Domowe paluszki rybne (przygotowane z fileta) 173znajdziemy w składzie paluszków rybnych. Składniki na porcję dla 2 osób: 3 polędwice/kostki z mintaja (wagowo około 0,3 kg) sól, pieprz przyprawa do ryb jajko mąka pszenna bułka tarta oliwa z oliwek lub olej do smażenia 2-3 łyżki masła Polędwice (lub kostki) rozmrozić, umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Każdy kawałek ryby przeciąć
Ugotować
Domowe bułki pszenne 179Trend na domowe pieczywo dotarł i do mnie.Potrzebowałam bułek pszennych do czegoś, co mi weszło w głowę i wyjść nie mogło, a co lada dzień pewnie też pojawi się na blogu :)Do piekarni nie pójdę, bo pada.Sama bym poszła, ale z 10-miesięczniakiem to już mi się nie chce nosa za drzwi wystawiać. Odganiam myśli o bułkach
bistro mama
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 195blogu są już różne wypieki drożdżowe (m.in. bułki drożdżowe na serwatce , podłużne bułki pszenne , rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej , rogale drożdżowe , tureckie bajgle-Simit …). Wszystkie wypieki są godne polecenia, ale czasem nachodzi ochota spróbowania czegoś nowego. Puszyste bułeczki Pauliny były tym czego właśnie szukałam. Z niewielkimi zmianami – Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia. Składniki na 12 sztuk(...)570g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 24g świeżych drożdży (lub 12g instant) - 175ml mleka (u mnie 3,2% – pół na pół rozrobione z wodą) + dodatkowo 10ml do rozrobienia drożdży - 80g masła - 1 łyżka oleju rzepakowego - 2 łyżeczki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka soli - nasiona chia - dodatkowo 1 jajko do smarowania bułek Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 10ml
mojewypiekiinietylko
Zapiekanki ze szpinakiem 204ząbek czosnku – 1 mała cebula – 50g mozzarelli lub innego sera – około 75g sera feta – starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku – 2 bułki pszenne – ½ łyżki masła lub oleju Przygotowanie: Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę . Zeszklić. Dodać umyte liście szpinaku, wymieszać, aż woda, która zacznie się
I LOVE LIFE
Pasztet drobiowy. 192obranego z kości 300 g. wątróbki drobiowej 1 nie duża marchewka ugotowana 1 nie duża pietruszka ugotowana kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 bułka pszenna 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1/2 papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej sól. pieprz Wykonanie: Mięso i warzywa miałam z rosołu, ale jeśli(...)macie to trzeba je najpierw ugotować. Najlepiej sprawdzą się ćwiartki. Wątróbkę ugotować w wodzie lub w rosole. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler zmielić w maszynce. Następnie do zmielonej masy dodać bułkę namoczoną w mleku bez odciskania. Wszystko zmielić jeszcze dwa razy. Dodać jajka i przyprawy. Wyrobić na gładka masę. Przełożyć do keksówki wyłożonej
Agusiowe smakołyki
Pasztet Wielkanocny z jajkiem 243dwie foremki, z tym, że tę drugą zrobiłam bez jajka, żeby pasztet mógł dłużej postać w lodówce. Składniki: 400 g wątróbki drobiowe j 300 g łopatki wieprzowej 1 średnia bułka pszenna 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 sproszkowane listki laurowe 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 3 jajka ugotowane na twardo
Gosia gotuje
Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym 240kładniki: 5 kromek czerstwej bułki pszennej 6 łyżek mleka 300 g mielonego mięsa z indyka 300 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g startego sera grana padano lub parmezanu Sól pieprz szczypta startej gałki muszkatołowej 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek oleju 2 kopiate łyżki cukru brązowego 150 ml octu balsamicznego Wykonanie Bułkę moczymy w mleku
O kuchni z uczuciem
Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem. 206kroi przez te pieczarki, dlatego do zdjęcia ukroiłam taki gruby plaster. Polecam ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zapraszam :) Składniki: Na pieczeń: 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 duża bułka pszenna 3 jajka 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego Na pieczarki: 50 pieczarek kilka(...)łyżek ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżka oleju 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Masa mięsna: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa
Izabelawkuchni
