obecna we wszystkich warzywach i owocach, a zwłaszcza tych, które posiadają zieloną, czerwoną i pomarańczową barwę. A więc w każdym kolorze papryki, we wszystkich kolorach porzeczek, w marchewce, w brokułach, w koperku, w sałacie, w suszonych morelach. Witamina C znajduje się w zielonych warzywach liściastych, jak natka pietruszki, sałata, seler, kapusta. Jak również w papryce, w ziemniakach, w pomidorach(...)warzywa liściaste, grzyby, pełne ziarna zbóż. B3 – drób, ryby, mleko, jaja, sery, orzechy, jarzyny, ziemniaki, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, drożdże, wątroba wieprzowa. B5 – nabiał, jaja, brokuły, pomidory, rośliny strączkowe, soja, ziarna zbóż, orzechy ziemne, mięso w tym głównie wątróbka. B6 – ryby, drób i inne mięsa, jaja, nabiał, orzechy, zboża, rośliny strączkowe głównie soja, warzywa
ProstePesto.plSól · Przyprawa do kurczaka · 2 opakowania mix słodkiej mini papryki · 1 brokuł · ½ opakowania mini marchewek · 1 marchew · 1 serek meksykański(...)kurczaka. 2. Następnie układamy w formie podłużnej, tak żeby przykryć dno, brzegi formy oraz żeby zwisały nam kawałki mięsa, którym później zakryjemy wierzch rolady. 3. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu połowę przekładamy do miski, resztę odstawiamy brokuł na bok, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew
Kulinarna Chwilarodziny. Frittata przygotowana została na patelni tytanowej Woll Diamond. SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżki mleka 40 g startego sera, np. parmezanu, grana padano, żółtego 6 pomidorków koktajlowych 6 różyczek brokułów – u mnie mrożony garść żółtej fasolki – u mnie mrożona (posiekana na nieduże kawałki) łyżka masła klarowanego sól, pieprz do podania: posiekany szczypior lub koperek PRZYGOTOWANIE: Jajka roztrzepuję widelcem(...)mlekiem w misce, solę i pieprzę. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim brokuły oraz fasolkę. Gdy lekko zmiękną dodaję pomidorki posiekane na cztery. Podsmażam kilka minut, często mieszam. Gotową masę jajeczną wylewam na warzywa z patelni, przykrywam pokrywką i smażę tak frittatę przez 8 minut. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół
Zasmakuj Kuchniwiele pracy. Użyłam młodych warzyw, było pysznie. Piekłam 70 minut, ale polecam sprawdzić miękkość warzyw. Jeśli będą za twarde, to trzeba wydłużyć czas pieczenia. U mnie tylko brokuły, były półtwarde, ponieważ dałam surowe, ale możecie je, przed pieczeniem na 2-3 minuty włożyć do wrzątku. To już zależy jakie lubicie. To co? Zapraszam(...)nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 70 minut. Można dłużej, zależy jak miękkie chcecie warzywa. Miałam młode warzywa, więc po tym czasie były już dobre, tylko brokuły były półtwarde. Dlatego polecam, włożyć do wrzątku przed pieczeniem. Chyba, że lubicie twardsze. Ja akurat lubię
Agusiowe smakołykismacznym sosie nie trzeba chyba nikogo namawiać. Dlatego ja Was nie namawiam, ale proponuję taką wersję sosu do makaronu. Całość jest smacznym daniem np. na obiad. Składniki: 1 brokuł makaron np. wstążki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 100 g serka topionego (np. z ziołami) 50 g sera mozzarella (tartego) sól pieprz zioła(...)prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotowałam wg opisu na opakowaniu. Brokuł po opłukaniu podzieliłam na różyczki, ugotowałam go w niewielkiej ilości osolonej gorącej wody a następnie odsączyłam. Na dużej patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Po chwili, kiedy już cebula się zeszkliła wlałam śmietanę. Wymieszałam. Następnie włożyłam rozdrobnione serki topione. Na średnim gazie wszystko się gotowało, serki
Kuchnia u KrysiZapiekanka z ryżem i brokułami Znasz serek z ziemniaka ? Ja go uwielbiam do tego stopnia, że postanowiłem oprzeć na nim dzisiejsze danie. Inspirując się nim, zrobiłem sos, który podczas pieczenia, jest spijany przez ryż. Efekt końcowy jest rewelacyjny. Otrzymujemy aromatyczny i pełen smaku ryż oraz idealnie ugotowane brokuły. A to wszystko w jednym naczyniu 😍 Jakiego ryżu użyć
