wyjątkowym zasobem składników odżywczych. Warto połączyć je w prostej i szybkiej do przygotowania zupie, by tym samym, w nieco ponad kwadrans cieszyć się zdrowym i wartościowym daniem. Krótko gotowane brokuły i cukinia zachowają tu swoje właściwości, kawałki kurczaka soczystość, a zielone strączki przyjemną strukturę i smak. To nie tyle porcja rozgrzewającej i pysznej zupy, co istna skarbnica witamin(...)brokuła pokroić na mniejsze kawałki. Pierś kurczaka pokroić w około 2-cm kostkę. Ponownie maksymalnie zwiększyć ogień, do zupy dodać groszek, a kiedy po chwili zacznie znowu wrzeć – cukinię, brokuły i kurczaka. Jeszcze raz doprowadzić pod przykryciem do wrzenia i gotować około 2 – 3 minuty od czasu zagotowania, tj. do momentu, w którym mięso będzie ugotowane. Zupę zdjąć
Even Better Foodskończył się mój warzywny czas. My powrócił, więc musiałam ubić jakiegoś kurczaka. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie przemyciła czegoś zielonego. Tym razem – pesto i brokuł. Prosty, lekki przepis, bardzo aromatyczny i łatwy w wykonaniu. Jeżeli koniecznie musicie mieć jeszcze do tego jakiś zapychacz, możecie usmażyć np. plasterki ziemniaków doprawione suszonym tymiankiem i solą. Składniki: 3 pojedyncze piersi(...)kurczaka 3 łyżeczki pesto 6 suszonych pomidorów w zalewie 6 plasterków szynki parmeńskiej 1 brokuł olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 3 porcje) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i rozbijamy na cienkie filety. Mięso solimy i pieprzymy z obu stron. Na jedną stronę nakładamy płaską łyżeczkę pesto (najbardziej gęstą część, oliwę odciskamy), dwa pomidory, zwijamy jak rolady. Kurczaka owijamy szynką
Kardamonovycoś od siebie. Polecam czosnek do ryby, a do kaszy np. czerwoną cebulę albo świeżą chili – coś co podkręci całość. Składniki: 2 pstrągi 1 szklanka kaszy jaglanej 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół cytryny sok z połowy cytryny skórka z 1/3 cytryny sól pieprz (ja użyłam kolorowego) oliwa extra virgin (przepis na 2 porcje) Pstrągi(...)niej poszatkowane zioła, startą skórkę z cytryny i różyczki brokuła, doprawiamy solą, dolewamy sok z cytryny i oliwę. Podajemy z upieczonym pstrągiem. Artykuł Pstrąg z kaszą jaglaną i brokułami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykurczaka. Były tam jeszcze inne dobra, ale o tym może innym razem. Sałatka wyszła w dechę! Biały ser wędzony możecie zastąpić jakimś długodojrzewającym, też będzie zacnie. Składniki: 1 brokuł 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona cebula duża garść startego białego wędzonego sera 2 łyżki ziaren słonecznika pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka oleju(...)suszonych pomidorów Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy dosłownie 1 minutę (lub do ich miękkości, zależy jak małe uzyskacie różyczki), przecedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone w paski pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę, słonecznik, ser, sok z cytryny i olej. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka
KardamonovyDawno nie było sałatek, dlatego nadrabiam. Prosta w wykonaniu i świetnie się nadaje na świąteczny stół. Składniki: główka brokułu łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 owoc granatu duża garść prażonych orzechów Przygotowanie: Brokuł potnij na mniejsze różyczki. Umieść do w garnku z zimną wodą i zagotuj. Od razu po zagotowaniu zahartuj(...)brokuł zimną wodą. Odcedź. W garnku na oliwie podsmaż posiekany czosnek dodaj brokuł i delikatnie podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski. Posyp nasionami granatu. Posyp prażonymi orzechami <- link do przepisu Smacznego! Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły MłynekCurry z kurczakiem, brokułem i ryżem Składniki (ok. 3 porcje): około 500 g mięsa z piersi kurczaka (Sielski Kurczak) 1 łyżka oleju 1 duży ząbek czosnku kawałeczek świeżego imbiru 450 g mrożonych brokułów 150 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka curry 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki kurkumy 120-150 g ryżu jaśminowego(...)bardzo drobno posiekany imbir. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podsmaż chwilkę, około 5 minut. Dorzuć wcześniej odmrożone różyczki brokuła i duś około 15 minut. Brokuł powinien być tylko lekko miękki. W międzyczasie ugotuj ryż w stosunku 1:2, czyli na jedną porcję ryżu daj 2 porcje wody. Do mięsa i warzyw dodaj mleczko kokosowe
