Jestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na cukinie jeszcze trwa więc dziś będzie smażona w talarkach.Każdy taką lubi więc zachęcam do zrobienia. Składniki: cukinia 2 szt( takie mniejsze) brokuł 1 szt młode ziemniaczki 1 k Dodatkowo: bułka tarta jajka 2 szt sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w łódeczki i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 35 minut od zagotowania.Cukini(...)myjemy,osuszamy i kroimy w talarki. Maczamy w jajku,bułce tartej i smażymy na oleju.W trakcie smażenia posypujemy sola i pieprzem. Brokuł obgotowujemy odcinamy różyczki obtaczamy w jaju i bułce tartej również smażymy na oleju posypując sola i pieprzem. Podajemy zaraz po usmażeniu( takie jest najlepsze
Różowa kuchniaroladki to pomysł i wykonanie mojego 11-to letniego syna :) Przyszedł do mnie wieczorem i zapytał czy mamy w domu piersi z kurczaka, brokuł i ser, bo chciałby następnego dnia zrobić obiad. Pomysł mi się spodobał, więc kupiłam co potrzebował. Roladki wyszły mu rewelacyjnie i wszystkim bardzo smakowały :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1/2 średniego brokuła 8 plasterków żółtego(...)sera 2-3 jajka i tarta bułka do panierki sól pieprz Każdą pierś przeciąć na pół (z grubości) i ostrożnie rozbić na płasko. Następnie posypać solą i pieprzem. Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na gotującą, posoloną wodę. Gotować około 10 minut. Wyjąć z wody, odsączyć i pozostawić do wystygnięcia. Na każdym kawałku mięsa położyć plaster sera i nieduże (żeby
kuchnia doskiprzełożyć na krem i przyprawić solą i pieprzem. Następnie rybę posmarować delikatnie chrzanem i rozsmarować na nim pozostały krem chrzanowy. Na około ryby ułożyć umyty i obrany w różyczki brokuł, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut, aż brokuł odpowiednio zmięknie. Podawać od razu z wybranymi dodatkami. #sprytnieizdrowo #krakus
Passions hobbies lifepuree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także pieczone warzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolka szparagowa lub uduszone na oliwie z oliwek z cebulą i chili. Składniki: 12 porcji filetów z mintaja 2 jajka mąka kukurydziana, zamiennie pszenna, pełnoziarnista przyprawa
Zasmakuj Kuchnisposób odpowiedni - przyswajalny przez nasz układ trawienny, czyli zgodny z dietą rozdzielną, jest to zależne wyłącznie od naszego nastawienia (na bycie zdrowym) i decyzji, które podejmiemy... Składniki: brokuł 2 duże papryki zielone 5 jajek 2 garście słonecznika 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki, dobrze umyć i ugotować
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 małe cukinie 1 brokuł 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 1-2 szklanki ugotowanego (na parze lub w wodzie) i obranego bobu sól, pieprz ok. 200 ml mleka kokosowego (lub inne roślinne) posiekana zielenina sok z cytryny Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. W dużym(...)garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dorzuć cukinie, różyczki brokułu, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj bób, dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Wlej mleko kokosowe i zblenduj. Przed podaniem posyp zieleniną i skrop sokiem z cytryny. Fotorelacja
Qlinarnie i Qlinarnieziołami, najlepiej smakuje na ciepło. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! W mojej kuchni gościła już focaccia z oliwkami (przepis znajdziesz tutaj), focaccia z brokułami i papryką, ale to focaccia z suszonymi pomidorami całkowicie zawładnęła moim sercem. Po raz kolejny muszę przyznać, że uwielbiam suszone pomidory (wystarczy spojrzeć
Vegan TasteNiestety im więcej składników na pizzy tym więcej kalorii. Najlepszymi dodatkami do dietetycznej pizzy będą warzywa. Szczególnie polecane ze względu na niską kaloryczność są: papryka, cebula, szpinak, pomidory, brokuły. Z kolei oliwek, kukurydzy i zielonego groszku najlepiej używaj w niewielkich ilościach. Jeśli wybierasz bekon, salami, czy tłuste smażone mięso to musisz pamiętać, że np. 10 plasterków salami to dodatkowe
Better Life By Auntie Jukombinacji sam ryż (no z cebulą jednak), ale zawsze coś :) Ryż ten można traktować jako samodzielny posiłek, ale można dodać do niego np. kurczaka z brokułami i każdy będzie zadowolony. Składniki: 100 g ryżu 1 niewielka cebula 5-6 dużych pieczarek woda do gotowania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cebulę kroję w kostkę
Gotowanie z pasjąkontynuuj gotowanie według wskazówek powyżej. W sezonie zamiast groszku możesz użyć zielonych szparagów – pokrój je na ukos na około 2 – 3-cm kawałki i dodaj wraz z cukinią oraz brokułami. Jeśli chcesz, by danie było zgodne z dietą niełączenia, pomiń w przepisie zielony groszek. Zapisz Zapisz
Even Better Foodprawde pyszne danie! Lekkie i baardzo sycące:) SKŁADNIKI: 400g piersi z kurczaka 1 brokuł 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200g jogurtu greckiego Czosnek granulowany, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, garstka świeżej pietruszki Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy, słodką paprykę, przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany. Dokładnie mieszamy
Mamuśka wraca do formycukrem, zalaną niewielką ilością oleju. Czasem podaję pieczonego dorsza z warzywami przygotowanymi na parze lub z patelni z dodatkiem chili i czosnku. Najczęściej są to warzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolki szparagowe, groszek zielony. Wszystko razem nie może nie smakować. Przekonajcie się sami! Składniki: kilka porcji/kawałków polędwicy z dorsza szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta kardamonu świeżo zmielony
Zasmakuj Kuchnipłatków owsianych sól, zioła włoskie DODATKI: kurczak (można pominąć) keczup (najlepiej domowy) pieczarki sałata rzymska czarne oliwki pomidory wędzone tofu (można zastąpić serem żółtym lum mozzarellą ) PRZYGOTOWANIE : Ugotowane ziemniaki, brokuły i kalafior miksujemy z namoczonymi płatkami , solą i ziołami. Masę rozprowadzamy na blaszce pokrytej papierem. Podpiekamy w 180 st.C ok. 10 min Na lekko upieczony spód nakładamy keczup
Marcepanowa kuchniaDodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata