brokuł - 8440 przepisów (strona:210/563)

POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM 84

gałązki rozmarynu1 szt sos szafranowy • Szafran - nitki1 szczypta • cebula biała 40 g • śmietana 36% 100 ml • masło 10 g • wino białe wytrawne50 ml sezonowe warzywa • szparagi zielone 8 szt • brokuły 60 g • groszek świeży 80 g • ser grana padano 20 g • woda zimna 3 l • sól morska 1 łyżka • bulion drobiowy200 ml crust • natka pietruszki 40 g • masło(...)godzin. Wywar powinien się zredukować o 20-25 %. Na koniec doprawiam bulion solą. Sezonowe warzywa Świeży groszek wrzucam na chwilę do wrzącej wody i odcedzam.. Wycinam z brokuł różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie. W garnku do szparagów gotuję obrane do wysokości główek szparagi. Główki do szparagów powinny być poza wodą. Na patelnie topię odrobinę masła. Wrzucam zielone

chefintheforest
Szybki i zdrowy obiad - makaron z warzywami i indykiem 498

makaronu (u mnie bezglutenowy)  ok. 400 g filetu z piersi indyka  ok. 200 g pieczarek  1 ząbek czosnku  1 średnia cukinia  1 mały brokuł  ok. 200 g mrożonego szpinaku  kilka pomidorków koktajlowych  przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku  sól i pieprz  olej kokosowy do smażenia  Wykonanie: Indyka pokroić(...)kostkę, przełożyć do pudełeczka, przyprawić i polać łyżką oliwy. Wsadzić na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie usmażyć na patelni bez tłuszczu (można delikatnie podać go wodą). Brokuł podzielić na różyczki, przepłukać zimną wodą i gotować przez około 8 minut na małym ogniu pod przykryciem. Makaron ugotować i odsączyć. Czosnek drobno posiekać, pieczarki i cukinię pokroić w kostkę

Healthy food explorer
Tarta z brokułem i serem feta 159

Bardzo lubię wszelkie tarty na słodko, ale te na słono lubię nie mniej :). Taka wytrawna tarta może być świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Proponuję Wam dzisiaj tartę z brokułem i serem feta. Kruche, maślane ciasto ( bo jeśli kruche ciasto to tylko na prawdziwym maśle ) i wyraziste w smaku warzywno - serowe nadzienie. Tarta najlepiej smakuje na ciepło(...)zimno jest ok :). Polecam :). Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 125 g masła 2 żółtka pół łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 dość duży brokuł 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 3 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz olej do smażenia opcjonalnie - kilka plastrów

Opowieści z piekarnika
Zapiekanka z brokułami 117

Dopraw solą i pieprzem i zdejmij sos z ognia. Bazylię oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z serkiem mascarpone i przygotowanym sosen beszamelowym.Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem i brokułami i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka i posyp parmezanem. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z brokułami pochodzi

I LOVE LIFE
Sałatka z brokułem i fetą. 186

warzywa są grubo pokrojone, więc robi się ją szybko. Polecam Wam tym bardziej, że właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie takich sałatek, ponieważ warzywa są najsmaczniejsze. Składniki: 1 brokuł 1/2 opakowania sera feta (135 g.) 4 jajka 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki(...)jogurtu naturalnego 3 średnie ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Jajka i brokuła ugotować. Wystudzony brokuł podzielić na małe różyczki. Jajka i warzywa pokroić w dużą kostkę. Wszystko wrzucić do miski. Dodać odsączoną kukurydzę i pokrojony w kostkę ser feta. Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wlać do sałatki. Wymieszać. Doprawić

Agusiowe smakołyki
Brokulowy krem z nuta kokosa czyli Zupowy Wtorek odc.102 144

numerze KUCHNI wyglądała całkiem inaczej... Jest jak jest, najważniejsze, że to całkiem smaczna kombinacja szczególnie gdy macie naprawdę dobrej jakości mleczko kokosowe. Brokułowy krem z nuta kokosa 1 spory brokuł 2 łyżki oleju pół łyżeczki curry 1 cebula gałka muszkatołowa do smaku sok i skórka z połowy cytryny garść świeżych listków mięty 165 ml mleczka kokosowego sól i pieprz(...)smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Brokuła dzielimy na różyczki, skrapiamy łyżka oleju, posypujemy curry i pieczemy ok 15 minut (tu chyba pies pogrzebany bo brokuł przestaje być ładnie zielony podczas pieczenia właśnie). Posiekana cebulę szklimy na drugiej łyżce oleju. Do garnka z cebulą dorzucamy upieczonego brokuła, doprawiamy gałką, solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. Zupę miksujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z cukinii z piersią z kurczaka i suszonymi pomidorami 163

solą oraz pieprzem i wymieszaj. Podsmaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Spróbuj także: Pieczona pierś z kurczaka w oliwie z oliwek i pieprzu ziołowym pierś z kurczaka pomidory brokuły Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka suszone pomidory cukinia Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami pierś z indyka szpinak pieczarki

