przyprawione smakują wspaniale zwłaszcza z ziemniaczkami, pyszną surówką lub zwykłym kiszonym ogóreczkiem albo ćwikłą. Pyszności...:) SKŁADNIKI : 50-70 dag mięsa mielonego wieprzowego najlepiej świeżo zmielonego 1 jajko 1 - 2 bułki bułka tarta 2 cebule olej lub smalec do smażenia przyprawy: po ok. łyżce soli i przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki pieprzu ząbek czosnku troszkę mielonego kminku i lubczyku mleko(...)namaczania bułek WYKONANIE : Bułki kroimy na mniejsze części i zalewamy mlekiem. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Do miski dodajemy mięso, jajko, wszystkie przyprawy oraz bułkę (odciśnięta) i cebulę. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy do mięsa, wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Rozgrzewamy tłuszcz, z mięsa formujemy kotleciki, spłaszczamy i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy
Pani na deserhomemade sauces – only health and tastes best… Have fun cooking! SKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)drobno posiekać. Pół czerwonej cebuli też drobno siekamy, trzeba ją zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem kotletów
Martyna Cooksłatwe w wykonaniu. W zależności jak duże zrobimy wyjdzie ich około 10 sztuk. Zapraszam :) Składniki: Kotleciki: 6 jajek 1 średnia marchewka 5 łyżek kukurydzy z puszki 1 pszenna bułka koperek świeży według uznania 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Sos: 6 łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży według uznania Dodatkowo(...)masło do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: 1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy
Izabelawkuchnicebula - 1,5 szt filety z ryb - 0,5 kg ( szczupak, okoń, łosoś morski, łosoś różowa) majonez sól i pieprz olej do formy koperek - 0,5 pęczka Dodatkowo; bułka paryska -1 szt Przygotowanie; Rybę pokroić bardzo drobno. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, pokroić. Rybę wymieszać z cebulą, koperkiem, solą(...)pieprzem, dokładnie wymieszać. Bułkę pokroić na kromki o grubości 2 cm. Do miski wlać mleko, zanurzać kromki bułki w mleku, odcisnąć trochę z nadmiaru mleka. Formę do pieczenia, wysmarować olejem, układać w niej kromki bułek, rękoma w bułce zrobić wgłębienia. Do wgłębień w bułce, nakładać farsz, ścisło układać kromki. Wierzch każdej nafaszerowanej kromki, posmarować majonezem. Formę włożyć do piekarnika. Piec
Kuchnia Danusidanie oraz nową odsłonę klasycznych kotletów mielonych . Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia(...)liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu ok. 3 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego sól, pieprz, oregano Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą
Słodka Stronapolski obiad i z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi oraz smaczny posiłek. Kotlety Mielone Magdy Gessler - Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko 1/2 bułki kajzerki sól pieprz 25 ml wody ponadto: ok. łyżka masła do smażenia cebuli mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone Magdy Gessler - Sposób(...)przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy i mielimy. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle. Mięso umieszczamy w misie wbijamy jajko, dodajemy przestudzoną cebulę, namoczoną, zmieloną bułkę, wodę oraz doprawiamy solą oraz pieprzem (po ok. pół łyżeczki lub ilość według uznania). Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy
Słodka Stronaczasami coś co dla mnie jest czymś oczywistym, dla kogoś może być nowością Pyszna fasolka szparagowa, ugotowana na półtwardo w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie i wymieszana z podrumienioną bułką tartą z masełkiem – pychota! Świetna jako przekąska sama w sobie, jak i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Polecam gorąco dopóki fasolka jest w sezonie i w świetnej cenie(...)szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami , też są obłędne! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą (3-4 porcje) Składniki: 500 g fasolki szparagowej, umyta i z odciętymi końcami 3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soli 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Włóż fasolkę
karmelowyPyszne, puchate, mięciutkie bułeczki. Podobno przepis ten wywodzi się z kuchni francuskiej, dla mnie jednak wyglądają i smakują jak nasze polskie bułki. Takie, jakie pamiętam sprzed lat, kiedy można było kupić naprawdę smaczną, pozbawioną wszelkich spulchniaczy i ulepszaczy bułeczkę. Mam wrażenie, że teraz już takich nie ma. Tzn. nie ma w sklepach, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy wyczarowali(...)sobie takie smaczne, pachnące pieczywo w domowym zaciszu ;). Bułki są bardzo proste do wykonania. Dzięki temu, że pieczone są z parą ( po prostu poziom niżej w piekarniku wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą ) mają apetycznie chrupiącą skórkę. Rzecz jasna nadają się nie tylko na śniadanie ;). Polecam. Składniki na około 15 bułek: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej
