porcji zupy potrzebujemy: – 500 g brokułów – 1 ziemniaka – 1 ząbek czosnku – ok 300 ml wody – 1 marchewkę – sól, pieprz – oliwę chilli Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki (odcinamy tylko koniec łodygi). Ziemniaka wraz marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku razem z wodą i gotujemy do miękkości
Szybko Tanio Smaczniejajka – 2 łyżki śmietany 30% – 3 łyżki mąki z ciecierzycy – łyżeczka oleju rzepakowego + przyprawy (sól, pieprz, natka pietruszki) Dodatki: – tłusta śmietana, smażony boczek, łosoś, brokuły Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zblenduj na gładką masę i smaż na rozgrzanej gofrownicy z dodatkiem oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. śmietaną, boczkiem, łososiem czy brokułami
Mrs. Endorfinapiekarnika jak koszyczki przestygną podważam je nożem i wyjmuję. Brokuł dzielę na małe różyczki wkładam do wrzącej osolonej wody na pięć minut. Nie gotuję już. Koszyczki dekoruję brokułami,kabanosem, pomidorkami, roszponką, pieprzem czerwony, kawałkiem papryki
wesoła kuchniaSałatka z brokułem pod różnymi postaciami pojawia się w naszym domu dość często. Najczęściej z dodatkiem sera feta i sosu czosnkowego. Tak też było i w tym przypadku, ale sałatka z brokułem i fetą została wzbogacona także o inne składniki, w tym m.in The post Sałatka z brokułem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: Opakowanie ciasta francuskiego Filet z kurczaka 500 g Brokuł 500 g Ser żółty 100 g Przecier pomidorowy/koncentrat/ketchup łyżka Przyprawa do gyrosa łyżka Jajko Sezam Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Podsmażyć krótko na patelni. Brokuł podzielić na różyczki a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 7 minut. Odcedzić(...)przelać zimną wodą. Na środku ciasta francuskiego rozsmarować przeciec pomidorowy, ułożyć kurczaka oraz brokuły. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony. ( patrz film poniżej). Ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez
Kulinarne przygodyMagda Dużo kremowego sosu, zielony brokuł, nadziane po brzegi serowe tortellini, a do tego szynka i ciągnący się ser – ten opis chyba wystarczająco zachęca aby sprawić sobie taki obiad. A można nim wykarmić naprawdę wygłodniałą armię, danie jest niezwykle sycące. Składniki (na 3-4 porcje): opakowanie makaronu tortellini z nadzieniem serowym 200g szynki, najlepiej w plastrach 1 mały brokuł(...)tymianek i smażymy jeszcze 3 minuty. Do tego dodajemy starty czosnek, smażymy minutę cały czas mieszając. Na patelnię z szynką i cebulą wlewamy bulion, zagotowujemy. Wrzucamy do niego brokuły, mieszamy, zmniejszy ogień na mały i dusimy wszystko pod przykryciem, przez około 10. Po tym czasie dodajemy ugotowane tortellini, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. W międzyczasie
Smaczna Stronacienkie rulony. Potnij rulony nożem na małe kawałeczki. Wrzucaj na gotującą się i osoloną wodę. Wyjmuj gnocchi, kiedy wypłyną pod wierzch. Układaj na talerzu. W międzyczasie blanszuj groszek i brokuły przez 5 minut w lekko osolonej wodzie i usmaż rybę na patelni. Rozłóż sałatkowy mix na talerzach, gnocchi, groszek z brokułami oraz rybę. Polej gnocchi sosem. Smacznego
codojedzeniarozgrzewa jak miska gorącego, parującego, pikantnego curry. Takie pachnące danie, czekające w dom po zimnym spacerze, to prawdziwa gratka. Zanurzmy widelce w skąpane w aromatycznym sosie chrupiące brokuły, fasolkę a zęby w miękkie, delikatne tofu, nasycone bogatym smakiem sosu. Na pewno nie jest to nudne danie, jego złożony smak zmienia się z każdym kęsem. Składniki (na 3-4 porcje(...)mieszając. Dodajemy pastę curry i chwilę ją smażymy z cebulą i czosnkiem, będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Wlewamy odrobinę bulionu, rozprowadzamy w nim pastę. Wlewamy resztę i dodajemy warzywa – brokuły oraz fasolkę szparagową. Zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i dusimy około 15 minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostają dalej delikatnie chrypiące. W międzyczasie kroimy tofu na centymetrową kostkę
Smaczna StronaCzęsto zdarza się, że zostają nam ugotowane ziemniaki z obiadu. Zazwyczaj je wyrzucamy, ale nie musimy tego robić, ponieważ możemy przygotować z nich pyszne krokiety z dodatkiem brokułu i sera. Będzie to idealne danie na następny dzień. Świetnym dodatkiem do takich krokietów jest surówka z mixu sałat, a przepis na nią znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)ugotowanych ziemniaków 1 brokuł (około 250 g) 150 g żółtego sera 2 jajka bułka tarta mąka sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Brokuł podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (około 5-7 minut). Następnie odsączyć, podusić widelcem i przestudzić. 2. Ugotowane ziemniaki podusić lub przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 3. Do ziemniaków dodać
Danka Pichciprzepisów np. na kremowe risotto, aromatyczny makaron z grzybami i orzechami włoskimi, pieczony omlet, makaronow ą zapiekankę z porem i boczkiem, lasagne z beszamelem, tart ę z brokułami, zupę z czerwon ą soczewic ą i kukurydz ą . Na osłodę jesiennych dni możemy przygotowa ć ciasteczka, placuszki, muffinki a nawet tort dyniowo-migda(...)zucca, porri e pancetta) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin con zucca e salsa al formaggio) Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana
La grande e la piccola cuocaZaliczana jest do kategorii super food, bo jest pożywieniem niezwykle bogatym w potrzebne człowiekowi składniki. Na dodatek pysznie smakuje. Szczególnie w takiej sałatce, jaką Wam polecamy: z orzechami i brokułem. Inkowie nazywali komosę chisaya mama – matką wszystkich nasion. Uchodziła za roślinę świętą i odgrywała bardzo ważną rolę w menu pierwotnych mieszkańców Ameryki Południowej. ONZ zaliczył komosę do super foods(...)łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku dwie-trzy szklanki wody. Posól. Umyj brokuła i podziel na różyczki. Wrzuć do wrzątku. Gotuj 5 minut. Odcedź. Brokuł powinien być al dente. Krok 2 W międzyczasie. Zagotuj w garnku kilka szklanek wody. Posól. Wsyp do wrzątku komosę, zmniejsz temperaturę, zamieszaj, gotuj na wolnym ogniu. Po 12 minutach gotowania sprawdź
Niedzielny kucharzoknem ponuro i buro… Taka zupa to wtedy prawdziwa , miseczka szczęścia .. Prostota wykonania , delikatność smaku , to wszystko przemawia za tym żeby ją zrobić , chociaż raz składniki : 1 brokuł 2 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 kostki serka topionego , gouda 2 łyżki masła 1 płaska ,łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego ( może być(...)kostki ) sól , pieprz do smaku Cebulę i czosnek siekamy , podsmażamy na maśle aż się zrumienią . Przekładamy do garnka . Dodajemy podzielone na różyczki brokuły , obrane i pokrojone ziemniaki . Zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia . Doprawiamy solą do smaku i gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie . Następnie wrzucamy serki , doprawiamy pieprzem i blendujemy blenderem na gładki krem . Serwujemy na gorąco
Ogrodnik w podróży