także na zimno. Polecam! Składniki na ok. 12 średniej wielkości kotlecików : - 7 jajek klasy M - 3-4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia - 1/2 kalafiora - 2 średniej wielkości marchewki - cebula - 1 łyżka masła - 100 g żółtego sera - 2 łyżki musztardy sarepskiej - łyżka serka śmietankowego - 3 łyżki świeżego, posiekanego koperku - sól - pieprz Przygotowanie: 6 jajek ugotować na twardo(...)masła, odstawić. Jajka obrać ze skorupki i drobno posiekać (można użyć do tego malaksera), przełożyć do dużej miski. To samo zrobić z marchewką, kalafiorem oraz żółtym serem. Na koniec dodać surowe jajko, bułkę tartą (do odpowiedniej konsystencji), zeszkloną cebulę, koper, serek i musztardę... doprawić solą oraz pieprzem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieść całą masę. Powinna się nie rozpadać. Uformować
Kuchnia EllieSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1 szklanka mleka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 250 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Łyżką nabierać małe kotleciki i obtoczyć w mące
O kuchni z uczuciemwracam do takich grzanek z patelni. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a do tego są przepyszne J Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 bułka (bagietka, chleb tostowy) 4-5 plasterków sera 2 plasterki szynki Masło Opcjonalnie: pomidor, kiełki* *Tak naprawdę możecie położyć na grzanki wszelkie ulubione produkty :) Rozgrzewamy patelnie z przykrywką. Bułkę tniemy na plasterki i smarujemy
Kolizje Smakówobiad, jakiego dawno nie jedliśmy. Jego pierwszą częścią był aperitif oraz delikatne nuggetsy. 20 min 6 Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 2 jajka bułka tarta oliwa z oliwek 10 dkg startego, sera żółtego Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, posolić. Pokroić je w średniej wielkości prostokąty, niezbyt cienkie. Jajka roztrzepać w misce, dodać do nich żółty ser, wymieszać. Kawałki kurczaka
Ania i Marcin gotująBoczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą i obranymi pieczarkami w ćwiartki.. Doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką i sosem sojowym. Z bułek wydrążyć środek, nafaszerować - posypać serem i zapiec ok 15 min w 180 st C na termoobiegu.. Smacznego
Gaździnka warzyDziś śniadanie na szybko: Grzane w piekarniku bułeczki z masłem, serem wędzonym i pieczarkami. Miłego dnia Kochani!
upichconaświeżego szpinaku lub ½ kg mrożonego 1 duży ząbek czosnku 1 – 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka Sól i pieprz Dodatkowo: Około 300g sera gouda (potartego) 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej(...)środek naleśnika nakładamy szpinak, posypujemy tartym serem i składamy w kopertę (lewy i prawy bok naleśnika zakładamy nieznacznie do środka, po czym zakładamy dolną część naleśnika i zawijamy go do góry – jak na zdjęciu w przepisie na krokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju na złoty
Smakowy Rajchleba tostowego. Każdy kawałek chleba wałkujemy cienko. Na każdy rozwałkowany kawałek chleba kładziemy plasterek sera, małą, cienką kiełbaskę np. cienką kiełbaskę staropolską lub dobrej jakości parówkę, całość dokładnie zwijamy, dokładnie moczymy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu i panierujemy w bułce tartej. Krokiety smażymy na złoto z każdej strony zaczynając od łączenia krokieta! U nas krokiety z chleba(...)idealna przekąska sylwestrowa lub karnawałowa. Nie będę pisać ile sztuk jakiego produktu potrzebujemy, gdyż wszystko zależy od ilości krokietów, które chcemy przygotować. Oprócz chleba, kiełbasy, plastrów sera potrzebujemy do tego jeszcze jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do doprawienia i olej do smażenia. Zapraszam na pyszne, chrupiące krokieciki z chleba tostowego. Podajemy krokiety np. z ketchupem The post Jak zrobić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsądziłam, że wyjdą tak dobre. Poprzez dodanie do nich szynki oraz sera, posmakują nawet facetom Placuszki z brokułami, szynką i serem Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 40 minut Składniki 1 brokuł 20 g sera żółtego 20 g szynki mała cebulka pół szklanki bułki tartej 2 jajka sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Gotujemy brokuła na półtwardo(...)ostygnie siekamy go w drobną kostkę. 