Fit&Fast Kitchen
Środa: Polędwiczki z ryżem a la pilaf 148

zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Krok 3 Zagotuj w garnku 2 litry wody, posól. Do wrzątku wrzuć groszek i pokrojony w różyczki brokuł. Gotuj 5 minut albo do czasu aż groszek zmięknie i będzie al dente. Krok 4 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Na mocno rozgrzany tłuszcz wyłóż polędwiczki. Smaż 2 minuty(...)pilnuj żeby mięso się nie spaliło. Przywróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Krok 5 Przemieszaj widelcem ugotowany ryż, posól. Podawaj z polędwiczkami, brokułem, groszkiem cukrowym i pokrojoną w cienkie paski albo julienne cukinią. Artykuł Środa: Polędwiczki z ryżem a la pilaf pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Gotowanie match&mix 132

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Wtorek – Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą Środa – Polędwiczki drobiowe z brązowym ryżem, groszkiem cukrowym, cukinią i brokułem Czwartek – Stir fry z polędwiczką, warzywami i makaronem ryżowym Piątek – Zupa brokułowa z grzankami Pobierz menu na tydzień Wszystkie składniki na dania na 5 dni kosztowały(...)dużym ogniu po przykryciem 4. W międzyczasie przyprawiamy polędwiczki: jedną partię czosnkiem i oregano, drugą czosnkiem i papryką wędzoną 5. Odcedzamy ziemniaki. Do garnka parowego trafia kukurydza i brokuł – 8-10 minut 6. Przygotowujemy ryż a la pilaf, czyli przesmażony z cebulką, a potem ugotowany z dodatkiem tymianku i liścia laurowego – 20 minut 7. Przygotowujemy makaron ryżowy

Niedzielny kucharz
Sałatka z brokułami i fetą 250

Sałatka z brokułami, fetą i sosem czosnkowym. Całość posypana płatkami migdałowymi. Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i podzielić na mniejsze różyczki. Fetę pokroić w kostkę. Płatki migdałowe lekko podprażyć

Bullio
Środa: Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 120

łyżki oleju Korzeń imbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej lub pak choy albo pekińskiej 1 posiekana marchew Prażone nasiona sezamu do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Oczyść polędwiczki (a szczególne żeberka jeśli ich używasz)z nadmiaru(...)średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły do dna. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną i solidnie się podsmażą. Wtedy zdejmij je z woka/rondla i odłóż na talerz. Krok

Niedzielny kucharz
Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 118

łyżki oleju Korzeń imbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej lub pak choy albo pekińskiej 1 posiekana marchew Prażone nasiona sezamu do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Oczyść polędwiczki (a szczególne żeberka jeśli ich używasz)z nadmiaru(...)średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły do dna. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną i solidnie się podsmażą. Wtedy zdejmij je z woka/rondla i odłóż na talerz. Krok

Niedzielny kucharz
Tarta brokułowo cukiniowa 145

Wegetariańska tarta z cukinią i brokułami w roli głównej. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Mi bardzo smakuje zimna. Idealna na imprezę, do pracy, na piknik. Jest syta i na pewno wszystkim będzie smakować.  spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii(...)feta szczypior do posypania Cukinię kroję na cienkie plastry maszynka do chleba, przekładam do miski, posypuje sola, wlewam trzy łyżki oliwy i mieszam, odstawiam aż nie zrobię ciasta. Brokuł dziele na małe różyczki. W garnku zagotowuje wódę, z odrobina soli i cukru, i wrzucam do wrzątku brokuła. Nie gotuję, zostawiam go na pięć minut w wodzie i przecedzam, przelewam

wesoła kuchnia
Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem 184

wykorzystać. Ja uwielbiam majeranek i dodaję go gdzie można i gdzie się da. Kupiłam także wyśmienite octy w tym czosnkowy i olej pistacjowy. W lodówce czarna rzepa i brokuł, składniki idealne do surówki. Ja zajadam ją wprost w wielkiej michy taka jest pyszna, polecam. Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ziemniaki z młodą kapustą i brokułem 102

Pyszny dodatek do mięsa, idealnie sprawdzi się też w roli samodzielnego dania. Składniki 7 młodych ziemniaków 2 młode marchewki 1/2 główki kapusty młodej 1/4 brokułu 1 por 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kminku 1/4 łyżeczki kurkumy koperek sól, pieprz Przygotowanie M W garnku gotujemy(...)wody. Ziemniaki obieramy, większe kroimy, dodajemy do wody razem z   pokrojoną na plasterki marchewką. Następnie wrzucamy grubo poszatkowaną kapustę oraz różyczki brokułu. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Później dodajemy por, pokrojony na plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, pieprz i kminek. Gotujemy 3 min. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i gotujemy kolejne 3 min. Mieszamy razem posiekaną natką pietruszki, kurkumę

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania