bułki - 33426 przepisów (strona:99/2229)

Buzia na kłódkę 136

ciasto masłem, w miejscu styku dwóch połówek. Pozostawiłam bułeczki przykryte na 1,5 godziny, na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem. Nagrzałam piekarnik na maxa, do 250st. Włożyłam blachę z bułkami do piekarnika, na dno włożyłam metalową miskę z lodem, która wyjęłam po 7 minutach. Wcześniej próbowałam wyciągnąć uchwyty od bułeczek ale tak wyrosły, że nie chciałam ich za bardzo tarmosić(...)Proponuję piec po 4 bułki na blasze, tak jak pokazuje na stronie film. Jest margines w ostatecznym rośnięciu bułek, od 1,5 do 2 godzin. Więc po 1,5 godzinie można włożyć 4 bułki, potem następne 4. Ja ułożyłam wszystkie bułki jednocześni i chociaż się nie posklejały to chyba było im za ciasno:) Po 7 minutach, kiedy wyjmowałam miseczkę

Leśny Zakątek
Kotlety Mielone - najlepszy przepis 111

SKŁADNIKI: 550g mięsa mielonego 1 bułka mleko - do namoczenia bułki 2 łyżki natki pietruszki 1 cebula sól pieprz 1 jajko szczypta czosnku granulowanego firmy GALEO bułka tarta albo panier olej do smażenia WYKONANIE: 1. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać bułkę, natkę pietruszki, cebule pokrojoną w drobną kostkę, jajko, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Całość(...)dokładnie wymieszać. 3. Formować kotlety, oprószyć bułką tartą albo panierem, smażyć na oleju z obydwóch stron

Dziś Ja gotuje
Kotleciki z pomidorową niespodzianką 127

najmłodszym bogactwa witamin zawartych w pomidorach i ciekawa propozycja przygotowania kotlecików z warzywami. Składniki: 400g fileta z kurczaka 500g mięsa z szynki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy dijon 20 sztuk pomidorków cherry sól pieprz olej rzepakowy(...)bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki średniej wielkości, wkładając do środka po jednym pomidorku. 3. Kotleciki lekko

Szalona Kuchnia Eweliny
WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 154

Burger wołowy z żytnio- razową bułką, ze świeżym ananasem, mieszanką sałat, ogórkiem z chili i pysznym sosem majonezowym z curry i suszonymi pomidorami. Kiedy przychodzi chęć na burgera nic nie poradzisz, trzeba zrobić i już. Burgery wołowe to zdecydowanie coś co lubię, przygotowuje w domu dla znajomych i bliskich na bardzo wiele różnych sposobów, a tak rzadko mam okazję zrobić(...)sposobów. Ja bardzo lubię wołowinę w połączeniu z przyprawami takimi jak kumin, tymianek, sumak, czosnek czy majeranek, nabiera ona wtedy świetnego smaku. zazwyczaj kupuje rostbef lub udziec wołowy.  Bułki możesz przygotować samodzielnie, ale ja na spotkaniach przy grillu idę na łatwiznę i kupuje bułki gotowe, zazwyczaj wybieram te z dobrej piekarni bez ulepszaczy.  SKŁADNIKI: BURGER WOŁOWY

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z malinami i kruszonką 204

jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczka soli 60 g masła roztopionego 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych Dodatkowo: maliny lub inne owoce ewentualnie 4 i 1/2 łyżeczki bułki tartej (jeśli wykorzystujemy np. truskawki lub śliwki) 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła cukier(...)będzie miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułki i wyłożyć w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i poczekać, aż podwoją swoją objętość. Następnie dnem szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie mocno przyciskając szklankę, ciasto powinno

talerz przyjemności
Bułki jogurtowe 108

Bułki jogurtowe Dziś kolejna odsłona pieczywa - bułki jogurtowe. Upiekłam je wczoraj i do dziś zostały tylko dwie, więc niebawem konieczna będzie powtórka. Bułeczki te są delikatne, miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Doskonałe zarówno do wędliny jak i dżemu. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Warto się pokusić(...)wypróbowanie tego przepisu. Z pewnością będziecie zadowoleni. Składniki potrzebne do zrobienie bułek jogurtowych: 3,5 szklanki mąki pszennej (np. typ 650), 200g jogurtu naturalnego , 60g miękkiego masła, 0,5 szklanki mleka, opakowanie drożdży instant (8 gram), łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek) ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak). Sposób przygotowania

