Upiekłam bułki na poolishu. Poolish to zaczyn na drożdżach , który kilka lat temu zrewolucjonizował moje domowe wypieki pieczywa. Pieczywo na poolishu jak dzisiejsze bułki z żurawiną i słonecznikiem są bardzo smaczne, mają chrupiącą skórkę i miękki środek. W pieczywie na poolishu zakochałam się od pierwszej próby. Są przepyszne i wyjątkowe. Poolish to kompromis pomiędzy drożdżami, a zakwasem. Chleb na zakwasie(...)poolishu z dodatkiem nasion i suszonych owoców w tym wypadku żurawiny świetnie pasują na kanapki z serem i ogórkiem. Lubię dodać trochę pora. Często używam pora na kanapki zamiast cebuli lub szczypiorku. Jest delikatniejszy w smaku i świetnie pasuje do żółtego sera. Bułki na poolishu 20 bułek Składniki: Poolish 300 g pszennej mąki 300 ml zimnej wody 5 g świeżych
codojedzenianikogo nie dziwią. Jeszcze niedawno można było zobaczyć, jak na przerwie ktoś wyciąga owiniętą w folię kanapkę, pieczołowicie ją rozpakowuje i wgryza się w przekrojoną i przełożoną szynką i serem bułkę. Znacie to, prawda? Mnie zwykłe kanapki jakoś specjalnie nie kręciły i na pewno nie przekładałam je żółtym serem (nie lubię jego zapachu po kilku godzinach leżakowania w torbie). Dlatego
Obiad gotowymiodzie. Poniższe bułki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 czubata łyżeczka suchych
Ugotowaćdanie takie na pewno docenią dzieci, którym możemy w ten sposób przemycić nieco ryby i sałaty:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 bułki 2 plasterki żółtego sera 2 liscie sałaty* 4 paluszki rybne majonez (lub ketchup według uznania :)) *można dorzucić wszelki ulubione warzywa np. pomidor lub ogórek Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni(...)Celcjusza. Wkładamy paluszki rybne na 10 minut. W tym czasie myjemy sałatę i rozkrajamy bułki. Po upłynięciu ustawionego czasu dorzucamy do piekarnika na minutę bułki. Następnie układamy plasterki sera na bułce i zostawiamy całość jeszcze na dwie minuty. Po tym czasie wyjmujemy wszystko i układamy na bułce sałatę, paluszki rybne, nieco majonezu i zamykamy bułkę. Zajadamy na ciepło
Kolizje Smakówpół w poziomie. Oliwę wymieszać z ziołami włoskimi i powstałą mieszanką posmarować bułki z wierzchu i od spodu. Bagietki ułożyć na blasze do pieczenia częścią ze skórką do dołu, wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 min. Wyjąć blachę z bagietkami. Na całej powierzchni bułek ułożyć ser żółty pokrojony w plastry lub starty na tarce. Następnie ułożyć pokrojone lub porozrywane(...)pół w poziomie. Oliwę wymieszać z ziołami włoskimi i powstałą mieszanką posmarować bułki z wierzchu i od spodu. Bagietki ułożyć na blasze do pieczenia częścią ze skórką do dołu, wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 min. Wyjąć blachę z bagietkami. Na całej powierzchni bułek ułożyć ser żółty pokrojony w plastry lub starty na tarce. Następnie ułożyć pokrojone lub porozrywane
ememe kitchenDodałam do nich wiejskiego twarogu i rozmarynu. Nie pożałowałam oliwy. Wyrosły piękne, pomarańczowe, lekko popękane z przypieczoną skórką. Buły puszyste i aromatyczne. Dodałam szczyptę kardamonu. Bułeczki idealne do żółtego sera. Bułki dyniowe Składniki: 16 bułek 50 g świeżych drożdży 400 ml zimnej wody 1 kg pszennej mąki 150 g mąki grahamki 100 g pestek dyni 300 g dyniowego puree
codojedzeniaspora część pewnie całkowicie pomija śniadanie. Dlatego niech weekend będzie takim małym świętem, by móc ze spokojem celebrować każdy kęs pysznego śniadania. Proponuję przyrządzić jajko zapiekane w bułce z szynką i serem – będziecie zachwyceni! Składniki na 2 porcje: – 2 bułki – 2 jajka – 4 plastry szynki/wędliny dobrej jakości – 2 plastry sera lub mozzarelli – oliwa(...)możemy wkroić pieczarkę lub kawałek papryki. Do każdej z bułek wbijamy po jednym jajku. Posypujemy tartym parmezanem, oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy 15-20 minut, aż białko się zetnie. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Jajko zapiekane w bułce z szynką i serem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongDoprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Każdą pieczarkę posypać startym serem, bułką tartą i polać gorącym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. *”Do nadziewania trzeba wybierać pieczarki największe i mające kształt głębokiej miseczki” zastawa
