Culineo). Szpinak, myjemy, pomidorki kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy całą resztę, mieszamy porządnie i gotowe. A poza tym pyszne :) Ser: ser moczymy w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej (w sumie jak kotlety schabowe). Kładziemy na patelnię i smażymy z obu stron aż będę rumiane i miękkie w środku. Trzeba pilnować żeby
Marder&Marder Manufacturełyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: masło i bułka tarta do posmarowania formy Sposób przygotowania: Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy. Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki(...)przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Wlewamy ubite do białości jajka, dodajemy stare ogórki, marchewkę, ser i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki (można też użyć keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie
Kolorowy Przepisownikśrodku - w środku mam szyneczkę, serek i śliweczkę. Składniki na 1 osobę: 1 filet z piersi kurczaka 1 plaster szynki gotowanej 1 plasterek żółtego sera 1 duża śliwka pokrojona w plasterki mąka, jajko, bułka tarta szczypta ostrego chilli sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Dodatek: liście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki skondensowanego(...)zmielony masło i olej do smażenia Wykonanie: Filet z piersi kurczaka rozklepać przez folię spożywczą, tak, żeby nie poprzecinać włókien. Posolić i posypać pieprzem. Na połowie położyć szynkę, ser i śliwkę. Śliwkę oprószyć ostrym chilli. Złożyć w kopertę, panierować i usmażyć. Czosnek i cebulkę drobno pokroić, przesmażyć na maśle z odrobiną oleju. Dodać umyte i osączone liście młodego szpinaku
Kulinarny karnet ChristopheraPołączenie brokułów z zielonym groszkiem i roztapiającym się serem w chrupiącej, ziołowej panierce jest naprawdę wyjątkowe. Wypróbujcie! Składniki: 500 g różyczek brokułów 10-15 szt. kuleczek mini-mozarelli pół puszki zielonego groszku lub 100 g groszku mrożonego Panierka: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 łyżeczki soli pieprz Wykonanie: W garnku(...)zalewy. W międzyczasie wyjmujemy z zalewy mozarellę. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego mąkę, zioła prowansalskie oraz pieprz i sól. Każdą kuleczkę sera najpierw dokładnie obtaczamy w masie jajeczno-mącznej, potem w bułce tartej, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej jeśli będzie go tyle, aby kulki mogły się zanurzyć). Smażymy tylko do uzyskania złotego koloru panierki. Wyjmujemy i osączamy
MyCookBook.plserdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto: W misce(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Farsz: Szpinak płuczemy dusimy razem z masłem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,dusimy do całkowitego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką do herbaty nabieramy farsz i formujemy kulki. Na środek każdego
R'n'G Kitchenkulkami z mięsa mielonego. Składniki: 300 g mąki, 180 g masła, żółtko łyżeczka soli, 5 jajek, 250 ml śmietany 30%, 150 g sera typu gouda, 200 g kurek, cebula, 500 g mięsa mielonego, białko jajka, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, masło Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, żółtkiem i zimnym masłem. Zagniatamy szybko na jednolite ciasto. Formujemy kulkę. Owijamy folią, wkładamy(...)kurki kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty. Do mięsa mielonego dodajemy białko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażamy przez 2 minuty, aby mięso się lekko ścięło. Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu - mieszamy. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na wielkość
Lena Gotujetrzeba było nic do nich, takie smaczne były. Sam sobie dziś zrobiłem takie bułki, przepis tutaj . Skusiłem się jednak na dodatek do bułki i zrobiłem sałatkę: -ogórek zielony -kukurydza -kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu -ser żółty -pieprz ziołowy -papryka konserwowa -liść sałaty -pomidorek koktajlowy -majonez Ogórek, ser i paprykę bez skórki kroimy w małe kostki, dodajemy orzechy, i kukurydzę
BaRepaszamienić na filet z kurczaka czy indyka. Składniki:4 plastry schabu bez kości, 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 30g sera rokpol, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanych liści bazylii, sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, jajko, bułka tarta. Przygotowanie Każdy kawałek mięsa cienko rozbić. Natrzeć z obu stron solą, ziołowym pieprzem oraz słodką papryką(...)Zieleninę umyć i drobno posiekać, dodać pokruszony ser oraz posiekaną cebulkę. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Wymieszać. Farsz nakładać na plastry mięsa. Delikatnie zwijać w roladki. Spiąć wykałaczką. Panierować w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Z miłości do słodkościkuchni" - do smażenia Kotleciki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe) 2 jajka sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego - saszetka zioła prowansalskie - 1 łyżka bułka tarta olej do smażenia ok. 1/3 szklanki startego żółtego sera Przygotowanie: Rozmrożone grzyby wrzuć na ciepłą patelnie i podgrzewaj na małym ogniu do momentu odparowania wody - co jakiś czas mieszamy. Do grzybów dodaj 2 łyżki(...)minut. Warzywa dodajemy do grzybów i całość mieszamy - odstawiamy. Mięso mielone wrzuć do dużej miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, zioła i 1/2 szklanki bułki tartej - całość wymieszaj (rękoma) i formuj małe kotleciki. Bułkę tartą wysyp na talerz i obtocz w niej każdego uformowanego kotlecika. Na dużej patelni rozgrzej olej (taką ilość aby kotlety zanurzyły się