Opowieści z piekarnikazachowuje świeżość. A swój mleczny smak bułeczki zawdzięczają dodatkowi mleka w proszku, mleka skondensowanego oraz śmietany kremówki. Niskokaloryczny wypiek więc to nie jest, ale jakże smaczny ;) Do zrobienia tych bułek przymierzałam się już dawno, ale że lista wypieków jakie chciałabym, aby znalazły się na blogu jest dłuuuga, dopiero teraz nadeszła ich kolej :) Wyjątkowo do ich wykonania użyłam suchych drożdży, zgodnie(...)wadze około 60 g ( lub podzielić ciasto na 20 części ) i formować zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie. Ja uformowałam bułki lekko podłużne; w tym celu uformowane kulki odłożyłam na 15 minut do napuszenia, po tym czasie każdą kulkę spłaszczałam na placuszek, składałam go na pół i zlepiałam jak pierogi, końce
Opowieści z piekarnikausuwaniem tłuszczu. A po foremki zapraszam do internetowego sklepu ALFATEC , gdzie jest ogromny wybór. Zresztą zobaczcie sami ;-) Składniki; 50 dag mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe) 1 cebula 1 bułka (czerstwa) 2 ząbki czosnku garść pestek dyni 1 jajko sól i pieprz - około pół łyżeczki 10 dag masła bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo; Forma aluminiowa od ALFATEC Przygotowanie; Cebulę kroimy(...)kostkę, szklimy na łyżce masła. Bułkę namaczamy w wodzie. Kiedy nasiąknie odciskamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, bułkę, starty czosnek, wbijamy jajko i wyrabiamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku, dosypujemy dynię. Jeśli mięso jest za luźne dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy w foremce. Na każdym kotlecie na środku układamy kostkę masła. Wstawiamy
Radość kipiąca uśmiechem.Połączenie mozzarelli i pomidora znają chyba wszyscy. Dlaczego więc nie dodać jeszcze piersi z kurczaka, sałaty, kiełków rzodkiewki i nie zamknąć tego w smacznej bułce? Tak właśnie powstał ten burger, który bardzo mi smakował i na pewno będę wracał do tego przepisu w przyszłości. Brak sosu czy ketchupu jest świadomy, ponieważ chciałem, aby burger nie był bardzo kaloryczny. Po zjedzeniu(...)muszę przyznać, że sosy nie są mu wcale do niczego potrzebne. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na lekki obiad, drugie śniadanie czy nawet kolację. Składniki 1 bułka grahamka lub inna 1 plaster mozzarelli 1 plaster pomidora 2 liście sałaty lodowej 10 g kiełków (np. z rzodkiewki) Pierś z kurczaka 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
Programista w kuchniłyżeczka soli; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki soli selerowej; 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki bazylii; Olej do smażenia. Dodatkowo: 4 bułki do hamburgerów; 8 plasterków ogórków konserwowych w słodkiej zalewie (u mnie Ogórki kanapkowe, Nasza Spiżarnia , z Biedronki); 4 plastry pomidora; 4 plastry czerwonej cebuli; 8 łyżek ketchupu; 1/4 główki, drobno pokrojonej(...)patelni), na złoty kolor z obu stron, przez 8 minut (całkowity czas smażenia). Usmażone kurczaki układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przygotować burgery. Bułki przekroić na pół. Każdą połówkę bułki wysmarować ketchupem (po 1 łyżce na każdą połówkę). Na spodnią część bułki z ketchupem układać kawałki sałaty, na sałatę kotlet z kurczaka, na kotlet
Gospodyni Miejskaprzyznać, że wyszedł na prawdę pyszny:) Do zrobienia kotletów potrzebujemy: - szklankę czerwonej soczewicy - 2 szklanki wody (do ugotowania soczewicy) - sól, pieprz, papryka w proszku - kawałek surowej papryki - cebula - bułka tarta - olej roślinny Gotujemy wodę. Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę. Gotujemy około 15 min. Pod koniec gotowania delikatnie solimy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i paprykę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy(...)soczewicy. Tak powstałą masę mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Dodajemy odrobinę bułki tartej. Z tak powstałej masy tworzymy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Pozostałe składniki: - bułki pełnoziarniste - sałata - pomidor - żółty ser - odrobina ketchupu Bułki kroimy na pół. Jedną część smarujemy ketchupem i kładziemy ser. Podgrzewamy w piekarniku, aż ser stanie
Health-Fit-Lifeząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do karkówki Cykoria 3 łyżki oliwy 1 duża kajzerka 1 szklanka mleka 1 szklanka bułki tartej Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, następnie ją mielimy razem z cebulą lub blendujemy.Do miski przekładamy mięso, dodajemy:zmieloną bułkę,jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli masa(...)będzie zbyt gęsta dodajcie kilka łyżek mleka z bułki.Wszystko dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki.Obtaczamy w bułce tartej.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, następnie układamy kotlety. Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni na złoty kolor, moje piekły się 35 minut.Takie kotlety wyśmienicie smakują na zimno np: z bułką i sałatą. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chilisię u nas w domu zupa kalafiorowa. Nie pamiętałem kiedy ostatni raz jadłem kalafior w innej postaci. Postanowiłem podpuścić Agnieszkę i zadałem pytanie: - Potrafisz zrobić kalafior z masełkiem i bułką tartą? Taki jak pamiętam z dzieciństwa! Pytanie oczywiście było głupie i następnego dnia był kalafior taki jak chciałem. Ponadto Aga postanowiła mnie zaskoczyć i kolejnego dnia była nowość(...)następnym wpisie... 😁 Składniki: kalafior 0,5 kostki masła 2-3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Kalafior umyć i podzielić na różyczki, a następnie ugotować na parze. Masło roztapiamy na patelni, gdy już będzie mocno gorące dodajemy bułkę tartą i trzymamy na ogniu (często mieszając) do momentu aż bułka zrobi się rumiana. Ogień nie może być bardzo duży, gdyż bułka zamiast
Dieta Rozdzielna i Zdrowie