Gotuj Się Kto Może
Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli 116

burgery wkroczyły na salony i nie będzie ono przesadzone. Równie dobre, jak nie lepsze burgery możemy przygotować sobie w domu. Domowy burger z dobrej jakości wołowiny, w własnoręcznie przygotowanej bułce z pełnoziarnistej mąki z orkiszu raczej nie zaliczyłabym do szeroko rozumianej kategorii fast foodów. I nie chodzi o to, że wymaga on sporo zachodu, ale raczej o to, że nijak(...)połączenie, czyli tzw blend). Składniki: 150 g wołowiny (na jednego burgera) sól młotkowany pieprz plaster sera z błękitną pleśnią sałata roszponka konfitura z czerwonej cebuli  przepis orkiszowa bułka pełnoziarnista  przepis Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej ziarnistej 1 łyżka ketchupu Przygotowanie: Wołowinę na burgery okrawamy z błon (tłuszcz zostaje), następnie kroimy je w grubą kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Budyń z wątróbki 194

wątróbki (u mnie gęsia, może być z kurczaka, cielęca...), 1 sucha kajzerka, 4 jajka, 40 g masła, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 60 g słoniny, 20 g bułki tartej, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle dodając pietruszkę(...)Odciśniętą bułkę, cebulę duszoną i wątróbkę zemleć. Żółtka ubić, wymieszać ze zmieloną masą. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą, słoniną i tartą bułką. Formę do gotowania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy. Gotować

królestwo garów
Puding z chałką i truskawkami 170

Przepyszny puding z chałką i truskawkami to bułka nasączona kremową miksturą na bazie jajek i mleka w towarzystwie słodziutkich truskawek. Jeśli mam wybór jakie zjem śniadanie, słodkie czy wytrawne; to zawsze, ale to zawsze  wybiorę wersję na słodko. Wykonanie tego przepisu nie sprawi Wam kłopotu. Puding z chałką i truskawkami to prosta propozycja na śniadanie czy deser. Pasuje idealnie(...)szklanki mleka lub do kubka gorącej kawy. To drugie zdecydowanie polecam;)   Wiecie co jest najlepsze? Nie potrzebujecie świeżej chałki, baa nawet lepiej jeśli już trochę ta bułka podsechła.  Lekko sucha bułka lepiej będzie absorbowała kremową miksturę. Jeśli Wasza chałka jest świeżutka to polecam po przekrojeniu wstawić kawałki bułki do piekarnika na około 3-5 minut, aby lekko podsuszyć

Rusty Fork
Jaskółcze gniazda, czyli jajka po szkocku 148

skomplikowane do przygotowania, smaczne i wygląda dość efektownie, więc śmiało możecie podać je na wielkanocny stół. Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego) 5 jajek 1 mała sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki sól do smaku 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 mała cebula 2 łyżeczki ulubionej musztardy bułka tarta(...)obtoczenia tłuszcz do smażenia 4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, ale niezbyt mocno. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do mięsa dodać namoczoną bułkę, 1 roztrzepane jajko, cebulę, przyprawy i musztardę. Wszystko razem wyrobić. Porcje mięsa rozpłaszczać w dłoni. Nakładać jajko i dokładnie oblepiać je mięsem. Panierować z bułce tartej i smażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
JAGLANE BURGERY BEZGLUTENOWE – zdrowe hamburgery (wegetariańskie) 168

