wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół(...)maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach
Pyry na Gazugotowany w osolonej wodzie 1/2 szkl. kalarepa młoda 1 szt. pomidorki koktajlowe 5-6 szt. cebula 1/2 szt. ser feta ok. 30 g. koperek świeży siekany 3 łyżki Dodatkowo: bułki pszenne 5 szt. cukinia młoda, mała 1 szt. ~~METODA~~ BURGER: Mięso przygotowujemy dzień wcześniej. Do mięsa dodajemy przyprawy sól, pieprz, papryki i majeranek. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty(...)pokrojoną w piórka oraz pokruszony ser feta. Posypujemy koperkiem. Na rozgrzanym grillu układamy burgery oraz pokrojoną w plastry ok. 1.5 cm cukinię. Grillujemy aż z każdej strony zarumienią się. Bułki kroimy na pół i grillujemy na złoty kolor. Na gotowe bułki układamy 2-3 plastry cukinii, sałatkę oraz burger. Zakrywamy drugą połową bułki
Kuchnia PaulettesSzczerze powiedziawszy nie wiem skąd ten przepis pochodzi. Znalazłam go przeglądając mój przepiśnik i miałam zaznaczone "zrobić koniecznie". Skoro "zrobić koniecznie" no to zrobiłam. Bułeczki są
Krakowskie smaki AniNa chłodne dni należy się porządnie rozgrzać.Proponuję zupę - krem z czosnkiem.Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee.Zupa czosnkowa?To nie może być dobre
Pasje Jolkimacerowania mięsa najlepsze jest wino, ewentualnie możesz użyć też mleka 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok. 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka 3 bułki pszenne 1 garść grzybów suszonych włoszczyzna jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przyrządzania: Przygotowania zacznij w dniu poprzedzającym pieczeniem. Mięso przyprawione jałowcem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim(...)liście laurowe, jałowiec) oraz połowę cebuli. Gotuj je przez około godzinę, do uzyskania miękkości, po czym wyjmij z wywaru i ostudź. Nie wylewaj wywaru, ponieważ przyda się do namoczenia bułek i grzybów, kiedy stanie się letni. Wystudzone mięso zazwyczaj miksuję w malakserze, ale jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, doskonale sprawdza się maszynka do mielenia mięsa (wówczas główny składnik musi być
Szybko Tanio Smaczniekośćmi i ze skórką) 2 piersi z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej ok. 25 dag surowego tłustego boczku lub podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka pszenna pół szklanki mleka 2 jajka – jedno surowe, drugie ugotowane na twardo Przyprawy: tymianek, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, suszony imbir, ziele angielski, liść laurowy, kilka goździków, sól, pieprz Surowy boczek(...)tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły. W czasie gotowania mięsa rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku, a jedno jajko gotujemy na twardo. W szklance wrzącego rosołu zaparzamy wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również
Gotujemy i jemykośćmi i ze skórką) 2 piersi z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej ok. 25 dag surowego tłustego boczku lub podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka pszenna pół szklanki mleka 2 jajka – jedno surowe, drugie ugotowane na twardo Przyprawy: tymianek, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, suszony imbir, ziele angielski, liść laurowy, kilka goździków, sól, pieprz Surowy boczek(...)tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły. W czasie gotowania mięsa rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku, a jedno jajko gotujemy na twardo. W szklance wrzącego rosołu zaparzamy wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również
KorniszonkiNajlepsze bułeczki na śniadanie. Smakowite, pachnące sezamem i co najważniejsze, mięciutkie jak puszek! Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, śniadaniowe na 8 sztuk 20 g świeżych drożdży 125 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 3 żółtka 125 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania sezam Mąkę przesiewamy(...)objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż bułki wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 25 minut, czyli aż się ładnie zarumienią
Rozpustne gotowanieKolejna odsłona domowej piekarni. Niezawodne i często wypiekane bułki pszenne tym razem o fantazyjnym kształcie "ślimaków" :) Chrupiące, pyszne i aromatyczne. Idealne na śniadanie, kolację, imprezę czy do burgerów. Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: mąka pszenna 550 g woda - 300 ml 15 ml oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko łyżka mleka(...)natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1h 4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C, a na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. 5. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach. 6. Ponownie przykrywamy i pozwalamy im trochę podrosnąć. 7. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. 8. Pieczemy ok.20 min ( zależy
Marcepanowa kuchniaKolejna odsłona domowej piekarni. Niezawodne i często wypiekane bułki pszenne tym razem o fantazyjnym kształcie "ślimaków" :) Chrupiące, pyszne i aromatyczne. Idealne na śniadanie, kolację, imprezę czy do burgerów. Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: mąka pszenna 550 g woda - 300 ml 15 ml oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko łyżka mleka(...)natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1h 4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C, a na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. 5. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach. 6. Ponownie przykrywamy i pozwalamy im trochę podrosnąć. 7. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. 8. Pieczemy ok.20 min ( zależy
Marcepanowa kuchniamniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku – z kawałkiem pszennej bułki i zimnym piwem albo kieliszkiem wina Chardonnay lub Pinot Grigo. Zaraz chyba włączę na powtórkę pierwszy sezon serialu „True Detective'”, żeby zatopić się w ciężki klimat dusznych bagien(...)grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka płatków chili łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1 łyżka stołowa mieszanki kreolskiej do podania biały ryż SKŁADNIKI KREOLSKIEJ MIESZANKI PRZYPRAW 2,5 łyżki mielonej papryki 2 łyżki soli
Karo in the KitchenPANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe bułki pszenne 2-3 łyżki smalcu 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 kostka bulionowa Do smaku: majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Karkówkę, wątrobę oraz boczek pokroiłam(...)wywar i pozostawiliśmy do wystygnięcia. Z racji tego, że maszynka odmówiła posłuszeństwa wystudzone mięso oraz warzywa blendowalismy ( tutaj gościnnie Pani Kasia) do uzyskania gładkiej masy. W części wywaru namoczylismy bułki, które trafily do masy wraz z jajkami. Wszystko dokładnie wyrabiałam za pomoca ręki. W zależności od konsystencji można dolać jeszcze troche rosołu. Uzyskane "ciasto" przyprawiamy do smaku solą, pieprzem
Sprawni w smakupodgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny 0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek drobiowych 2-3 duże cebule 2 nieduże marchewki 2 duże czerstwe bułki pszenne 4 jajka 2-3 łyżki masła Ghee (w Polsce użyłbym smalcu, ale w Arabii Saudyjskiej go nie ma) 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego(...)około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę i dusić kolejne 15 minut. Uduszone mięso i marchewkę wyjąć z wywaru i wystudzić, a w powstałym sosie namoczyć bułki. Mięso, warzywa, wątróbkę i bułki zmielić trzykrotnie. Do otrzymanej masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, ewentualnie doprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka i lśniąca Pasztet przełożyć do małych słoiczków
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatakże przepuszczamy chleb żytni na naturalnym zakwasie - 2-3 kromki wraz ze skórką, który uprzednio moczony był w mleku lub po prostu w zimnym rosole (chleb można zastąpić zwykłą bułką pszenną). Średniej wielkości seler obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy go rosołem (ewentualnie osoloną wodą) i gotujemy do miękkości. Odcedzamy seler i zachowujemy rosół ale już go nie gotujemy(...)przekładamy do miski i delikatnie mieszamy całą miksturę na gładką i puszysta masę. Przekładamy surowy jeszcze pasztet do naczynia o głębokości 3-4 cm, nasmarowanego wcześniej masłem i posypanego bułką tartą. Wkładamy pasztet do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Zawsze można sprawdzić nakłuwając pasztet wykałaczką
Right Behind The Kitchenpietruszkę posieka. Tak naszykowana bułka ma lekką, płatkową strukturę obecnej we wschodniej kuchni panierki panko i zachowuje po usmażeniu więcej chrupkości. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy bułkę z pietruszką i prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż stanie się jasnozłota. Wsypujemy granulowany czosnek, solimy, pieprzymy, całość dokładnie mieszamy i odkładamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej(...)cienkich, długich plasterków surowego wędzonego boczku 2 czubate łyżki dowolnej mąki pszennej, może być pełnoziarnista 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia sól pieprz KRUSZONKA ZIOŁOWA ½ dużej pszennej bułki 5-6 gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki granulowanego czosnku łyżka masła klarowanego sól pieprz
Karo in the Kitchen