BlendmanSałatka z brokułem po azjatycku Ostatnio siostra zaprosiła mnie na domowe sajgonki. Poczułem się w obowiązku przygotować coś do nich, więc postawiłem na sałatkę z brokułami w azjatyckim klimacie. Dressing delikatnie pikantny i słodko-kwaśny w połączeniu z chrupiącymi warzywami, to prawdziwa… PETARDA! 😍 Sałatka z brokułem po azjatycku – z czym podawać? U nas były to sajgonki
BlendmanTradycyjna pizza margherita z sosem z pomidorów jest poniekąd podstawą wszystkich innych pizz z czerwonym sosem. Niektóre składniki, jak na przykład brokuły, cukinia, szparagi, kurki, dla mnie jednak lepiej smakują z białym sosem, stąd nazwa tej pizzy - bianca. Do przygotowania białego sosu do pizzy używam śmietany, czosnku, serka i ziół, taki sos po upieczeniu jest aromatyczny, gęsty, ale delikatny(...)łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki serka śmietankowego 1 ząbek czosnku sól spora szczypta tymianku, oregano, rozmarynu lub mieszanki ulubionych ziół dodatki: mozzarella, cukinia, czerwona cebula, kukurydza, brokuły, oliwki, szparagi, rukola - wg uznania Ciasto: sol, cukier, drożdże wymieszać z mąką, wlać wodę, wyrobić ciasto, odstawić na ok 10 minut, znowu wyrobić, dodając oliwę z oliwek. Jeśli będzie
Obiad gotowySposób przygotowania Kaszę jaglaną dokładnie przepłukaj kilka razy w gorącej wodzie aż woda będzie przezroczysta. Kaszę ugotuj w proporcji 2:1 wody do kaszy przez ok. 17-20 min. Brokuły ugotuj do miękkości i posiekaj, a słonecznik zmiel w młynku na mąkę. Ostudzoną kaszę z brokułami i słonecznikiem dokładnie połącz, a później uformuj kotleciki. Piecz przez
Mrs. Endorfinacebula, 1 mała szt czosnek, 2 ząbki olej, 3 łyżki serek topiony, 150g woda, 1 szkl sól, pieprz Przygotowanie Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy. Olej rozgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz odsączone brokuły. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy szklankę wody oraz serek topiony. Dusimy kilka minut, aż serek się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą
Gotowanie moimi oczamiSery wszelkie uwielbiam, brokuł też, no a kurczak musi być, bo inaczej Luby się nie naje:) Delikatny brokuł, soczysty kurczak, delikatny ser burtta (buratta to odmiana sera mozzarella z delikatnym półpłynnym kremowym wnętrzem ). Całość zalałam przepysznym serowym beszamelem z dodatkiem parmezanu. Zapiekanka może nie wygląda najlepiej, ale jest naprawdę pyszna. Zapiekanka ma tylko kilka składników, dlatego jest idealna na ekspresowy(...)obiad. 1 średni brokuł 2 piersi z kurczaka 250 g sera buratta (w kulki), można zastąpić serem mozzarella 200 g grubego makaronu (u mnie świderki) sól pieprz papryka słodka mielona czosnek granulowany 1 /2łyżki masła Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 150 g sera gouda 50 g paremzanu
Krylowa Kuchniatakim jak sos sojowy, orzeźwiający sok z limonki, pikantny sos chilli przełamany słodkością miodu czy chrupiące orzeszki pozwoli nam poznać smaki kuchni azjatyckiej. Składniki: 350g fileta z łososia 1 brokuł 200g makaronu tagliatelle 75g orzechów nerkowca pęczek natki z pietruszki sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka cukru Sos: 75ml jasnego sosu sojowego 50ml wody 1 łyżka soku z limonki(...)Łososia umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Upieczonego łososia podzielić na mniejsze kawałki. 2. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru, odcedzić. 3. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. 4. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej
Szalona Kuchnia Ewelinyporcji zupy potrzebujemy: – 500 g brokułów – 1 ziemniaka – 1 ząbek czosnku – ok 300 ml wody – 1 marchewkę – sól, pieprz – oliwę chilli Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki (odcinamy tylko koniec łodygi). Ziemniaka wraz marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku razem z wodą i gotujemy do miękkości
Szybko Tanio Smacznie