Zupa z dyni z boczkiem i szałwią 202Zupa z dyni ze smażonym boczkiem i szałwią, do tego pszenne grzanki usmażone na wytopionym tłuszczu z boczku. Pycha! Tylko nie chcę słyszeć, że to niezdrowe, w końcu na coś trzeba umrzeć, ja mogę mieć podwyższony cholesterol, ale za to przyjemność z jedzenia. Nie samymi warzywami człowiek żyje, przynajmniej ja Pikantna zupa z dyni z boczkiem i szałwią to kolejna(...)porcje: 1 kg dyni hokkaido świeży tymianek 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 250 ml rosołu lub bulionu 50 ml mleczka kokosowego Sól , pieprz cayenne 4 plastry boczku 2 bułki pszenne szałwia Umytą dynię kroimy, wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. W żeliwnym garnku układamy kostki dyni, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek tymianku, obrane ząbki czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajecznica ze szczypiorkiem 196nabycia świeżych i chrupiących bułek, to dzień możemy zacząć od śniadania niemal wyśmienitego. Aczkolwiek smakuje tak samo dobrze o każdej porze dnia (i nocy). Jajecznica ze szczypiorkiem 2014-12-25 21:15:54 Genialne w swojej prostocie i szybkości przygotowania danie - odpowiedź jak „z niczego” i w kilka minut wyczarować pyszne śniadanie. Najlepsze ze świeżym pszennym pieczywem(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 1,5 łyżki masła 1 czubata łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku 1/4 – 1/2 łyżeczki soli Do podania świeże chrupiące pszenne bułki / bagietka Instrukcje Jajka rozbijamy i ich całą zawartość wylewamy do miski. Na dość dużym (ale nie nadmiernie) ogniu rozpuszczamy na patelni masło, rozprowadzając je w miarę równomiernie po całej
Kulinarna Pokusa
parówkowa przekąska... 170Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 6 sztuk, usmażone pieczarki 200 ml/słoiczek, ser żółty 15 dag, bułka pszenna 1 sztuka ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 pasków na każdym położyć na środku paska parówkę, dodać usmażone pieczarki (użyłam swoje ze słoiczka) razem z cebulką, posypać startym serem żółtym np. morskim zawinąć wokół parówki i ponacinać ciasto, posmarować
W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki z indyka z nutą ziół prowansalskich w sosie pomidorowym 188klopsiki w sosie pomidorowym. Jeszcze nie ze swoich pomidorów 😊 Składniki na 4-5 porcji: klopsy: 400 g piersi z indyka 1 jajko mleko do namoczenia bułki 1 sucha bułka pszenna 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu mąka pszenna do oprószenia klopsów oliwa lub olej do obsmażenia sos: 500 ml pasaty pomidorowej około(...)ziela angielskiego sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 mała cebula 4-5 większych ząbków czosnku Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Zmielone mięso dobrze wyrobić razem z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie klopsy, obtaczać w mące (należy strząsnąć nadmiar mąki
Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 162świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy), 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków, cukier, kilka kropel soku z cytryny, 1 żółtko, pełna łyżka miękkiego masła, 1 łyżeczka mąki pszennej, Bułkę namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebulę obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku. Następnie dodać jajka
królestwo garów
Pieczeń rzymska. 392więc też sobie pojadłam i wszyscy zadowoleni :) No może tylko Wojtek nie bardzo, ale on cieszy się tylko z pizzy :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego ( miałam karkówkę) 1 bułka pszenna 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1/2 łyżeczki pieprzu 1 pełna łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli Wykonanie(...)Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć jeszcze chwilę i zostawić do przestudzenia. Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać jajka, przyprawy i bułkę namoczoną w mleku. Bułki nie wyciskać tylko wyciągnąć z mleka i od razu dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Następnie wyrabiać rękoma przez dłuższą chwile
Agusiowe smakołyki
Bagietki ziołowo - czosnkowe 176Domowe pieczywo ostatnio jest bardzo popularne. Nie wiem czy to kwestia mody, czy chęć zjedzenia chleba czy bułek w 100 procentach naturalnych, bez polepszaczy smaku i konserwantów. Ja też od czasu do czasu przygotowuję domowe bułeczki lub chlebek w różnych postaciach. Tym razem postanowiłam zrobić bagietki z masełkiem ziołowo - czosnkowym, na wzór tych, które można kupić w piekarniach czy supermarketach(...)mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje
Zupa cebulowa z grzanką 206sera :) Składniki: 1kg cebuli 5 łyżek masła 1,5l bulionu łyżka mąki szklanka białego wina 5 dag startego sera żółtego łyżka ziól prowansalskich i rozmarynu sól, pieprz łyżeczka cukru bułka pszenna Przygotowanie: 1. Cebule obrać, pokroić w paski i dusić na maśle do momentu, aż osiągnie całkowitą miękkość. Dusić na małym ogniu ok. 30min, dodać przyprawy . 2. Zwiększyć ogień
FITBUuK