Alutka-GotujePropozycja na obiad! Siup… Robimy! SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe wykonać z tego przepisu. Farsz 50 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 1 cebula pieprz sól 2 łyżki oleju Dodatkowo 2 jajka bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem(...)wystudzić, a następnie wymieszać ze startym na drobnych oczkach serem. Naleśniki smarować cienko farszem, rozprowadzać go głównie na środku, ponieważ wygodniej będzie je zawijać. Boki naleśnika składamy do środka, a następnie całość zawijamy w rulon. Jajka roztrzepać na głębokim talerzu. Zawiniętego naleśnika dokładnie w nim obtoczyć, a następnie w bułce. Na patelni rozgrzać olej, ma być go tyle, by przykrywał
zabawa smakiemPierogi leniwe Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego, 3 ugotowane ziemniaki, 9-10 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, jajko, sól, masło, bułka tarta, cukier. Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy ser, jajko, mąki i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki o około 3 cm średnicy i kroimy ukośne paski. Pierogi leniwe wrzucamy do osolonej
paapilotkaaobiad lub kolację. Po przestygnięciu są smaczną przekąską. Składniki: 3 średnie bakłażany , około 40 dkg mielonego mięsa , pół suchej bułki , 1 jajko , sól do smaku, 1 łyżeczka mielonego imbiru , około 10 dkg żółtego sera , 2-3 łyżki oleju . Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Lekko posolić i odstawić na kilkanaście(...)każdy plaster i zgrillować na grillowej patelni, przesmarowanej lekko olejem. Odstawić do przestudzenia. Bułkę namoczyć, najlepiej w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Masę mięsną dobrze wyrobić. Na zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku. Nie martwić się jeśli będzie wychodziło krzywo
Codzienna kuchnia niecodziennasuszonymi pomidorami i serem żółtym, są smaczne i soczyste. Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości 4 plasterki sera żółtego Pomidory suszone w zalewie z ziołami ok.12 sztuk 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Mąka i bułka tarta do panierowania 1 jajko Olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry(...)schabu rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, smarujemy musztardą. Na każdym kawałku schabu układamy po plastrze sera żółtego oraz po 3 pomidory suszone. Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy roladki w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniakolację. Do podania zarówno na ciepło, jak i zimno ;-) Składniki -12 jajek -300 g pieczarek -1 duża cebula -4 łyżki startego żółtego sera -1 pęczek posiekanego szczypiorku -3/4 szkl. bułki tartej -4 łyżki gęstej śmietany -olej do smażenia -1-2 łyżki majonezu -sól -pieprz Przygotowanie 10 jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać
Zielona Kuchniablaszkami do góry. Nóżki grzybów i cebule posiekaj drobno i podsmaż na oliwie, następnie dodaj natkę pietruszki , czosnek, rozdrobnioną mozarellę i bułkę tartą. Podgrzewaj wszystko do czasu roztopienia się sera. Przypraw solą i pieprzem. Napełnij kapelusze grzybów nadzieniem, lekko dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut
Jadło i czytadłoTakie bułki to super dodatek do zup, oraz innych dań. W garnku zagotować wodę, oliwę, sól i mleko. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dodać przeciśnięte
Kuchnia Pokoleńserowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -3 łyżki cukru Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl oliwy z oliwek -3 budynie śmietankowe po 40g -1 1/2 szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek (białka odkładamy) Żółtka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzbyt gęsta, to przed zakończeniem gotowania dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy starym serem. Możecie też przygotować do niej grzanki z bułki lub chleba tostowego albo podać z groszkiem ptysiowym. Nie mniej w wersji bez tych dodatków też jest pyszna
Czary - gary w kuchniPierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak. Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno. 2,5 szklanki mąki paczuszka suszonych drożdży odrobina skórki z cytryny 2 łyżki
AZgotuj!formalności podaję przepis na mój poranny twarożek chrzanowy, który idealnie skomponował się z otrębową bułką plus świeża czerwona papryka mniam!;) Składniki: 200g sera białego chudego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki chrzanu (ale to wszystko zależy od mocy chrzanu:)) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy smarujemy nim jakieś pełnoziarniste lub otrębowe
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzygotowanie zajmie ci dosłownie 2-3 minutki a zadowolisz nią nawet największego łasucha. Składniki: ciabata pomidor malinowy papryka czerwona ulubiona sałata plaster boczku plaster sera 1 łyżeczka majonezu krem balsamiczny Sposób przygotowania: Bułkę przekrój na pół i podgrzej w piekarniku. Następnie plasterek boczku przesmaż na patelni ( nie używając tłuszczu!). Na posmarowanej majonezem bułce ułóż piętrowo skłądniki. Na sam koniec polej
Wielki apetytCzas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 średnie boczniaki5 pomidorków koktajlowychpłatki z sera grana padanonatka pietruszki1/2 szklanki mlekabułka tartamix sałat (dębowa, rzymska, rukola)oliwa truflowaPRZYGOTOWANIE:Boczniaki myjemy i osuszamy. Zanurzamy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.Na talerzu układamy umyte
kulinarnyJaśmiałabym konkurować , ale są fajnym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia czy też drugie śniadanie.Dzięki temu , że zrobiłam je grube , możemy śmiało zastąpić nimi bułkę i nadziać ulubionymi dodatkami w postaci wędliny , sera czy też świeżych warzyw!SKŁADNIKI: ( ok. 8-10szt )- mąka pszenna – 500 g – drożdże świeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka
Ostra na Słodkozdrowe, nie całkiem niskokaloryczne, ale co tam! Wszystkim czasem należy się taki "Dzień Dziecka" prawda? :-)Składniki:kilka kromek chleba (może być z poprzedniego dnia) lub bułki (też najlepiej "od wczoraj")jajkaszynkapomidorser zółty lub ser tostowy w plasterkachpieprz, sólolej do smażeniaWykonanie:Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy, pieprzymy. Szynkę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Kromki chleba obtaczamy w jajku i kładziemy
Walijskie Pichcenie