miałam nadzieję spróbować tradycyjnego dania – orecchiette con le cime di rapa. Cime di rapa to roślina o ciemno-zielonych postrzępionych liściach i pędach z drobnymi kwiatostanami podobnymi do brokułów. Niestety, okazało się, że to danie sezonowe i akurat sezonu na niego brak. W związku z tym spróbowałam innej wersji – orecchiette alla barese – to pasta z tradycyjnym sosem
365 dni dookoła kuchniDanie z kuchni Lidla z mozzarellą w roli głównej ;-) Mozzarella jest serem pochodzącym z południowych Włoch . Pyszny, ciągnący się po roztopieniu. Wytwarzany jest ze świeżego mleka
Kulinarne Przebojeskładzie suszone kwiaty lawendy. Afryka Północna również ma swoją popularną mieszankę ziołową zawierającą kwiaty róży i lawendy. Ale nie trzeba sięgać do egzotycznych przykładów – w końcu popularne w Polsce brokuły i kalafiory to nic innego jak kwiaty. Ale nie tylko one nadają się do jedzenia. Istnieje ok. 80 gatunków jadalnych kwiatów. W połączeniu z warzywami zielonymi stają się prawdziwą bombą
KUCHNIA POLSKAPomysły na przekąski : – Rollsy z łososiem – Pasta do pieczywa jajko-makrela – Serowe kulki – Sałatka z makaronem ryżowym – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z brokułami i szynką /źródło
Kulinarne S.O.S.Pomysły na przekąski : – Rollsy z łososiem – Pasta do pieczywa jajko-makrela – Serowe kulki – Sałatka z makaronem ryżowym – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z brokułami i szynką /źródło
Kulinarny S.O.S.zapiekankę makaronową, którą można przygotować i podgrzewać w podgrzewaczu do potraw. Składniki: (na 4 - 5 porcji) 200 g makaronu pełnoziarnistego 250 g dobrego boczku wędzonego 1 brokuł 250 g mozzarelli (2 kulki) 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 100 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżeczka bazylii
Kuchcik gotujeZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ 🍽️🥒 Możecie ją zrobić zarówno w wersji #vege 🌱 jak i z 🍗 Pamiętacie zapiekankę z brokułem, kurczakiem i serem feta? Ta jest równie dobra 😍 a może i lepsza...? 🤔 Składniki: 300 g makaronu 1 kostka tofu lub 1 duża pierś z kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki papryki
Czarnawisienkacytryna 9,5g jagody 12g sałata lodowa 2,9g jarmuż 6,1g szpinak 3g botwinka 3,7g kapusta biała 7,4g kapusta pekińska 3,2g brukselka 8,7g brokuł 5,2g kalafior 5g cukinia 3,2g bakłażan 6,3g ogórek 2,9g szparagi 3,7g fasolka szparagowa 6,8g papryka 6,6g seler naciowy 3,6g seler korzeniowy
Dorota Smakujeewentualnie solą. Podawać z jajkiem sadzonym i pieczywem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo – chrzanowym → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur → Boczniaki w aromatyczny sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Kopytka z rydzami smażonymi na maśle → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym
Oryginalny smaktalarki 0,5 cm gr. -0,5 kg marchwi pokrojone w cienkie talarki Można jeszcze sałatkę wzbogacić i dodać: -0,5 kg kalafiora -0,5 kg brokuł -0,5 kg fasolka szparagowa ZALEWA PIERWSZA -9 szklanek wody -1 szklanka soli warzonej nie jodowanej ZALEWA DRUGA - 3 szklanki wody -3 szklanki cukru -2 szklanki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kolejne 10-15 minut aż cukinia będzie miękka a mozzarella się rozpuści. Polecam także inne przepisy na cukinię faszerowaną: Cukinia faszerowana kaszanką Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Cukinia faszerowana brokułem i serami Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami
Monia miesza i gotuje