bułeczki bez mąki - 500 przepisów

BUŁKI GRAHAMKI W 100% ORKISZOWE 186

Rodzince nie znudził się za bardzo zbyt "zdrowy" chlebek, co jakiś czas eksperymentuję i tworzę jakieś nowe bułki. Dzisiaj przyszła kolej na bułeczki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i otrąb, no i oczywiście ziaren, bo bez tego ani rusz. Uwielbiamy ziarna i nic na to nie poradzę. By za bardzo(...)odpadały, lubimy gdy są w środku. Polecam te bułeczki bo są tego warte ! Pyszne, zdrowe, puszyste pomimo braku pszenicy. Bułeczki w 100% z mąki orkiszowej, tylko otręby są owsiane -z braku orkiszowych.W składzie nie ma cukru (to nie pomyłka) gdyż drożdże do wzrostu go nie potrzebują, potrzebują tylko skrobię czyli mąkę. Bez cukru nawet szybciej wyrastają.  :-)Z podanych

Smaczne Zdrowe
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 237

Miałam wstawić wpis wcześniej, ale nie wyszło.... Wypiekanie na śniadanie i pyszne bułeczki wg tego przepisu..u mnie co prawda były na kolację, ale to bez znaczenia.Ja co prawda nie miałam mąki pszennej razowej , więc dałam pszenną graham i zapomniałam o spryskaniu wodą..moje 3 bułeczki były posypane sezamem, a reszta bez niczego.Pyszne ..polecam..nawet na drugi dzień(...)szkl) mąki pszennej razowej drobno-mielonej ( w PT i FR to typ 110) [pszennej graham] 275 g (2 szkl) mąki pszennej 140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości) 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży mak lub sezam do posypania bułek Wymieszać ze sobą mąki i drożdże. Masło z mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 133

Piekliśmy tym razem bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda z książki "Czekolada" . Moja wersja jest zdeczko okrojona, bo z połowy oryginalnych składników, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz bez wykończenia lukrowego - i tak słodyczy w tych bułeczkach nie zabrakło :) Drożdżówki wyrosły jak szalone! Wyszły puszyste, wspaniale pachnące cynamonem, a w smaku z pyszną nutką czekolady i wanilii. Na pewno będę jeszcze(...)odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy posypanej mąką w prostokąt ok. 45x25cm.     Posmarować przygotowaną pastą czekoladowo-cynamonową, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z farszem, a kończąc na boku bez nadzienia - im więcej warstw zawiniętego ciasta

Grunt to przepis!
Scones, szybkie bułeczki 114

użyłam mąki owsianej i kukurydzianej. Do części dodałam ser mozzarella, a część zrobiłam bez dodatków – te zjem z owocami.   Scones, szybkie bułeczki Danie Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 14 bułeczek Porcje 14 bułeczek Składniki 225 g mąka ok. 1 i 1/3 szklanki 60 g masło 1 szt jajko 6 łyżek jogurt naturalny

Kucharzyca
BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 134

UWAGA!Przepis bez laktozy!Polecam!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana – 110 g* suszone drożdże – 4 g* sól – 1 łyżeczka* ciepła woda – 200 ml* oliwa z oliwek – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski przesiewamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami.W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę.Całość przelewamy do mąk  i dokładnie(...)mieszamy.Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.Bułeczki powinny podwoić objętość.Po tym czasie wkładamy d rozgrzanego na 220C piekarnika na ok. 8-9 minut.Smacznego

Ostra na Słodko
Pastéis de nata – portugalskie tarty z masą budyniową 77

szklanki mleka wlewamy do większej miski, dodajemy do niej mąki i dobrze mieszamy trzepaczką. Następnie resztę mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy. W międzyczasie do osobnego garnka wlewamy wodę , dodajemy cukier oraz laskę cynamonu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko się zagotuje przelewamy je do miski z mlekiem zmieszanym z mąką i intensywnie mieszamy trzepaczką. Gdy woda się zagotuje wyjmujemy(...)oraz większym markecie Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Brownie z kremem orzechowym Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Fritatta ze szpinakiem (keto) Chaczapuri adżarskie

WegePrzepis
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 152

Bułeczki, które urzekły mnie swoim wyglądem. Robiłam je już kilkakrotnie ale jakoś umknęło mi , że nie ma ich jeszcze na blogu. Nadrabiam więc zaległości bo bułeczki są naprawdę wyśmienite. Jak dotychczas to chyba jedyne bułeczki, które wychodzą super chrupiące. Pewnie to ze względu na dość dziwny sposób wyrastania ciasta. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam ciasta, które wyrasta podczas schładzania w lodówce(...)skrobi czyli mąki. Polecam, bo bułeczki są tego warte :-)Składniki :- 3 szkl mąki pszennej ( u mnie tortowa)- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 niepełna łyżeczka soli morskiej- 40g drożdży- 1 szkl wody- 1/3 szkl olejuDodatkowo:- jajko do posmarowania bułeczek- ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak)W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki

Smaczne Zdrowe
Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 154

Zdrowe  bułeczki z mieszanych mąk z dodatkiem maślanki i bez tłuszczu . Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :)  Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki :  - 250 g mąki pszennej typ 550  - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850  - 160 g maślanki temperatura pokojowa  - 200 ml letniego mleka(...)odrobinę mniej lub więcej zależy od smaku ) Do posypania ulubione ziarna u mnie słonecznik , sezam , siemię lniane Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski ,drożdże rozrobić z cukrem i częścią mleka i wlać do miski z mąką , posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wrzucić resztę składników i wyrobić ciasto , mikserem 12 minut

Wypieki Rene
Bułki kukurydziane 88

kiedyś. Ale póki nie przeszło, póki trwa to korzystam. Wśród moich gigantycznych zapasów mąk odkryłem ostatnio zapomnianą zupełnie przeze mnie mąkę kukurydzianą. Fajnie, dawno nie używałem (na tyle dawno, że zupełnie o niej zapomniałem). Zatem bułeczki kukurydziane. Znaczy się z dodatkiem mąki kukurydzianej. Sama mąka, bez dodatku np. pszennej nie bardzo się nadaje, bo nie zawiera glutenu. Zatem

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki maślane z żurawiną 154

Bułeczki maślane na mleku za to bez jajek. Ciasto wyrabia się gładko i szybko, nie wymaga nawet podsypywania mąką. Do podawania na słodko lub wytrawnie - mi nie przeszkadza lekka słodycz bułki i żurawiny w połączeniu z pomidorem czy wędliną. Oryginalny przepis pochodzi z bloga  Moje wypieki , lekko go zmodyfikowałam. Z podanej ilości wychodzi 6-8 bułek(...)będzie ciepłe a nie gorące. Dodać drożdże i 1 łyżkę cukru, rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Masło rozpuścić w rondlu lub mikrofali, odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięte drożdże, lekko zagnieść i dodawać partiami mleko cały czas zagniatając. Następnie tak samo dodawać masło. Wyrabiać ciasto przez około 2 minuty

Czerwony Gupik
Kukurydziano-dyniowe scones czyli ekspresowe bułeczki 156

właściwie ... mini scones, w moim wydaniu. :D To szybkie bułeczki zarówno na pyszny podwieczorek, jak i słodkie śniadanie. Są popularne i bardzo lubiane na Wyspach Brytyjskich. Podaje się je podczas tzw. tea time . Tradycyjnie w cieście można znaleźć także suszone owoce, np. rodzynki lub żurawinę. Wczoraj zakupiłam mąkę kukurydzianą, a po chlebku dyniowym pozostał mi caaały słoik gęstego(...)poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy na różnorakie ciasta, muffinki, placuszki i inne cuda, aż w końcu... tak, to jest to! Dyniowe bułeczki - bez użycia drożdży i bez zakwasu. W wersji ekspresowej. To scones - okrągłe ,,ciastka" z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. W oryginalnym przepisie, który znajdziecie  TUTAJ  dodano rodzynki i cukier. Oczywiście, nie byłabym

Kuchnia Ellie
Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze 253

jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu(...)jest nietypowe: wyraźnie rzadsze niż drożdżowe nie co przypominające gęste ciasto naleśnikowe. Po parowaniu niezwykle delikatne. Bułeczki są gotowe po 20 minutach gotowania na parze. Oznaką że są gotowe jest pęknięcie na środku.  Składniki na 4-6 szt:  125 g mąki ryżowej 35 g cukru pudru 2 łyżki mąki kokosowej 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego

vaniliowoczekoladowa
Bułeczki z pieczarkami , parówkami 118

Zostało trochę pieczarek z parówkami, które robiłam do makaronu , więc postanowiłam zrobić bułeczki z takim farszem..wyszły bardzo smaczne..w sumie takie bułeczki można zrobić z innym farszem lub wcale bez farszu. 35 dkg mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 200 ml ciepłego mleka 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych 50 g masła 0,5 łyżeczki soli pieczarki(...)dodać pokrojoną paprykę i pieczarki , parówki,kilka minut razem smażyć.Dodać sos , doprawić do smaku.Zagotować i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Każdą część nadziać farszem i formować bułeczki.Następnie układać na blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około

Moje domowe kucharzenie
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 193

   Kolejne pyszne bułeczki, tym razem razowe, jak dla mnie bomba. Uwielbiam pieczywo pełnoziarniste. Dla urozmaicenia menu chlebowego - mała odmiana w postaci pełnoziarnistych bułeczek. Na

Smaczne Zdrowe
Brazylijskie bułeczki serowe - Pão de queijo 151

Pão de queijo to małe serowe bułeczki, popularna w  Brazylii przekąska. Robi się je z mąki z tapioki, bez dodatku środków spulchniających, takich jak drożdże czy proszek do pieczenia. Z zewnątrz chrupiące, miąższ przypomina konsystencją ciasto ptysiowe. Proste i bardzo smaczne. Przepis ze strony  196flavors.com Składniki na ok. 15 sztuk Pão de queijo 2 szklanki mąki(...)mąkę z tapioki i sól.. Zagotować mleko z oliwą/olejem. Miksować na małej prędkości stopniowo dodając gorące mleko z oliwą. Dodać ser i miksować przez minutę. Zwiększyć prędkość miksowania i  dodać jajka.  Miksować, aż ciasto zrobi się gładkie. Wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Nagrzać piekarnik do temperatury 175oC. Formować okrągłe bułeczki, nakładając

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania