bułki - 33926 przepisów (strona:98/2262)

Kotlety mielone 131

młoda kapusta KOTLETY MIELONE PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka) – 1/2 cebuli – 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – sól, pieprz – do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło PRZYGOTOWANIE: Cebulę pokrój w drobną kostkę(...)góry. Tak namoczoną kajzerkę wyjmij po 10 minutach i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj kajzerkę do mięsa mielonego, dorzuć jajko w całości, sól oraz pieprz. Mięso wymieszaj i dodaj bułkę tartą, bo masa będzie zbyt kleista aby ulepić z niej kotlety. Powinno wystarczyć 4-5 łyżek bułki tartej, jeśli nadal mięso będzie kleiste dodaj trochę więcej. Z przygotowanej masy mięsnej

nietylkopasta.pl
Domowe bułeczki 155

jednej strony, a z drugiej – zalepiamy, łącząc ze sobą dwa końce ciasta. Czynność powtarzamy 2–3 razy, do uzyskania gładkiej, ładnej powierzchni wierzchniej oraz dobrze zalepionej podstawy. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdą z bułek delikatnie nacinamy nożem (podczas rośnięcia będą one pękać, a dzięki nacięciu miejsce pęknięcia będzie kontrolowane). Jeśli chcemy, skrapiamy bułki odrobiną mleka(...)ładniej się wtedy zarumienią. Pieczemy bułki w temperaturze ok. 220°C przez mniej więcej 12 minut, do lekkiego zarumienienia się skórki. Gotowe bułki odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jeden przepis, wiele zastosowań! Po drugie: bułeczki to podstawa. Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja

Proste-przepisy.pl
Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – przepis 132

Przepis na pyszne “bułki z przedziałkiem” . W moim rejonie powszechnie nazywa się je bułkami poznańskimi , a u Was? Inspiracja: Kulinarne szaleństwa Margarytki Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – Składniki: Mąka The post Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – przepis appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bułki do hamburgerów 144

Cześć! Genialne w smaku domowe bułki do hamburgerów! Jeśli robicie domowe fast foody ta propozycja na bułki jest dla Was. Te bułeczki są naprawdę pyszne! Składniki: * 30 dkg mąki pszennej * 125 ml wody * 2 łyżki cukru * 1 dkg drożdży * 0,5 cm z kostki masła ok. 2 - 3 łyżki stopionego * 1/2 łyżeczki soli * 1 jajko Dodatkowo: * jajko  * 3 łyżki(...)miski z mąką i dodałam kolejne składniki: roztrzepane jajko, 1 łyżkę cukru, sól i roztopione masło. Wymieszałam i zagniotłam ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Formowałam bułki kiedy ciasto wyrosło. Z tej porcji ciasta wychodzi 4 duże bułki albo 5 mniejszych (wielkości kajzerek). Ja zrobiłam 4 duże bułki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładałam kulki ciasta i delikatnie

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety rybne 191

podając je dzieciakom, mam sprawdzone, czy aby na pewno nie ma tam żadnej ości. Składniki na ok 10 małych kotletów: 500g fileta z miruny bez skóry 1 jajko 1 bułka kajzerka ¾ szklanki mleka 3 pełne łyżeczki bułki tartej Sól, pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kajzerkę namaczamy w mleku, po kilku minutach odciskamy. Fileta myjemy(...)drobimy w palcach na drobniejsze kawałki, sprawdzając tym samym czy nie ma na pewno żadnej ości. Wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Wyrabiamy, a jeśli masa jest zbyt rzadka- dosypujemy jeszcze odrobinę bułki tartej. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy nie za wielkie kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, najpierw jedna, później druga strona. Rumiane

Kuchnia w czekoladzie
Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą 161

Spontaniczne przepisy  są najlepsze! Kawałek cukinii, makaron i bułka tarta, czyli pomysł, kolejny zresztą, na szybkie danie na wakacje! Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą / 1 porcja Składniki: 100 g spaghetii 1 gruby plaster małej, zielonej cukinii 1 gruby plaster małej, żółtej cukinii 1 ząbek czosnku 1 gruby plaster czerstwej bułki 3 łyżki oliwy z oliwek sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Cukinię kroimy na półplasterki. Czerstwy kawałek bułki rozdrabniamy w blenderze lub w dłoniach - nie zależy nam na rozrobieniu jak na panierkę do kotletów. Na suchej patelni pilnując stale, podprażamy bułkę, zajmuje to chwilę. Na patelnie wylewamy

Moja smaczna kuchnia
Kotlet mielony z mizerią 223

Składniki: –  500 g mięsa mielonego –  1 mała najlepiej czerstwa bułka –  1 średnia cebula –  1 jajko –  sól i pieprz do smaku –  bułka tarta do obtoczenia –  woda do namoczenia bułki –  ziemniaki –  1 duży ogórek lub 3 małe gruntowe –  świeży koperek –  jogurt naturalny (u mnie bez laktozy) Przygotowanie: Bułkę do kotletów namaczaj(...)wodzie przez ok. 10-15 minut. Do dużej miski włożyć mięso. Wbij jajko, zetrzyj na grubych oczkach cebulę. Dodaj odciśniętą bułkę. Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Formuj kotlety i obtaczaj w przygotowanej bułce tartej. Kładź na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron. Po usmażeniu odłóż do naczynia. Ziemniaki i ogórka umyj. Obierz ze skórek. Przygotuj

I LOVE LIFE
pyszne kotlety mielone z indyka z cukinią,cebulą z patelni grillowej... 232

Składniki: mielone z indyka 70 dag, jajka 1 sztuka, przyprawa do karkówki grill Prymat 1/2 opakowania, cebula suszona Prymat 1/2 opakowania, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, cukinia 2 sztuki mniejsze, bułki pszenne 4 sztuki, cebula 4 sztuki, sól - ile potrzeba Mielone mięso z indyka dobrze wyrobić ręką z jajkiem, przyprawą do karkówki, olejem, suszoną(...)cebulą, kucharkiem, tartą bułką, formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości, lekko je spłaszczyć. Patelnię grillową raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, na patelnię kłaść kotlety, grillować na dużym ogniu na rumiano z obu stron, potem pod przykrywką grillować z 10 minut na średnim ogniu, potem bez przykrywki na dużym ogniu z 2 minuty z każdej strony, odłożyć na talerz

W Mojej Kuchni Lubię
Bułka tarta domowym sposobem 191

Czasem zdarza się kupić za dużo bułki , które potem usychają,ale to żaden problem bo wykorzystuję je do zrobienia bułki tartej, zawsze robiłam to przy pomocy maszynki do mielenia ewentualnie tarki .Tym razem oczywiście mój pomocnik kuchenny poszedł w ruch i dosłownie w kilka minut [ bo miałam troszkę tej bułki więcej niż 100 g i szczerze mówiąc nie ważyłam(...)miałam gotową bułkę tartą. 100 g bułki czerstwej pokrojonej na kawałki  Do naczynia miksującego thermomiksa włożyć kawałki bułki, rozdrobnić 13-15 s/obr

Moje domowe kucharzenie
Środa: Błyskawiczne burgery wegetariańskie 176

ustępują burgerom mięsnym. Oczywiście o walorach smakowych można dyskutować, ale jedno nie ulega kwestii: burgery warzywne są zdrowsze od mięsnych kotletów. Sami bardzo lubimy zjeść solidny kawał wołowiny w bułce (polecamy Wam przepis na idealnego burgera ze stautem ), ale wegetariańskie odpowiedniki też często trafiają do naszego menu. Tajemniczy składnik W tym przepisie na burgery z soczewicy i grzybów jest jeden(...)mięta. Nadaje ona kotletom wspaniałego aromatu i sprawia, że… przypominają mięsne burgery. Wegetariańskie burgery najlepiej jest zjeść w domowych bułeczkach z ciemnego pieczywa, np. według tego przepisu na bułki gotowe w 30 minut. Przepis pochodzi z serwisu Besthealthmag.ca Składniki: ½ szklanki soczewicy 250 g grzybów: pieczarek, ciemnych pieczarek, boczniaków 1 starty ząbek czosnku 1 mała szalotka lub mała cebula drobno