2 Ser, szynkę i cebulkę, także kroimy w kostkę. 3 Mieszamy składniki i dodajemy do nich jajka i bułkę tartą. 4 Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. 5 Formujemy placuszki - należy je mocno ściskać, aby składniki się dobrze związały i dały się uformować. 6 Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia
Kuchnia Bazyliiziemniaków 200 gram sera białego półtłustego (u mnie klinek) średnia cebula dwa ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi do ruskich jajko bułka tarta Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować, pognieść. Ser pognieść. 2. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, wcisnąć czosnek, doprawić. 3.Uformować kotlety jak mielone. Zanurzyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej
Mama z miastakolor i przełamanie smaku - wyszły przepyszne! :) zagoszczą na stałe :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2-3 większe ogórki kiszone 1/2 papryki czerwonej 1/2 kostki sera feta 1 jajko 7-8 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania) 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii szczypta kminku Sposób przygotowania: Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser feta
Kolorowy Przepisownikpomidorem i serem. Bardzo mi posmakowały, więc postanowiłam je odtworzyć, a przy okazji pokazać Wam, że potrawy z bakłażana wcale nie są skomplikowane ;) Składniki: bakłażan pomidor malinowy ser żółty sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia Bakłażan myjemy i kroimy w 1cm talarki. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą, a nadmiar(...)soli. Plastry bakłażana panierujemy, najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pomidora kroimy w plasterki. Bakłażanowe kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem. Na każdego kotleta kładziemy plaster pomidora, a na samą górę plasterek sera żółtego. Zapiekamy w 180 stopniach 15-20 minut. Podajemy ze świeżą
Czerwona PorzeczkaPolecam wypróbowanie przepisu!serowe bułki 4 szt:200 g mąki pszennej4 g suszonych drożdży125 ml ciepłej wodyszczypta soli¼ łyżeczki cayenne3 plasterki suszonych pomidorów60 g startego sera provolonełyżka oliwysezam do posypaniałyżka mleka do posmarowania bułek kotlety:puszka czerwonej fasoli6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanejząbek czosnkułyżeczka koncentratu pomidorowegosól, pieprz, chili do smakudodatkowo:4 plasterki sera havarti4 łyżki kiełków brokułakilka plasterków czerwonej papryki4
Mienta blogDodatkiem są jedynie różyczki brokuła :) Składniki : filet z kurczaka marchew, moja była ugotowana wcześnie w rosole ser żółty, rodzynki tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta Przygotowanie : Fileta z kurczaka przekroić wzdłuż na płaty, potłuc je lekko Ugotowaną marchewkę pokroić w cienkie paseczki, rodzynki namoczyć- osączyć Rozbity płat mięsa ciut posolić, posypać pieprzem, ułożyć na nim kilka paseczków marchewki(...)żółtego sera i rodzynki, (około 5 sztuk ) mięso zgrabnie zwinąć Każdego dewolaja maczać w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej Smażyć z obu stron na złoty kolor
Proste Potrawyłyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 120 ml oliwy z oliwek 3/4 szklanki panierki Panko lub bułki tartej ok. 100 g startego żółtego sera Przygotowanie: Na parze lub w osolonej wodzie gotujemy przez kilka minut różyczki brokuła i kalafiora. Powinny pozostać lekko twarde i sprężyste. Po ugotowaniu odsączamy(...)wody. W misce mieszamy pozostałe składniki, tj: panierkę panko lub tartą bułkę, oliwę z oliwek, oregano, sól, pieprz, paprykę. Brokuły i kalafior przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy "panierkową" miksturą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego
bistro mama