formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja 2 jajka 35 dag cukru pudru 1 budyń śmietankowy Składniki na masę waniliową(...)podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać kupkami na ciasto i obficie posypać prawdziwą kawą. Wykonanie masy serowej. Ser zmielić dwa razy. Białka jaj ubić na sztywno. Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, bardzo staranie utrzeć, dodać ubite białka, lekko zamieszać
Tradycyjna Kuchniaobiad dla całej rodziny, a drugi możemy przeznaczyć właśnie na kanapki. 500 g piersi kurczaka 500 g karkówki 3 jajka 1 kopiasta łyżka bułki tartej 3 kopiaste łyżki mąki 1 duża cebula 6 plasterków topionego sera tostowego keczup (może być z TEGO przepisu) natka pietruszki 1 płaska łyżka majeranku 25 g grzybów suszonych sól, pieprz olej Grzybki zalewamy(...)żeby było 1,25 szklanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso i cebulę mielimy, dodajemy jajka, bułkę tartą, mąkę (2 łyżki), sól, pieprz i majeranek i dobrze wyrabiamy mięsną masę. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa prostokąty. Na każdy układamy po 3 plastry sera, smarujemy keczupem i układamy całe gałęzie pietruszki. Zawijając od strony krótszego boku formujemy dwa klopsy. Naczynie
Marder&Marder Manufacturepierogi z białym serem .Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte, drobno pokrojone pieczarki i często mieszając(...)grube, nie nadające sie do farszu to najlepiej zmielić je przez sitko z grubymi oczkami Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli farsz wyszedł nam trochę rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :) Do dużego garnka wlewamy
Proste Potrawyfileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć na większych oczkach
Gaździnka warzysłodka. Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 0,5 łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru. Kiedy masa będzie(...)drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy na zmianę trochę ciasta i owoców, na końcu ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Salonik smakówSkładniki: 1 kalafior 1,5 kg mięsa mielonego pieprz do smaku wegeta do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej plastry szynki bądź boczku 10 dag startego żółtego sera Wykonanie: Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się wody i gotować około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć go z wody(...)bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Przygotowanym mięsem dokładnie oblepiamy całego kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości ziemniaczki. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy całe danie startym żółtym serem
Krakowskie smaki Aniwołowego mięsa ) 25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu 2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek) 3 ząbki czosnku 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera sól pieprz biały i czarny mleko do namoczenia chleba ok.1/2 szklanki Wykonanie; Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski wkładamy zmieloną łopatkę
Apetyczna babeczkapastą z bobu, pomidorem i jajkiem sadzonym Składniki (na 2 kanapki, pasty wychodzi więcej): 400 g młodego bobu 100 g sera Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano 4 łyżki oliwy ewentualnie sól do smaku 2 ulubione bułki (ja miałam dużą ciabattę, którą przekroiłam na dwie części) oliwa do posmarowania bułek 1 duży pomidor 2 łyżki masła 2 jajka(...)przelej zimną wodą. Obierz bób ze skórek i przełóż do miski. Po obraniu otrzymałam 250 g bobu. Do bobu dodaj ser odsączony z zalewy oraz oliwę. Zblenduj na gładką pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą do smaku. Bułki przekrój wzdłuż na pół i posmaruj wnętrze oliwą. Podsmaż na patelni, aż staną się złote i chrupiące. Na patelni (może być
Chilli Czosnek i Oliwalizać… Składniki:Roladki:1 duża pierś z indyka (około 800 g)450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 1 szklanka bulionu drobiowego3 ząbki czosnkułyżka masłałyżka bułki tartejsólpieprzolej do smażeniaSos:200 g sera gorgonzola200 ml słodkiej śmietanki 18 %200 ml śmietanki 30 %3 łyżki wytrawnego, białego winasólbiały pieprzPrzygotowanie:Roladki:Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek włókien i potraktować(...)tłuczkiem Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem. Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilkę smażyć aż nadmiar wody odparuje. Wystudzić.Przygotowany farsz nakładać na rozbite mięso, zawinąć i spiąć wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa. Na patelnię nalać trochę oleju, rozgrzać i obsmażyć roladki
Oryginalny smakschabu, tym razem taka po wiejsku z kiełbasą, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Pomysł mojego męża :) Składniki: 3 plastry schabu 3 plastry sera żółtego 3 plastry wędzonego boczku 1 kiełbasa śląska 1 większy ogórek kiszony jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę oraz ogórka kroimy wzdłuż w słupki. Plastry schabu rozbijamy cienko starając się uzyskać kształt(...)najbardziej zbliżony do prostokąta. Na połowie każdego plastra kładziemy plaster sera, boczku oraz po 3-4 słupki kiełbasy i ogórka. Kotlety zwijamy w ciasne roladki, aby nadzienie nie uciekło. Obtaczamy w jajku roztrzepanym z dodatkiem soli i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu na rumiano z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachkrokietów: 1 szklanka kaszy owsianej 200-250 g pieczarek 150-200 g twardego żółtego sera 1 średnia cebula 3-4 łyżki masła mały pęczek natki pietruszki (według smaku) sól, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) dodatkowo: naleśniki jajko bułka tarta olej do smażenia Kaszę wsypać na patelnię i na średnim ogniu, mieszając, uprażyć ją na delikatnie brązowy kolor. (Kasza powinna(...)dodać pieczarki z cebulą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i ser pokrojony w niewielką kostkę. Na naleśniki nakładać farsz i zwijać jak klasyczne krokiety. Panierować w roztrzepanym z odrobiną soli jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie krokiety świetnie smakują z sosem
Codzienna kuchnia niecodziennaserem. Do tak przyrządzonego schabowego podałam ziemniaczki z surówką marchewkowo-jabłkową z sokiem z pomarańczy . składniki: 5 plastrów schabu 5 plastrów ananasa ser żółty do posypania sól,pieprz 1-2 jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej Rapso do smażenia Plastry schabu roztłuc tłuczkiem. Następnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce
Monia miesza i gotujekosztem można odmienić typowy obiad i stworzyć danie inne niż zwykle. Polecamy! Roladki schabowe SKŁADNIKI: 3 plastry schabu 100 g sera żółtego 1 czerwona cebula olej do smażenia kilka pieczarek 1 płat papryki marynowanej sól , pieprz jajko bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy jak na kotlety i oprószamy solą. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki lub plasterki i podsmażamy(...)kostkę połową cebuli. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na mięsie układamy ser żółty, następnie cebulkę pokrojoną w plasterki, paski papryki oraz łyżkę pieczarek. Całość zwijamy w roladkę, panierujemy w rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiilością oleju i smażyłam około 10 minut obracając aby zarumieniły się z każdej strony.Biały ser rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę, doprawiłam sola i pieprzem i wyrobiłam szybciutko na masę Pasa nie powinna być bardzo gładka. Uformowałam placuszki, które obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na mocno rozgrzanym oleju po trzy minuty z każdej strony.Pomidory sparzyła i obrałam
Magiczna kuchnia Dariipieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek 2 op. Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta(...)posypania formy Sposób przyrządzenia: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić Masa serowa: Ser zmielić. Wszystkie składniki utrzeć Sernik z brzoskwiniami: Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 25x40 cm. Następnie masę serową wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć , pokroić , ułożyć na masie. Białka ubić
The Sweet Damsel