Niedzielny kucharz
Kotlety rybne najlepsze 178

domowe kotlety rybne. Gdy chcecie by kotlety były pulchne i delikatne to dodajcie kajzerkę namoczoną w mleku, ja tym razem jako spoiwo masy rybnej wykorzystałam tylko białko jajek i bułkę tartą. A gdy akurat jesteście na diecie to polecam Wam przepis na Dietetyczne kotlety rybne bez mąki, bułki tartej i bez tłuszczu, które są świetną alternatywną dla kotletów rybnych panierowanych(...)smażonych na tłuszczu. Polecam też panierowane kotlety rybne z suszonymi pomidorami lub kotlety z łososia . Przepis na najlepsze kotlety rybne. Składniki na 6 dużych kotletów rybnych: 2-3 łyżki bułki tartej to do panierowania 2 duże filety rybne, dorsz lub mintaj ok. 500 g 3 białka kurze lub 1-2 jajka sól i pieprz do smaku suszony czosnek staropolski (opcjonalnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino 160

mielone . Koniecznie przygotujcie.  Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino / 8 kotletów Składników: 550 g mielonego wieprzowego 150 g sera pecorino w kawałku 2 ząbki czosnku 1/2 małej bułki, najlepiej kajzerki woda do namoczenia bułki 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy mięso mielone. 1/2 bułki namaczamy(...)wodzie. Czekamy 10 minut. Czosnek obieramy i siekamy. Posiekany czosnek dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko. Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do mięsa mielonego. Ser pecorino ścieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy do masy. Całość doprawiamy do smaku. Masę starannie mieszamy.. Wyrabiamy tak długo, aż masa nie będzie kleić się do dłoni

Moja smaczna kuchnia
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 171

chrupiące z zewnątrz. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Składniki: 1 filet z kurczaka ok. 300 g mielonej cielęciny 1 marchewka 1 jajko 2 płaskie łyżeczki masła 1 bułka kajzerka 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Dodatkowo: mleko do namoczenia bułki mąka do panierki bułka tarta do panierki 2 jajka masło klarowane Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie(...)bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu i wrzucamy do miski. Mieszamy z mieloną cielęciną. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, na około 15-20 min. Następnie odciskamy ją, rozdrabniamy i wrzucamy do miski z mięsem. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 172

chrupiące z zewnątrz. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Składniki: 1 filet z kurczaka ok. 300 g mielonej cielęciny 1 marchewka 1 jajko 2 płaskie łyżeczki masła 1 bułka kajzerka 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Dodatkowo: mleko do namoczenia bułki mąka do panierki bułka tarta do panierki 2 jajka masło klarowane Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie(...)bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu i wrzucamy do miski. Mieszamy z mieloną cielęciną. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, na około 15-20 min. Następnie odciskamy ją, rozdrabniamy i wrzucamy do miski z mięsem. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną

Kuchnia MagdaLeny
Bułki do hamburgerów 155

mniemaniu absolutnie nie wchodziło w grę. A że przy dwójce małych szatanów ciężko się czasami ogarnąć, musiał cierpliwie czekać aż nadejdzie ten dzień, w którym w końcu upiekę domowe bułki do hamburgerów :) Na szczęście, doczekał się nie tylko jeden raz ;) Bułki piekłam z tego przepisu ( klik ) już kilka razy i za każdym razem byłam z nich bardzo zadowolona. W zależności(...)własnych preferencji możecie uformować więcej mniejszych, lub mniej większych bułek (od 8 do 12 sztuk). Ja preferuję te większe :) Bułki szczelnie owinięte w woreczek, są miękkie również następnego dnia i nie tracą swoich walorów smakowych. Przez co możecie upiec je wieczorem wykorzystać następnego dnia :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki 230 g letniej wody 1 jajko 40 g miękkiego masła

My simple kitchen