zachęca do jej jedzenia, ale warto raz na jakiś czas zaserwować swoim bliskim prosty i pyszny posiłek w postaci burgera. Przyznam się, że nie jestem fanką podawanego w bułce z dodatkami hamburgera, a już zupełnie nie mogę patrzeć na jedzenie tego w zestawie jeszcze z frytkami. Zamiast jedzenia typu fast food, zdecydowanie wolę oddzielnie czuć smak burgera, dodanych składników(...)bułki, albo frytek. W gotowym hamburgerze trudno jest też mieć kontrolę nad dodanym do niego sosem, a to on czasami bywa niezłym zbiorem konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu. Dobry burger nie może być zbyt suchy, dlatego najlepszym mięsem jest to, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. To właśnie łuszcz jest nośnikiem smaku, nawilża i spaja mięso wołowe w czasie smażenia
Kuchcik gotujerazem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży 340 g mąki pszennej typ 650 340 ml lekko letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej(...)łyżeczka świeżo mielonego pieprzu nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego olej do smażenia WARZYWA : ogórki konserwowe sałata lub mix sałat pomidory cebula czerwona ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko i wsypać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny
cucinaretakże z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze lub mielimy w maszynce. Przygotowany farsz rozprowadzamy na cieniutkich naleśnikach, zwijamy w roladki i panierujemy w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano, na dobrze rozgrzanej warstwie oleju lub klarowanego masła. Tak przygotowane krokiety zawsze wychodzą pyszne i bardzo delikatne. W stosunku do ilości warzyw(...)rosołu PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce suszonego oregano i curry w proszku; po 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i soli, szczypta chili w proszku PANIERKA I SMAŻENIE 2 jajka sól bułka tarta (najlepiej domowa) świeżo zmielony czarny pieprz olej lub klarowane masło do smażenia WYKONANIE Smażymy NALEŚNIKI . Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Bułkę
cool and mintykrojenia :) Składniki na foremkę 20 x 10 cm: 2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole) około 150 g wątróbki drobiowej 1 jajko kl. L 1 bułka kajzerka 1 szklanka rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je) 2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką 1-2 ząbki czosnku warzywa z rosołu(...)kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki) sól, pieprz ewentualnie majeranek ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam) ewentualnie tymianek (też nie dałam) smalec do wysmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki 1. Oczyszczoną wątróbkę obgotowałam w osolonej wodzie z dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około
Gotowanie...to proste !oraz oczywiście rozpuszczony ser. Smak przebija wszystko – właśnie odkryłeś przepis na najlepsze cheeseburgery na świecie. Składniki (na 4 cheeseburgery): 400g dobrej jakości mielonej wołowiny, w temperaturze pokojowej 4 bułki hamburgerowe z sezamem 4 liście sałaty, u mnie strzępiastej 2 ogórki konserwowe 4 łyżki keczupu 4 plasterki sera gouda sól i pieprz do smaku Na sos: połowa małej cebuli(...)bardzo drobno posiekanej cebuli – można ją także zetrzeć na drobnej, ostrej tarce. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy. Przygotowujemy resztę składników burgerów – bułki przekrawamy, sałatę myjemy, osuszamy i kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na skos w plasterki. Mięso przekładamy do miski i chwilę wyrabiamy w rękach – to pomoże
Smaczna Stronazimno. Można je podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 600 g kalafiora 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 duże jajko surowe 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz bułka tarta i ziarna siemienia do panierowania olej do smażenia Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Wystudzić i dobrze osączyć. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem(...)Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać surowe jajo, bułkę tartą i posiekany koperek. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić. Masa będzie dosyć luźna, można dodac nieco więcej bułki tartej ale na patelni kolteciki zrobią się ładne i zwarte. Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Podczas formowania dłonie opruszać bułka tartą
Monia miesza i gotujeDobrym wyjściem jest udanie się do zaufanego sklepu mięsnego i poproszenie o zmielenie wybranego kawałka wieprzowiny na miejscu. Na kotlety najlepsza będzie łopatka. Dobry mielony nie obejdzie się bez bułki. Niegdyś, gdy o mięso było trudno, dodawało się ją również ze względów oszczędnościowych. Można zrobić kotlety bez bułki, ale to nie to samo. Jej dodatek sprawia, że mielone nabierają odpowiedniej(...)konsystencji. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. A zatem, do dzieła! Składniki: kilogram zmielonej łopatki wieprzowej, szklanka bułki tartej, dwa jajka, duża cebula, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, olej. Zrób tak : mięso dopraw solą i pieprzem, dorzuć drobno posiekaną cebulę, wbij jajka wsyp bułkę, dokładnie wyrób i odstaw na około 15 minut do lodówki, następnie ponownie wyrób