Zdrowie na języku :Pplacków, przeważnie bezmięsnych, albo z małą ilością. Kotlety, krokiety czy placki z warzywami są świetną alternatywą dla dań mięsnych. A warzyw w sklepach jest pod dostatkiem, kapusta, ziemniaki, brokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , czy bataty dają duże pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Wpis pt. Kuchnia na trudne czas cz.1 znajdziecie TUTAJ . My bardzo lubimy jeść(...)mięsożercy nie rozczarują się podczas ich konsumowania. Nie trzeba mięsa aby zrobić bardzo smaczny posiłek, sprawdźcie sami nasze przepisy: Placki z kapusty Krokiety ziemniaczane z papryką kotlety z brokułów, ryżu i sera , Krokiety z kaszy gryczanej ; Krokiety z pieczarkami i serem Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety z jajek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykluczone dla osób z chorobami autoimmunologicznymi (np. zapalenie tarczycy Hashimoto ). Stosuje się wtedy protokół autoimmunologiczny, czyli restrykcyjną wersję diety paleo (czytaj więcej: Dieta paleo oraz Protokół autoimmunologiczny ). Kalafior i brokuł nie tuczą i są bezpieczne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi. Kalafior ma łagodny smak i dobrze się komponuje z wieloma daniami – pasuje do zup, sosów, mięs, surówek, sałatek(...)niskowęglowodanowa i bezglutenowa alternatywa dla zbóż. Bezglutenowy i niskowęglowodanowy „ryż” albo „kuskus” z kalafiora albo brokuła jest bardzo prosty, potrzebujesz… kalafior albo brokuł. Surowe warzywo pokrój w różyczki, głąb ze środka raczej wyrzuć. Następnie możesz użyć ręcznej tarki (większe oczka na „ryż” i mniejsze na „kuskus”) albo blendera. W blenderze rozdrabniaj
PaleoSMAKbrokułowa z cheddar 6 porcji Składniki: 1½ l rosołu z kurczaka 400 g mięsa z kurczaka bez kości 1 jajko 1 cebula 2 duże marchewki 1 jabłko 1 kg brokułów, u mnie mrożony 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko 30 g parmezanu 150 g cheddar 1½ łyżki świeżego tymianku 1 łyżka mąki Wlej bulion do garnka. Pokrój marchewkę(...)cebulę, jabłko w kostkę i dodaj do bulionu wraz z brokułami. Gotuj zupę przez 20 minut. Następnie zmiksuj zupę ale nie całkiem do końca. Wlej oliwę, dopraw zupę solą i pieprzem. Na koniec wsyp do garnka utarty cheddar. Podgrzewaj zupę aż do rozpuszczenia sera. Posyp tymiankiem. Mięso z kurczaka pokrój drobno. Dodaj parmezan i jajko. Wymieszaj farsz i zrób
codojedzeniacałej rodziny. Taki makaron można zabrać do pracy, najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno też jest smaczny. 500 g makaronu świderki 400 g mrożonego brokułu 200 g bekonu parzonego 500 ml śmietanki 30% sól, pieprz ząbek czosnku Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie, zblanszować. Bekon pokroić w cienkie paseczki(...)przesmażyć. Dodać zmiażdżony czosnek a następnie ugotowane brokuły. Całość zalać śmietanką, doprawić do smaku i dusić ok 10 minut. Wymieszać z makaronem. Przed podaniem można posypać startym serem
Smakołyki Asisobotni wieczór na kolację zaprosiłam 4 najbliższych znajomych. Szukając inspiracji do pysznego dania, które zasmakuje każdemu znalazłam przepis na sałatkę z brokułami i tortellini. Jest to wariacja na temat jednej z moich ulubionych sałatek z br Artykuł Sałatka z brokułami i tortellini pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Kotlety Cztery pory roku Roladki drobiowe z farszem zielonym, cukinią oraz brokułem. Składniki: · 2 filety z kurczaka · Sól · pieprz · Przyprawa do kurczaka · 1 cukinia(...)sera żółtego w plastrach · 1/2 brokuł · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso kroimy
Kulinarna Chwiladoprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. W międzyczasie umyj brokuła i podziel na różyczki. Razem z garścią szpinaku umieść w ganku. Odcedź ziemniaki wprost do naczynia z brokułami i szpinakiem, tak żeby wrzątek zmiękczył warzywa. Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię(...)minuty. Zestaw z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Wymieszaj wino ze śmietaną. Wyłóż na dno warstwę ziemniaków, na nich szpinak, brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki, szpinaku i selera, posyp cebulką, serem, dopraw solą
Niedzielny kucharzwarzywami i makaronem Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Łączny czas 1 godz Porcje 6 Składniki 300 g makaronu świderki 1 szklanka pokrojonej zielonej fasolki 1 mały brokuł 1 mała czerwona papryka 1 mały por 20 dag chudej kiełbasy 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sos: 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 1 szkl. mleka ½ łyżeczki czubrycy zielonej(...)rozpuszczamy masło klarowane, podsmażamy pokrojony w półplasterki por oraz paprykę czerwoną pokrojoną w średnią kostkę. Po chwili dodajemy kiełbasę pokrojoną w paski, fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki, a także brokuły podzielone na małe różyczki. Całość smażymy około 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie kiedy warzywa się duszą
To co lubię - gotuję i polecamzapewniam Was, że będą równie smacznie, do tego są szybkie, łatwe do zrobienia. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Muffiny z warzywami Porcje 12 Składniki 5 niedużych ziemniaków 1 mały brokuł pół czerwonej papryki 1 nieduży por 200 g sera żółtego (np. gouda) 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka masła 3 jajka 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka świeżego lub suszonego(...)oregano sól pieprz Instrukcje Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy od chwili zagotowania 5 minut. Studzimy. Brokuły dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka z wodą, solimy i od chwili zagotowania gotujemy około 4-5 minut. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w talarki i dusimy do miękkości
To co lubię - gotuję i polecam