szczypta soli 3 pieczarki 1 podsmażona wcześniej cebula 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1 – 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki z ciecierzycy bezglutenowa bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo: bułki bezglutenowe do hamburgerów INCOLA ulubione warzywa (pomidor, ogórek, cebula, sałata lodowa lub kapusta pekińska) sos (u mnie jogurt sojowy + czosnek, sól, ostra papryka) Sposób przygotowania(...)cebulę. Dopraw przyprawą do kurczaka i wymieszaj. Teraz całość przykryj na 5 minut. Następnie dodaj mąkę z ciecierzycy, ponownie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj dwa burgery. Obtocz je w bułce tartej. Burgery zawiń w papier do pieczenia i piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Bułki przekrój na pół. Dolną część posmaruj sosem, następnie połóż kapustę pekińską/sałatę lodową

Via Gusto
Burger wołowy z boczkiem 158

Domowy burger z mięsa wołowego z dodatkiem świeżych warzyw i wędzonego boczku a do tego chrupiąca bułka - to danie zakończone pełnym sukcesem! Grillowane mięso jest wyjątkowo soczyste i miękkie ... powinno trafić również w Wasze gusta ;-) Składniki na 5 sztuk: 5 dużych bułek 500 g wołowiny 1 żółtko 5 plastrów sera wędzonego boczek wędzony 2 małe cebule ogórek kiszony 1 pomidor(...)sałat 1 ząbek czosnku przyprawy w proszku: świeżo mielony pieprz papryka ostra papryka wędzona słodka sól do posmarowania bułki: łyżka majonezu łyżka musztardy łyżka ketchupu Przygotowanie: Mięso mielimy, dodajemy żółtko, drobno pokrojoną 1 cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy pieprzem i paprykami - całość mieszamy i formujemy kotlety. Drugą cebulę kroimy w cienkie plasterki ... tak samo ogórka i pomidora. Teraz rozgrzej

Alutka-Gotuje
Jajko w bułce 173

Jeśli znudziły Ci się jajka na śniadanie w tradycyjnym wydaniu, wypróbuj ten przepis, na pewno Ci posmakuje! Składniki: 1 jajo 1 bułka ulubiona wędlina ulubione warzywo do włożenia pod jajo sól, pieprz, słodka papryka w proszku start parmezan – opcjonalnie Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Odetnij wierzch bułek a następnie wydłub środek. Dziurka powinna być na tyle duża(...)zmieściło się w niej jajko. Ułóż bułki na blasze do pieczenia. Zachowaj odcięte, górne części. Do dziurek w bułkach ułóż wędlinę i warzywa, wbij jajka, posyp je solą, papryką, ziołami. Posyp z wierzchu parmezanem ( opcjonalnie) Piecz do czasu aż białko będzie ścięte a chleb się przypiecze – około 20-25 minut. Po 20 minutach, włóż do piekarnika również górne części

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 201

piekarniku grubo krojonymi frytkami. Robi się je w mega prosty sposób, a smakują doskonale. Składniki: Na kotleta: 500 g mielonej wołowiny 1 średniej wielkości cebula Szklanka stouta 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki siekanej zieleniny (pietruszki lub kolendry) 1 płaska łyżeczka soli Pieprz Sól 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia Dodatki: 4 bułki hamburgerowe 4 plastry miękkiego sera(...)wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając około 8-10 minut, aż zmięknie. Może nawet trochę się przyrumienić. Studzimy cebulę i wrzucamy do mielonego mięsa. Dodajemy łyżeczkę soli, dwie łyżeczki bułki tartej, solidnie pieprzymy, wlewamy szklankę piwa i mieszamy (mieszamy, a nie wyrabiamy – chodzi o to, żeby składniki połączyły się. Masa nie powinna być gładka, ale zachować strukturę mielonego mięsa). Dzielimy

Niedzielny kucharz
Klopsy w sosie pomidorowym 142

mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: Klopsy: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, mąkę do obtoczenia, ewentualnie mleko, Sos: 4-5 łyżki ketchupu, 3-4-centymetrowy kawałek białej części pora, 1 marchewkę, sól, pieprz(...)półplasterki. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość

blog.moje-pasje.info

Proponowane wyszukiwania