Kulinarna PolskaGenialne jesienne bułki ze słonecznikiem Jesienią częściej piekę pieczywo , może dla tego że nie ma nic lepszego w chłodny wieczór niż ciepła bułeczka Z masłem i kubkiem dobrej herbaty … Mniam . Moi chłopcy też uwielbiają bułki jakiekolwiek by nie były . Te akurat preferują ostatnio najbardziej , ale fakt iż są naprawdę pyszne . Puszyste , miękkie ,a słonecznik podczas pieczenia pysznie się praży(...)rozpłaszczamy ręką . Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Jeśli przed formowaniem natrzecie ręce oliwą z oliwek, ciasto nie będzie się do nich lepić . Po tym czasie bułki powinny podwoić swoją objętość . Nagrzewamy piekarnik do 200 C i do gorącego wstawiamy bułki . Pieczemy do momentu aż będą miały złoty kol ( około 20 minut w zależności od wielkości
Ogrodnik w podróżyszarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie? Przyznam szczerze, że jesień(...)dałam 650) 250 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki cukru 4 spore łyżki śmietany 18% 30 dag świeżych drożdży 2x 3 łyżki masła szczypta soli Bułka tarta do posypania ciasta. Nadzienie 2 kg kwaśnych jabłek - u mnie szara reneta 4 łyżki cukru lub więcej jeśli jabłka są bardzo kwaśne 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu
Mieszam w Garnkupomidorkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego. Składniki: Mięsne kuleczki: 400g fileta z kurczaka 400g mięsa z łopatki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka mleka 1 bułka kajzerka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia(...)jajeczno-śmietanowa: 150g śmietany 18% 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 150g żółtego sera 20 pomidorków cherry zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Mięsne kuleczki: filet, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, majeranek, musztardę, koncentrat pomidorowy, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą
Szalona Kuchnia EwelinyUmbrii - pieczone warzywa alla romagnola . Jest to nieskomplikowana, ale przepyszna przystawka z warzyw, które teraz są w sezonie - pomidorów, cukinii i bakłażanów (sprawdzą się też pieczarki). Faszeruje się je bułką tartą wymieszaną z czosnkiem, pietruszką, oliwą i białym winem. Prawdziwa pochwała prostej kuchni. Przyznam szczerze, że nie udało mi się znaleźć informacji na temat tego dania w Internecie(...)parmezan. Ale to w sumie nie istotne. " Alla romagnola " - tak właśnie nazwał to danie szef kuchni prowadzący nasze warsztaty, tłumacząc mi jednocześnie, że chodzi tu o posypkę z bułki tartej, czosnku, pietruszki, oliwy i wina, którą możemy posypać różnego rodzaju warzywa. To on w końcu jest tu szefem, więc ja się słucham :) Dzisiejsze danie przypomina mi równie smaczną francuską potrawę
Chilli Czosnek i Oliwamają intensywnego zapachu. Dzieciaki je uwielbiają. Ze względu na smażenie kotlety rybne najlepiej podawać maluchom, które skończyły 12. miesiąc życia. 3 płaty mintaja (może być mrożony) cebula bułka pszenna jajko 0,5 łyżeczki soli (opcjonalnie) bułka tarta (kilka łyżek) pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny pieprz do smaku Płaty ryby rozmrażamy i rozdrabniamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na złoty kolor. Bułkę zostawiamy w miseczce z wodą na kilka minut, a następnie odciskamy. Do ryby dodajemy jajko, namoczoną bułkę, posiekany koperek oraz cebulkę. Doprawiamy masę sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać do niej kilka łyżek bułki tartej. Formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej
Dieta bez mlekadość sceptycznie nastawione, ale że nie boimy się wyzwań, gotowałyśmy je z ciekawością. Smak całkiem nas zaskoczył. Burgery były bardzo fajne, delikatne w smaku i doskonale pasowały do ciemnej bułki i warzywnych dodatków. Danie niezwłocznie powtórzyłyśmy w domu testując na dzieciakach. Z domowych ketchupem zajadały z wielką chęcią :) Wersja dla nas zawiera konfiturę z czerwonej cebuli. Całość wyszła niezwykle smacznie(...)porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Składniki: Na burgery: Puszka czerwonej fasoli Średnia cebula 2 ząbki czosnku 50g prażonych nasion słonecznika (lub orzechy nerkowce) Jajko Około 40g bułki tartej Olej Przyprawy: sół, pieprz Na konfiturę z cebuli:* 4 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy: tymianek (najlepiej świeży) Dodatki: 4 bułki pełnoziarniste
Kolizje SmakówKolejna propozycja na mielonego.Moze trochę nietypowa ale smaczna. 0.5 kg.mielonego 1-2 jajka 5 dag.startego żółtego sera sos cygański do smaku przyprawa kebab do smaku sól i pieprz kapary bułka kajzerka Vegeta bułka tarta ****************************** 1 . Mięso mielone wyrobić z jajkiem , przyprawami , namoczoną w mleku i odciśniętą bułką , sosem cygańskim i drobno posiekany kaparami ,na koniec dodać ser żółty.Wymieszac dokładnie(...)Formować kotleciki mielone ,obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. podawać z ziemniaczkami i surówką lub jako przystawkę.Smacznego. ~ Mięso mielone wyrobić z jajkiem,przyprawami,namoczoną i odciśniętą bułką , i sosem cygańskim.Dodać posiekane drobno kapary i ser żółty.Wymieszać.Formować kotleciki mielone,obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZjadł, a później dopiero pytał z czego one były :D Za nic nie obstawił kalafiora, bo... też za nim nie przepada 💁 Zje tylko jako dodatek i to w towarzystwie bułki tartej na masełku. Udało mi się jednak delikatnie "oszukać", a jeśli i Ty masz w domu "antykalafiora" spróbuj przygotować właśnie te kotlety! Normal 0 21 false false false(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 6 sztuk: 1 średni kalafior (ok 450g po obraniu) ⅓ szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do panierowania Sól, pieprz do smaku Ząbek czosnku 250ml bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie umieszczamy mieszadło, wsypujemy przelaną wrzątkiem
Kuchnia w czekoladzie