królestwo garówPewnie jakiś inny mnich, bo któż wtedy potrafił pisać, w dodatku po łacinie? A czym właściwie były te jajka? To po prostu jajka w koszulkach podawane na pszennej bułce z francuskim serem z pleśniową skórką, roszponce i oblane konfiturą z czarnego bzu. Mnich Sureau sam przygotowywał wszystko: sam wypiekał bułki pszenne, sam produkował ser na modłę francuską, roszponkę miał(...)konfitura z czarnego bzu Kajzerkę podgrzewamy lekko w piekarniku, aż będzie lekko ciepła i lekko chrupka. W międzyczasie robimy jako w koszulce (z TEGO przepisu). Na ciepłej bułce kładziemy kilka cienkich plasterków sera, na to roszponkę, a na górę jajko. A na jajko porcję konfitury. Jezusku przenajświętszy, nawet nie wiecie jakie to jest genialne połączenia smaków! Szczerze wam powiem
Marder&Marder Manufacturesolą, cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika.Piec w 250 st. C. przez 15 minut.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłaba. Musimy wymyślić jakąś inną ;) Składniki: 6 dużych pieczarek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki 1 łyżeczka bazylii 3 - 4 łyżki startego parmezanu (lub cheddara) 2 łyżki bułki tartej sól oliwa Wykonanie: Pieczarki oczyścić i wyciąć nóżki (do wykorzystania później). Grzyby wstawić na 3 - 4 minuty do mikrofalówki żeby zmiękły. Odłożyć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie(...)łyżeczki soli i dodać do cebuli. Po 1 minucie dodać posiekane nóżki oraz bazylię i dusić całość do miękkości. Około 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać ser, bułkę i posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Pieczarki nasmarować oliwą i oprószyć solą. Nałożyć farsz. Wstawić na natłuszczonej blasze do piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni
zadanie-gotowanieprzy tym znacznie zdrowsze niż te z jakiejkolwiek sieci fast foodów :) Szczerze polecamy! Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz(...)smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bułki rozkrajamy na pół. Spodnią stronę posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści a boki staną chrupiące. Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki układamy sałatę, usmażone mięso, majonez lub ketchup, pomidor, ogórki i wierzchnią stronę bułki. Jemy koniecznie
Kolizje Smakówzapiekanki i… w sumie oprócz przypraw, śmietany, masła i czosnku – jedynym :) Francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois może być także przygotowywana z serem (oczywiście najlepszy będzie francuski gruyere, ale można też użyć parmezanu, a nawet sera żółtego, choć tu już smak i aromat będą inne). Francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois pochodzi z południowo-wschodniej Francji (rejon Alp), a pierwsze(...)dowódcy Dauphine. A co to jest gratin ? Otóż jest to technika kulinarna, w której potrawa posypywana jest na wierzchu składnikiem, który podlega zrumienieniu – może to być tarty ser, bułka tarta, jajka albo masło. Nazywa się tak także w kuchni francuskiej dania, które zapiekane są w płytkim żaroodpornym naczyniu i pieczone pod rusztem w piekarniku, właśnie po to, żeby uzyskać
Pociąg Do KuchniParmezanu. Delikatne, chrupiące i bardzo smaczne. Idealne z sosem, czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej bezglutenowej (użyłam Nutrifree ) 3 łyżki startego sera Parmezan lub Grano Padano Cukinię umyj(...)pokrój w kawałki (jak frytki). Jajko roztrzep w głębokim talerzu, w drugim wymieszaj bułkę tartą ze startym serem. Kawałki cukinii dokładnie obtoczj w jajku, a następnie obtocz w bułce z serem. Gotowe kawałki cukinii układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut - na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym
Kuchnia bezglutenowanatka pietruszki 8 plastrów boczku ser żółty 4 plastry każdy po około 4-5 mm sos: śmietana 36% musztarda dijon 2-3 łyżeczki panierka: bułka tarta 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie: Ser włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Przygotować sos: 50 ml śmietany połączyć z 2-3 łyżeczkami musztardy. Boczek podsmażyć na małym ogniu Mięso mielone(...)patelni grillowej, bądź normalnej- używamy niewielkiej ilości oleju. Ser wyjąć z zamrażalnika, obtoczyć w jajku i bułce po 2 razy, smażyć na tłuszczu z obu stron aż ser się roztopi. Bułki kroimy, obie połówki delikatnie podgrzewamy na patelni, tylko po stronie miąższu. Od spodu układamy ser panierowany, 2 plastry boczku, hamburger, sałata lodowa, prażona cebula, wierzchnią bułkę smarujemy sosem Smacznego
KreatywnePiny