliśmy się w burgerach i będziemy próbowali zdjąć z nich odium niezdrowego i śmieciowego jedzenia. Bo nie dość, że jest pyszne to wcale nie niezdrowe i śmieciowe(...)niezdrowego. Do tego domowe sosy bez żadnych paskudnych dodatków, domowe bułki. Absolutnie perfekcyjny obiad. W zasadzie to i nawet kolacja, bo jak człowiek w porze obiadowej takiego burgera wciągnie to do śniadania wystarczy :) Jak zrobić takiego idealnego burgera? Oczywiście optymalnie byłoby nabyć specjalnie do tego przeznaczoną sezonowaną wołowinę, np. rasy charolais. Jasne, fajnie by było. Ale nie oszukujmy się

Marder&Marder Manufacture
Burger z serem pleśnowym 193

Dzisiaj kolejny niedzielny burger. Bo, jak być może pamiętacie, od paru tygodni w każdą niedzielę raczymy was pysznymi burgerami. Jesień już pełną gębą, zima niemalże, trzeba więc jakoś zabezpieczać kalorie, żeby bezpiecznie przetrwać do wiosny. A wiosną znajdę inną wymówkę na opychanie się burgerami :) Tym razem proponujemy wam prawdziwy rarytas. Jak zwykle kawał pysznej soczystej wołowiny, ale tym razem przykryty(...)Całość stanowi istną poezję smaku. Każdy składnik z osobna podrażni wasze kubki smakowe, a dobrane w całość spowodują, że wrócicie do nas w kolejną niedzielę, po kolejny przepis na burgera. Żeby bardziej was zachęcić do powrotu to zdradzę, że planujemy burgera z potrójną wołowiną z serem comté. To będzie wydarzenie, serio. Jak to zjemy i przeżyjemy to podzielimy się wrażeniami

Marder&Marder Manufacture
Mini burgery wieprzowe 208

Burgery kocham. Mogę zawsze i wszędzie. Te nie tylko są smaczne, ale przez swoją wielkość, zabawne i zachęcające do jedzenia. Aby je zrobić, najlepiej upiec samemu małe  bułeczki hamburgerowe - i już nic więcej nie potrzeba. Tylko buła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre!  Polecam!składniki (8 dużych(...)łyżeczka sambal oelekgarść posiekanej kolendry + parę gałązek do podaniasól, pieprz do smaku8 normalnych  lub 16 małych bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu )przygotowanieWszystkie  składniki burgerów wymieszać w misce. podzielić na 8 lub 16 kotlecików. Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć na patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać

Stare Gary
Klasyczne burgery w wersji mini 201

troszkę mnie tu nie było :) A to wszystko przez brak kabelka do aparatu. Na szczęście już się odnalazł i teraz czas nadrobić zaległości. Zacznę od burgerów, które przygotowałam dla mojej rodzinki podczas minionego weekendu. Idealne na przekąskę, lunch lub obiad (wówczas podajemy z porządną porcją frytek). Z podanych składników można przygotować 6 miniburgerów, idealnych dla 2 bardzo głodnych(...)włożyć do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły). 3. Na patelni przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy odrobinę oleju. Kotleciki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. 4. Teraz składamy burgera: Na dolnej części bułki rozprowadzamy pół łyżki majonezu, kładziemy sałatę, dwa kawałki sera, kotlecik, 2 plasterki ogórka konserwowego i górną część bułki, posmarowaną pół łyżki majonezu. Czynność powtarzamy do pozostałych

My Culinary Art
Jedyny w swoim rodzaju BURGER 267

musi być zły. Na około wszędzie powstają nowe burgerownie, które są oblegane przez tłumy ludzi. Kto był to wie, że cenowo wcale nie jest kolorowo bo średni koszt najtańszego burgera to ok 28zł.Ja dzisiaj udowodnię, że w domu można zrobić jeszcze lepszego Burgera :)Zaskoczeni? Nie ma czym... Co jest potrzebne na 2 Burgery: - 2 bułki (kupuję w Auchan

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania